Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Documentatie


Postări Recomandate

...Atentie,daca doresti neaparat RK la strungul tau...

Strungul a fost demontat in atelier si s-a constatat ca in unele zone rectificarea fusese facuta manual(cu sabarul)...

Prelucrarea manuala a ghidajului, cu sabarul este un procedeu vechi, despre care am mai vorbit si cu alte ocazii. Ea se numeste zencuire - nu rectificare - si candva era de neconceput o masina unealta fara ghidaje zencuite. Zencuirea este - cred - necesara si astazi, dar datorita faptului ca scumpeste mult pretul unei masini unelte, in general se renunta la ea. Zencuirea este necesara, deoarece, la gabaritul important al masinilor de rectificat ghidaje, orice soc cat de mic venind dinspre mediul inconjurator se resimte asupra planitatii ghidajelor. Zencuirea se facea, insotita in permanenta de verificari ale planitatii prin numararea petelor de contact de pe o anumita suprafata, precum si a marimii acestora. Asa dupa cum mai spuneam, in anii '80, inca se mai intalneau masini unelte nou construite cu ghidajele zencuite. Din pacate traditia s-a pierdut si nu cred ca mai sunt multi zencuitori de meserie in activitate. In mod absolut logic, prima masina unealta a avut ghidajele turnate, apoi prelucrate grosier cu pila, apoi slefuite cu panza abraziva si zencuite. Iar acea masina unealta, este de fapt mama tuturor masinilor unelte si CNC-urilor din ziua de azi.
Salut,

 

Cred ca face-ti o confuzie in legatura cu operatia de zencuire versus operatia de sabaruire.

Despre ce discutati domnia voastra este operatia de sabaruire, care de fapt este o operatie de ajustare prin raclarea suprafetei cu saberul pentru a realiza o pasuire intre doua suprafete, care se poate face grosier unde apar puncte de contact pentru indepartarea lor si pentru a creste suprafata de contact iar spre final se sabaruieste dupa tusare in vederea remedierii contactului dintre suprafete.

Este o operatie laborioasa si se executa de meseriasi care au experienta si rabdare multa, cu scule specifice operatiei.

 

Zencuirea este o operatie de ingropare a unui surub cu cap conic sau se poate spune ca este o operatie de sanfrenare a unei gauri de diverse forme.

 

Referitor la termenul de "planitate", cred ca ar fi corect planeitate.

 

Cu stima.

Link spre comentariu

Nu fac confuzii. Cel putin nu in aceasta chestiune. Am discutat mult pe tema asta cu oameni de specialitate. De fapt tu semnalezi o problema de lingvistica, ceea ce este cu totul altceva. Iata AICI - printre altele - ce intelesuri dau lingvistii termenului. Operatia de ingropare a capului unui surub, este o operatie de "largire" a unei gauri, combinata cu "lamare". Suprafata rezultata, poate fi de multe forme, printre care si conica. Este posibil - tocmai datorita desuietudinii in care a cazut vechea operatie de zencuire a ghidajelor - ca termenul sa fi fost preluat si folosit in tehnica de catre diferiti specialisti, in legatura cu procedee fara nici o legatura cu ghidajele. Asa cum am aratat si in linck-ul de mai sus, el poate desemna si operatii in meserii dintre cele mai exotice.In ceea ce priveste problema "planitate" versus "planeitate" - ea fiind tot una lingvistica - lucrurile stau in felul urmator. Termenul corect - provenit din limba romana - este "planitate", in timp ce termenul "planeitate" este un englezism si ar fi trebuit scris in mod corect plane-itate. El provine de la englezescul "plane", care inseamna suprafata plana. Practic, nici unul din termeni nu este gresit.

...Zencuirea este o operatie de ingropare a unui surub cu cap conic sau se poate spune ca este o operatie de sanfrenare a unei gauri de diverse forme...

Ca sa completez, trebuie sa spun ca de fapt nu gresesti utilizand termenul de zencuire in legatura cu operatia la care te referi. Zencuirea este termenul general pentru operatii de tipul: largire, adancire si lamare - a se vedea in acest scop lucrarea "Indrumator Pentru Ateliere Mecanice" de G.S. Georgescu, editia 1978 de la "Editura Tehnica". Specific acestor operatii, este faptul ca sculele cu care se executa au muchii taiatoare asemanatoare sabarului. Scula combinata, prin care se largeste o suprafata conica si in acelasi timp se lameaza suprafata plana de fund, poarta intr-adevar numele de zencuitor. Operatia pe care eu am descris-o sub termenul de zencuire, mai poarta intr-adevar si numele de sabaruire, dar de regula atunci cand nu se refera la ghidaje.
Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...
Vizitator cheloo83

Pentru cei interesati am urmatoarele documentatii (in format hartie, dar se pot scana la cerere):

-Strung KART E2N

-Freza FUS25

-Masina de ascutit AS4

 

Nu este nevoie sa intrebi. Daca esti dispus sa faci efortul, atunci toate vor fi de folos. Acum sau in viitor.

 

ola_nicolas

Buna... Daca puteti sa faceti un scan dupa cartea tehnica in special schema electrica pt freza fus 25 (eu am fus32) si sa o postati sau trimitetim pe email ( [email protected] ). Mii de multumiri
Link spre comentariu
Vizitator cheloo83

Schema electrica a FUS 25, o poti descarca de aici. Daca sunt probleme adreseaza-te userului @radu cnc.

Buna am dat de nenumarate ori pe link dar spune ^ fisier sters de pe server^ Multumesc
Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...
  • 4 săptămâni mai târziu...

Cu acordul domnului ola_nicolas voi posta :" MARCI SI PRODUSE DIN OTEL " si se poate descarca de aici : http://www.megaupload.com/?d=4PH7XGNE

 

Editat de ola_nicolas: Este vorba despre cartea scanata si postata mai sus de subsemnatul in 9 fisiere pdf. Daca voi primi semnale ca aceasta ultima varianta de 12 mega este viabila (se poate descarca si utiliza) atunci voi sterge postarea mea cu cele 9 link-uri.

 

P.S. Multe multumiri si apreciere pentru munca colegului Soldan Constantin

Link spre comentariu

Foarte utila aceasta actiune, pentru amatorii de prelucrari mecanice pe masini unelte, pentru care in numele acestei comunitati ii multumesc colegului Soldan Constantin. La fel de utila ar fi si o culegere de scheme cinematice, daca cineva ar putea posta.PS: Eu am descarcat in bune conditiuni cartea MARCI SI PRODUSE DIN OTEL reunita de colegul Soldan Constantin intr-un singur fisier si consider ca este utilizabila, asa incat am sters incepand de astazi postarea mea cu cele 9 fisiere.

Link spre comentariu

Biblia international recunoscuta de testari, reglari,reconditionari masini unelte.

Puteti afla din ea de la testarea acuitatii strungului pina la cum sa-l reglati sau sa-l reparati.

 

https://rapidshare.com/files/2874601066/Machine_Tool_Reconditioning_and_Applications_of_Hand_Scraping.djvu

 

Un document special despre shabaruire-procedeul de a obtine o suprafata plana fie ca e vorba de ghidajele strungului sau de masa unei freze

 

https://rapidshare.com/files/533931900/Robert-wade-The_art_of_handscraping.pdf

Link spre comentariu

Salutari colegului klaxxon, pe care il putem vedea iarasi, dupa mult timp printre noi. Multumiri pentru cele doua listing-uri de fisiere pdf, printre care stiu sigur ca se regasesc carti utile si amatorului de prelucrari mecanice pe masini unelte. Il mai asteptam si cu altele. Cartea bobinatorului de masini electrice, pe care ii multumesc colegului klaxxon ca mi-a trimis-o mai demult prin PM, o recomand tuturor celor care au deschis pe aceasta sectiune, subiecte legate de motoarele electrice.

Link spre comentariu

Mecanică aplicată - Îndrumar de proiectare

http://www.scribd.com/doc/49042549/Meca ... a-19-02-08

 

Proiectarea transmisiilor mecanice

http://www.scribd.com/doc/46158755/Indr ... r-Mecanice

 

Reprezentarea şi cotarea roţilor dinţate

http://www.scribd.com/doc/50104245/11/R ... n%C5%A3ate

 

Maşini-unelte şi prelucrări prin aşchiere

http://www.scribd.com/doc/58380736/Masi ... n-Aschiere

 

Echipamente numerice

http://www.scribd.com/doc/45095909/Echi ... erice-CURS

 

Manualul operatorului CNC

http://www.scribd.com/doc/59685060/Fanu ... -Cnc-Freza

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări