Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

mosfet comanda led ... probleme comanda


criss

Postări Recomandate

Buna ziua!

 

Doresc sa comand prin microcontroler mai multe grupuri de leduri la 15V dar am o problema cu alimentarea.

schema este formata din un stabilizator 5v pt alimentarea microcontrolerului (atmel 2313) cateva intrerupatoare cu care schimb diferite functii alte uCului si la iesire am un tranzistor mosfet cu canal P IRFU9024(ce comuta tensiunea de +15V).

Portul de la uC are 2 stari: masa sau +5V, la masa vreau sa conduca tranzistorul si la +5V sa intrerupa.

teoriai frumoasa doar practica ma omoara, tranzistorul conduce la aplicarea masei pe poarta, dar conduce si la aplicarea tensiuni de +5V :speriat ... la inceput am crezut ca tranzistorul este dus si am incercat altul .. dar aceeasi rezultat. am masurat tensiunea intre +15(alimentarea principala) si +5V alimentarea uCului si surpriza, intre alimentare uCului si alimentarea principala avea o tensiune de 8V.

Imi puteti da o sugestie cum sa rezolv aceasta problema?! dece apare acea diferenta de potential cand intreg montajul are aceeasi masa?

 

atasez o schema simpla pt a intelege mai bine.

Posted Image

prin intrerupator am vrut sa 'prezint' starea pe iesirea microcontrolerului.

 

 

Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • criss

    5

  • bogdan_

    2

  • Dr.L

    2

  • Th3_uN1Qu3

    1

Top autori în acest subiect

Mie mi se pare ca ai pus MOSFET intr'o schema care era cu trz bipolar. R2 nu este necesara, R1 trebuie de cateva sute de ohmi cel mult (e doar pt protectia microcontrollerului), sursa mosfetului se pune la masa, iar sarcina (LED'ul) se conecteaza intre drena si tensiunea pozitiva. Numai ca asta va merge invers decat crezi tu - LED'ul va lumina atunci cand se comanda poarta cu +5v, si va fi stins atunci cand poarta este pusa la masa.Edit: Acu vazui ca e cu canal P. Atunci nu e valabil ce am zis eu si trz e conectat corect... Insa R2 tot nu este necesara. :limb:

Link spre comentariu

Pai nu are cum sa-ti mearga..ar trebui ca sa ai + 15 volti la poarta mosfetului ca sa nu conduca led-ul..va trebui sa folosesti inca un tranzistor bipolar asa:

Posted Image

Link spre comentariu

Problema e ca acel tranzistor este MOS cu canal P, care se foloseste altfel, iar tie iti trebuie MOS cu canal N pentru a usura treaba.Ca sa comanzi tranzistorul ala trebuie sa aplici 15V pe poarta ca sa il blochezi si undeva sub 15V(probabil de pe la un 13V in jos) ca sa il deschizi, conteaza tensiunea DS. Deci cum tu aplici intre 0 si 5V, il tii mereu deschis. Foloseste un tranzistor cu canal N.Legat de rezitente, aia din poarta nu iti e neaparat utila, poti face si fara, dar daca o pui pune-o de ordinul sutelor de ohmi, cum ti s-a spus. Cea intre poarta si sursa ar putea avea un rol de protectie a portii la descarcari electrostatice, pune-o de 100K sau mai mult. O poti bineinteles omite si pe asta.

Link spre comentariu

nu pot folosi mos cu canal N deoarece neaparat trebuie sa intrerup +.

optocuplor si tranzistorul NPN nu as dori sa utilizez nu prea am loc.

dar daca nu am nici o modalitate de a rezolva atunci optez pt optocuplor .. macar stiu ca uC este protejat.

 

Posted Image

 

Multumesc

Link spre comentariu

Poti scapa de optocuplor: rezistenta intre poarta si +15V de ... 3.3K sa zicem. tranzistor semnal mic, de exemplu bc547, emitor la masa, colector in poarta la mos, baza prin rezistenta de 10K la pinul de la controller.3 piese.LE: daca nu faci PWM, poti creste rezistenta aia de 3.3K

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...

Buna ziua domnilor,Ca sa nu mai deschid un topic, pun aici problema mea:Lucrez la un proiect pt comanda unor becuri cu mosfeturi si doresc sa calculez rezistenta din baza mosfetului. am tot cautat cu sa calculeaza dar din pacate nu am gasit. poate cineva sa ma ajute cu o formula?Multumesc anticipat

Link spre comentariu

multumesc,deci teoretic unul cu canal N pot sa-l comand direct de pe pinul microcontrolerului(desigur cu o rezistenta inseriata). iar pt cel cu canal P il trec print-un NPN.vreau sa achizitionez cateva IRG4BC40UPBF-uri, ca m-am saturat de IRF740 care ies din functiune la kg.

Link spre comentariu

GresitIti trebuie 10-15V pe poarta,iar microcontrollerul scoate maxim 5.Deci si mos-fetul canal N trebuie comandat cu tranzistor extern.Sau poti folosi MOs-feti care se deschid complet la 5v (tensiunea de poarta de nivel logic). Acestia au de obicei litera L in denumire,de ex IRLZ xxx

Link spre comentariu
Vizitator andrianu

de la controller, se folosersc cel mai simplu bipolari (NPN, de exemplu, nu ca PNP n-ar merge, dar sunt mai rari prin gunoiul din casa). Cind ai 1 logic, il dai la baza( printr-o rezistenta de 1 kOhm), si voile, s-a deschis tranzistorul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări