Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PP EL84 sfaturi, sugestii, indrumari


suat

Postări Recomandate

Mizgaleala asta ar trebui sa mearga:

Posted Image

 

-Cele 2 diode : punctiforme germaniu gen EFD sau 1n4148

-toate condensatoarele de 47N

-condensatoarele sa fie la min 250V cu exceptia celui care e in paralel cu una dintre diode.(care poate fi la orice tensiune peste 25v)

-pentoda e 6J1P

 

Sau daca vrei sa simplifici lucrurile foloseste ceva pe tranzistori/integrat. Ai nevoie de approx 7.5-8 Vrms pentru excursia maxima a barelor luminoase. (adica -20v in grila lampii indicator)

Link spre comentariu

asta ia semnal din anodul lampii? cam cum e prezentat aici:

 

http://www.timmestein.nl/uploads/images ... 0meter.png

 

Iar varianta cu tranzistorul care ataca grila EM84 imi ofera posibilitatea de a regla in functie de semnalul de intrare, montajul fiind independent de amplificator.

 

Dupa cum spuneam... topicul meu va sta dest6ul pe aici. Am sa trec aici cateva concluzii.

 

Initial vroiam sa optez pentru orice fel de traf compatibil cu PP EL84, insa concluziile unei alte persoane care a realizat un montaj EL84 PP nu prea a fost multumit de rezultat, trafurile folosite de el neavand prize in primar si pentru grilele tuburilor finale, m-au cam speriat.

 

Am mai aflat ca... 10 cm2 ar fi cam putin pentru ce vreaueu. chiar si 12 cmp ar fi minimul acceptat. Recomandat ar fi fost 14 - 16 cmp pe tole E16.

 

Eram pe punctul de a achizitiona mai multe trafuri [ diferite ] conditia esentiala fiind aceea de a amesteca tolele intre ele pentru a obtine aceeasi inductanta pentru 2 trafuri, orientat sa am 2 x 16 cm2.

 

Intr-un final am ajuns la concluziile celor experimentati. Si anume fie fac rost de 2 trafuri identice din UPS-uri de aprx 300 W. M-au descurajat preturile... [ imi cerea cineva pe 2 UPS-uri defecte 200 RON,m cu mentiunea ca pot sa-mi cumpar baterie si merg, dar erau de vanzare ca defecte, si nu garanta functionarea electronicii ]

 

SAU

 

2 trafuri de retea C-core recuperate din televizoarele TEMP. Am facut rost de un traf de alimentare ce provine dintr-un TV TEMP 6, imi mai trebuie unul. De bobinarea lor cred ca voi apela la ajutorul unui specialist.

 

Pe aceasta cale, cer ajutorul vostru, caut pereche pentru traful de alimentare TEMP 6. Sunt interesat de miezul C-core.... si eventual galetii. Voi rebobina trafurile pentru a le folosi ca trafuri de iesire in configuratia PP 6p14p.

 

[ l-am debobinat pe al meu, sarma de cupru e compromisa... se scutra izolatia de pe sarma.

Link spre comentariu

Nu iei semnal din anodul nici unei lampi. iei semnal de la intrare printr-un condensator de 100nf. Mai bine eviti orice din calea semnalului....Concentreaza-te asupra amplificatorului deocamdata. Miezurile din majoritatea trafurilor din UPS-uri sunt de calitate inferioara spre extrem de proasta. Cauta trafuri cu tole cit mai subtiri si curate/neoxidate.

Link spre comentariu

momentan lucrez la miezurile si galetii trafurilor de iesire. Am ales sa folosesc miezurile din trafurile de alimenatre temp 6Am debobinat cele 2 trafo-uri... iar din cauza ca a trebuit sa reconditione un galet stricat, [ suportul de carton pe care se infasoara bobina.. eu l-am numit galet ] Cu fierul de calcat, carton si adeziv poliuretanic i-am consolidat pe toti. astfel incat sa fie identici toti si rezistenti. Acum incerc sa repar miezurile... la unul din trafuri... un C are o fisura, mai exact s-au desprins pe o latura a unui C tolele. l-am lipit, am improvizat un dispozitiv de fixare si strangere... asteapta 12 ore pentru uscare.maine am celalalt miez.. un c a luat o tranta.. si au rezultat doua C-uri, unul mai mare si altul mai mic. Urmeaza dupa ce termin cu lipiturile sa refac planeitatea suprafetelorde contact ale celor doua C-uri. Am primit un sfat, si anume sa folosesc o foaie de sminghel foarte fin.. intins pe o bucata de sticla [ geam ] si sa frec C-ul pana ce devine perfect plan.. sa calce perfect, mai ales ca am imperfectiuni dezecimi de mm. [ sa zic.. 1/10 mm ] Am sa incerc apoi sa calculez trafurile atat in functie de schema cat si pentru a cauta exact sarma de cupru necesara bobinarii. Schema galbena la prima vedere.. duce cam 15 W, daca am aprx 300 V in anozii tuburilor finale. Din schema de mai sus se poate scoate mai mult?

Link spre comentariu

Faci schema cu G2 legate la + prin rezistente de 470ohmi /2w si obtii putere mai mare in detrimentul calitatii sunetului. De la 10 la 15 wati urechea nu face diferenta asa mare. Mai bine cauti incinte mai sensibile care te vor ajuta mai mult .

Link spre comentariu

Schitez un calcul al trafurilor si incep.Vreau sa folosesc trafurile Dublu C de alimentare al TV-ului TEMP 6 [ 2 - 200 - 1 ] Sectiunea lui e de 8 cm2... similar cu 14,5 cm2 sectiune a tolelor E+i rezulta ca am frecventa minima de 14.23 Hz pentru 15 W Deci daca vreau 20 Hz pentru miez de 14,5 am putere de 21,025 W mergem mai departe, imi trebuie 372 V in anozii lampilor=>4278 spire in primar si 105 spire secundar ptr 4 ohm si 148 pentru ptr 8 ohm :jytuiyu asta aplicand ce e aici:http://66.163.168.225/babelfish/translate_url_content?lp=de_en&trurl=http%3A%2F%2Fwww.jogis-roehrenbude.de%2FVerstaerker%2FAUe-EL84PP%2FUebertrager.htm&.intl=ussarma primar 0,23 - 0,25 sarma secundar 0.6 - 0.65nu stiu daca incap atatea spire pe cele doua ferestre... si nici sa bobinez ca nebunul pana constat ca.. nu mai am spatiu... . In anozi trebuie sa am 372 V oare o duce?]Incerc un calcul mai avansat... in care sa ma bazez pe niste date fixe.. cum ar fi miezul trafului, eventual un diametru dat al cuprului. [ multiplu de 5, ca asta vad ca au astia de la TME ]. Cer deasemenea sfaturile celorlalti membri in a ma ajuta cu informatii pentru procurarea sarmei de cupru. ideal ar fi sarma de cupru cu mai multe straturi de izolatie pentru primar. postez acum.. si ma apuc "de sapat" pentru a efectua un calcul mai realist cat si mai exact, dupa care editez acest mesaj si adaug.deci brb

Link spre comentariu

Nu pot edita. Continui.Am simulat niste calcule.Prima data am ales Raa de 8 k. Miezul dublul C-ului l-am estimat la 14,5 cm2 [ traful original era fix de 200 W .. miezul trafului e de 8cm2. am aplicat formula magica Q = 3x rad P si am tras concluzia ca p = 23.365 W mai departe am calculat nr de spire P. S. precum si diametrele.Pentru 8 K mi-au iesit:N1 = 2231.43N2 = 70.56 [ pt 8 ohm ] 49.89 [ ptr 4 ohm]d1 = 0.11d2 = 0.61 [ 8 ohm ] 0.73 [ 4 ohm ]trecem mai departe.. pentru 6k6N1 = 2026.8N2 = 49.8d1 = 0.12d2 = 0.76Pentru traful de 6k6 am facut si verificarea terminca mi-a iesit d1 = 0.209Miezul l-am estimat pe tola E16 m1 = 95 K = 0.22 DAR eu voi folosi miezurile DUBLU C. Nu am inteles de ce dupa calculul de verificare terminca.. se foloseste sarma de alt diametru la acelasi numar de spire.Valorile le-am luat "la ghici" din tabelul anexat. Inainte de toate, intreb daca cumva... coeficientul m pentru tolele E20 e mai aproape de realitate gandindu-ma la latimea pe care o am eu de 40 mm. E bine ce am facut? sa mai tin cont si de altceva? Va multumesc. download/file.php?id=923

Link spre comentariu

Uite aici ceva pentru inspiratie!P.S exista documentatie in limba romana,niste carti mai vechi, Ing.Boldur B. unde sunt date niste formule extrem de simple si foarte bune,am impresia ca d-ta te complici tare mult si nu e cazul doar nu e reactor nuclear,am vb si pe PM despre asta.Sunt cateva formule de baza si apoi este o chestie pur aritmetica de incarcare a carcasei,sarma si altele.Diametrele sarmei le iei din tabele.Gasesti in atasament ceva interesant si util singura chestie este ca sunt in germana,dar te vei descurca. In decursul timpului eu am mai postat aici niste trafuri calculate dar si realizate de mine,dar se pare ca nu au fost luate in seama probabil sunt mult mai bune si mai adevarate cele gasite pe net publicate de "oameni de stiinta " din strainatate (parca matematica nu ar fi aceeasi in tot universul!!!!)

Link spre comentariu

Ai aici doua modele de OT-uri calculate de mine, un clasic PP si un PP-ultralinear cu priza pentru G2 la 37% din totalul jumatatii de primar incepand de la +Uanodic,vezi daca te aranjeaza!

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

pentru ca am tot fost intrebat .. de cum se aud trafurile de iesire pe miezul C-core provenit din TV TEMP, probabil au vazut topicul.... m-am gandit ca ar trebui pus un mesaj aici.Momentan sunt la achizitii de componente.. proiectul e ... gata pe hartie. Am reusit gasirea tuturor tuburilor necesare. Voi aplica schema cu defazor ECF82 [ voi folosi echivalentul rusesc al ECF82 ]si pentru EL84, voi folosi 6p14p - EV, si 2 indicatoare stereo de functionare a amplificatorului folosind schema VU-metru EM84 , saptamana vitoare imi vin tuburile, multumesc d-lui Valderma. Am o problema cu miezul trafurilor de iesire, intrucat stau dupa un domn care sa imi dea un al 3-lea miez [ pereche la unul din cele 2 miezuri de TEMP 6 pe care le am pentru a le putea trimite la bobinat, multumesc d-lui Lazaroiu ca s-a oferit sa ma ajute in confectionarea trafurilor de iesire (singurul dealtfel ).Socluri... as prefera cel putin 4 socluri ceramice... si alte 4 de teflon - ebonita. Si cel mai greu... modelarea carcasei. O varianta usoara ar fi folosirea unei carcase de rak, dar pe aceea o pastrez pentru un alt proiect pe tuburi, probabil cu GU50 .. cu puteri de cel putin 50 W ... maxim 100 W. E mare pentru EL84, dar compacta pentru GU50. Momentan ma gandesc la o carcasa de DVD.. pe motiv ca e "slim", dar pune probleme odata la imbinarea capacului superior [ capa pe care se va sprijini intreaga structura.. capac ce se prinde de sasiu doar in 4 suruburi ], si a unei fete de plastic ce prezinta curbe si multe .. "detalii" la imbinarea acesteia cu sasiul metalic. Pentru DVD va trebuisa fac in asa fel incat sa ramforsez cumva capacul superior ca sa poata sustine 3 trafuri de temp 6 + intreg ansamblul, decuparea unei table ce va tine rol de capac pentru trafuri. Fata de plastic si lateralele din lemn de cires, o oglinda, o solutie convenabila pentru amplasarea butoanelor si potentiometrelor pe fata de lemn.Ar fi mai usor o carcasa clasica de amplificator care sa aibe 2 panouri paralele.. unul in care se prind potentiometrele iar cel de-al 2-lea panou.. ca ornament, cu gradatii si inscriptii. Pentru mine, asta e cel mai greu lucru. In principiu.. nu am facut nimic pana acum, decat am stabilit o schema si am ales/ calculat un traf de iesire.

Link spre comentariu
  • 7 ani mai târziu...

A prins "viata" amplificatorul din topic. 

 

Am abandonat ideea bobinarii trafurilor de iesire pe miez C-core intrucat toate miezurile le aveam avariate [ am testat miezurile pe o bobina originala TC200 si verificam consumul in gol..... un set consuma cam 30W in gol, celalalt vreo 20... iar el nealterat trebuia sa aibe cel mult 5W

 

Asa ca am gasit niste trafuri din ceva modul alimentare statie fixa IEMI, am facut pe 14cmp, am ales Raa6K6 pentru ca tolele sunt destul de mari, am bobinat cu sarma de 0.35 si de 2 mm secundarul. Am primarul in 4 straturi si secundarul in 3..paralel. Am bobinat la mana, spira langa spira, hartie de copt strat intre infasurari si stratifoliu intre straturi P/S, mi-au iesit 2 monstruleti.

 

Am rebobinat n TC90 recuperat dintr-un TV diamant.

 

Am comandat piesele, am asteptat sa imi vina piesele, am sudat un canal i-am dat "cheie" si a luat-o. Surpriza cea mare este ca... am fost atat de paranoic cu aria sectiunii miezului incat la prima auditie a unui canal... reproduce sunetele joase foarte bine [ de fapt cam are exces de joase, infunda urechile, insa claritatea e de invidiat. 

 

Voi reveni cu fotografii

 

Schema este conceptie "dl. Lazaroiu, tuburile electronice de la dl Valderama 

Editat de suat
Link spre comentariu

Schema amplificatorului e aceasta. 

 

Trafuri de 14cmp 6k6 (ar trebui sa mearga bine si pe el34) 

 

canta "dumnezeieste" de bine. Repriduce bine si frecvente de 20Hz ( nu aud, dar vad membrana cum "tremura" destul de bine... pe niste incinte pe compresie... "quadral maxi 100"... 

 

Pot s-o recomand... daca a mers bine pe simulari... merge bine si in practica. 

 

urmeaza sedinta foto dupa ce finisajele sunt gata, momentan arata a "fier vechi" 

AMPLIF CU DEFAZOR ECF82.jpg

Link spre comentariu

Ma puteti lamuri, de ce ECF82 se manifesta ciudat. am sovieticele echivalente ECF82. una amplifica mai mult decat cealalta altele induc brum...ca sa am nivel sonor egal fac un compromis sa accept brum pe un canal, daca nu vreau brum deloc... trebuie sa micsorez volumul pe un canal. Alta problema e aceea ca... daca micsorez volumul pe un canal... ca sa am acelasi nivel sonor pe ambele.... suna diferit un canal fata de celalalt.

 

Ar fi o idee sa caut tubul ECF82... modelul european.... scapand astfel de "surprize"? 

Link spre comentariu
Vizitator viobio

6F( fi ) 1P rusești au o dispersie mare a caracteristicilor , nici ECF82/800/802 nu stau mai bine , toate sunt tuburi care se foloseau in TV , in BV,BO , acolo nu îți trebuiau tuburi de mare calitate , aveai ceva regllaje in oscilatorul televizorului , in partea sincro .

Cum ați calculat transformatorul de ați ajuns la sirmă de 0,35mm in primar si  trei înfășurări de 2mm in paralel pentru secundar ? 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări