Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

dispozitiv divizor (cap divizor)

Vizitator adrian_rotariu

Postări Recomandate

Vizitator adrian_rotariu

Salutare tuturor, Indraznesc sa cer un sfat pentru constructia unui divizor cnc. Mai exact, acest divizor pe care vreau sa il atasez unui mic strung rusesc, trebuie sa imi imparta cele 360 grade ale unui cerc in 6,7,8,......82...etc parti egale. Impatirea celor 360 grade trebuie sa fie foarte precisa(cel putin 2,3 zecimale).Daca mai sunt necesare si alte date va rog sa imi spuneti. Cu acest divizor vreau sa fac mici roti dintate. Va multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Badman

6

• avolocaru

5

• znecula

3

• Adierea

3

Top autori în acest subiect

Vizitator adrian_rotariu

Iata ce am gasit pe net si as vrea sa fac si eu:

Posted Image

Iata si citeva explicatii date de cel care a realizat acest divizor si cu care din pacate nu pot lua legatura:

motor pas cu pas, un pas= 0.9 grade(am inteles ca asta se realizeaza din driver) deci motorul face 400 de pasi pentru 360 de grade;

raportul de transmisie este de 60:1, prin urmare pentru roata melcata sunt necesari 24000 de pasi pentru 360 grade.

Asta inseamna 360/24000=0.015 grade un pas. O precizie buna!!(la o roata cu 24 dinti, 0,0002mm).

Si acum intrebarea:unde gasesc roti melcate? se pot face la comanda la noi in tara?

Iata masinaria gata de treaba.

Posted Image

Link spre comentariu

Interesant dispozitivul dar trebuie sa ai cele doua piese importante care formeaza sistemul de demultiplicare cu melc. Daca nu ai relatii parerea mea ca nu ai cum se la faci la comanda la un pret mai mic de 150 RON. Daca mai pui la socoteala si restul s-ar putea sa depasesti suta de euro. Ar fi avantajos in cazul in care detii deja parti din sistemul prezentat si te mai si pricepi sa le pui cap la cap.Daca reusesti sa dai de realizatorul montajului si obtiii detalii suplimentare care pot fi publice te rog sa scrii aici cateva randuri.PS1 Montura rotii dintate cred ca este recuperata de undeva, desi nu este mare lucru trebuie sa-ti bati capul nitel.2 Masa de avans a frezei este de la Conexelectronic si costa cateva milioane, cat o mai fi si freza.3 Cel mai problematic va fi partea de maruntisuri.

Link spre comentariu

Am vazut ca motosapatoarele pe care le gasesti si in supermarket-uri au un angrenaj melc-roata melcata. Poate ca daca mergi pe la vreun service de la ei poti gasi ca si piese de schimb.

Link spre comentariu

Uite un alt model de cap divizor pentru roti dintate:

care este mai realizabil.

Cel prezentat de tine este mai greu de realizat din mai multe motive: suportul care tine intregul sistem este cel al unui vechi strung de ceasornicarie care este foarte greu de gasit. Roata dintata are dinti inclinati pentru a nu avea jocuri, iarasi este destul de greu de gasit impreuna cu axul melcat. Motorasul care are pasul de 0,9 grade este alta piesa greu gasibila. Minibormasina costa cca 350 roni, etc. Poate ar fi mai simplu de cumparat o masa divizoare de 150 care costa cca 800-1000 lei plus niste discuri indexoare pentru aceiasi masa ce costa cca 70 euro.

P.S. Eu sunt in curs de a realiza versiunea de pe youtube insa ma misc greu, sunt inca la partea mecanica. :nebunrau:

Link spre comentariu
Vizitator adrian_rotariu

Ai punctat foatre bine Dan 57. Intradevar este un strung de ceasornicarie, dintii la roata melcata sunt inclinati pentru a diminua jocurile. Problema este ca exact asta imi trebuie. Trebuie sa fac dinti la roti de ceas. Asta imi e meseria. Ceasornicar. Strungul nu e o problema, nici freza. Singura problema e divizarea. Iata o imagine cu o roata reparata de mine fara a avea divizor ci prin copiere.

Roata stricata

Posted Image

Roata incarcata

Posted Image

Prelucrarea

Posted Image

Si iata finalul

Posted Image

Link spre comentariu
dintii la roata melcata sunt inclinati pentru a diminua jocurile. Problema este ca exact asta imi trebuie.

Dintii nu sunt inclinati pentru a prelua jocurile.

Joc la angrenajul dintat oricum vei avea.

Pentru a elimina jocul la angrenajul de acest fel, trebuie ca roata dinata sa fie compusa din 2 roti una langa alta si un arc care sa se sprijine cu un capat pe una si un capat pe cealalta in asa fel incat vor exercita presiune permanenta pe melc(una intr-un sens, cealalta in sens invers pe dantura melcului).

Uite aici niste perechi roata-melc.

Raportul e de 50/1 sau 55/1. Nu imi amintesc exact.

Diametrul rotii parca e de 180mm iar a melcului de 24mm.

Link spre comentariu

Am avut mare nevoie de o roata dintata ce s-a rupt in masina mea de frezat si am decis sa mi-o construiesc. Metoda cred ca este cea mai rudimentara posibila si cred deasemenea ca precizia nu este satisfacatoare in multe cazuri, insa poate sa fie de folos.in functie de numarul de dinti, se genereaza in excel un grafic "pie" cu imparteala corespunzatoare, se poate si in corel, ideea e sa avem cercul cu centrul definit si numarul de puncte de pe circumferinta lui egala cu a dintilor.Imprimam pe hirtie, o suprapunem pe o placa si gaurim centrul si punctele de pe circumferinta.Trebuie confectionat si un suport de prindere a piesei (cea mai simpla varianta este exemplul din poze)Fixam piesa prelucrata la strung si incepem sa taiem dintii cu freza.

Link spre comentariu
Vizitator adrian_rotariu

Motorasul care are pasul de 0,9 grade este alta piesa greu gasibila.Dar din driver nu se poate da o astfel de comanda? Adica un motor care are un pas de 1.9 grade sa il comanzi sa faca 0.9 grade.Cineva de pe acest forum asa mi-a spus. M-a mintit?

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator adrian_rotariu

Ei bine, am gasit rotile! Un motor de stergator de parbriz de la Dacia este perfect. Raportul de transmisie este de 54:1, dar mai reduc o data cu fuliile de la motor la surubul melcat. Acum va rog sa ma ajutati sa in fac cu comanda numerica.Ce cumparam:1 motor pas cu pas 1Nm si ax dublu 2 Driver CNC profesional 4,2A 3 cablu flexibil 5x0,75mm 2 m 4 mufa cu 4 pini 2buc 5 fulie HTD 10mm cu 12 dinti 6 fulie HTD 10mm cu 36 dinti 7 curea transmisieAm omis ceva? Am pus ceva in plus? Trebuie alt motor?

Link spre comentariu
  • Administratori

pe langa driver si motor ai nevoie de montajul ala la care am pus link mai sus ca sa-l poti folosi fara sa apelezi la computer

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări