Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator pentru chitara GG

THOMAS

Postări Recomandate

Aa...,bun , atunci ramine sa faca domnul Lazaroiu un calcul sa aflam cit este atenuarea la 22.000Hz_sinus referinta 1Khz_sinus.

__Trebuia mentinuta tensiunea/amplitudinea constanta la intrare pentru toate testele sinus asa se face !.(de unde sa intuim ca sint tensiuni diferite la intrare in cazul sinus ?,_pai nu se procedeaza in acest mod/fel=tensiuni diferite la intrare mod sinus).

Link spre comentariu

S-au creat noi teme de discutie! Eu zic ca un test la 1KHz cu semnal dreptunghiular poate lamuri unele discutii, adica ce presupune Misa. Altfel, daca e adevarat ce spune Misa, au reglat compensarea sondelor sa ne arate fronturi cat mai drepte cu riscul supracresterii de la inceputul palierului.

Link spre comentariu

Nu misa , nu cred ca e din compensare(nu am supracrestere la intrare palier) , inclinarea se face constant la dreapta "catre frecvente joase" daca va pune ceva cu 1kHz_sqw ne lamurim.

__Dar ce zici de felul cum atenueaza pierde din amplitudine ?(mai bine zis nu pierde nimic pe sinus de la 25.000 pina la 100.000),nu e paradoxal ?.

__Acum trazitia sqw 10.000Hz este mai normala avind in vedere inductanta mica trafo_out.(tranzitia este foarte "rapida" de la un palier la altul).

-25KHz-100Khz nu pot sa zic nimic. Nu-mi dau seama ce se intimpla.

-la 10KHz, o lipsa de compensare poate da panta respectiva, exact cum arata ea in poza (! vorbesc de 10KHz nu de semnalul de test de 1KHz generat de osciloscop, pe care faci reglajul)

-tranzactia e rapida dar posibila.

-De obicei cind apar la masuratori chestii iesite din comun sau inadvertente, ceva e gresit in modul de masurare.

Edit: Compensarea eronata a sondei are efect si asupra semnalului sinusoidal, in sensul ca amplitudinea vizualizata este functie de frecventa. O compensare gresita care pe dreptunghi se vede cu palier cazator, e favorabila frecventelor inalte. Adica, frecventele inalte vor fi "afisate" pe ecranul osciloscopului cu amplitudine mai mare.

Link spre comentariu

...-tranzactia e rapida dar posibila....

Te uiti la teste si te gandesti la bani, se pare! Mai observ ca la 10KHz sinus se vede putina limitare la semialternata pozitiva. La 25KHz sinus pare ceva mai corect. Totusi remarc ceva distorsiuni vizibile. Altfel, cat are banda acest osciloscop?
Link spre comentariu

Bani? UNDE?Nu la bani ma gindeam. Ma gindeam (asa, lejer) la ce se intimpla pe acolo. Si la ce se intimpla la mine, ca miine incep un traf de iesire dificil...

Ei de unde bani, pai tranzactiile cu bani se fac. Chiar glumeam!Spor la treaba la traful tau!
Link spre comentariu

Altfel, daca e adevarat ce spune Misa, au reglat compensarea sondelor sa ne arate fronturi cat mai drepte cu riscul supracresterii de la inceputul palierului.

Asta-i tare :ras: :ras: :ras:
Chiar asa! Numai ca e greu sa pricepi ce face o compensare. Dar am inteles ca sondele nu au reglaj de compensare, dintr-o discutie cu Lazaroiu.PS. Totusi cred, ultimile oscilograme, sunt mai reale! Parca se vede un raspuns al unei functii de transfer de ordinul 2, cam accentuata supracresterea dar asta e! Amplificatorul pare ca incepe sa amplifice mai serios dupa 1kHz. Poate gresesc, ca nu am vazut ce se intampla la 1KHz!
Link spre comentariu

Datorita faptului ca inductanta primarului este mica , dar suficienta pentru aplicatia de baza ( chitara ) e posibil sa nu amplifice corect frecventele joase , dupa cum rezulta si din oscilograma la 40 Hz.....nu e relevant raspunsul la joase , sub 150 Hz difuzoarele de chitara au un timbru bubuitor , nemuzical si in mod voit se atenueaza din reglajul de ton dupa dorinta....

Link spre comentariu

Lasand la o parte mishtourile lui GG, am facut o simulare pe obiectul in discutie, adica JCM800 cu 4xEL34. Fata de original (asa cum l-am gasit eu), am pus trafo iesire cu unele caracteristici specificate de Lazaroiu. Transformatorul din simulare nu este saturabil, dar daca nu fortam lucrurile cu obiecte facute aiurea, ar trebui sa arate corect in plaja de lucru normala. In simulare s-au folosit modele facute de Koren (deci nu de mine, sa am vreo implicare in subiect). Nu o sa comentez nimic, nici pro nici contra.

Link spre comentariu

Semnalul "test" de pe diagrame este in grila unei finale. Se vede pe schema. O sa pun si ultimile imagini. S-a nimerit sa fie si cea de 10KHz, dreptunghiular. Nu garantez ca lucrurile sunt 100% si in practica, dar din experienta poate fi o abatere de pana la 10%. De regula functional, lucrurile sunt confirmate.PS: Eu am facut simulare pe sarcina de 4Ohm. In fapt si reactia este luata de pe 4Ohm. Adaug inca o imagine a caracteristicii Bode cu reactie si fara reactie.

Link spre comentariu

Aceasta simulare aproape se confunda cu realitatea in sensul ca intradevar fuga fazei la 20.000Hz este in jur de 20-25 grade (numai un trafo-out de mare exceptie mai poate avea aceasta fuga a fazei mai mica circa 7-8 grade ) probabil ca palierul sqw la 100Hz poate fi ceva mai cazator(inclinat ,sau ma rog reprezentarea avind amplitudine mica da o senzatie mai mare de orizontalitate) ,sqw 10.000Hz asa arata de obicei(numai trafo-out de mare exceptie mai poate mari viteza trazitiei de la un palier la altul) .Corelatia intre fuga fazei si raspunsul in frecventa foarte clara .Distorsiunile armonice aprox. 2%.O singura obiectie as avea curentul de mers in gol cam mare 42mA/tub ,pentru 470V anodic circa 20W putere disipata anodica cam riscant pt negativare fixa ,dar fiind o simulare nu acest aspect conteaza sau cu tuburi bune(fuga mica Ia0 poate fi OK).

__Asta NU inseamna ca oscilogramele ggg&lazaroiu nu sint valide ,eu zic acum ca acele oscilograme sint valide ! atit ca sau facut determinarile un pic mai ciudat(nu sa pastrat de exemplu nivelul de intrare in cazul sinus asadar nu se poate estima atenuarile...).

__Paradoxul in cazul ggg&lazaroiu fiind o fuga a fazei relativ mare la 22.000Hz_sinus ca sa avem atenuare "chipurile" !(o sa vedeti de ce ?, chipurile" !) si viteza cu care se face tranzitia la 10.000Hz_sqw ,dar astazi am avut o convorbire telefonica cu domnul Lazaroiu si tin sa precizez ca atenuarea la 22.000Hz_sinus este de -1db raportat la 1.000Hz_sinus , astfel aceasta fiind marea atenuare totul este/devine perfect valabil.

__Asadar valoarea atenuari nefiind precizata clar se poate intelege orice...,practic -1db la 22.000Hz_sinus fiind o atenuare foarte usoara/nesemnificativa in acceptiunea mea(Comunicarea a fost defectuoasa zic/cred si poate noi prea "rai"/circotasi...).

Link spre comentariu

Am pus 42mA in gol pentru ca aparea distorsiuni de imperechere, evidente la puteri mari. Altfel din aceasta cauza are si distorsiuni relativ mici la 112W. N-am gasit specificat undeva cat ar trebui sa fie la acest amplificator curentul de mers in gol. Se poate face si mai mic, dar cu deteriorarea distorsiunilor. Altfel, reactia este destul de slaba.PS: Mai pun o imagine cu potentiometrul de prezenta la minim

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări