Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Releu semnalizare

manely

Postări Recomandate

• Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• manely

9

• remus68

5

• nelu F

1

• miron1947

1

Top autori în acest subiect

Vizitator viobio

Buna seara!Vreau sa construiesc releu de semnalizare, postez schema. Intrebare: Rl din schema ce este? Cat mai amanuntite detalii despre el as dori. Astept!Multumesc!

un releu REED
Link spre comentariu

Releul este unul normal, nu reed si este comandat de BC327. Pentru curentul suportat de contacte trebuie luata in calcul sarcina maxima, sarcina care apare pt semnalizarea regimului de avarie.Rezistenta Rx o poti construi direct dupa indicatii, dar s-ar putea sa fie nevoie sa-i tatonezi valoarea a.i. daca se arde un bec (unul din cele mari, nu din cele mici montate pe aripa) sa se dubleze frecventa de actionare a releului. La borna "R" legi becul martor din bord, iar la "C" becurile de semnalizare prin comutatoarele actionate de maneta de sens si respectiv butonul de avarie.Referitor la releul reed mentionat de viobio, au fost relee de semnalizare romanesti care aveau un contact reed in interiorul unei bobine si formau un traductor de curent. La consum normal, toate becurile ok, campul produs de bobina (inseriata cu becurile de semnalizare) inchidea contactul reed inseriat cu circuitul de alimentare al becului martor din bord. Daca se ardea un bec nu se mai realiza campul necesar inchiderii contactului si nu mai era aprins becul martor.

Link spre comentariu

Va multumesc pt ajutor, cu acest releu vreau sa fac cand deschid usa(oricare) sa mi se aprinda avariile. O sa ma apuc sa construiesc in zilele urmatoare. O sa postez rezultatul final.Multumesc!

Link spre comentariu

daca ai alarma, s-ar putea sa ai aceasta optiune, la mine cand deschid usa, licare 10 secunde, dar am dezactivat functia ca nu-mi place.Eeeeee, a mea e 1310, din 95edit

Link spre comentariu

Nu am alarma, mie imi place, si-l fac clasic cu releu de semnalizare intrerupand masa de alimentare a releului prin butonul de la usa, si becurile le leg prin 2 diode la maneta de semnalizare, diodele le pun ca sa nu mi se aprinda avariile knd semnalizez stanga/dreapta. Alarma nu se merita sa-i pun la o Dacie 1300 din 1973.

Link spre comentariu

cu acest releu vreau sa fac cand deschid usa(oricare) sa mi se aprinda avariile

Daca ai un releu cu trei rinduri de contacte si bobina de 12V, poti realiza mult mai usor acest montaj. Firele din partea dreapta a schemei se conecteaza in mufa cu 4 papuci de 6,35mm care vine de la comutatorul de semnalizare. Poti monta contacte si la usile din spate - toate se conecteaza in paralel.
Link spre comentariu

Nu mi-a iesit acest releu, dar am mazgalit eu ceva in paint si am pus in practica si la prima vedere functioneaza bine dar astept si pareri de la dvs. Ce ziceti? Pot folosi acest montaj cu siguranta? Mai precizez inca odata ca acesta va aprinde avariile in momentul cand se deschid usile.

Link spre comentariu

Monteaza ledul in serie cu o rezistenta de 680R in colectorul tranzistorului din stinga si releul in colectorul tranzistorului din dreapta fara a mai monta si rezistenta de 400R. Frecventa o reglezi modificind valoarea rezistentelor de 18K si/sau a condensatoarelor de 47uF.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări