Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

cum pot construi un accelerometru simplu si ieftin? :)

dem3ntor

Postări Recomandate

• Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dem3ntor

3

• mecaboy

3

• Selena

3

• nana

2

Top autori în acest subiect

mai sunt ceva idei?eu ma gandeam la un tub in care sa pun o bila de rulment iar in capat un micro-switch. cand accelereaza puternic bila de ridica de pe intrerupator....multumesc!

Link spre comentariu

Daca doriti sa construiti singur senzorul, o idee ar fi: un mic pendul greu, temperat de un resort (regim aperiodic), care deviaza de la verticala pe masura accelerarii vehiculului. Mai departe, urmeaza mai multe variante de "citire" electronica a pozitiei (distantei) pendulului fata de verticala (traductor optic, magnetic etc.). Avantaj: etalonare simpla, pe baza legilor fizicii, reglarea (alegerea pragului de actionare etc)Sau: pendulul sa aiba un magnet si , la acceleratie, se indeparteaza de un releu reed etc.

Link spre comentariu

Cea mai simpla varianta este sa cumperi un senzor, desi e cam greu de lipit in general. O alta varianta: un mic difuzor piezo cu o greutate pe el. Sau un releu si legi o greutate de lamela. Cand ai acceleratie mai marisoara ti se inchide contactul.

Link spre comentariu

Of, stimati colegi, aceasta arie este, prin excelenta, domeniul realizarilor practice personale. Vrea omul idei, vrea incurajari, ori dommniile voastre il trimiteti la magazin. Rapid si eficace, consumam ce produc altii, nici macar nu facem un mic efort, macar asa, pentru multumire si fortificare sufleteasca, nu ca am inventa neaparat ceva. Scuze.

Link spre comentariu

selena daca tu crezi ca o sa scoti un accelerometru mai precis decat un senzor atunci esti invitata mea sa il construiesti. Eu 1 prefer sa cumpar de-a gata daca deja este construit si este la un pret rezonabil, si sa imi dedic timpul ramas pentru alte activitati. oricum romanul are in gene arta improvizatiei si a carpaceli are de cele mai multe ori este doar o solutie de moment si nu neaparat ceea mai eficienta. Stima si respect spor la construit! daca il construiesti tu acel senzor(dispozitiv) iti promit ca fac si eu unu cu un senzor cumparat si vedem la sfarsit care e mai eficient si mai ieftin.

Link spre comentariu

Aici e rubrica "tot felul de montaje ce-si face omul cu mana lui", iar colegul a insistat sa-i dam idei de construire, ignorand de doua ori trimiterile spre magazin. Probabil va merge si la magazin, sau se va scarbi si va renunta la proiect, daca nu este grabnic.

Deci, mister nana, nu ma judeca pe mine, ca nu am avut onoarea sa colaboram si nici nu banuiesti cine activeaza pe aici.... Afla ca apelez des la magazin, dar si realizez "pe genunchi" cate un fleac - ti-am explicat, asa ca sa mentin rodajul creativitatii si sa fiu in masura sa apreciez si munca altora care creeaza minunatiile de ultima ora.

Ce intelegi prin "precis"? Integratul acele poate deveni imprecis daca nu stii pe ce principiu functioneaza, cum se introduce in circuit si ce limitari/cerinte are. Cearta-te si concureaza la "al meu e mai frumos" cu altcineva.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Iti dau o idee, hibrid intre ceea ce ti-a expus Selena si ceea ce iti voi expune eu.Pendului lui Selena :d atasat de un potentiometru liniar.Din montaj,printr-un semireglabil vei regla astfel incat in momentul in care cursorul se deplaseaza sa spunem 1 cm,sa aclanseze un releu.Din cate imi aduc aminte,acest montaj l-am vazut intr-o carte cu montaje pentru autoturisme.

Link spre comentariu

am revenit din concediu.am citit ideile pe care m-i le-ati dat, o sa incerc varianta cu releul. cea cu moneda este simpla dar nu stiu cum sa il resetez (cum ai zis si tu).cat despre disputa magazin/DIY - nu cred ca are rost sa o continuati, SELENA a explicat mai bine decat mine ce si cum :). Multumesc!

Link spre comentariu

Foloseste un "banut" de fier iar resetarea incerca sa o faci cu un electromagnet.Ca sa fi sigur ca functioneaza resetarea cu electromagnet,distanta dintre electromagnet si "banut" sa fie de cativa mm.Eu as merge pe montajul cu pendul si potentiometru,daca vrei incerc sa gasesc schema

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări