Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa de laborator 'vintage'

Mikrosha

Postări Recomandate

• 1 lună mai târziu...
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mikrosha

7

• lorik199

3

• ratza

2

• misuraelectronic

2

Am reusit in sfarsit sa fac si eu o bucata din sursa, mai exact stabilizatorul cu tuburi cu schema

Posted Image

Doar ca n-am avut stabilitron, si am folosit 3 zenere de 22V si unul de 27 V, si am eliminat R8 si am pus o 6H13C intreaga

Dupa cateva greseli ce le-am facut, dar le-am remediat, sursa a luat-o, merge foarte frumos, doar ca mi-a fiert R6, si nu stiu de ce

L-am pus de 10 k, ca de 12k n-am gasit, de pe un sasiu de teveu cu lampi, cred ca avea juma de W dupa standardele de atunci

Pan' la urma s-a ars toate boiaua de pe el, , si a ramas cuminte

O sa-l inlocuiesc preventiv cu unul de putere mai mare

O sa revin si c-o poza, duap ce mai aranjez putin matele prin ea

Link spre comentariu

Rezsitenta aia trebuie sa tina curentul prin stabilitron constant asa incat Ce-i drept am cam exagerat cu rezistenta de 12K, citisem undeva ca SG15P stabilizeaza intre 10mA si 30mA. Asa ca chiar si daca tensiunea pe alimentare cade la 100V, sa aiba macar 10mA prin el. Zeneru' e in stabilizare de pe la 2mA, asa ca poti pune R6 de 47K, poate chiar 100K. Sa fie de 1W, totusi.

Link spre comentariu

Am reusit in sfarsit sa fac si eu o bucata din sursa, mai exact stabilizatorul cu tuburi...Doar ca n-am avut stabilitron, si am folosit 3 zenere de 22V si unul de 27 V...

Poti inlocui stabilitronul cu doua lampi cu gaz inseriate recuperate de la lampile de control prezenta tensiune (creioane de tensiune) Au o tensiune nominala de aproximativ 50 V. Una dintre ele o poti scoate pe panoul frontal ca indicator de functionare - ceva asemanator cu un LED. Nu stiu precis, dar pentru fixare s-ar putea sa mearga soclurile specifice sigurantelor fuzibile. Dupa cate tin minte stabilizeaza curentul incepand de pe la 5...10 mA. Daca ai nevoie de un curent stabilizat mai mare, folosesti 4...6 bucati legate serie - paralel.
Link spre comentariu

pan' la urma rezistorul al ala crapat, dupa o functionare de vreo 5 min, dar am pus altul, de aceeasi valoare, doar ca la putere de vreo 3-4 W, care merge bine, doar ca destul de fierbintel dar nu ma deranjeazarevin in cateva minute cu pozeP.S: vad ca zenerele merg fierbinti,e din cauza rezistentei de 10 K?sunt 4 buc serie(3x22V si una de 27 V) de 0,4 W, din alea in capsula de sticla ca 1n4148

Link spre comentariu

Pozele, dupa cum am promis

-condensatorul e mai mare(ca varsta) decat lampa, dar sa stiti ca-si face treaba bine;vreo 75 uF din el s-au uscat dar in rest nu e nici o problema

-condensatorii maro de deasupra sunt de 0,25uF/400V, si sunt pusi in filtraj, inainte si dupa condensatorul mare(ramanea degeaba gaura daca-i scoteam)

-rezistenta de 10k e aia galbena mare

-potentiometrul e de 1M, doar carcasa e de la unul de 68 K, carcasa celui de 1M era jalnica

-acest sasiu v-a fi ca un etaj al sursei de joasa tensiune cu semiconductori, facuta intr-o carcasa de sursa ATX, care se potriveste perfect ca dimensiuni

-sper ca in curand sa pot posta poze cu sursa completa cu semiconductori si lampi

-daca mai scria in dreptul gaurii pt soclul la 6H13C numele ei era perfect, dar din pacate scrie 6П3C; unde este condensatorul si scrie CГ2C se poate sterge......

P.S:Scuzati double post, dar nu mai pot edita

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări