bogdan666 Postat Iulie 18, 2010 Partajează Postat Iulie 18, 2010 deci sa incep cu inceputul.am un acvariu, 3 neoane in el si drosellurile izolate cu silicon in capac. se tot ard asa din cand in cand.acuma la ce m-am gandit eudaca as lega neoanele in serie si la capetele unui traf de linii nu ar merge ?traful de linni l-am alimentat astfel. o sursa in comutatie de 5v finalii de la secundar alimenteaza primarul trafului de linii, scoate un arc de vreo 4 cm(in aer).ar merge asta cu neoanele Link spre comentariu
vasile eugen Postat Iulie 18, 2010 Partajează Postat Iulie 18, 2010 ..nu din start ,ce ai vazut este un inalta tensiune,la neoane ai lalast electronic sau ai bobina+starter?Este deschis un subiect deschis pe tema aceasta viewtopic.php?f=14&t=12761 aici daca citesti vei afla mai multe Link spre comentariu
bogdan666 Postat Iulie 18, 2010 Autor Partajează Postat Iulie 18, 2010 multumesc. nu gasisem topicul. dar nu inteleg de ce nu ar merge pentru ca neoanele lucreaza la tensiune inalta nu ? iar pe celalalt terminal as pune un cond.exact ca intr-un drosell electronic normal doar ca tensiunea ar fi data de traful de linii nu de montaj. Link spre comentariu
danb1974 Postat Iulie 18, 2010 Partajează Postat Iulie 18, 2010 Neoanele amorseaza la tensiune inalta, de lucrat lucreaza parca la 80-90V. Link spre comentariu
bogdan666 Postat Iulie 19, 2010 Autor Partajează Postat Iulie 19, 2010 dar ce s-ar putea strica la ele daca ar lucra tot timpul sa zicem la 400v. in primul rand nu ar mai fi probleme cu arsul filamentelor. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Iulie 19, 2010 Partajează Postat Iulie 19, 2010 Daca i-ati forta sa zicem 400 V dupa ce amorseaza, s-ar distrugeaproape instantaneu, deoarece curentul ar fi de foarte multi amperi !Tuburile stabilizatoare cu gaz (stabilotroanele) foloseau tocmai aceasta proprietatepentru stabilizarea tensiunii.Dupa amorsare, la un tub de 40 W, tensiunea se stabilizeaza pe la 90 V.Remarcati pe diagrama cat de abrupta este cresterea curentului la cresteri mici ale tensiunii ! Link spre comentariu
bogdan666 Postat Iulie 19, 2010 Autor Partajează Postat Iulie 19, 2010 hmm.ce sa zic. eu am un traf facut de mine de 400 si vreo 60 de volti. curentul nu are cum sa fie mare deoarece sarma folosita e subtire. nu stiu exact cat dar face 3.66kohm in secundar. oricum. eu am pus un neon de 18w la acest traf. merge(pe o durata de 20s) doar ca licureste ciudat. resupun ca datorita celor 50Hz. ma gandeam ca un condensator ar rezolva problema dar nu am avut timp sa incerc. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Iulie 19, 2010 Partajează Postat Iulie 19, 2010 Nu inteleg ce vreti sa spuneti cu "eu am un traf facut de mine de 400 si vreo 60 de volti" Ce se intampla cu tubul de 18 W dupa 20 de secunde ? Alimentati tubul in c.c. sau in c.a. ? Link spre comentariu
bogdan666 Postat Iulie 19, 2010 Autor Partajează Postat Iulie 19, 2010 in ca 400 si vreo 60 inseamna aprox. 460v nu se intampla nimic cu tubul. nu l-am tinut mai mult de 20 de sec pentru ca nu am avut raspunsuri si nu vroiam sa-mi explodeze in mana. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Iulie 19, 2010 Partajează Postat Iulie 19, 2010 Curentul prin tubul dvs. nu este limitat decat de impedanta secundarului - doriti sa simulati cumva un tub Crookes dintr-un biet tub fluorescent de 18 W ?!! Ionizarea excesiva produce acele licariri de care pomeneati, solutia problemei nu este un condensator asa cum credeti, ci micsorarea curentului prin tub pana la valorile nominale.Nu mi-o luati in nume de rau, dar utilizarea surselor de tensiune mare pentru alimentarea tuburilor fluorescente fara nici-un balast denota faptul ca inca nu stapaniti la nivel teoretic principiul de functionare si fenomenele implicite acestuia. Link spre comentariu
bogdan666 Postat Iulie 19, 2010 Autor Partajează Postat Iulie 19, 2010 normal ca nu le stapanesc. de aceea intreb.deci doar curentul e excesiv nu si tensiunea ? Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Iulie 19, 2010 Partajează Postat Iulie 19, 2010 Mai analizati o data diagrama si veti vedea ca acel curent mare este efectul tensiuniiexcesive. Din acest motiv se utilizeaza un "balast", pe care "cade" diferenta de tensiunedupa amorsarea tubului. Link spre comentariu
Dr.L Postat Iulie 19, 2010 Partajează Postat Iulie 19, 2010 Traful de inatie da tensiune mare ci curent micGarantat o sa scada mult tensiunea la conectarea neoanelor (care o sa lumineze slab) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum