izua Postat Iulie 28, 2010 Partajează Postat Iulie 28, 2010 Este cineva familiar cu această tehnologie? Citeam pe wiki despre ea, dar nu am văzut să existe implementări active, plus că nu pare interesantă pentru producătorii de generatoare eco-friendly. Implementarea unui astfel de turn e banală, nu e nevoie de tehnologie avansată și poluare locală (cum se întâmplă pentru producerea elementelor fotovoltaice) și până și modul de funcționare este banal - efectul de seră și ventilația naturală a unui coș de fum. Spațiul alocat încălzirii nu este neapărat blocat, pentru că poate fi folosit pentru sere, de exemplu Link spre comentariu
bogdan_ Postat Iulie 28, 2010 Partajează Postat Iulie 28, 2010 Eu cred ca este foarte putin eficienta, uite ce zice wiki: "According to model calculations, a simple updraft power plant with an output of 200 MW would need a collector 7 kilometres in diameter (total area of about 38 km²) and a 1000-metre-high chimney" Ma gandesc ca varianta aia cu turn si oglinzi in jur care incalzesc apa e mai eficienta.LE: am uitat sa pun tot citatul, mai era si asta, foarte important: "The 38 km² collecting area is expected to extract about 0.5 percent, or 5 W/m² of 1 kW/m², of the solar power that falls upon it. Note that in comparison, concentrating thermal (CSP) or photovoltaic (CPV) solar power plants have an efficiency ranging from 20-40%. Because no data is available to test these models on a large-scale updraft tower there remains uncertainty about the reliability of these calculations.[30]" Link spre comentariu
vfp_marius Postat Iulie 28, 2010 Partajează Postat Iulie 28, 2010 salut daca ne raportam numai la eficientza pe metru2 gandindune ca vom construi acel turn si sere doar pentru a produce curent electric e clar eficientza foarte scazuta , dar sa nu uitam ca in unele tzari de ex ,spania sunt sere de sute de hectare gata construite ,acolo e mult mai simplu sa faci un turn si gata , nu e nevoie pe un turn sa produci 200mw la 38 de km2 , potzi produce si 10mw sa alimentezi un orasel si tot e bun decat deloc sau sa bagi carbunele la prajeala .si referitor la cel care a deschis acest subiect pot sa ii afirm ca acest proiect exista in exploatare inca din 2007 in sudul spaniei , cautatzi pe gooagle si va vetzi convinge . spor la treaba . Link spre comentariu
izua Postat Iulie 28, 2010 Autor Partajează Postat Iulie 28, 2010 Nu am găsit date tehnice - din motivul ăsta am și deschis topicul. Într-adevăr, e foarte puțin eficientă, comparativ cu elemente solare, însă e și foarte ieftină și foarte ușor de manufacturat. Siliciu policristalin și amorf nu produci acasă, iar unde se produce, nu se produce fără poluare. Concentratoarele solare sunt într-adevăr mult mai eficiente, și dacă nu mergi pe elemente foto ci pe încălzirea unui fluid, atunci se simplifică treaba. Dar tot trebuie realizate și aliniate oglinzile. Tehnologia cerută de turn de aer cald.. (frate, cum îi zice lu' ăsta pe românește?) mi se pare simplă și realizabilă cu mână de lucru ieftină - eventual chiar comunitatea care are nevoie de energie electrică. Sunt surprins că nu este abordată această tehnologie nici măcar ca idee, deși se pune accentul foarte mult pe energie alternativă în ultimul timp. Raportul putere/suprafață dat de wiki nu mi se pare prost. De exemplu, hidrocentrala PF II: ~600MW / 52sqkm (ocupați de lacul de acumulare) ~11.5. Pentru generatorul updraft teoretic de pe wiki, 200MW / 38sqkm (ai serei) ~ 5.2. În schimb, pentru hidrocentrala PF I, avem 2000MW / 700sqkm (ai lacului), adică aproximativ 2.8. Valorile astea sunt doar ca raport comparativ. Datele sunt luate de pe wiki, ce mai îmi aduc aminte de prin diverse cărți, și de aici. @vfp_marius: eu nu am găsit nimic tehnic, doar câteva articole de presă străină și prostioare de genul ăsta. Link spre comentariu
vfp_marius Postat Iulie 29, 2010 Partajează Postat Iulie 29, 2010 avetzi aici un turn in care se concentreaza razele solare si acest turn de care se vorbeste si va rog sa fitzi atentzi la date , suprafatza si capacitatea generatorului . sper ca sunt mai la subiect acum Link spre comentariu
Vizitator NeFeb_Mag Postat Noiembrie 18, 2010 Partajează Postat Noiembrie 18, 2010 Tineti cont ca acesti sistem e mult mai efcient tinand cont ca sub solar se poate cultiva legume . Deci impusti 2 iepuri dintr-o lovitura . Oricum cred ca astea ar fi cel mai eficiente intr-o zona de DESERT nici decum in romania .Pentru ca in romania pe timp de iarna nu prea ai ce face cu el ..... Iar in desert exista si diferente mari de la zi la noaptea . Am citit undeva ca a fost implementat un astfel de sistem intr-un desert, si din cauza inderii mari condensa apa sub el.. Si zona desertica usor usor se transforma intr-o zona fertila . Link spre comentariu
vfp_marius Postat Noiembrie 18, 2010 Partajează Postat Noiembrie 18, 2010 e ca si cum ai avea un sistem 2 in 1 ,balsam +sampon glumeam , e buna ideea mai ales ca in zona dasertica nu exista nici apa ,numai folia sa tina sa nu se rupa de la atatea furtuni si sa nu fie acoperit de dune si nisip Link spre comentariu
gica70 Postat Noiembrie 18, 2010 Partajează Postat Noiembrie 18, 2010 Cum sa cultivi legume? Si-asa e foarte cald acolo..Cred ca eficienta acestui turn ar scadea mult daca se cultiva si legume pt. ca aerul se incalzeste de la sol (efectul corpului negru nu verde!) iar solul de la soare. In plus, si aerul care circula de la periferii spre centru, va intampina o rezistenta marita din cauza plantelor. Cu cat diferenta de temperatura si inaltimea turnului sunt mai mari cu atat eficienta va fi mai mare. Ar fi o chestie daca, alaturat de instalatia turnului, sa poata fi amenajata o sera cu o instalatie de climatizare alimentata de la..turn. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum