Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformator electric montat invers


Selena

Postări Recomandate

De regula, aici, incepatorii pun intrebari si solicita clarificari de la vulpoii batrani. Insa, de data aceasta, voi adresa incepatorilor o problema de rezolvat (sunt suficiente fizica sau electrotehnica de liceu):Se da un transformator coborator de tensiune obisnuit, de mica putere. Lasand secundarul in gol (fara sarcina), bobina primara absoarbe de la priza de 220 V / 50Hz curentul alternativ cu valoarea efectiva 14 mA, dupa cum indica un ampermetru inseriat cu primarul. Tensiunea indusa in secundar are valoarea efectiva 7 V, dupa cum indica un voltmetru conectat la secundar.Apoi, incercam sa obtinem reversibilul: alimentam secundarul cu tensiunea alternativa cu valoarea efectiva 7 V ( de la un alimentator potrivit) si constatam ca primarul absoarbe curentul cu valoarea efectiva 120 mA; un voltmetru conectat la bobina primara, cea cu multe spire, indica 140 V efectiv, in gol. Cum se explica acest rezultat? - avand in vedere ca pe acest forum cineva afima ca se va obtine tot 220 V!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Selena

    6

  • zal

    3

  • remus68

    2

  • doru3160

    1

Top autori în acest subiect

alimentam secundarul cu tensiunea alternativa cu valoarea efectiva 7 V ( de la un alimentator potrivit) si constatam ca primarul absoarbe curentul cu valoarea efectiva 120 mA

:nas: Pai daca ai alimentat secundarul cu 7Vca, de unde mai absoarbe primarul curent? Nu este "in gol", analog la experimentul precedent?
Link spre comentariu

Nu se obţine chiar 220Vca, se scad pierderile în bobinaje şi miez, cam 5-10% la un traf bun. 140Vca e prea puţin , probabil scade tensiunea de 7Vca debitată de trafo ''donator''.

Link spre comentariu

@remus68 : scuze, nu am fost atent la redactare, da, e vorba de curentul absorbit de bobina cu putine spire, alimentata la 7 V.@zal : alimentatorul nu este anemic, da 7V in sarcina, pe masurate... (sunt folosite simultan doua voltmetre si un ampermetru).

Link spre comentariu

Pentru asta, la bobinarea unui transformator de retea, numarul de spire/volt din secundar este majorat cu 10% fata de cel utilizat la bobinarea primarului - astfel se compenseaza pierderile. Mai conteaza si calitatea materialului utilizat la miez. Deci ar trebui sa scoti 10% din numarul de spire al vechiului secundar si sa adaugi 10% la fostul primar si atunci iti vor "iesi" calculele!

Link spre comentariu

Nu stiu daca asta e explicatia asteptata,dar din cate cunosc puterea in primar este egala cu puterea din secundar,ori aici puterea la primar e de 3,08VA,iar cea din secundar dupa datele prezentate,e de 0,84VA(pt simplificare nu am mai tinut cont ca lucram cu alternativ)Deci,ca sa fie reversibil,ar trebui ca secundarul sa fie dimensionat pt 0,44A,in asa fel incat sa satureze miezul,si sa induca in infasurarea primara tensiunea ceruta,de 220V.La traful de cosmos,fiind suficienta puterea debitata de 0,84VA,nu s-a luat in calcul ca va putea fi alimentat si invers,pt a dimensiona secundarul la un current de 0,44A…Sigur,in alte conditii s-au scris carti intregi despre proiectarea si functionarea transformatoarelor,cu pierderile in fier,in cupru,prin efect joule,samd.Pt utilizatorul de rand,doar daca e mai meticulous sa fie interesat si de alte aspecte,personal la calculul transformatoarelor de retea am luat in calcul constanta 50/S,si s-a discutat aici pe forum de ce acea constanta nu e frecventa retelei …nu are rost sa revenim,cert e ca ori eu am avut noroc sa lucrez cu miezuri bune,ori cine spune ca nr de spire/volt nu e acelasi din primar cu cel din secundar se inseala,pt ca eu am folosit acelasi nr. de spire/volt pt calcul si in primar si in secundar si am obtinut totdeauna tensiunile care le-am avut in vedere in calcule.(facem referire strict la trafurile de retea,miez E+I)Chestiunea cu Pprimar=Psecundar e valabila doar pt a sti cat pot cere din acel secundar(secundare,ca pot fi si mai multe,puterea se sumeaza),si niciodata mai mult,dar asta nu ma impiedica sa cer mai putin,cum se intampla si in cazul trafului de cosmos,si de asta cred ca nu se obtin cei 220V la alimentarea inversa.Cu prima ocazie o sa incerc,am traf de cosmos da' nu am fost curios sa-l cuplez invers pana acum...Bag seama numai incepatori v-au luat in seama pana acum,inclusiv postul de fata... :rade:

Link spre comentariu

Felicitari, D-le Remus, felicitari D-le Doru si ceilalti! Intradevar, masuratorile arata ca obtinem in bobina cu multe spire 220 V, doar daca aplicam in bobina mica mai mult de 7 V, anume astfel incat sa se asigura cam aceeasi putere, respectiv un curent de aproximativ 0.5 A in bobina mica. Sau sa marim numarul de spire - si atunci intensitatea curentului va fi mai mica la 7 V. Nu stiu cat de conserva este miezul (totusi este otel electrotehnic), dar reversibil inseamna sa-i dai cat trebuie pentru a crea fluxul magnetic.Problema aceasta se adreseaza si celor care vor sa converteasca tensiunea mica obtinuta cu generatorul eolian in tensiune 220 V, prin "inversarea utilizarii unui transformator cu caracteristici cunoscute".

Link spre comentariu

Ciudat! Eu am folosit 2 transformatoare 220/12 legate cu infasurarile de 12 volti impreuna pentru a face o separare galvanica si aveam numai cu 3 volti mai putin decit intrau. Apropo, de ce ar trebui sa se satureze miezul?

Link spre comentariu

Nimeni nu a pronuntat cuvantul saturare. Doar necesitatea unei puteri de transmis la iesire. Transformatorul (real) este proiectat de la intrare catre iesire; daca, pur si simplu, il intoarcem, nu este reversibil, in oglinda, ci trebuie reproiectat, cu aceleasi universale formule. Si asta din cauza pierderilor (D-l Remus a punctat).Separarea galvanica nu necesita si separarea magnetica (doua transformatoare distincte), ci pur si simplu, un singur transformator cu bobinaje "identice", adica raportul putin mai mare decat 1/1 (se tine cont de pierderi, de randament). Doua transformatoare identice, in tandem, pentru refacerea 220V, este cel mult o improvizatie in criza de timp, cand nu dispunem de un transformator separator.

Link spre comentariu

Din nou, de data aceasta cum spune Marele Savant: am luat din dulap doua transformatoare identice (cumparate de la Reprezentanta Tehnoton, imediat dupa 1989). Unul singur, in gol, absoarbe de la priza 8 mA si da in secundar 3,2V. Apoi am legat secundar cu secundar. Am obtinut, in gol: curent absorbit de la priza 12 mA, curent in secundare 250 mA (!), tensiune la iesire 175 V.Asadar, in secundarele unite curentul in gol este foarte intens, acolo este conductor de 0,4 mm - vai de noi, ce se va intampla daca, in plus, vom mai conecta si sarcina prevazuta sa existe la iesire! Deci fratilor, tensiune mult sub 175 V, incalzirea transformatoarelor, arderea secundarelor etc. Cine mai vorbeste de transformatoare in tandem?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări