Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

constructie transmatch 27mhz


valentin23

Postări Recomandate

salutare, ma poate ajuta si pe mine cineva cu o schema pentru un transmatch in frecventa de 27mhz(CB). vreau sa il folosesc pentru a acorda o statie cb cu o antena pusa la balcon.multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • valentin23

    8

  • cirip

    4

  • yo3ihg

    2

  • Yo4You

    1

Top autori în acest subiect

Cele enuntate mai sus de vlad_dude sunt valabile. Varianta cu priza pe bobina este folosita in Zetagi BV131 pentru acordul cu antena.TREBUIE SA STII INSA CA: Folosind un transmach nu vei "determina" antena sa radieze mai bine, ci doar vei adapta impedantele. Altfel spus, in trasmach se va pierde diferenta de putere intre puterea furnizata de statie si cea radiata de antena. Sub nici o forma nu vei avea emisie sau receptie mai buna, ci doar iti vei proteja statia fata de o incarcare (impedanta) incorecta.ce vreau eu sa spun... este ca TREBUIE CALIBRATA ANTENA, doar in clipa in care nu mai poti obtine nimic in plus din antena, te pui sa folosesti transmach.Majoritatea Transmach-urilor sunt de fapt niste filtre PI, daca doresti sa iti construiesti unul iti pot face poza + detalii la cateva transmach-uri Zetagi pe care le detin. Inca un lucru important care trebuie stiut.... La ce puteri vrei sa le folosesti?

Link spre comentariu

multumesc mult, nu ma asteptam sa primesc raspuns asa repede. am o statie danita 440 si un amplificator kl200p care scoate cam 70w dupa power-metru meu.sunt constient ca nu o sa am rezultate mai bune dar macar protejez amplificatorul. antena folosesc o antena cb auto ml145 si cu plan de masa facut de mine din niste tije antena o pun in balcon, dar nu reusesc sa scot swr mai mic de 3, cea ce e cam mult si imi este sa nu prajesc finalul,asa ca m-am gandit sa construiesc un transmatch.As mai avea o intrebare ceva scheme de amplificatoare in 27mhz cu blx14, kt922b,kt930a ma puteti ajuta?tranzistorii astia i am eu acasa. VLAD te rog fii un pic mai explicit cu transmatch-ul ala construit de tine ca nu prea inteleg nimiv din schema aia . care e treaba cu bobina aia si cu comutatoarele alea 2? stiu ca devin plictisitor dar sunt mic si eu si vreau sa invat. multumesc.

Link spre comentariu

Nu ai nici o alta posibilitate pentru antena? Cel mai simplu si eficient ar fi sa-ti construiesti un dipol, sunt doar doua bucati de sarma de 2,6m fiecare, alimentate direct prin cablu coaxial de 50 de ohmi, fara balun, etc. Eu cu asa ceva lucrez momentan, facut din sarma de Cu de la Baumax, am swr 1:1,2 , fara nici un transmach. Doar ca ai nevoie de vreo 6m de spatiu degajat, de preferinta pe acoperisul blocului. Eu l-am intins deasupra garajelor deoarece pe bloc si in bloc sunt retele wireless car bruiau foarte tare. Oricum eficienta este mult deasupra unei banale verticale de autoturism, daramite daca mai are si swr-ul la 3! KL200 e o scula decenta...De construit, eu in RF am preferat intotdeauna lampile, dar daca nu ai inca ceva experienta la lucrul cu tensiuni mari, mai bine nu. La lampi lucri cam tot timpul cu peste 1000V.

Link spre comentariu

bobina aia este construita de autor ca doua separate(L1 si L2), eu am facut una singura cu prize si cu un comutator care selecteaza pe rand una din prize in functie de gama de frecvente in care lucrezi, de la 1 la 30 mhz.daca lucrezi doar in 27mhz atunci nu sunt necesare toate acele prize, folosesti numai una, maxim doua, in functie de impedanta pe care vrei sa o aduci la 50 ohmi.comutatorul sw3 schimba configuratia tunerului, odata bobina este in serie cu condensatorul variabil, odata acestea doua sunt puse in T. comutatorul sw4 mareste capacitatea condensatorului variabil (c1) punand in paralel pe el doi condensatori fixi (c2 si c3).sper ca am reusit sa fiu mai explicit de data asta.hai sa ramanem ontopic, omul a intrebat numai de transmatch, probabil nu are spatiu de instalat antene mai generoase.

Link spre comentariu

da am inteles ceva dar parca tot e un pic complicat, te-as ruga daca poti sa modifici un pic schita aia cu schema sa fie ceva mai simpla cum zici tu, mie nu imi trebuie decat in 27mhz sa lucreze.dipol nu prea am loc sa pun in balcon, din cauza asta incerc sa fac ceva cu antena asta auto. multumesc pentru ajutor.

Link spre comentariu

in trasmach se va pierde diferenta de putere intre puterea furnizata de statie si cea radiata de antena.

Interesanta idee. Poti sa o si argumentezi? Daca ar fi asa cum spui, ar trebui ca transmaciul sa fiarba, ori nu prea am auzit asa ceva.Cred ca mai e o neclaritate aici. Intr-adevar, pe transmaci se pierde ceva, dar ce preferi? Sa pierzi 1dB pe transmaci sau ceva mai mult din cauza neadaptarii?Transmaciul este format din elemente reactive, care nu consuma putere activa (in afara pierderilor de insertie, care pot fi in jurul a 1dB sau mai putin), asa ca nu prea inteleg de unde pana unde ideea ca "in trasmach se va pierde diferenta de putere".Eu folosesc transmaci si la adaptare se vede pe S-metru cum creste nivelul receptiei.Sa luam un exemplu practic. Tx-ul vrea sa vada 50 de Ohmi si antena are 500 Ohmi. Ce schema/valori are transmaciul, cata putere se pierde pe el si unde se duce puterea aia pierduta? Ce anume se incalzeste?valentin23,Daca imi dai dimensiunile exacte ale antenei (inclusiv lungimile si unghiurile contragreutatilor), in limita timpului disponibil, incerc sa bag antena intr-un program de simulare si iti spun atat ce impedanta are cat si ce retea de adaptare tre' sa-i faci. In principiu, pentru 27MHz (banda ingusta) nu ar trebui sa ai mai mult de o bobina si un condensator.
Link spre comentariu

antena este ml145 (auto) are 1,6m iar contragreutatile sunt in numar de 4 cate 50cm fiecare dispuse la un unghi de 90 de grade fata de spicul antenei si tot la un unghi d 90 de grade inre ele.

Link spre comentariu

Salut,Uite ce a iesit. Transmaciul e format dintr-o bobina serie de 4.2uH si un cond de 410pF la masa. Bobina si condensatorul trebuie puse la baza antenei. Incepi cu valorile scrise, apoi faci acordul final cu un reflectometru.Cirip

Link spre comentariu

Am folosit destul de mult timp un "long wire" pentru CB. Fara transmach TS-440-ul mei nu vroia sa arunce mai mult de 10W in ea. Dupa transmach a inceput sa-i dea pe la 50W, dar se incalzea destul de zdravan bobina transmach-ului. Nimeni nu zice ca un transmach e COMPLET INUTIL, spun doar ca este o solutie de compromis, el nemodificand practic radiatia propriu-zisa a antenei, antena aia tot prost va radia, fiind dezacordata.

 

Am folosit acest exemplu personal deoarece se pare ca romanii sunt mult mai atrasi de ideea "EU SUNT CEL MAI JMENAR SI CE STIU EU NU STIE NIMENI SI SUNT MAI GROZAV DECAT TOTI AMERICANII SI ENGLEJII LA UN LOC" si exemplul personal tine loc de orice documentatie.

 

Dar uite ce zice wikipedia:

 

"An antenna plus matcher is never as efficient as a naturally resonant antenna due to additional induced losses on the feed line due to the SWR (multiple reflections), and losses in the ATU itself, although issues of pattern and capture area may outweigh this in practice.

 

Strictly speaking the 'ATU' is only an antenna matching unit, as it is unable to change the resonant frequency of the aerial."

 

Si daca Wikipedia nu e suficienta, mai sunt si altii care sustin la fel:

 

"That power is transferred through the antenna tuner, to the feed line and, ultimately, to the antenna--minus any losses incurred along the way.

If you have high loses and a poor excuse for an antenna, you will have a poor excuse for a good signal no matter how well your tuner "tricks" your radio.

Most of the power will be lost as heat in the tuner and very little will get to the other station!"

 

(http://www.hamuniverse.com/tuner.html)

Link spre comentariu

romanii sunt mult mai atrasi de ideea "EU SUNT CEL MAI JMENAR SI CE STIU EU NU STIE NIMENI SI SUNT MAI GROZAV DECAT TOTI AMERICANII SI ENGLEJII LA UN LOC" si exemplul personal tine loc de orice documentatie.

Cuvintele iti apartin. Nu ai inteles mare lucru si mai si jignesti pe deasupra. Ar fi mult mai elegant daca discutia s-a mentine intr-un cadru strict tehnic.

 

Valentin23 exact asta a cerut: o solutie de compromis. Sigur ca, daca isi ridica un pilon cu antena acordata, asta e cel mai bine, dar nu se poate asa ceva. Ce solutie ii oferi in conditiile pe care le are la dispozitie?

 

Desigur ca transmaciul nu schimba caracteristica de radiatie a antenei, dar o antena dezadaptata nu trage nici putere. Ce preferi? Sa pierzi 80-90% din puterea disponibila datorita dezadaptarii sau sa pierzi 1-2% pe transmaci si restul de 98% sa il impingi in antena? "Wikipedia si altii" ce zic pentru cazul in care varianta optima nu poate fi aplicata?

 

La baza paginii citate se mai afla urmatorul text:

"Editors note:

In reality, there is no "tricking" and we were playing with words here like "tricking, fooling", etc.

It is useful to employ a matching device, the antenna tuner, between the transmitter and the antenna feeder when antennas with complex impedances are used..... ". "Complex impedance", mai concret Z_ant = 4-j700, este cazul lui valentin23.

Link spre comentariu

Nu jignesc ci doar observ. In ceea ce priveste intelesul, imi rezerv dreptul de a-mi aprecia singur capacitatile intelectuale, cand voi avea nevoie de MMS voi apela la "binevoitori" Cele bune!

Link spre comentariu

multumesc pentru amabilitate, Cirip stiu ca o sa crezi ca sunt batut in cap dar ma depaseste ce mi-ai dat acolo. nu stiu cum sa fac o bobina de 4 microH, e complicat penrtu mine sunt incepator.astazi am facut un dipol din doua bucati de cablu de 2,60m, merge bine am scos swr1,5 asa cum era fara sa mai adaptez nimic, dar era de la etajul 2 de la mine pana aproape de parter nu pot sa o tin asa la geam ma cert cu vecinii rau de tot. stie cineva schema la transmatch asta?(am atasat poza mai jos) as opta tot pentru antena de masina pusa la geam cu un plan de masa .

Link spre comentariu

Acela e un banal filtru Pi, asa cum iti spuneam ca fac foarte multe companii serioase ce vand astfel de echipamente. Poti folosi cu succes 2 condensatoare variabile de la radioreceptoarele romanesti (Gloria de ex.) iar bobina o poti face din sarma de Cu 1,5mm cu diametru interior de 3cm fara miez, pas al infasurarii 1,5 mm. Pentru puteri pana in 100W in montaje tranzistorizate poti folosi si condensatori variabili miniatura cu dielectric solid (gasesti in orice radiocasetofon facut pe vapor)[attachment=0]Collins.jpg[/attachment]

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări