Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator pentru chitara GG

THOMAS

Postări Recomandate

Recunosc ca nu vreti sa ganditi! Va rog sa va imaginati ca doua semnale pot fi in faza sau nu.

D-le Sebi, folositi cuvinte grele .Nu conteaza ce scrie pe diplomele mele, important este ca in fiecare zi, zi de zi, lucrez cu notiuni si termeni foarte exacti , in care daca practica nu se intalneste cu teoria nimic nu functioneaza.Din acest motiv nu pot sa discut in termeni de "sa zicem ca..".Am incercat sa duc aceasta discutie , mai bine structurata si fara confuzie pt a se trage niste concluzii obiective.Dar se pare ca dvs. nu stiti sa comunicati, luand foarte personal tot ce se intampla aici.Din aceasta cauza nu pot discuta cu dvs. de faza sau alte proprietati ale unui semnal daca fundamental, nu discutam de acelasi lucru.Eu nu am facut altceva decat sa demonstrez ca in aceasta conversatie, elementul emotional este acut din partea dvs.Am demonstrat chiar rea intentie.Iar din acest moment nu pot sa va spun decat , ca un canal de comunicare intre noi s-a inchis si ca-mi pare rau pt supararea provocata cu o astfel de oscilograma.Dar va trebui sa va obisnuiti cu ele, de acum inainte.P.S.Vorbim de functii de transfer fara sa tinem cont de ordinul sistemului pt. care se aplica ???De fapt observ ca pt. o aplicatie AF , bagam totul la un loc: semnale AF cu ultrasunete,subsonic si ca sa fie totul complet,...niste RF chiar nu strica.Sau poate exista o scuza, extrapolarea !!!Daca avem doua sarme de covgrigi , ce functie de transfer este valabila ???Asta apropos de parametrii sau cum putem sa-i identificam .Si ca sa fie totul complet aplicam si un Laplace ca sa justificam functia.Si ... ???!!!!
Raspunsul dvs. era predictibil! Eu nu o sa fac atac la persoana. Eventual, emotia mea putea fi determinata de refuzul dvs. de a intelege. In rest, nici un comentariu la explicatiile dvs. lipsite de argumente pro sau contra. Sunt o insiruire divergenta fara a avea coerenta. Chestiunea este pur tehnica si nu politica, asa cum transpare din partea dvs.PS. Uitasem! Putina modestie nu strica. Eu am intrebat de formatie sa vad daca sunteti scuzabil.
Link spre comentariu

Da... Deci se poate aprecia comportamentul la un MHz... semnalul va fi de aprox. 30 de ori mai mic decit cel la 100KHz si probabil nedistorsionat.

Da misa,cam asa ceva se va intimpla precum spui (va distorsiuna putin , in sensul ca se va inclina un pic sinusul dar oarecum inperceptibil pentu ochi) .
Link spre comentariu

As mai aminti urmatoarele , atenuare in putere sa zic 10 log P/P0 si anume ca exemplu o scadere a amplitudini cu 5% la o anumita frecventa inseamna o scadere a puteri (0,95 x0,95)=0,9 in putere de cca 10% asadar 10 log P/P0=10 log 0,9/1= aprox -0,5dB,-o scadere a amplitudini cu 10% devine (0,9 x0,9)=0,8 in putere de cca 20% , asadar 10 log 0,8/1= aprox -1db...,pentru 10 log 0,5/1 avem -3db(ar corespunde unei scaderi a amplitudini de cca 30%), si asa mai departe...

__Practic atenuarea(cazul sinus) in amplitudine care se manifesta pe osciloscop trebuie sa fie vizibila zic de la un 2-3%(doua trei zecimi de diviziune Y) ca sa avem acolo un -0,25db in putere,NU cred ca se poate discuta de atenuare de 0,0...% sau nu stiu cit , adica atenuare in putere vax.

Link spre comentariu

Practic ar trebui masurat defazorul sa se vada daca este capabil de acea forma la 10 Khz. dupa acea verificat la 1dB raspunsul acestuia si abia atunci o reverificare globala a amplificatorului, undeva exista o eroare fiindca este imposibila o limitare a amplitudinii la 100Khz daca ambele parti ale amplificatorului pot genera acea oscilograma

Link spre comentariu

Si in final oscilograma esentiala ,(cred ca eu personal nu am facut nici o vorbire de 1MHz ?!,o confuzie probabil...).

Aveti dreptate si va rog sa acceptati scuzele mele.Nu dvs. ati spus ci altcineva care considera normal sa aburesti de colo, dincolo, cu un transfer de energie. Si dupa ce fac anumite sugestii mi se spune ca "insirui divergent si fara coerenta" de parca aceste doua proprietati pot coexista.Dar ce mai conteaza cum folosim termenii !!! Dupa ce jigneste spune ca nu face atac la persoana si ca tot eu sunt lipsit de modestie.Eu am aratat respect si toata consideratia in aceste dialoguri dar exista si o limita peste care nu pot trece.

Cu alte cuvinte raspunsul dumneavoastra la 10.000Hz_sqw este prea bun pentru a fi adevarat (daca in acelasi "timp"aveti atenuare la 22.000_sinus).

Vom vedea mai pe seara.
Link spre comentariu

Buna seara,Am refacut testul.Nu a iesit cum am fi vrut pt ca exista o problema in sensul ca in incapere nu exista lumina naturalasi este foarte dificil de facut o expunere corecte.Dar acum pozele sunt mult mai clare si cu detalii de conectare a aparaturii de masura.Am folosit schema prezentata de Vio pt a arata in ce loc anume am injectat semnalul de la generator.[attachment=3]JCMSignalSetup.JPG[/attachment]Am folosit o sarcina rezisitiva de 8 ohm, 4x2 ohm / 350 W, dupa cum se vede in foto.S-a conectat sonda osciloscpuluidirect pe rezistenta de sarcina.Pe aceeasi rezistenta este conectat si voltmetru electronic.[attachment=2]RSarcina8ohm.JPG[/attachment][attachment=1]ConSondaOsc.JPG[/attachment]In final, se poate vedea conectarea in ansamblu a aparaturii de masura.[attachment=0]setup.JPG[/attachment]

Link spre comentariu

In urmatoarele imagini sunt rezultele masuratori pt 10 KHz sqw .[attachment=4]10KhzSQW_1.JPG[/attachment][attachment=3]10KhzSQW_2.JPG[/attachment][attachment=2]10KHzSQW_3.JPG[/attachment]Asa arata 100 KHz in semnal sinus[attachment=1]100KSIN_1.JPG[/attachment]Ce a mai ramas din semnal sinus la 1 MHz (cca. 0.5 V !!!!!!)[attachment=0]1MhzSIN_KK.JPG[/attachment]Voi atasa in .zip si fiserele la rezolutia salvata din aparatul foto.

Link spre comentariu

In urmatoarea imagine se observa raspunsul deficitar sub 50 Hz. :jytuiyu[attachment=2]40HzSIN_1.JPG[/attachment]Imaginile in rezolutie marita.[attachment=1]1.zip[/attachment][attachment=0]40HzSIN_1.zip[/attachment]

Link spre comentariu

Am dorit sa facem separat testul de vizualizare a atenuarii de la 10 KHz sinus la 25 KHz sinus.[attachment=2]10KSIN_1.JPG[/attachment][attachment=1]25KhzSIN_1.JPG[/attachment]In zip gasiti imaginile la rezolutia salvata din aparatul foto[attachment=0]2.zip[/attachment]Testul a fost si filmat si il vom publica pe youtube pe canalul ggamp.roVom anunta cand va fi publicat.

Link spre comentariu

Parca s-au cam schimbat lucrurile! As dori daca se poate un dreptunghi de 1KHz! Asta ca sa fie cat de clasic testul. Ar fi interesant si unu' de 50Hz, dara daca nu se poate nu-i nimic!

Link spre comentariu

Cit estimati atenuarea la 22KHz sinus ?, vad ca la 10KHz sinus ar fi 28,78Vef asta inseamna aprox 103W/8Ω dupa care la 100Khz sinus ar fi 24,15Vef care inseamna aprox 73w/8Ω astfel 10 log 73/103 ar fi -1,5db pierdere in putere la 100.000Hz_sinus in raport cu 10.000Hz_sinus ,asadar la 22.000Hz sinus ce pierdere am ?,sau hai sa vedem la 25.000Hz_sinus culmea la 24.000Hz sinus am tensiune mai mica 24Vef(decit la 100.000Hz_sinus) asadar 72W/8Ω practic la 25.000Hz sinus am aceasi pierdere in putere ca la 100.000Hz_sinus adica tot -1,5db

__Foarte ,foarte interesant intre 25.000Hz_sinus si 100.000Hz_sinus nu sint pierderi de putere (atenuari ,ba mai mult tensiunea la iesire este ceva mai mare la 100.000Hz_sinus decit la 25.000Hz_sinus)

__De fapt toata atenuarea conform oscilogramelor si tensiunilor asociate se produce intre 10.000Hz_sinus si 25.000Hz_sinus dupa care pina la 100.000Hz_sinus nu mai atenueaza deloc/nimic.Ee..,sa creat un nou paradox.

__Palierul prea cazator(inclinat la dreapta citeva grade) la 10.000Hz_sqw pierderi inportante la joase ,dar acest aspect nu conteaza fiind un amplificator de instrument.

Link spre comentariu

Apreciez ca inclinarea palierelor la poza la 10KHz se datoreaza faptului ca sonda osciloscopului nu e corect compensata. Poza cu 50Hz sinus nu "pusca" cu cea 10KHz dreptunghi.

Link spre comentariu

Nu misa , nu cred ca e din compensare(nu am supracrestere la intrare palier) , inclinarea se face constant la dreapta "catre frecvente joase" daca va pune ceva cu 1kHz_sqw ne lamurim.

__Dar ce zici de felul cum atenueaza pierde din amplitudine ?(mai bine zis nu pierde nimic pe sinus de la 25.000 pina la 100.000),nu e paradoxal ?.

__Acum trazitia sqw 10.000Hz este mai normala avind in vedere inductanta mica trafo_out.(tranzitia este foarte "rapida" de la un palier la altul).

Link spre comentariu

Cit estimati atenuarea la 22KHz sinus ?, vad ca la 10KHz sinus ar fi 28,78Vef asta inseamna aprox 103W/8Ω dupa care la 100Khz sinus ar fi 24,15Vef .

D-l Vali am facut special ,posturi imperecheate pt tipuri de teste.Primul a fost facut pt 10KHz sqw - 100 KHz sinus - 1 MHz sinus, referinta fiind cca. 31 v.Iar al doilea a fost facut pt 10 KHz sinus - 25 KHz sinus unde referinta este 28.78 V . Parerea mea este ca nu se pot comparaaceste doua teste pt ca tensiunile initiale sunt diferite.Dar se pare ca filmarea a iesit mult mai bine si mult mai relevent.Nu au iesit toate pozele pt. ca in lipsa pobilitatii reglarii blitului trebuia gasit un anumit unghi pt a obtine niste imagine clare , chiar daca contrastul lasa de dorit.Este foarte dificil de facut astfel de poze daca nu exista lumina naturala.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări