Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Invertor sudura full bridge home made

Vizitator stefaann

Postări Recomandate

Vizitator stefaann

O mare problema este rezistenta de sarcina. Cine a incercat sa construiasca asa ceva s-a lovit de acesta problema, trebuie o rezistenta de sarcina de 5KW, si nu prea este simpluSa nu radeti de mine, nu este aratoasa deloc dar la asta m-am gandit.Practic fiecare rezistenta are fix 2 ohmi la rece.Pe masura ce incepeam sa trag de invertor din ce in ce mai tare adaugam foarte comod care o rezistenta arc in paralel.Cu aceste 6 bucati in primele 2-3 secunde prin ele se scurg lejer 150A masurati pe instrument, apoi trebuie sa reduc factorul de umplere pentru ca se aprinde lemnul si dau foc la casa...Hi!Oricum este un timp suficient pentru a regla si observa functionarea corecta a trafului de curent si limitarea curentului ai sa nu se distruga nimic.Nu trebuie prinsa ferm cu suruburi pentru ca sunt 6 bucati, este suficient sa fie arcuita bine la inceput.Exista niste sarma mai speciala la care nu variaza deloc rezistenta cu temperatura,se gaseste in rezistentele electrice din cuptoarele cu microunde.Aceasta rezistenta de care vorbesc, de la rece la incandescent nu ii variaza deloc curentul odata cu incalzirea, este de-a dreptul uimitoare.In cuptoare, in general, se gasesc doar doua bucati de 110v/450W fiecare si sunt inseriate pentru 220V.Este un material excelent pentru rezistente de sarcina nu numai pentru invertoare, pentru aproape orice aplicatie mai putin radio este ok.De exemplu pentru amplificatoarele audio cu puteri foarte mari.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 34
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• em2006

5

• Dr.L

2

• cipriyan123

2

• silicipi

1

Top autori în acest subiect

Eu unul am ramas cu ochii mari ...Faina treaba ati facut acolo.Poate incet-incet puneti si o parte din schemele folosite, desi imi dau seama ca mai exista si alte "secrete" dincolo de scheme ...

Link spre comentariu

Felicitari!Vad ca lucrezi in domeniul industrial (vad in poze chiar un traductor de curent gen LEM) :-)Optocuploarele le-ai alimentat cu alimentare duala sau simplu 15v?Pentru cele de pe ramura negativa folosesti acelasi alimentator sau ai 4 alimentatoare ? (cate 1 pentru fiecare optocuplor)Multumesc , Laurentiu

Link spre comentariu
Vizitator stefaann

Am trei surse de alimentare de 21v izolate intre ele pentru optocuploare.. Pe ramura de +310 sunt 2 iar spre ramura de masa una singura pentru ca masa IGBT-urilor este comuna..Mi-ar fi placut sa am si spre masa doua surse separate dar nu am mai avut loc sa mai trag inca o bobina pe traful de alimentare.Vad ca lucreaza foarte bine si asa.Tensiunea in poarta IGBT este intre +16 si -5V.Traful care alimenteaza optocuploarele este izolat foarte bine intre infasurari iar cuplajul cu primarul si celelalte bobine este mai slab decat la sursele obisnuite. Consumul mediu de curent pentru comanda IGBT este destul de mic.Cand puntea full bridge nu mai functioneaza corect se distrug numai tranzistoarele de putere, fara sa se strice si alte componente, adica diode, sursa de alimentare a opto sau chiar optocuploarele.

Link spre comentariu

iti recomand sa inlocuiesti zennerul de 4,7v(pt.tensiunea de blocare)cu unul de 10v.iar condensatorul pus in paralel pe acest zenner poate fi mai mic(4,7 sau chiar 2,2uF)si ar fi de preferat sa fie cu tantal.aceasta schema de driver igbt se foloseste in foarte multe aparate realizate industrial.p.s. - la ce frecventa lucreaza aparatul?oricum,felicitari pentru realizare.

Link spre comentariu
Vizitator stefaann

Frecventa este reglabila intre 50-100Khz. Acum cred ca functioneaza pe la 65khz.M-am jucat cu acesta punte incalzind inductiv diverse obiecte din fe, otel.Incalzirea este destul de rapida, un surub de 8-10mm poate fi inrosit intr-o secunda.Deci frecventa este reglabila deoarece am acordat un circuit LC pentru a incalzi/inrosi diverse obicte metalice.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator stefaann

DPG60C400QB, 2x30A/400V.Am mai folosit STTH6003, la fel de bune. Nu se incalzesc deloc. Eu gandeam ca o sa fie mare fierbere printre diode, dar n-a fost deloc asa.

Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...

O mare problema este rezistenta de sarcina....

Practic fiecare rezistenta are fix 2 ohmi la rece....

Cu aceste 6 bucati in primele 2-3 secunde prin ele se scurg lejer 150A masurati pe instrument, apoi trebuie sa reduc factorul de umplere pentru ca se aprinde lemnul si dau foc la casa...Hi!...

Posted Image
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări