Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

comanda numerica pentru circular

Vizitator celalalt

Postări Recomandate

Vizitator celalalt

Salutare.Pot spune ca sunt total nepriceput in electronica.De curand mi-am construit un mecanism pentru a muta electric ferungul de la circular.Are cititor magnetic pentru cota si merge destul de bine.Problema ar fi ca potrivirea la cota se face tot ochiometric,prin deplasarea inainte-inapoi cu reglaj fin a ferungului.M-ar interesa,daca se poate,sa pot face o punte intre o comanda numerica,cititorul magnetic si motorul care imi pune in miscare shandramaua,in asa fel incat sa-i tastez cota,iar el sa se opreasca fix acolo unde trebuie.Anume,cand ajunge aproape de cota sa scada viteza pana la cota introdusa.Instalatia functioneaza cu un motor normal de 0,37Kw,cu convertizor de frecventaMultumesc anticipat

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mecaboy

2

• cristian1961

1

Presupun ca miscarea se face pe orizontala.O solutie ar fi o banda binara cum o numesc eu,mai exact o banda pe care exista linie neagra linie,linie alba etc.Liniile negre sunt desenate pe un suport plastic ca si cel de dosar,binenteles cele albe libsesc,ramane banda goala.Dacai ai desfacut vre-o imprimanta,sigur iti vei da seama de ceea ce spun.Sensibilitatea va fi data de pasul benzii,ca si cititor folosesti o dioda emitoare si un senzor dintr-un mouse,senzorul fiind legat la un circuit numarator si de actionare realizat cu microcontroler.Pe partea de deplasare vei folosi un motor pas cu pas.Pasul benzii l-as alege de 5mm,banuiesc ca va este ok din moment ce acum faceti reglajul ochiometric.

Link spre comentariu
Vizitator celalalt

Salut.Asa este,miscarea se face pe orizontala.Problema este alta.La capitolul miscare am rezolvat.Cu un motor de 0.37Kw cu instalatie cu convertizor de frecventa cu doua viteze inainte doua inapoi.Transmisia se face cu curea la un ax filetat(melc).Cota este afisata pe un display,iar citirea se face cu un cap magnetic la zecime.Ideea e ca eu am nevoie de o interfata sa zic asa intre motor si cititor,in asa fel incat atunci cand ii comand o cota,motorul sa scada din viteza pe masura ce se apropie,pana se opreste fix la cota introdusa.

Link spre comentariu

Am inteles.Deci dumneavoastra va afiseaza cota?Daca da,atunci trebuie realizata o interfata intre cea existenta si ultima.In functie de montajul ce va arata dumneavoastra cota,trebuie realizata si interfata pentru a functiona in concordanta.Daca sistemul actual este realizat home made cu uC,atunci senasele pentru o reprogramare cu adaugarea codului aferent exista.Eu unul as comunica de pe primul uC la al doilea prin Tx + capul magnetic pentru a sti cand sa opresc motorul de antrenare.Daca Montajul ce afiseaza cota este unul "original" si fara posibilitatea de a transmite datele...nu stiu cum poti obtine informatii pentru a le transmite la al doilea montaj

Link spre comentariu
Vizitator celalalt

Mda.Toata treaba aia care citeste si arata cota este originala.Am uita cum le spune...Parca suk... ceva made in uk.Oricum,ideea e ca eu sunt total paralel cu electronica si ma intereseaza ajutorul complet.

Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...

Pai nu puteti rezolva singur treaba . trebuie sa gasiti pe cineva in orasul dv care se pricepe la chestii din astea. domnul acela v-a studia si afisorul dv si poate v-a gasii posibilitatea de a citii cumva datele din el. cu datele alea e simplu apoi v-a face un mic modul cu un uC cu o mica tastatura unde dv veti baga cota dorita si un buton start/stop etc.  uC v-a compara data bagata de dv cu data citita de senzorul dv si v-a da comenzile necesare. poate  mai ieftin si rapid e sa gasiti o comanda din asta completa undeva pe net.

v-a va costa si ceva banisori treaba asta.

Editat de cristian1961
Link spre comentariu
Vizitator johanes

Nu stim daca ^celalalt^ a rezolvat problema, vad ca topicul e vechi, dar daca nu sunt mai multe variante. Cea cu motor asincron de 0,37 si convertizor e una destul de folosita dar are ceva inconveniente daca nu e cu frana si precizia poarte sa dea eroare de cateva zecimi, asta depinde si de reductor si viteza cu care se deplaseaza. Daca raportul la reductor e mai mare rezulta viteza mai mica si precizie mai buna. Mai e varianta cu servomotor sau motor pas cu pas care dau rezultate mai bune in ce priveste precizia.

Eu am facut mai multe aplicatii de pozitionare la cota fixa si asa si asa.

Ceva din aplicatii le poti vizualiza aici

http://www.youtube.com/channel/UCRh1qK1qTKu1m0NniAbvyTA

www.automatizariutilaje.info

Spor la lucru si succes

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări