Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stabilizator BUCK pentru tensiuni ridicate


rotten

Postări Recomandate

Buna ziua.

Cat de fezabila ar fi contructia unui stabilizator BUCK pentru tensiuni ridicate ? 3-400 de volti - pentru montajele cu tuburi ce necesita tensiuni din aceasta gama.

Pe post de controller as vrea sa folosesc ceva din seria UC3843 http://focus.ti.com/lit/ds/symlink/uc2843.pdf - current mode.

In cazul unui control current-mode nu reusesc sa imi dau seama unde as pune senzorul de curent - am gasit pe undeva doar o schema de principiu in care senzorul era pus inainte de tranzistor.

 

A mai incercat cineva sa realizeze un stabilizator asemanator ? Ce probleme ati intalnit ?

Exista vre-un contoller mai simplu ce ar putea functiona in acest regim ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • rotten

    4

  • Dr.L

    3

  • Th3_uN1Qu3

    1

Top autori în acest subiect

Am cautat. Nu am gasit nimic la obiect, doar fragmente de informatie, din care una foarte utila: pot folosi un gate drive gen IR2110.Inca nu mi-am dat seama cum ma pot folosi de un controller current-mode.O sa incep contructia cu ceva ce functioneaza la tensiuni mici , si o sa o iau treptat.

Link spre comentariu

Am cautat. Nu am gasit nimic la obiect, doar fragmente de informatie, din care una foarte utila: pot folosi un gate drive gen IR2110.Inca nu mi-am dat seama cum ma pot folosi de un controller current-mode.O sa incep contructia cu ceva ce functioneaza la tensiuni mici , si o sa o iau treptat.

Nu iti trebuie gate driver neaparat, poti sa faci comanda cu un transformator mic, vezi sursele de calculator. Acum ce nu mi'am dat seama eu este daca vrei doar stabilizare (adica sursa de tensiune exista deja) sau vrei de la priza. Daca vrei de la priza, eu nu as face fara izolatie. Bine, tensiunea anodica si asa este periculoasa si trebuie ascunsa de degetele curiosilor, insa daca faci convertor buck direct de la priza, pui stecherul in sensul celalalt si te trezesti cu 220 pe toate partile metalice ale amplifului... :smt103:In orice caz, in momentul in care te apuci de facut sursa in comutatie de la priza, pregateste'te sa arzi o caruta de tranzistori. Eu lucrez de o saptamana la un SMPS pentru un amplificator audio, si de abia azi am reusit sa nu mai pocnesc tranzistorii de comutatie. Bine ca aveam o gramada prin casa... Daca stii ceva engleza, ia'ti cartea "Switching Power Supply Design, Third Edition" de Abraham Pressman, Keith Billings, Taylor Morey. E de mare ajutor. :da Daca nu o gasesti da un PM.Apropo, "marele secret" sa nu mai pocnesti tranzistorii este sa faci snubberul cum trebuie, iar in carte sunt date calcule si pentru asta :da . Eu inca mai am de lucru la al meu (vreau sa fac unul care returneaza energia in primar in loc sa o disipe), insa macar acum se incing 2 rezistente nu tranzistorii de comutatie.
Link spre comentariu

Nu prea e la obiect acel link. Nu vreau sa ridic o tensiune pana la acea valoare, vreau sa cobor + stabilizez o tensiune ridicata, data de un transformator cu iesirea de 300V ac. Nu merge comanda tranzistorului cu un transformator: factorul de umplere trebuie sa se apropie de 100%, si transformatoarele au probleme peste 50% + in documentatia gasita pe net variantele care puteau trece erau prea complicate.De asemenea, controller-ul ales nu are iesire in contratimp -> un condesator inseriat cu primarul transformatorului de comanda, etc - sanse mari sa oscileze.Am acea carte.

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări