Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

conexiuni transformator

MifTy

Postări Recomandate

• Răspunsuri 48
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• remus68

11

• cristian_draghiescu

10

• MifTy

8

• Felis

7

Top autori în acest subiect

La cît de ieftine sînt acum punţile de 1A, eu aş folosi 2 cu ieşirile unite. Orb să fi şi n-ai cum greşi, nici nu mai trebuie să fazezi nimic.

La tensiuni relativ mari, foarte adevarat.Daca este vorba totusi de tensiuni reduse, de cativa volti, nu mai este convenabilacaderea de tensiune de aprox. 2,5 V pe cele doua punti...In exemplul concret al lui MifTy, ar insemna aproape 14 % din valoarea ei, ceea cemi se pare mult...
Link spre comentariu

Uite un topic foarte bun,ar trebui mutat la "alimentatoare",aici se va pierde cu timpul.Si eu ma cam incurc in conexiunile transformatoarelor.Ultima oara cand am avut nevoie sa fac aceasta fazare am pierdut ore intregi..si la urma tot prost l-am legat.Efectul de electromagnet a dat de gol..

Link spre comentariu

Eu as incerca metoda cu difuzorul (stiu ca in cc. se poate aplica, dar banuiesc si in ca.).

La ce ma refer? Iata: Posted Image

Folositi un difuzor cu bornele notate cu - si + apoi cand alimentati verificati in ce sens membrana se misca (chiar primul impuls atunci cand conectati difuzorul la transformator).

Daca m-am inselat, imi cer scuze, astept si parerea celorlalti colegi de pe forum in legatura cu banuiala mea.

ştiu şi eu, poate redresând monoalternanţă cu o diodă... la urma urmei, în c.a. membrana aia s-ar mişca prea repede la 50 de hz ca s-o mai vezi...

nasol e că prin redresare cam pierzi exact ce vrei să afli...

şi chestia cu bateria şi difuzorul am folosit-o nu doar odată ca să determin "fazarea" unui difuzor cu bornele nenotate...

Uite un topic foarte bun,ar trebui mutat la "alimentatoare",aici se va pierde cu timpul.Si eu ma cam incurc in conexiunile transformatoarelor.Ultima oara cand am avut nevoie sa fac aceasta fazare am pierdut ore intregi..si la urma tot prost l-am legat.Efectul de electromagnet a dat de gol..

prima oară acolo am vrut să pun întrebarea, dar cum acolo sunt discuţii mult peste nivelul ăsta "elementar", am zis că e mai bine să fie aici.

la urma urmei, dacă lucrezi toată ziua cu transformatoare, treaba asta ar trebui să fie printre primele lucruri învăţate... nu???...

zal, em2006, cirip, ce părere aveţi???

cum pot afla sigur fazarea unei înfăşurări de transformator de reţea fără mă mă curentez ( :limb: ), şi fără să am neapărat nevoie de osciloscop (cu ăsta ar fi cel mai uşor de determinat)...

Link spre comentariu

Pai, Relav si remus68 au raspuns deja de ieri cum sa legi corect in faza cele doua infasurari. Metoda nu comporta nici-un risc, deoarece se face pe partea de joasa tensiune si nu implica decat un voltmetru, in plus masuratorile se fac in gol.

Link spre comentariu
:ras: Metoda cu difuzorul e hazlie rau!!! In curent continuu vezi incotro se duce membrana, dar in alternativ sa te uiti in ce sens se deplaseaza membrana la "primul impuls"... in primul rind de unde stii pe ce alternanta nimeresti (pe plus sau pe minus?) si apoi vreau sa-l vad pe ala care distinge la 50 de deplasari pe secunda incotro s-a deplasat membrana prima oara...
Link spre comentariu

@remus68, Am utilizat metoda doar in cc. In ca. nu am vazut ce se intampla, citez

Eu as incerca metoda cu difuzorul (stiu ca in cc. se poate aplica, dar banuiesc si in ca.).

:rade: Am banuit numai. Vorba lui Mifty, redresat cu o dioda, poate se observa ceva, dar nu sunt sigur 100%.
Link spre comentariu
:da Nu este nici o problema. Cu totii gresim citeodata din graba sau neatentie. Principal este sa invatam din greselile noaste sau ale altora si sa nu le mai repetam.
Link spre comentariu

Pai, Relav si remus68 au raspuns deja de ieri cum sa legi corect in faza cele doua infasurari. Metoda nu comporta nici-un risc, deoarece se face pe partea de joasa tensiune si nu implica decat un voltmetru, in plus masuratorile se fac in gol.

ştii vorba aia cu "există 1001 moduri de a rupe o pisică în două", nu???

eu aş vrea să le aflu şi pe celelalte 999, pe care încă nu le cunosc :limb: ...

plus că va mai fi un motiv pentru "dă un search pe forum, că scrie!!!"... :rade:

Link spre comentariu

Nu ştiu de unde a apărut impresia asta cu căderea de tensiune de 2,5V pe o punte cu Si, poate la cuproxid sau seleniu. În gol nu e nici o cădere, în sarcină e de 0,6...0,7V, ca la orice joncţiune cu Si, dar de regulă e mascată de căderea de tensiune din miezul şi secundarul trafo, care e mult mai mare. Chiar sînt curios cum se poate măsura cu acurateţe, între 2 tensiuni ca şi cc?Mai erau unii care înmulţeau 0,6V cu nr de diode din punte, în cazul ăsta la o punte trifazată, ce cădere ar rezulta? :rade:

Link spre comentariu

Exact, dl. Zal, ma refeream la o punte de diode cu siliciu, unde pe fiecaresemialternanta cad cate 0,6 V, corespunzator jonctiunilor aflate in conductie.Deci 1,2 V pentru fiecare infasurare separata cu puntea ei, fiind doua inseriatea rezultat acea valoare de circa 2,5 V. Practic, inseriem doua tensiuni redresate in locde doua infasurari.Daca gresesc, mea culpa...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări