Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

schema pt "fading" la lumina din masina

Vizitator costelc

Postări Recomandate

• Răspunsuri 48
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• niq_ro

21

• fwfw

11

• draku

2

• Abram Burel

1

Top autori în acest subiect

am realizat-o pe cea cu tranzistoare ,merge dar condensatorul trebuie sa fie de 1000 de microfarazi si rezistenta de vine de la plus in baza primului tranzistor trebuie sa fie de 100k in rest este functionala , iar ca tranzistoare am folosit ,primul tranzistor bd139 iar cel al doile atranzistor ce de comanda becul am pus bd 243 merge si fara radiator

Link spre comentariu

ce valoare are Q2?

poate fi orice tranzistor de putere NPN, gen 2N3055 sau cum a realizat fwfw un BD243

am realizat-o pe cea cu tranzistoare ,merge dar condensatorul trebuie sa fie de 1000 de microfarazi si rezistenta de vine de la plus in baza primului tranzistor trebuie sa fie de 100k in rest este functionala

functioneaza si cu valorile din schema doar ca timpul e prea scurt, acum am realizat ca R3 trebuia pus de ordinul Mohm-ilor (adica 4M7 nu 4k7) ca da un timp de cca. 220ms si cum ai pus tu de circa 100sec adica undeva la 70sec..
Link spre comentariu

osa incerc sa maresc rez si sa pun un condensator mai mic ca nu imi place cum a iesit cu condensatorul de 1000 de micro este cam mare si eu vreu sa pun tot montajul chiar acolo unde vine lampa

Link spre comentariu

am pus motajul pe masina dar am o mica problema bd 243 nu poate sa imi aprinda o lampa de 10 wati decit ii roseste filamentul , si am pus una de 5 w pe care nu o aprinde chiar la puterea maxima nu prea imi place asta de 5 w as vrea sa o aprinda pe ce de 10 w care lumina mai puternic ce transistor as pute pune in locul bd 243 , si am citit despre bd acela suporta un consum destul de mare cam 6 A dar totusi nu imi aprinde lampa de 10 w.ce transistor sa pun in locul bd 243?

Link spre comentariu

micsoreaza rezistenta R2 din baza tranzistorului final, de 2-3-4 orieventual micsorata si R1 tot asa de 2-3 orimasoara tensiunea din baza tranzistorului treb sa fie 0,6-0,7V ca se deschida tranzistorul complet :wink:

Link spre comentariu

ok. acum la transistorul final am un 4k7 o sa incerc sa pun una de 1kiar la primul am una de 10 k am sa pun si acolo una de 1kcat despre tranzistor crezi ca este destul de bun a sin inca o chestie nu mi-a mers montajul pe masina pana nu am pus o dioda inainte rez de 10 k din baza primului tranzistor fara ia lumina se stingea exact cand inchidem usa

Link spre comentariu
Vizitator vierme_ha

dar ce trebuie schimbat daca vreau sa stea lumina aprinsa 3-4 secunde si sa se inchida in 2 secunde?si tranzistorii amandoi sunt npn?

si fwfw te astept cu valorile la rezistentele alea pentru lampa de 10w

multumesc anticipat

Link spre comentariu
Vizitator d_mih

Referitor la link-ul pe care l-am mentionat mai devreme: s-a plecat de la schema din prima pagina si s-a ajuns la cu totul altceva, trebuie cautat prin paginile 5-6. Este dat si cablaj, schema, poze de la teste, etc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări