delfy Postat August 1, 2010 Autor Partajează Postat August 1, 2010 Astazi am terminat incinta. mi-a luat o zi intreaga, dar a meritat. Sunt multumit de cum se aude si de aspect. Incinta are volumul de 55 L, tubul de bass-reflex are diametrul de 70 mm si lungimea de 100 mm. De abia astept sa se usuce vopaseaua si sa pot monta difuzorul, amplificarea, mufele, potentiometrul,... etc. Acum sa va arat cateva poze cu, constructia subwooferului: Link spre comentariu
delfy Postat August 1, 2010 Autor Partajează Postat August 1, 2010 continuare...... Link spre comentariu
delfy Postat August 1, 2010 Autor Partajează Postat August 1, 2010 continuare........ Link spre comentariu
delfy Postat August 1, 2010 Autor Partajează Postat August 1, 2010 continuare.......... Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat August 1, 2010 Partajează Postat August 1, 2010 Felicitari, arata bine cutia, acordul zice ca ar fie pe undeva pe la 37Hz. Ai insa o problema si anume tubul de bas reflex e prea mic ca diametru. O sa fosneasca rau de tot la peste 30W. Asta nu e o problema daca il pui intr'un colt undeva, dar daca e aproape de pozitia de ascultare o sa fie suparator. Bine acum, ca sa pui un tub de diametru mai mare si sa pastrezi acordul, va trebui sa fie mai lung... Cat despre masurarea parametrilor, pare bataie de cap insa iti spun ca eu in 10 minute termin de masurat un dif. Dupa ce treci prin toate etapele o data o sa vezi ca e simplu. @ ahegyes, eu imi mentin parerea. Am o incinta de 33 litri la acel difuzor BM 30-350. Dupa ce i'am masurat parametrii Qtc imi apare 2.7... In orice caz simularea mi'a confirmat EXACT ce aud, adica nu am mai nimic sub 40Hz, reda rezonabil 50-120, iar pe la 70Hz bubuie. Ca sa vezi, imi apare -6dB la 43Hz, si o cocoasa de 7.8dB cu varful la 77Hz. Cat despre baffle step, eu stiam ca baffle step compensation se aplica doar daca acelasi difuzor trebuie sa redea si altceva decat bas. La un subwoofer, la CE o raportezi? Oricum camera are cea mai mare influenta, fara discutii. Aici la mine acasa in Bucuresti basul se aude cel mai bine... in hol. Trebuie neaparat niste tratamente acustice in camera, altfel degeaba mi'am transformat dedesubtul biroului in cutie de subwoofer, ca fix unde stau eu la birou se aude cel mai prost. Eventual sa ascult muzica in pat sau in hol... Dar la jocuri ce fac? Cat despre pozitionarea boxelor, crede'ma ca am luat un subwoofer de home cinema si l'am plimbat prin toate colturile. Tot sub birou se auzea cel mai bine. Link spre comentariu
ahegyes Postat August 2, 2010 Partajează Postat August 2, 2010 bravo - delfy, pentru o prima incinta arata foarte bine. Sper ca o sa si sune bine.@Th3_uN1Qu3Eu am amintit doar de efectul de baffle step si nu de baffle step compensation. Baffle step compensation este efectiv circuitul electronic care compenseaza acea pierdere de bas. Faptul ca faci doar un subwoofer nu te scuteste de pierderile cauzate de baffle step. In acest sens, tot ce am scris eu mai sus despre efectul BF are sens.Acuma, legat de ceea ce ai masurat tu si ceea ce auzi tu in camera la tine e o alta poveste pe care nu o pot comenta pentru ca nu cunosc difuzorul, nu cunosc camera, nu stiu ce si cum ai masurat (Qtc de 2.7 e cam suspect), cu alte cuvinte trebuie sa te cred. Oricum la 70 hz probabil intra in rezonanta camera. Apoi, daca pe simulare ai -6db la 43hz - sinusoida de 40hz ar trebui sa o auzi bine de tot. Parerea mea e ca ai gresit undeva cu masuratorile......... Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat August 2, 2010 Partajează Postat August 2, 2010 Acuma, legat de ceea ce ai masurat tu si ceea ce auzi tu in camera la tine e o alta poveste pe care nu o pot comenta pentru ca nu cunosc difuzorul, nu cunosc camera, nu stiu ce si cum ai masurat (Qtc de 2.7 e cam suspect), cu alte cuvinte trebuie sa te cred. Oricum la 70 hz probabil intra in rezonanta camera. Apoi, daca pe simulare ai -6db la 43hz - sinusoida de 40hz ar trebui sa o auzi bine de tot. Parerea mea e ca ai gresit undeva cu masuratorile.........Qtc 2.7 mi'a dat simulatorul cand am simulat diful in acea cutie de 33 litri. Nu am zis ca nu se aude deloc 40Hz, am zis ca se aude "mai nimic". De la +7dB la -6 sunt 11dB, o diferenta destul de mare, nu crezi? Saracul dif reda el si mai jos, dar la -12 cine mai aude? De ex la 30Hz intra in rezonanta o vitrina si tremura mouse'ul pe masa, dar de auzit nu se aude nimic. Din moment ce urechea umana e din ce in ce mai insensibila pe masura ce scade frecventa, nu cred ca -12dB la 30Hz e tocmai optim, mai ales cu acel +7 in zona 70Hz.Parametrii difului sunt astia si sunt destul de sigur ca sunt corecti:Fs: 42,4 HzMms: 75,8 gSd: 502,7 cm^2Re: 8,1 ohmPutere RMS: 250WXmax: ~5mmQms: 4,64Qes: 3,33Vas: 67 LLe: 1mH @ DCDupa cum vezi da un Qts de 1.93... Poate nu ai lucrat cu asemenea difuri (stiu eu ca ma uitam crucis cand am masurat primii parametri tot la niste BM, si mai petarde decat asta, si in toate exemplele de subwoofer vedeam Qts de 0.3-0.6 si mie imi dadea aproape de 2). Insa magnet slab + con de plastic, cam asta rezulta. Link spre comentariu
ahegyes Postat August 2, 2010 Partajează Postat August 2, 2010 da, dupa cum am spus trebuie sa te cred, mai ales ca nu am avut ocazia sa ma joc cu un difuzor care sa aiba Qts de aproape 2 (nici nu stiu daca teoretic sau practic e posibil asa ceva - am sa caut sa vad). Foarte rar am mai dat peste difuri cu Qts in jur de 1 dar la alea sincer, fara sa jignesc pe cineva, nu le-am dat nicio sansa si am renuntat a lucra cu ele. Link spre comentariu
delfy Postat August 2, 2010 Autor Partajează Postat August 2, 2010 Multumesc. Vopseaua s-a uscat si am montat difuzorul.Arde-am de nerabdare sa il pun acolo unde ii este locul si sa il probez. Th3_uN1Qu3 ai dreptate, de la un anumit volum fasnetul incepe sa se accentueze. Nu stiu daca ati observat in imagini dar in spatele subwooferului sunt doua diametre si asta pentru ca am vrut sa incerc 2 tuburi cel de 70 mm diam /lungime de 110 si unul de 100mm diam /lungime de 110. Diferenta dintre cele 2 conuri era ca cel mare nu avea basul imprelung ca cel mic si de aceea l-am ales pe cel de 70 mm. Am descarcat si un clip pentru a vedea la ce frecventa lucreaza subwooferul (parca se numeste “bass test subwoofer”) si frecventa creste de la 5 Hz pana la 200Hz. La 70 si 80 de Hz se aude foarte bine desi m-ar fi bucurat mai tare sa fi fost undeva mai jos . As putea sa il modific cumva pentru a-l mai cobora putin in frecventa? Si daca i-as pune un tub cu diametrul mai mare c-am ce dimensiuni ar trebui sa aiba?O sa revin si cu poze cand o sa fie asamblat complet. Link spre comentariu
ionescu liviu Postat August 2, 2010 Partajează Postat August 2, 2010 Arata bine. Felicitari!Cu ce ai lipit peretii?Probabil ca nu e capabil difuzorul sa coboare in frecventa liniar. Cam nici un difuzor nu e capabil sa faca asta. Din cate a spus the unique incinta este acordata la 37 de Hz, ceea ce e ok. Daca asa e, atunci nu mai ai ce sa faci. Eventual sa experimentezi, poate daca o acordezi mai sus... dar atunci nu prea ar mai fi subwoofer. Foloseste un egalizator, sau un software. Link spre comentariu
delfy Postat August 2, 2010 Autor Partajează Postat August 2, 2010 Cred ca te referi la finisaj!Am folosit chit auto. Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat August 2, 2010 Partajează Postat August 2, 2010 70 si 80 de Hz se aude foarte bine desi m-ar fi bucurat mai tare sa fi fost undeva mai jos . As putea sa il modific cumva pentru a-l mai cobora putin in frecventa? Si daca i-as pune un tub cu diametrul mai mare c-am ce dimensiuni ar trebui sa aiba?O sa revin si cu poze cand o sa fie asamblat complet.O sa iti calculez eu maine pt diferite dimensiuni ale tubului de reflex. Ca sa coboare mai mult in frecventa, trebuie incinta mai mare. Sfatul meu... e sa masori cumva parametrii aia. Daca erai din Buc imi dadeai o bere si ti'i masuram eu. Link spre comentariu
ahegyes Postat August 3, 2010 Partajează Postat August 3, 2010 Probabil ca nu e capabil difuzorul sa coboare in frecventa liniar. Cam nici un difuzor nu e capabil sa faca asta.depinde ce intelegi prin linear, si pana la ce frecventa coboara in mod real. subwooferul meu (http://www.diy-audio.ro/index.php?optio ... &Itemid=24) cu toate ca are un difuzor care este defapt un woofer nu un sub, coboara in incinta respectiva relativ linear pana la 20hz. Sinusoida de 20hz nu se aude aproape deloc dar se simte in aer o energie - vibratie precum si senzatia de urechi infundate. La 30hz - 40hz e cam aceasi senzatie dar se aude tare. Am facut si ceva masuratori a raspunsului in frecventa cu toate ca stiam ca e aproape imposibil de masurat corect sumb 200hz in conditii non-anecoice si rezultatele au fost pe masura (am masurat pana pe la 5 hz !!! ceea ce e foarte putin probabil).E drept ca am cam fortat limitele difuzorului, difuzor care totusi are un fs de 19hz !!!Asa zisa neliniaritate invocata nu e din cauza difuzorului ci din cauza camerei de auditie (asa zisele room modes - http://www.mcsquared.com/metricmodes.htm). Cu alte cuvinte difuzoarele in general sunt destul de lineare - camerele strica treaba. Link spre comentariu
ionescu liviu Postat August 3, 2010 Partajează Postat August 3, 2010 Da, pozitionarea in camera e un subiect important. Se simte.delfy, ma refeream la imbinari, cu ce le-ai lipit? Ca vad ca materialul folosit de tine era finisat, melaminat cred ca se numeste, furniruit, nu e chiar furnir cred, e imitatie de lemn... intelegi tu. Si am auzit ca aracetul nu se prinde bine pe suprafata aceea lucioasa care imita lemnul. Eu nu am incercat. Link spre comentariu
delfy Postat August 3, 2010 Autor Partajează Postat August 3, 2010 Nu am lipit nimic. Asa este structura melaminatului. As vrea sa fac subwooferul activ si radiatorul sa il montez in interiorul incintei. Daca ii pun un cooler pe radiator afecteaza cu ceva calitatea sunetului? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum