Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

cum pot construi un accelerometru simplu si ieftin? :)

dem3ntor

Postări Recomandate

... să te văd de unde scoţi un potenţiometru potrivit!!! :rade: acum nu mai e vorba de rezistenţă, ci de calitatea contactului dintre cursor şi traseu, şi de fiabilitatea contactului respectiv în timp!!!plus că va trebui, cam obligatoriu, zic eu, să iei potenţiometru de translaţie, nu rotativ.poţi încerca şi cu rotativ, dar va trebui să te distrezi cu o tonă juma' de calcule de demultiplicări, acceleraţii, frecări, etc, etc...

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dem3ntor

3

• mecaboy

3

• Selena

3

• nana

2

Top autori în acest subiect

Dau si eu cu intarziere o idee. Se ia un arc de care se agata o bila (de rulment) si se monteaza in locul "banutului" din acel detector cu moneda (pozitia este cea a pendulului clasic la care tija este inlocuita cu arc). Atata timp cat nu se inregistreaza miscare, arcul aduce bila la pozitia de echilibru. La miscare arcul se inconvoaie miscand bila spre unul din contacte. In functie de departarea fata de pozitia de echilibru se detecteaza o acceleratie mai mare. In locul acelor contacte se pot pune optocuploare sau, daca se vrea doar detectarea acceleratiei indiferent de sens, se monteaza o oglinda lipita sub bila, in care se reflecta lumina unui optocuplor cu laser + fotodioda. La iesirea din pozitia de echilibru lumina nu mai cade pe detector generand un impuls. Prin experimentari cu arcuri si bile diferite si distante intre contacte diferite, se poate obtine un senzor pentru orice aplicatie care necesita doar detectarea miscarii. O varianta alternativa poate fi plasarea acelei bile pe o suprafata concava metalica (orice suprafata gen "castron") si la marginile acelei suprafete, izolate, pinii de contact. Bila sta in echilibru in mijlocul "castronului" si la aplicarea acceleratiei se va deplasa spre margine. Bila poate fi si lichida, apa sau alt lichid conductor.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator OldMann

am revenit din concediu.am citit ideile pe care m-i le-ati dat, o sa incerc varianta cu releul. cea cu moneda este simpla dar nu stiu cum sa il resetez (cum ai zis si tu).cat despre disputa magazin/DIY - nu cred ca are rost sa o continuati, SELENA a explicat mai bine decat mine ce si cum :). Multumesc!

cred ca asta "te coafeaza" cel mai bine
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări