Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

schema pt "fading" la lumina din masina

Vizitator costelc

Postări Recomandate

am citit tot articolul :) si multumim pentru linkdoar ca mie imi place aia simpla cu tranzistori :oops: de aia m-am si apucat sa o adaptez la doar 2

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 48
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• niq_ro

21

• fwfw

11

• draku

2

• Abram Burel

1

Top autori în acest subiect

gata acum merge am pus rez de cate 1k in baza tranzistoarelor si cea din colectorul primului tranzistor tot de 1k si acum aprinde bine lampa de 10 w si merge si tranzistorul final super .

Link spre comentariu
Vizitator vierme_ha

ceva timpi?s-au schimbat?si ce trebuie sa schimb daca vreau sa stea aprinsa lumina inca 3-4 secunde si sa se stinga in 2 secunde?banuiesc ca vreo rezistenta...ceva

Link spre comentariu

gata acum merge am pus rez de cate 1k in baza tranzistoarelor si cea din colectorul primului tranzistor tot de 1k si acum aprinde bine lampa de 10 w si merge si tranzistorul final super .

deci sa inteleg ca acum ai asa:R1=R2=R4=1KR3=4M7?C1=47uF?dioda ai mai pus-o??
Link spre comentariu

am pus doua diode la intrare in baza primului tranzistor una pentru minusul de la usa si una ptr comanda care o da alarma , alarma are un fir prin care comanda aprindera plafonierei la deschiderea usilor daca nu as fi pus diodele astea cand inchideam usa se stingea lumina automat .

Link spre comentariu

condensatorul il am de 1000 de microfarazi iar rez de 220de k am mai incercat cu rezistenta de 1M si c de 47 microfarazi dar nu se mai stingea ,aceiasi chestie si cu rez de 500de k si condensatorul de 47 microfarazi , si am ramas la condensatorul de 1000 de microfarazi si rez de 220 k in rest valorile sunt cele car le-ai tastat mai sus .

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator vierme_ha

am facut montajul cu cei 3 tranzistori-BD 139 si BD 243cu R1,R2,R4 de 1k si R3 de 220Ksi nu am avut bec am pus un led inseriat cu 1Kdaca alimentez montajul(fara sa pun la butonu din usa) mi se aprinde becul si sta aprins...chiar daca ii dau minus de la usa..si nici nu se stinge..ce poate sa fie?ps:banuiesc ca in ultima poza sunt aceeasi tranzistori(bd-urile nu?)R1-1kR2-470R3-100kR4-1kam i right? si niste voltmetre puse de programu respectiv(simulatorul) nu?

Link spre comentariu

pune valorile cu care am facut simularea.. mai ales aia de 220k inlocuieste-o cu una de 100kPS: uite 2 simulari, in care se observa variatiile tensiunii in timp pt. 2 valori ale rezistentei din baza primului tranzistor

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator vierme_ha

am patit-o ca inainte.numai ca acum am avut cablaj special facut...neprimind (-) de la butonul din usa becul e stins(atata merge) cum ii dau (-) se aprinde si sta aprins si dupa ce inchid usa...si sta aprins...oricum nu am stat mai mult de 1min ...l-am scos!ce poate sa aiba?mentionez ca tranzistorii sunt cei cu care am facut si prima experimentare pe un cablaj test :)

Link spre comentariu

azi am realizat montajul, pe un cablaj de test, valorile pieselor sunt cam ca cele din simulare, doar tranzistorul final e un TIP120 (darlington):1) C=1000uF timp de mentinere 1,5-2sec;2) C=3200uF (1000+2200uF) timp de mentinere 6-7sec;timp-ul de scadere este destul de brusc, sub o secunda...asa ca mai pusai un condensator de 2200uF intre baza tranzistorului final si masa..acum are o intarziere de 1 secunda la aprindere si dupa inchiderea usii ..vreo 4 secunde aprins si cam 1 stingere lenta

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări