edypro Postat Iulie 15, 2010 Partajează Postat Iulie 15, 2010 as vrea sa stiu cum si din ce materiale imi pot construi o antena interioara de camera pentru receptia radio si unde anume este cel mai bine sa o montez in camera , multumesc Link spre comentariu
kuchta Petru Postat Iulie 15, 2010 Partajează Postat Iulie 15, 2010 Te salut intii, apoi ca raspuns la intrebarea ta ar fi multe de spus.1= Unde locuiesti,la bloc sau la casa la curte?. 2=Ce vrei sa receptionezi cu aceasta antena interioara,UL,UM,US sau UUS ?. Vino intii cu precizarile astea si dupa aceea mai vorbim. Pe curind Petrica Link spre comentariu
edypro Postat Iulie 16, 2010 Autor Partajează Postat Iulie 16, 2010 Te salut intii, apoi ca raspuns la intrebarea ta ar fi multe de spus.1= Unde locuiesti,la bloc sau la casa la curte?. 2=Ce vrei sa receptionezi cu aceasta antena interioara,UL,UM,US sau UUS ?. Vino intii cu precizarile astea si dupa aceea mai vorbim. Pe curind Petricastau la bloc , camera 20 metri patrati , etaj 4 , ma intereseaza in special FM -UKW , Link spre comentariu
Yo4You Postat Iulie 16, 2010 Partajează Postat Iulie 16, 2010 pentru FM UKW poti intinde vertical un fir de cupru de 2,5mm litat de lungime de 80cm. Link spre comentariu
djx700 Postat Decembrie 28, 2010 Partajează Postat Decembrie 28, 2010 alte metode care ar mai fi? Link spre comentariu
marinescug Postat Decembrie 28, 2010 Partajează Postat Decembrie 28, 2010 In functie de amplasament si distanta pana la emitatorul vizat se poate utiliza si o alta antena- acordata si directiva, daca esti pus pe vanat emitatoare la mare distanta.O solutie bunicica ar fi totusi antena auto activa, lipita pe geam.Nu strica nici o informatie suplimentara legata de receptorul folosit. Are /nu borna de antena externa, etc. Link spre comentariu
Spitfire Postat Decembrie 28, 2010 Partajează Postat Decembrie 28, 2010 Pentru tuner FM aceasta e antena optima.Cele doua brate ale dipolului se pot confectiona din coltar de aluminiu de care folosesc zugravii/rigipsarii.1,5 metri de cablu coaxial TV+o mufa mama(majoritatea tunerelor FM au mufa tata-paradoxal-!) Link spre comentariu
tiovidiu Postat Decembrie 29, 2010 Partajează Postat Decembrie 29, 2010 receptorul folosit are mufa de antena, sau foloseste o antena telescopica exterioara? Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Decembrie 31, 2010 Partajează Postat Decembrie 31, 2010 Pentru tuner FM aceasta e antena optima.Cele doua brate ale dipolului se pot confectiona din coltar de aluminiu de care folosesc zugravii/rigipsarii.1,5 metri de cablu coaxial TV+o mufa mama(majoritatea tunerelor FM au mufa tata-paradoxal-!) Este ok si asa, insa mai corect ar fi un dipol indoit de aceeasi lungime (1.5 ... 1.6m) din teava de cupru, bucla de adaptare din coaxial in 0.68 x lambda/2 apoi coborare si mufa.Astfel antena este si adaptata si simetrizata. Asa mi-am facut eu, am cocotat-o intr-un copac pe la vreo 5 ... 6m de sol si merge de rupe, inclusiv pe aparate cu tuburi care au o sensibilitate redusa. Link spre comentariu
edypro Postat Ianuarie 12, 2011 Autor Partajează Postat Ianuarie 12, 2011 va multumesc tuturor celor care mi-ati raspuns , ........am si mufe de antena si antena exterioara la tuner dar la mine este plasat mai jos intr-o comoda tv asa ca nu este prea eficienta aceasta antena de aceea am cerut sfaturi privind o antena exterioara .....solutia cu platbanda de rigips mi se pare excelenta , o sa o pun in practica Link spre comentariu
Flor Postat Ianuarie 13, 2011 Partajează Postat Ianuarie 13, 2011 Nu uita ca o sa storcesti cablu de antena in tocul geamului si dupa cateva inchideri/deschideri precis o sa il rupi..Asa ca da matuluta o gaura pe langa tocul geamului. Dar nu uita sa o dai inclinata corect, sa nu iti intre apa de ploaie in casa. Adica in camera sa fie mai sus si in exterior mai jos..Si un tub de la instalatiile electrice e superbun, ca sa nu ti se frece cablul de antena de zidarie. Iar dupa ce l-ai tras pune pe langa o carpa sau silicon, ca altfel iti intra frigul pe acolo..PS. Cine vrea sa fie original poate da gaurica si prin geam, exact in centru, hi, hi, ca sa fie simetric, hi, hi. Sau prin tocul geamului, mai ales daca e din termopan, hi, hi..PPS..Mama ce as rade sa ma creada cineva si sa faca precum in PS. Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Ianuarie 13, 2011 Partajează Postat Ianuarie 13, 2011 Cea mai originala metoda la termopan de pvc cu strat low-e este sa folosesti stratul reflexiv de pe suprafata geamului pe post de antena. Problema este cum fixezi un fir / lamela pe suprafata stratului reflexiv stiind ca acel strat este in interiorul ansamblului format din cele doua foi de geam si distantier. Subscriu si eu la ideea ca cea mai eficienta antena este cea exterioara sau cea interioara montata cat mai aproape de geam. Asa ca idee, poti sa aduci un cablu coaxial de la tuner pana la geam unde, pe o laterala a geamului, intinzi cate un fir (conductor de orice fel de la cel electric pana la cel de la cablurile de casti sau cablu de retea, mai putin conteaza la receptie), din care creezi acel dipol. Daca locatia ta este formata din ziduri de beton atunci ar fi buna o antena magnetica avand mai mult randament ((Eng): http://www.mikestechblog.com/joomla/mis ... plans.html ). Link spre comentariu
MiniTehnicus Postat Ianuarie 21, 2011 Partajează Postat Ianuarie 21, 2011 Se poate realiza o antena dipol foarte simplu.In comert se gaseste banda adeziva de cupru utilizata la sisteme de aer conditionat (daca ai pe cineva in domeniu nu ai nevoie decat de o bucata de 1,5m)Se taie 2 bucati la lungime de 75cm si se lipesc pe tocul geamului in partea de sus cu o distanta de 3-5cm intre ele.Cum un geam de bloc are 2 sau 3 bucati, lungimea lui se incadreaza la 1,5m sau mai mult.Daca este mai scurt, se poate indoi capetele antenei in jos pe toc.Cablul coaxial se conecteaza la dipol, se pozitioneaza intre tocul geamului si perete si se fixeaza, dupa care se fixeaza pe traseu pana la receptor.Antena si coaxialul trebuie montat in asa fel incat geamurile sa se deschida liber.Daca ai si draperie, se poate monta in spatele draperiei pe perete o bucata de canal de plastic in care se monteaza antena, realizata din sarma de instalatii electrice de 1,5 sau 2,5mm2, coltar de rigips, folie de aluminiu lipita pe capac (contact realizat la coaxial prin suruburi, saibe si papuci auto), etc.Alta varianta este sa recuperezi antene telescopice folosite la TV( unele modele in plastic foloseau asa ceva) care daca sunt intinse sa aiba minim 60cm pe element.Daca nici asa nu reusesti o receptie de calitate trebuie sa construiesti o antena Yagi cu 3-5elemete sau HB9CV care sa fie montate in exterior sau pe acoperisul blocului.PS. Un dipol deschis are impedanta in jur de 70-90ohmi pe cand unul inchis are 300ohmi si are nevoie de bucla de adaptare. Link spre comentariu
cristian2009 Postat Februarie 11, 2011 Partajează Postat Februarie 11, 2011 mai corect ar fi un dipol indoit de aceeasi lungime (1.5 ... 1.6m) din teava de cupru, bucla de adaptare din coaxial in 0.68 x lambda/2 apoi coborare si mufa.Astfel antena este si adaptata si simetrizata.Asa mi-am facut eu, am cocotat-o intr-un copac pe la vreo 5 ... 6m de sol si merge de rupe, inclusiv pe aparate cu tuburi care au o sensibilitate redusa.Aceasta teava de cupru se poate folosi pt confectionarea unui dipol sau unei antene ? Este teava de cupru din aceea moale, care se indoaie, folosita la instalatiile sanitare.Dar coltarul de aluminiu folosit in zidarie, ar fi bun pt o antena ? Am vazut ca e mai ieftin.[attachment=1]teava cupru.jpg[/attachment] [attachment=0]profil_colt_Al.jpg[/attachment] Link spre comentariu
MiniTehnicus Postat Februarie 11, 2011 Partajează Postat Februarie 11, 2011 Teava de cupru moale se poate utiliza pe interior, insa la exterior este fragila, la cel mai mic vant se deformeaza. Poti utiliza profile de la geamurile termopan sau teava de cupru de 15mm de la sistemele de incalzire, care este rigida, se cositoreste usor si se gasesc si scule pentru taiat la dimensiunile necesare. Poate cablu de la instalatiile electrice monofilar, de 3-4mm diametru? Parca de 12 sau 16mm2. Se gasesc o gramada de materiale din care se poate construi o antena dipol simpla, in functie de buget si dimensiunile necesare. Pentru exterior este preferat un Yagi de 3 sau 5 elemente, cu dipol indoit (inchis) cu bucla de adaptare sau cu dipol deschis (simplu). Aici gasesti informatii detaliate despre realizarea unor antene Yagi. http://www.dk7zb.org/ Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum