jvl_77 Postat Septembrie 21, 2014 Partajează Postat Septembrie 21, 2014 Si eu intampin probleme cu receptia posturilor FM din zona superioara(ex: 102.8 , 104.8 , 106.7). Stau undeva in vestul Bucurestiului , la mijlocul unui bloc de 10 etaje si am in fata , pe o deschidere de 120-140 grade , un bloc de 13-15 etaje Ma gandesc daca ar fi ok sa folosesc teava de cupru din aceea folosita la frigidere...subtire 5mm.. (75cm X2 bucati) Pana la geam (de la tunner) sunt vreo 2,5-3 metrii, si ma gandesc ca se va pierde mult din semnal pe drumul parcurs prin cablul coaxial... Impedanta de intrare in tunner este 75 ohm. Si celelalte posturi se "prind" la limita... daca trece cineva prin dreptul receptorului , sau daca stau in anumite pozitii in camera , bazaie , fasaie , dispare de pe afisaj inscriptia RDS.. Link spre comentariu
tavi 84 Postat Septembrie 21, 2014 Partajează Postat Septembrie 21, 2014 Nu din cauza atenuarii cablului coaxial o sa ai probleme.Daca nu scoti antena afara,mult semnal nu este in fundul camerei la un bloc de beton armat. Link spre comentariu
tiovidiu Postat Septembrie 21, 2014 Partajează Postat Septembrie 21, 2014 Stai bine daca spui ca receptionezi posturi din Fm fara antena eu receptionez doar vreo cateva si asta doar cu antena. O antena cat de proasta ar fi tot imbunatateste de cateva ori receptia posturilor de radio in FM. Cel mai bine este sa o ui fie la geam, fie in exterior daca poti, oricum posturile care emit din sens opus le vei prinde slab, doar prin refractie de alte cladiru. Link spre comentariu
jvl_77 Postat Septembrie 21, 2014 Partajează Postat Septembrie 21, 2014 (editat) Stai bine daca spui ca receptionezi posturi din Fm fara antena eu receptionez doar vreo cateva si asta doar cu antena. O antena cat de proasta ar fi tot imbunatateste de cateva ori receptia posturilor de radio in FM. Cel mai bine este sa o ui fie la geam, fie in exterior daca poti, oricum posturile care emit din sens opus le vei prinde slab, doar prin refractie de alte cladiru.Acum am un fir de vreo 1.20-130 metrii în loc de antenă. Nu prind decât ZU (89Mhz) fără antenă, dar şi ăla slab. Cred că distanța este problema pentru care nu prind bine 102.8 ,106.7.!Mă gândeam că tunner-ul e prea puţin sensibil.. dar cred că nu are deloc condiții favorabile. (Technics st-s7) Editat Septembrie 21, 2014 de jvl_77 Link spre comentariu
globaldj Postat Septembrie 21, 2014 Partajează Postat Septembrie 21, 2014 (editat) Un fir de 1-2 metri nu este o antena ! Sunt zeci de link-uri si de informatii legate de antene pe net... Trebuie doar sa cauti sa te informezi. Revenind la subiect, primul pas: Un dipol indoit simplu scos la geam (sunt cel putin 3 firme in Romania care il comercializaza la preturi mai mult decat decente pe net) ofera rezultate mai mult decat multumitoare. Mai apoi, atentie la polarizare (Zu de exemplu, emite veritcal).... dupa aia ai sa spui ca nu e buna recomandarea. 102.8 MHz si 106.7 MHz efectiv "bubuie" ca si semnal chiar si la 30-40 de Km de Bucuresti. Primul emite din turnul SNR din Berceni, si al doi-lea de pe turnul BRD de la Victoriei. Pentru mai multe detalii, exista PM-ul. Editat Septembrie 21, 2014 de globaldj Link spre comentariu
jvl_77 Postat Septembrie 21, 2014 Partajează Postat Septembrie 21, 2014 """102.8 MHz si 106.7 MHz efectiv "bubuie" ca si semnal chiar si la 30-40 de Km de Bucuresti. Primul emite din turnul SNR din Berceni, si al doi-lea de pe turnul BRD de la Victoriei.""""Eu am zis că semnalul este mai slab receptionat, referindu-mă la semnalul stereo, care se pierde câteodată, şi a unui fâsâit peste când se prinde mai slab.De aceea aleg uneori să le ascult on line. Așa sunetul este mai de calitate.. Link spre comentariu
globaldj Postat Septembrie 22, 2014 Partajează Postat Septembrie 22, 2014 (editat) O auditie a unui post de radio facuta folosind streaming-ul de pe internet, nu este mai buna calitativ decat o receptie clasica facut dupa regulile artei. Cel putin nu in conditiile in care straming-ul respectiv este undeva la 128 Kb/secunda. Una din regulile de aur ale receptiei radio spune ca pentru a obtine perfomante bune, trebuie sa folosesti o antena corect dimensionata, degajata si orientata catre emitatorul in cauza ! Ori tu nu respecti sub nicio forma vreuna din aceste reguli. Dupa cum am mai spus, un fir de 1-2 metri aruncat aiurea prin casa nu reprezinta o antena. Pentru ca tunerul tau sa functioneze corect, trebuie sa-i aduci la intrare un semnal peste anumita valoare. De regula, respectiva valoare este trecuta in specificatiile tunerului, si pentru a o putea obtine trebuie sa folosesti o antena corespunzatoare. Fasaitul pe care il auzi, denota un raport semnal/zgomot slab, tocmai pentru ca firul folosit nu-ti poate oferi suficient semnal util pentru ca tunerul sa functioneze corect (semnal sub pragul mentionat in specificatiile tunerului). Cea mai abordabila antena o reprezinata e dipolul in semiunda (indoit sau "liniar"), care pentru locul in care te afli este arhisuficient. Evident, daca ai pretentii mai mari, atunci antena folosita trebuie sa fie una mai buna ( de exemplu un Yagi cu 3 elementi). Aici mai exista si alta discutie conexa:pentru ca transferul de energie de la antena catre front end-ul tunerului (circuitul de intrare) sa fie maxim, trebuie ca impedanta antenei sa fie adaptata la impedanta fiderului (implicit a tunerului, caci cred ca ambele au valoarea standard de 75 de ohmi). Si asta se intampla datorita faptului ca o alta lege a electrotehnicii spune ca transferul maxim de energie de la un circuit la altul se face atunci cand cele doua circuite prezinta impedante egale. In fine... terminand cu teoria, gasesti pe PM link-urile comerciale cu ceea ce-ti trebuie tie. Editat Septembrie 22, 2014 de globaldj Link spre comentariu
franzm Postat Septembrie 22, 2014 Partajează Postat Septembrie 22, 2014 ... o alta lege a electrotehnicii spune ca transferul maxim de energie de la un circuit la altul se face atunci cand cele doua circuite prezinta impedante egale. Impedante conjugate. Altfel apar reflexii. 1 Link spre comentariu
jvl_77 Postat Septembrie 22, 2014 Partajează Postat Septembrie 22, 2014 Technics ST-S7Quartz Synthesizer AM/FM Stereo Tuneradd a review add a reviewTechnics ST-S7SpecificationsType: Mono/Stereo TunerTuning Bands: FM, MWTuning Scale: DigitalFM Tuning Range: 87.5 to 108 MHzMW Tuning Range: 522 to 1611 kHzSensitivity: 0.95uV (FM), 250uV (MW)Signal to Noise Ratio: 65dB (FM)Distortion: 0.15% (FM)Selectivity: 85dB (FM), 55dB (MW)Frequency response: 5Hz to 18kHz (FM)Output: 300mVDimensions: 430 x 53 x 310mmWeight: 4kgAcestea sunt specificațiile tunerului. O să îi fac un dipol cu bare de cupru de grosime de 10mm şi lungimi de 750mm fiecare bucată. Dacă nu iese bine, iau una gata făcută din magazin. Link spre comentariu
globaldj Postat Septembrie 23, 2014 Partajează Postat Septembrie 23, 2014 E acceptabila si aceasta solutie ... Ai grija insa ca impedanta respectivului dipol in punctul de conexiune este de 75 de Ohmi, dar simetric (spre deosebire, dipolul indoit prezinta o impedanta de aproximativ de 300 Ohmi). Cablul coaxial are si el o impedanta de 75 de ohmi dar "nesimetric", deci va trebui sa "simetrizezi" fiderul pentru o adaptare corecta cu dipolul. Altfel va functiona si el ca o antena. Un exemplu de adaptare pe care il poti gasi cu usurinta pe net este : Paswey Stub. Atentie la cablul pe care il folosesti si la acel "velocity factor" pe care il are ... Link spre comentariu
tiovidiu Postat Septembrie 23, 2014 Partajează Postat Septembrie 23, 2014 Eu am mai folosit intr-o perioada un amplificator radio pt. masina, nu era ceva de speriat dar totusi receptionam ceva mai multe posturi. Dipolul fa-l indoit ocupa mai putin spatiu, exista diferite programe online care te ajuta la calculat, plus ca este mai usor de adaptat. Link spre comentariu
franzm Postat Septembrie 23, 2014 Partajează Postat Septembrie 23, 2014 Înainte de a face o antena definitiva, determinati ce posturi se pot receptiona si din ce directii. S-ar putea sa aveti nevoie de o antena omnidirectionala gen turnstile sau una bidirectionala gen Ianus. Si cel mai bine ar fi s-o amplasati pe acoperisul blocului. Link spre comentariu
globaldj Postat Septembrie 23, 2014 Partajează Postat Septembrie 23, 2014 (editat) Înainte de a face o antena definitiva, determinati ce posturi se pot receptiona si din ce directii. S-ar putea sa aveti nevoie de o antena omnidirectionala gen turnstile sau una bidirectionala gen Ianus. Si cel mai bine ar fi s-o amplasati pe acoperisul blocului. Colegul cred ca urmareste doar receptionarea posturilor locale... altfel nu ar fi facut referinta la cele doua frecvente din locatia sa 102.8 si 106.7 MHz. Din locatia in care se afla, constructia pe care vrea sa o abordeze e arhisuficienta pentru un semnal bun. Intr-adevar, amplasarea respectivului dipol pe acoperisul cladirii e de preferat, dar mi-e greu sa cred ca are o astfel de disponibilitate. Eu am mai folosit intr-o perioada un amplificator radio pt. masina, nu era ceva de speriat dar totusi receptionam ceva mai multe posturi. Dipolul fa-l indoit ocupa mai putin spatiu, exista diferite programe online care te ajuta la calculat, plus ca este mai usor de adaptat. Un amplificator nu ajuta cu nimic... O vorba din batrani spune ca cel mai bun amplificator este antena..... Iar aceasta, in cazul de fata lipseste. A folosi un amplificator fara antena in cauza, e ca si cum ai avea un amplificator audio hi-fi si ai incerca sa asculti muzica in aceleasi conditii, dar folosind ca sursa un casetofon facut pe vapor si care ruleaza o banda magnetica prost inregistrata. Oricat de bun ar fi amplificatorul, si oricat de hi-fi ar fi el, nu vei obtine o auditie buna, atata timp cat semnalul furnizat de sursa e de proasta calitate... Asa si aici ..fara o sursa de semnal buna, adica o antena buna, poti sa pui cate amplificatoare de semnal vrei, ca tot nu vei obtine rezultate bune. De regula, un amplificator de antena se foloseste doar pentru compensarea pierderilor pe cablul coaxial si pe mufele de interconectare. In cazul de fata nu poate fi vorba de asa ceva.. Editat Septembrie 23, 2014 de globaldj Link spre comentariu
jvl_77 Postat Septembrie 23, 2014 Partajează Postat Septembrie 23, 2014 Într-adevăr, mă interesează doar posturi comerciale din FM! Cu siguranță nu o să urc antena pe bloc pt asta.. Tunerul are sensibilitatea ok, cred eu, pt acest scop. Am şi un amplituner, în altă cameră, care receptiona slab... Acesta a fost motivul pt care am luat acest tuner , cu sensibilitate mai bună pe FM.. Sunt mulţumit de receptia cu dipolul realizat cu barele de cupru... Estetica lasă mult de dorit însă... Link spre comentariu
vio2007 Postat Septembrie 23, 2014 Partajează Postat Septembrie 23, 2014 La dipol monteaza si un amplificator de antena FM (sau antena activa FM). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum