Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Control automat nivel semnal

spinach

Postări Recomandate

salutam,Am un activ subwofeer , care este legat cu amplificatorul . Amplificatorul nu are corectie de loudness . Ma deranjeaza ca tot timpul trebuie sa umblu la nivel semnal subwofeer , in functie de volum ascultat .As vrea sa compensez treaba asta , montind suplimentar in subwofeer o corectie a nivelului semnalului injectat in subwofeer functie de nivel semnal intrare ; adica :-luam semnal intrare , il amplificam cit este necesar si il vom folosi sa pilotam blocul de corectie-pentru semnal nivel 100% reducem 60%-pentru semnal nivel 50% reducem 20%-pentru semnal 25% reducem 0%adica ceva ce nu este liniar , pentru a ne apropia de necesarul urechi .-actiunea de crestere-reducere ar trebui facuta mai lent , ca sa nu deranjeze urechea . Eu mi-am imaginat ca ar fi bun ceva cam cum era la casetofoanele de acum 30 ani , cind au aparut cele cu inregistrare automata de nivel semnal. Ce idei aveti ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• spinach

6

• gica70

4

• remus68

3

• blue

1

Top autori în acest subiect

Daca nu cumva gresesc , un compresor de dinamica regleaza nivelurile de minim-maxim/timp . Eu nu vreau sa fac reglajul functie de timp , ci functie de maximul insasi al semnalului . nu trebuie sa complicam prea mult schema existenta , astfel : -generator de tensiune pozitiva functie de nivel semnal-exista de la zona de protectii . -limitare semnal furnizat catre amplificator forta exista de la bloc protectii , adica un FET Deci , cum fac sa folosesc cele 2 marimi ; adica sa transfer curba medie a urechi , pe invers la FET

Link spre comentariu

Se poate folosi un VU-metru sau 2 daca vrei stereo, din alea cu led-uri si comanzi niste tranzistoare din diferite puncte (led-uri) care, la randul lor, introduc niste atenuari (rezistente) in preamplificare.

Link spre comentariu

-luam semnal intrare , il amplificam cit este necesar si il vom folosi sa pilotam blocul de corectie-pentru semnal nivel 100% reducem 60%-pentru semnal nivel 50% reducem 20%-pentru semnal 25% reducem 0%adica ceva ce nu este liniar , pentru a ne apropia de necesarul urechi .-actiunea de crestere-reducere ar trebui facuta mai lent , ca sa nu deranjeze urechea . In final asta ar trebui sa faca ce-am propus eu. Dupa cum vezi la urma autorul scrie " actiunea de crestere-reducere ar trebui facuta mai lent , ca sa nu deranjeze urechea" . Se monteaza niste condensatoare adecvate in baza..Trebuie avut grija ca VU-m sa fie liniar!.Compresorul de dinamica este mai greu de reglat (proiectare-executie) asa cum isi doreste autorul acestui subiect.

Link spre comentariu

o discutie nefinalizata: viewtopic.php?f=26&t=58173&start=0&st=0&sk=t&sd=a

compresoare de dinamica: viewtopic.php?f=35&t=28395 sau http://graffiti.virgin.net/ljmayes.mal/comp/comp.htm sau http://www.scheme.dring.ro/215/controlu ... mului-cav/

ideea cu Vu-metru nu e rea dar si la aceasta trebuie muncit pana se obtin performantele dorite

Dupa cum vezi la urma autorul scrie " actiunea de crestere-reducere ar trebui facuta mai lent , ca sa nu deranjeze urechea" . Se monteaza niste condensatoare adecvate in baza..

la adecvatul acesta trebuie avut grija.
Link spre comentariu

Mie mi se pare ca va complicati mai mult decit trebuie . Deci :-avem deja in montaj o rezistenta serie cu semnalul ;-punem un fet , tip n , inseriat cu un semireglabil si realizam un potentiometru ; in momentul cind se ajunge in apropiere de saturatie , va fi atenuarea maxima -reglam nivel maxim de atenuare din semireglabil -luam semnal de la intrare , si il trecem prin un AO ; la esire din AO redresam cu dublare de tensiune si obtinem tensiune negativa cu valoare in functie de semnal intrare -trecem tensiunea negativa prin o rezistenta si cu decuplare la un condensator pentru a realiza o variatie lenta de tensiune -comandam cu ea fetul

Link spre comentariu

Idei sunt multe; daca tu deja o aveai de ce nu ai pus-o in practica? si nu noi ne complicam! :ras:Poti baga un bec pe difuzor si sa comanzi cu lumina niste fotorezistente legate direct in corectie.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări