Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator pentru chitara GG

THOMAS

Postări Recomandate

Stimate ggg, dupa palierele semnalului dreptunghiular la 10 Khz, oscilograma sinusoidei la 100Khz ar trebui sa arate un transfer perfect, sub 1 dB, chiar si acele ripluri de 2v sint nerelevante in acest caz, crestera pe palier arata clar un raspuns senzational asa ca doar vizualizare sinusoidelor sub 100Hz poate arata cum se comporta transformatorul (amplificatorul) si in spectrul inferior...

Link spre comentariu

Stimati Domni,

....

Dupa umila mea parere si luand in considerare procedura de efectuare a acestui tip de test,la aplicarea unei frecvente fundamentale ,F exista o latime de banda F*10 .Adica la 10 Khz, latime de banda (cel putin teoretic) este 100Khz.In opinia mea,ca testul sa fie relevant ar fi trebuit facut un test si in semnal sinus la 100 Khz , ca sa vedem ce mai raspunde OT,daca mai raspunde.

...

GGG, modul tau de a privi lucrurile este destul de simplist, asa ca se impune putina clarificare. Dupa cum stim, un semnal dreptunghiular este o suma de semnale armonice. In tratarea semnalelor, in afara de amplitudine, mai exista inca o marime, numita faza. Tu poti sa urmaresti amplitudinea la iesirea amplificatorului si sa observi ca este constanta pana la 100KHz, dar daca nu urmaresti si faza nu poti sa corelezi cum ar arata un semnal dreptunghiular la o anumita caracteristica Amplitudine, Faza. Ori, se stie ca amplificatoarele au o functie de transfer, care altereaza ambele marimi. De obicei, faza este alterata mai mult la frecvente mici si la frecvente mari pe cand amplitudinea este relativ constanta. Asa ca un semnal dreptunghiular perfect este o suma de armonici cu faza zero intre ele. Daca semnalul asta trece prin amplificator, acesta va defaza diferit armonicele, si cu atat mai mult cu cat sunt mai mari. Dupa recompunere nu poate rezulta teoretic si practic un dreptunghi ca ala aratat in imaginea in discutie. Multi autori in domeniu, considera ca pe la 400Hz, faza ar fi zero, iar pe la 1KHz, la un amplificator excelent faza (defazaj) este 0.2..0.5grade. Din aceasta cauza unele teste mai elaborate fac o imagine Lissajou la 400HZ ca fiind zero defazaj, si altele, pentru a arata comportamentul unui amplificator la diverse frecvente.Testul cu semnalul dreptunghiular se foloseste pentru a avea o imagine globala asupra raspunsului unui amplificator. Dreptunghiul amplificatorului tau arata de parca toate armonicile importante sunt cu faza zero. Nu vreau sa intru in amanunte ce inseamna asta!!! In rest alte aprecieri, ca o fi asa si pe dincolo, sunt simple discutii.

Eu nu sunt fotograf de meserie, dar stiu sa-mi fac foto la ce-mi trebuie, sa inteleaga lumea mai bine ce vreau sa explic sau sa-si faca o parere. Nu pot sa postez ceva ce nu are suport real. Atunci cand o oscilograma pare anormala, analizez bine circumstantele si precis gasesc o greseala.

Link spre comentariu

Un semnal sqw 10.000Hz provenit dintr_un amplificator de AF(banda larga) tub-trafo out in sarcina la iesire nu poate arata mult mai bine de atit download/file.php?id=49061&mode=view ,semnalul prezentat de dumneavoastra nu este obtinut la frecventa de 10.000Hz-sqw/ ,aveti de_a face cu o eroare/confuzie , acea oscilograma buclucasa download/file.php?id=49875&mode=view nu poate reprezenta 10.000Hz-sqw la iesire din etajul final in sarcina ,(tranzitia de la un palier la altul se face practic cu viteza generatorului de semnal sau pe acolo ???!!!,ar trebui sa revedeti/refaceti acel test , negresit este vorba de o inadvertenta).

Oscilograma prezentata prima in acest post download/file.php?id=49061&mode=view poate fi considerata referinta/etalon tub-trafo out(de cum trebuie sa arate in cazul corect 10,000Hz-sqw la iesire din amplificator/ in sarcina pur rezistiva).

__Amplificatorul dumneavoastra este superb !,probabil ca functioneaza si foarte bine/grozav/exemplar !,dar trebuie "revizuita" oscilograma 10.000Hz-sqw(nu tine la "tavaleala" ,am avut oarece "dubii" asupra acestei oscilograme inca de la inceput ,dar am fast asigurat telefonic de domnul Lazaroiu ca reprezinta realitatea ,in acea realitate sa strecurat o eroare sigur-cel putin de "interpretare" a frecventei sqw)...

__sebi_c a spus o chestiune incontestabila aici:

... Multi autori in domeniu, considera ca pe la 400Hz, faza ar fi zero, iar pe la 1KHz, la un amplificator excelent faza (defazaj) este 0.2..0.5grade...

asadar se pot trage concluzii...,tot sebi_c a spus pe undeva ca in acea oscilograma ar putea fi vorba de un grad fuga a fazei-are perfecta dreptate...
Link spre comentariu

Valderama, acuma vad... Ce am spus eu cu atenuarea la 25KHz era pentru poza pusa de sebi la pagina 5.

Pai da !..., dar dupa aia domnul Lazaroiu ne_a comunicat,

....Foarte bine ai intuit,asta am vb cu Sebi mai devreme la telefon,atenuarea incepe chiar la 22Khz! .....dar,asta este,avand in vedere ca este vb de un amplif. de chitara,cred ca nu este prea rau(!!!)

,ca amplificatorul din acest post incepe si el atenuarea la 22.000Hz sinus !,tu ce zici misa ?(in raport cu oscilograma care reprezinta 10.000Hz-sqw),poate incepe atenuarea in cazul sinus la 22.000Hz ? la o asa oscilograma sqw download/file.php?id=49875&mode=view .
Link spre comentariu

Intr-o discutie cu un bun prieten radioamator , in care dezbateam unele insusiri ale amplificatoarelor , a facut o remarca memorabila dupa ce a vazut oscilograma cu comportarea la 10 Khz pe semnal dreptunghiular postata pe forum , spunand ca poate fi folosit ca etaj final intr-un emitator pe unde lungi daca ar fi avut iesire pe 50 de ohmi....fiecare vede altceva !

Link spre comentariu

Puneti va rog o oscilograma clara(serioasa)in cazul sqw 10.000Hz cu acest amplificator ,pentru mai multa acuratete in ceea ce priveste raspunsul la 10.000Hz_sqw=este bine ca circuitul de prezenta din defazor sa fie deconectat(dezlipit firul din cursorul acelui potentiometru si un capat al lui).

Link spre comentariu

D-l Vali, daca nu v-as fi cunoscut personal si nu as fi stiu cat sunteti volubil,simpatic si extraordinar de pasionat, as fi luat ca o ofensa tot ce s-a scris aici.

Oscilograma este cat se poate de reala si serioasa la 10Khz SQW.Mai "neserioasa" mi se pare sarcina de 6 ohm care a fost folosita la primul test.Dar maine avem promisiunea a inca unei rezistente de 2 ohm ca sa avem exact 8 ohm in sarcina.

GGG, modul tau de a privi lucrurile este destul de simplist, asa ca se impune putina clarificare.

Dupa cum stim, un semnal dreptunghiular este o suma de semnale armonice

D-l Sebi, din dorinta de a "lumina" complicati lucrurile mai mult decat sunt de fapt.

Eu stiu ca dvs. stiti ca,

Un semnal dreptunghiular consta intr-o frecventa fundamentela , F si o serie de armonici de ordin impar care se produc (teoretic demonstrat prin serie Fourier) la infinit.Din acest simplu motiv, nu se poate discuta despre :

- vreo latime de banda in sqw

- complementaritate a unei armonici sinus de ordin par.

- in formarea acestei serii de armonici care produc semnal dreptunghiular nu se pot insuma decat

armonici de acelasi tip.Altfel semnalul dreptunghiular nu se produce .

Dar vom reveni cu rezultatul unui alt sir de teste ca sa incheiem aceste discutii pt. ca observ si ceva emotii in "tonul" lor.

Va doresc o seara cat mai buna,

Link spre comentariu

Recunosc ca nu vreti sa ganditi! Va rog sa va imaginati ca doua semnale pot fi in faza sau nu. De ex. la atacul finalului faza unei grile a lampilor finale este de 180grade fata de cealalta. Daca se poate imagina acest lucru putem duce rationamentul mai departe.Astfel sa zicem ca la 400Hz., semnalul la iesire este in faza cu cel de la intrare, la 10KHz semnalul are deja 3grade (la amplificatoare foarte bune), la 30KHz are 8grade, la 50KHz-20grade...luati primele 10 armonici impare (semnal dreptunghiular este suma numai de armonici impare) si insumatile. O sa obtineti un semnal care nu are de a face cu figura dvs! Orice amplificator este un sistem cel putin de ordinul 1. Deci faza variaza intruna, in banda de trecere, mai rapid sau mai lent functie de ordinul functiei de transfer. Zero clar e numai la o frecventa!Pai daca armonicile nu sunt defazate deloc la semnalul dvs, pentru ca asa arata, ce sa mai zicem de amplificatorul ala? La inceput am facut o aluzie mai voalata, poate o sa va dati seama, dar vad ca insistati sa nu ganditi. Doua sarme scurte sunt un sistem de ordin zero. Astea nu altereaza dreptunghiul.Daca excitati amplificatorul cu 1KHz, lucrurile stau cam asa. La 1KHz, 0.2..0.3grade, la 3KHz, 0.5..0.7grade, la 5KHz, 0.9..1.1grade, la 7KHz, 1.8..2.2grade, la 9KHz, 2.3..2.5grade...samd. Aici fazele sunt altele, asa ca dreptunghiul poate arata mai ca al dvs. Undeva s-a mai discutat de compunerea energetica a semnalului dreptunghiular cu ponderile armonicilor, pentru a face un exercitiu.O sarcina se poate construi manual, din nichelina, bobinata antiinductiv. Cea mai buna solutie asta e! Are cea mai mica eroare cu temperatura. Sa nu credeti ca daca e 6 ohm sarcina, teoria se schimba!Altfel, eu nu complic lucrurile, pt ca ele nu sunt chiar atat de simple precum credeti. Oricum, mi-am facut o parere ca nu avem limbaj comun, nici pe departe. Mi-am batut capul sa va conving, nu pt a arata ca sunt eu mai destept, dar din asta poate mai invata si altii.PS Nu m-ati lamurit ce formatie (nu de muzica) aveti!

Link spre comentariu

Domnule ggg cu tot respectul cuvenit (cer scuze si pentru PS @sebi_c=ca nu asta este subiectul discutei) ,dar ofensa nu poate fiinta in cadrul unui paradox , uitati mai exact ce am spus:

__Practic se desprind doua posibilitati:

1.oscilograma nu reprezinta 10.000Hz_sqw(probabil 1.000Hz_sqw) si atunci devine posibila atenuarea incepind cu 22.000Hz_sinus.

2.ocilograma reprezinta 10.000Hz_sqw si atunci devine imposibila atenuarea incepind cu 22.000Hz_sinus.

__Pina la acest moment nu se vorbise de atenuare la 22.000Hz_sinus.

...

si sustin fara rezerve !.

Asadar fiind doar doua posibilitati , altminteri (excluzind cele doua posibilitati) va aflati in fata unui paradox ! ,pe care volens nolens considerati ca trebuie sa il admitem ?.

Eu mai revin inca o data cu intrebarea:-incepe atenuarea la 22.000Hz sinus ! conform cu spusele domnului Lazaroiu au BA ?!,Ca sa inteleg si eu ceva.

__ Initial am apreciat acea oscilograma(10.000Hz-sqw) la maxim !,dar ulterior sa facut vorbire de atenuare la 22.000Hz-sinus !,in acel moment practic ati pus pe "tava" paradoxul !=adica cele doua elemente raspunsul la 10.000Hz_sqw si inceputul de atenuare la 22.000Hz_sinus ! se bat cap in cap , totul devenind paradoxal ca sa nu zic imposibil.Asadar una din aceste chestiuni in discutie nu se reflecta ori raspunsul la 10.000Hz_sqw ori atenuarea la 22.000Hz_sinus !.

__De fapt trebuie sa alegeti din cele doua-eroarea,reprezentarea 10.000Hz_sqw sau (la asta se rezuma "ofensa" mea sa zic asa !-departe de mine gindul de a va ofensa in vre un fel atit pe dumneavoastra cit si pe domnul Lazaroiu ,dar trebuie lamurit paradoxu daca doriti acest lucru desigur,nu pot fi alte reactii in fata paradoxului expus,-ca si scuza poftim),-ambele "situatii" nu pot coexista !.

Link spre comentariu

,dar ofensa nu poate fiinta in cadrul unui paradox .

D-l Vali, stiti bine ca ma uit la dvs. ca la "Mama Omida" pt. ca efectiv nu inteleg cum puteti interpreta aceste oscilograme.De unde va dati seama ce ar trebui sa faca la 1 Mhz???.Dar paradox-ul are o explicatie si este cat se poate de real.Am promis ca revenim cu rezultatul unor teste.Si asta se va intampla.Maine le aveti.Nu stiu daca va incalzeste cu ceva, dar trebuie sa va spun ca acea oscilograma a fost facuta special pt dvs., pt ca stiam ce importanta are.Dar va spun sincer ca pt. mine nu reprezinta mare lucru si o sa va spun in particular si de ce.Si de ce , aceasta metoda de masura cred ca mai mult poate sa creeze confuzie decat sa lamureasca ceva in ceea ce priveste latimea de banda in semnal sinus.Oricum, trebuie sa va mai facem o vizita si sa ma inscriu la meditatii.Invat continuu.P.S.I-am intrebat pe cei de la Mercury Magnetics si am primit un raspuns referitor la banda de frecvente a OT pe care l-ati masurat.Banda este strict AF, 20-20000 hz.Oare, ce se intampla la 70 Khz ????
Link spre comentariu

Recunosc ca nu vreti sa ganditi! Va rog sa va imaginati ca doua semnale pot fi in faza sau nu.

D-le Sebi, folositi cuvinte grele .Nu conteaza ce scrie pe diplomele mele, important este ca in fiecare zi, zi de zi, lucrez cu notiuni si termeni foarte exacti , in care daca practica nu se intalneste cu teoria nimic nu functioneaza.Din acest motiv nu pot sa discut in termeni de "sa zicem ca..".Am incercat sa duc aceasta discutie , mai bine structurata si fara confuzie pt a se trage niste concluzii obiective.Dar se pare ca dvs. nu stiti sa comunicati, luand foarte personal tot ce se intampla aici.Din aceasta cauza nu pot discuta cu dvs. de faza sau alte proprietati ale unui semnal daca fundamental, nu discutam de acelasi lucru.Eu nu am facut altceva decat sa demonstrez ca in aceasta conversatie, elementul emotional este acut din partea dvs.Am demonstrat chiar rea intentie.Iar din acest moment nu pot sa va spun decat , ca un canal de comunicare intre noi s-a inchis si ca-mi pare rau pt supararea provocata cu o astfel de oscilograma.Dar va trebui sa va obisnuiti cu ele, de acum inainte.P.S.Vorbim de functii de transfer fara sa tinem cont de ordinul sistemului pt. care se aplica ???De fapt observ ca pt. o aplicatie AF , bagam totul la un loc: semnale AF cu ultrasunete,subsonic si ca sa fie totul complet,...niste RF chiar nu strica.Sau poate exista o scuza, extrapolarea !!!Daca avem doua sarme de covgrigi , ce functie de transfer este valabila ???Asta apropos de parametrii sau cum putem sa-i identificam .Si ca sa fie totul complet aplicam si un Laplace ca sa justificam functia.Si ... ???!!!!
Link spre comentariu

, nu inteleg cum puteti interpreta aceste oscilograme.De unde va dati seama ce ar trebui sa faca la 1 Mhz???.Dar paradox-ul are o explicatie si este cat se poate de real.

Am promis ca revenim cu rezultatul unor teste.Si asta se va intampla.Maine le aveti.

Uite va dau un exemplu sugestiv de cum se poate interpreta o oscilograma sqw de 10.000Hz pentru raspuns sinus (toate oscilogramele prezentate mai jos sint reale si apartin unui singur amplificator).
Link spre comentariu

Si in final oscilograma esentiala ,(cred ca eu personal nu am facut nici o vorbire de 1MHz ?!,o confuzie probabil...).

__Asadar in situatia in care acea oscilograma care reprezinta raspunsul amplificatorului dumneavoastra la 10.000Hz_sqw este reala este exclusa orice forma de atenuare la 22.000Hz_sinus !(o octava diferenta) ,practic asta este cheia daca vreti a problemei/inadvertentei create.

PS mi_am imaginat ca reprezentarea 10.000Hz_sqw este cu dedicatie (bine,_nu eram sigur ,dar va multumesc!pe aceasta cale ,in final sar parea ca aceasta dedicatie incurca un pic lucrurile ,dar se pot descurca ...)

Cu alte cuvinte raspunsul dumneavoastra la 10.000Hz_sqw este prea bun pentru a fi adevarat (daca in acelasi "timp"aveti atenuare la 22.000_sinus).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări