Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Conectare casti la un integrat de putere BTL-iesire in punte


Den

Postări Recomandate

As vrea sa stiu si eu cum ar fi corecta aceea conexiune.Stiu ca in mod normal nu se foloseste asa ceva pt. o iesire de casti.

Am atasat ca exemplu un banal amplificator.Eu asa l-am testat,sunetul bun,dar parca lipseste ceva.

Precizez ca integratul trebuie sa ramana legat in btl.

 

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Den

    8

  • remus68

    6

  • Sharky

    3

  • costy

    1

Top autori în acest subiect

m-am uitat pe datasheet si acum am inteles care e idea.Pur si simplu in loc de difuzoare pui castile ca in datasheet; evident cu adaptare de impedanta.Fiind un integrat pus deja in punte intern; nu ai ce cauta cu masa la iesire

Link spre comentariu

Eu asa l-am testat,sunetul bun,dar parca lipseste ceva

Problema este condensatorul comun (in cazul semnalului stereo apar probleme cind semnalele celor doua canale devin in antifaza ca urmare a unor efecte realizate in timpul inregistrarii melodiei ascultate). Daca ne uitam pe datasheet, se observa ca pe fiecare canal lasi cite un amplificator in gol, care nu ridica nici o problema (pe fiecare canal sint cite doua amplificatoare in punte). Recomandarea mea ar fi urmatoarea: Conexiunea comuna a castilor sa o conectezi direct la masa si iesirea fiecarui canal sa fie facuta prin cite un condensator (220...470uF) pus cu plusul spre integrat si cu minusul spre casti (poti lasa si rezistenta serie pe fiecare iesire, din care eventual poti regla nivelul de semnal aplicat castilor). Nu cred ca vei avea probleme de racire a integratului: doua amplificatoare sint in gol si doua lucreaza cu un curent de sarccina deosebit de mic (impedanta foarte mare de iesire). Cred ca este benefic sa conectezi cite un filtru bucherot la toate iesirile (chiar si la iesirile neutilizate, in acest fel rezistenta din filtru va deveni sarccina acelui amplificator, care primeste semnal prin condensatorul filtrului).

Fiind un integrat pus deja in punte intern; nu ai ce cauta cu masa la iesire

Imagineaza-ti doua amplificatoare alimentate asimetric, cuplate in punte - cum ai face iesirea de la unul dintr-e acele amplificatoare?
Link spre comentariu

Asta numai daca remufez cablurile,si asta nu.Problema: Am deja acel limitator(rezistentele R1 si R2+alte halea) pe cablul castilor,prin intrerupator.Integratul este deja legat in btl la difuzoare,iar eu vreau sa folosesc mufa de la casti pentru a decupla acele difuzoare cand introduc castile.Din cauza asta nu vroiam condensatori pe iesire.Dar,de fapt,daca pun totusi niste condensatori de valoare mare pe una din iesiri a integratului nu ar trebui sa functioneze foarte bine si in btl? De ex. doua de 1000uf legate in paralel ca sa-mi iasa un fel de nepolarizat..

Link spre comentariu

dupa cum bine a subliniat Zal, masa la casti e comuna, deci asa ramane.O legi la masa montajului, iar semnalul il iei de pe una dintre iesiri prin condensator, vezi doar sa fie fazate, altfel o sa se auda ciudat.Poti pune orice cond electrolitic, la curent mic nu pateste nimic.

Link spre comentariu

Am priceput eu cum sta treaba de la bun inceput,dar din motive necunoscute inca mie am pierdere de putere pe difuzoare in gama de joase atunci cand decuplez amplificatoarele prin condensator.Am incercat toate variantele..si polarizate,nepolarizate,low ers,etc.Mai mult de 2200uf n-am sarit,n-am considerat necesar.Probabil si tensiunea de alimentare destul de mica(9v-3A) are un rol in asta.Sensibil cresc si distorsiunile pe joase.N-am stat mult cramponat pe problema asta,banuiesc ca cele doua operationale legate in punte se "controleaza" oarecum prin sarcina difuzorului.E doar o banuiala.Si cum nu am reusit sa folosesc mufa de casti pt a decupla difuzoarele,am pus un intrerupator pe difuzoare si am rezolvat problema.Desii e cam enervant sa faci doua operatiuni. As fi putut sa controlez prin releu iesirea pe difuzoare la conectarea castilor,mai ales ca aveam o alimentare separata care statea degeaba,dar asta e,a batut lenea :limb: Castile le-am legat prin condensator de 220uf +rezistenta de 50r pentru limitare de la operationalele cu rol de "pozitiv"(am urmarit datasheetul pt. asta).Fara rezistenta de limitare,la prezenta oricarui "fasait" micut,apare tensiune periculoasa pentru a antrena direct castile.

Link spre comentariu

Deci tu folosesti boxe si casti in paralel?In acest caz leaga boxele normal, pe iesirile in punte si doar la casti faci aceasta cascadorie: conzi de decuplare in c.c. si rezistente pt atenuare.

Link spre comentariu

Da..asta a ramas cea mai buna alegere.Am cautat o alta solutie mai simpla,ca sa folosesc mufa pt a deconecta difuzoarele,dar nu se poate pt integratele in btl.Am testat si un tda1557q,aceeasi poveste,cand decuplezi difuzoarele prin condensator nu se mai comporta normal pe joase. Oricum am deja un amplif dedicat pt. casti in aceeasi cutie,dar fiind clasa A si cu un consum destul de maricel,am zis sa scot si din integratul de putere al difuzoarelor o mufa de casti,pentru zile negre.

Link spre comentariu

In acest caz leaga boxele normal, pe iesirile in punte si doar la casti faci aceasta cascadorie: conzi de decuplare in c.c. si rezistente pt atenuare

Recomandarea mea ar fi urmatoarea: Conexiunea comuna a castilor sa o conectezi direct la masa si iesirea fiecarui canal sa fie facuta prin cite un condensator (220...470uF) pus cu plusul spre integrat si cu minusul spre casti (poti lasa si rezistenta serie pe fiecare iesire, din care eventual poti regla nivelul de semnal aplicat castilor)

Imi pare bine ca sint sustinut in ceea ce am afirmat mai sus.
Link spre comentariu

Multumesc. Asta incercam si eu sa explic: Chiar daca pe fiecare canal sint doua amplificatoare conectate in punte, se poate lua semnal pentru casti numai de la unul din amplificatoare (pentru stereo, avind grija sa nu se culeaga semnalul celuilalt canal de la amplificatorul care e in antifaza cu cel dupa primul canal). Decuplarea Vcc se face cu acel condensator conectat in serie (necesar mai ales ca integratul se alimenteaza asimetric).

Iese fum

E o gluma?
Link spre comentariu

Da..firar,ca deja mi-e ciuda ca nu gasesc solutia.

La repezeala m-am gandit la schema de mai jos,Astfel Q1 la conectarea castilor incepe sa conduca si sa deschida bd-ul,respectiv sa actioneze releul.Problema cred ca o sa apara chiar prin prezenta semnalului audio,adica chiar cu castile deconectate exista toate sansele ca tranzistorul q1 sa se deschida...si nu stiu cat de mult se poate rezolva din semireglabil :sparge:

 

Posted Image

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări