Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Counter (afisaj) pentru pick-up

Vizitator digitalage

Postări Recomandate

Vizitator digitalage

Salut tuturor. Citesc cu mare interes despre realizari in domeniu electronicii si sistem audio-video pt acasa. Dar nu am reusit sa gasesc nicaieri pe internet, in romana sau engleza, opinii sau realizati practice referitoare la acest subiect. Daca gasiti link-uri, va rog sa postati.

Probabil subiectul propus de mine este foarte ciudat, dar curiozitatea este mare: de ce, dintre sculele obisnuite analogice, doar la pick-up nu intalnim counter? Cred ca oricare dintre aparate, deck sau mag, ar fi putut sa functioneze fara counter. Dar folosirea lui (a counterului) a usurat mult utilizarea aparatelor. Mai exact, intrebarea mea ar fi: nu se foloseste counter la pick-up pentru ca este inutil, sau pentru ca este prea complicat de realizat sistemul?

Am tot respectul pentru cei ce au indemanarea de a realiza cu mainile lor diverse lucruri (simt care, in cazul meu, lipseste cu desavarsire in electronica). Am postat aici din 2 motive:

- sunt destul de multi forumisti respectabili si cu simt practic care urmaresc aceste discutii

- daca e realizabil asa ceva sau s-a mai gandit cineva, astept sa detalieze realizarea practica asa cum o vad ei; si poate cineva indemantic si pasionat incearca sa il realizeze

As aprecia opinii serioase si la obiect.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Selena

1

Top autori în acest subiect

Vizitator vdrapaca

Exista astfel de pick-up-uri cu counter. Dar sunt f rare.

Prin ani 80 mi-a venit un astfel de aparat la depanare (doza sparta). Era un pick-up rusesc, care putea sa numere melodiile de pe disc.

Cum puneam discul si apasam pe play, bratul se misca uniform de la pozitia initiala spre cea finala si numara optic melodiile. Apoi se pozitiona la inceput, se lasa pe disc si incepea sa cante.

Aparatul avea butoane UP/DOWN si se putea alege pe ce melodie sa se aseze bratul.

Chestia e ca era discurilor de vinil era la apus cand a aparut sistemul de counter melodii si s-a renuntat la el.

Ceva date despre principiu se gasesc pe internet.

La o prima cautare:

http://www.freepatentsonline.com/6097780.html

BAFTA!

Link spre comentariu

Banda magnetica, fiind foarte subtire si cu multe spire, necesita numaratorul de rotatii pentru a cauta un anumit loc in inregistrare.Discul de vinil ofera privirii deodata, din orice unghi, locul fiecarei melodii, astfel ca se poate muta manual bratul cu doza unde doresti sa asculti. Un indicator numeric ar fi... un moft. Nici nu este recomandat sa tot muti bratul pe disc, orice coborare va produce un semn, iar ulterior, cand asculti in camera linistita, vei fi deranjat din concentrare de zgomotele aparute intre melodii ( sunt editari minutios gandite in care si pauzele dintre piesele albumului au rolul lor in atmosfera generala...).

Link spre comentariu
Vizitator digitalage

Va multumesc pentru interventie.

@vdrapaca: sunt incantat sa aflu ca cineva chiar a avut in maini asa ceva. Mai stii cum se numeste sau ce marca era? As fi si mai incantat daca gasim niste linkuri directe catre diverse modele. Eu am sa postez aici ceea ce gasesc, dar n-am gasit inca nimic. Teoretic, un sistem optic de scanare a discului (ca cel descris de tine) ar putea cunoaste si lungimea (timpul) fiecarei piese, si a discului. Inca ceva: as fi curios daca exista aparate pick-up cu afisaj mai complex, sa arate mai multe informatii decat strict track-ul. In felul asta s-ar putea alege piesa care vrei E oare posibil?

@selena: Intradevar, ar fi mai degraba un moft decat o necesitate. Dar n-ar fi singurul, mofturi gasim la multe aparate, iar prin ele unele marci incearca sa ia ochii consumatorilor. Daca facem o paralela cu un DVD player (strict din punct de vedere a utilitatii si usurintei in utilizare), as spune ca nici la DVD player nu as avea nevoie, ca utilizator, de acel afisaj digital cu detalii despre timpul pieselor. Imi sunt suficiente cateva butoane ca la deck pt stop/play/skip/forward/backward, si un mic afisaj pt trackuri. Dar 99% dintre DVD-player-e au afisaj digital al timpului. Dar nu asta as vrea sa analizez cel mai tare, ci ma intereseaza in primul rand ce aparate pick-up s-au facut cu aceasta functionalitate. Si apoi, ma intereseaza daca si cum s-ar putea face in regim diy.

Link spre comentariu
Vizitator vdrapaca

... Mai stii cum se numeste sau ce marca era? As fi si mai incantat daca gasim niste linkuri directe catre diverse modele.

Sigur ca imi amintesc de el. Era un Electronica 060. Mult am oftat dupa ceva similar...http://www.rw6ase.narod.ru/ej/elektroni ... p060s.htmlDar rusii au scos multe alte modele: Estonia 010 este un alt pick-up care are acelasi principiu de functionare, dar nu are afisor (Numara melodiile si le asigna unor butoane. Selectia melodiei dorite se face apasand butonul corespunzator.):Toata partea de detectie si comanda era facuta pe porti logice (nici urma de procesor):http://www.rlocman.ru/shem/schematics.html?di=2152O adevarata uzina: http://www.blatata.com/electr/5996-vini ... tereo.html Dar... au aparut cand vinilul parasea scena lasand loc CD-ului :dans:
Link spre comentariu
Vizitator digitalage

Sigur ca imi amintesc de el. Era un Electronica 060. Mult am oftat dupa ceva similar...

http://www.rw6ase.narod.ru/ej/elektroni ... p060s.html

Excelent! Sunt curios cum este calitatea si cu cine se poate compara din punct de vedere al calitatii auditiei si calitatii constructiei.

Dar rusii au scos multe alte modele: Estonia 010 este un alt pick-up care are acelasi principiu de functionare, dar nu are afisor (Numara melodiile si le asigna unor butoane. Selectia melodiei dorite se face apasand butonul corespunzator.):

Toata partea de detectie si comanda era facuta pe porti logice (nici urma de procesor):

http://www.rlocman.ru/shem/schematics.html?di=2152

Un foarte bun punct de plecare pt. un proiect dyi! :)

Am mai gasit un produs foarte interesant care are si aceasta facilitate de citire/scanare a timpului pe vinil. ELP Corporation se lauda cu aparat de pick-up pt viniluri cu cap de citire optic (ca la CD/DVD/BluRay), deci nu cu ac/doza! Se spune despre ele ca nu sunt chiar perfecte, dar arata ca se poate. Sunt curios daca asa ceva se poate face in regim dyi sau pe baza de kituri ceva...

Cautand informatii pe net despre aparatele pick-up, am gasit interesant urmatorul link: Phonograph (wikipedia).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări