Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa de alimentare

Postări Recomandate

• Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Am ingrosat....

manely, dai un link de unde-ai luat schema aia, că exact ce nu voiai să păstrezi mă interesează...P.S. relav, am rezolvat cu fazarea, urmează punerea pieselor şi... n-ar strica un voltampermetru pe panou. :da doar că mi se pare cam exagerat să pun un LCD, m-ar coafa mai bine cu afişoare cu led, mai ales că am deja 6 care stau şi adună praf...
Link spre comentariu

Ce este incercuit este de fapt un aparat de masura voltmetru+ampermetru deci poate functiona fara probleme. Acolo se arata modul de conectare al acestuia.

De fapt este un circuit mai complex, care realizeaza in primul rand limitare de curent (limitare reglabila din P1), prin citirea curentului pe rezistenta de 0.05ohm. Aceasta limitare se face prin scaderea tensiunii pe iesire in momentul depasirii limitei de curent, pana la realizarea echilibrului pt curentul reglat. Cele doua scheme arata doua moduri diferite de scadere a tensiunii, odata prin actionarea directa asupra pinului ADJ a LM-ului si a doua oara prin actionarea portii lui IRF care este folosit ca si preregulator de tensiune.Pe langa aceasta functie de baza, avand in vedere ca se citesc tensiunea si curentul pe iesire, circuitul mai da indicatii asupra valorii acestora (U si I) dar face si o multiplicare a lor afisand astfel si puterea debitata.
Link spre comentariu

sau dacă ai nevoie de tensiuni fixe comutabile, pui un comutator cu 1 galet X ţ poziţii, unde ţ e numărul de tensiuni pe care le vrei (ia-le pe cele standard, să zicem: 3,3v, 5 v, 7,5 v, 9 v, 12 v, 15v, 18v, şi 20v, deci un galet şi 9 poziţii, sau 10, dacă vrei totuşi şi reglabilă continuu), şi reglezi pentru fiecare poziţie din semireglabilul propriu tensiunea vrută.

Atentie, pericol de bubu!In cazul lui LM317 avem: Vout = 1.25v (1+ R2/R1) unde R2 e potentiometrul sau - conform ideii de mai sus - rezistenta de pe pozitia comutatorului.In caz normal (cate o rezistenta pe fiecare galet), la trecerea de pe o pozitie pe alta a comutatorului, va aparea o "pauza" (intrerupere) in care rezistenta va fi infinita si ca urmare tensiunea de iesire va varia brusc catre maximul tensiunii (apropiata de tensiunea de intrare). De exemplu un circuit digital alimentat de la 3.3V si marit tensiunea la 5V, va putea primi un varf de 30V care ... nu e tocmai placut.Ca o solutie posibila: o rezistenta aditionala in paralel cu comutatorul (care sa ramana permanent conectata), si calcularea celorlalte rezistente in functie de aceasta.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări