Vizitator CoNzErVa Postat Iulie 14, 2010 Partajează Postat Iulie 14, 2010 Salutare tuturor, sunt nou pe forum si scuzati-ma daca am deschis topicul aiurea. Am cautat pe forum, poate nu am vazut,dar nu am gasit aceasta problema. Vreau sa schimb becurile de la placuta de inmatriculare cu led-uri, dar imi da eroare de bec ars.Puterea becului e de 5W, daca pun led-uri puterea e foarte mica si asa calculatoru masinii recunoaste ca nu am consumator si imi da eroarea de bec ars. Intrebarea e, ce montaj trebuie sa fac ca sa imi creasca consumul, pe led-uri, sa fie undeva la 5W pt a nu mai imi aparea eroare in bord. Cred ca asta ar fi problema sau daca ma insel sa ma ajute cineva cu aceasta problema. Multumesc frumos si toate cele bune.Vasile Link spre comentariu
Laci Postat Iulie 14, 2010 Partajează Postat Iulie 14, 2010 Eh, daca iti masoara curentul atunci trebuie sa pui un consumator ori bec ori rezistenta, daca pui rezistenta ala o sa disipeze 5W caldura care-i cam mult, nu poti sa pui mai multe leduri? asa vreo 100 de bucati Dar revenind nu stiu daca se poate umbla la circuitul de detectie a becului ars..., daca ai acces fizic Link spre comentariu
danb1974 Postat Iulie 14, 2010 Partajează Postat Iulie 14, 2010 O rezistenta de 33ohm/minim 5w (cred ca merge si cu 47ohm ca sa nu se incalzeasca asa de tare) pe firele de la bec Link spre comentariu
Vizitator CoNzErVa Postat Iulie 14, 2010 Partajează Postat Iulie 14, 2010 *Laci Max cam 4 led-uri de 3mm imi intra acolo, nu dispun de mai mult loc, asta pe partea stanga, iar pe dreapta inca 4 led-uri deci in total 8. Acel circuit de detectie al becului este chiar in computerul masini, nu am ce vedea la el. *danb1974 zici sa pun o rezistenta de 33ohm de 5W in serie cu ledu-l? Link spre comentariu
Laci Postat Iulie 14, 2010 Partajează Postat Iulie 14, 2010 Stiu ca nu ai loc :)Trebuie sa pui in paralel cu ledul, dar o sa se incalzeasca destul de mult, 5W e mult, vezi sa nu topeasca ceva, eu zic sa lasi fara rezistenta. Te deranjeaza asa de mult ca iti da avaria aia?Cu leduri trebuie sa pui o rezistenta in seria sa limitezi curentul, altfel se vor arde! le legi in serie? ce leduri sunt? Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Iulie 14, 2010 Partajează Postat Iulie 14, 2010 Pune rezistenta aia aiurea,undeva pe circuit,dar in paralel cu ledurile;poate poti pacali calculatorul astfel:lega in antiparale cu ledurile o dioda(1N4001?)...de ce neaparat sa masoare curentul?Alta varianta e(ca sa nu mai dea eroare de bec ars),sa schimbi masina.Vezi ca poate la auto/incepatori/alte subforumuri au intampinat problema..au solutii. Link spre comentariu
Dr.L Postat Iulie 14, 2010 Partajează Postat Iulie 14, 2010 Nu cred ca trebuie sa consume neaparat 5w,ar trebui sa mearga si cu mai putinSi curentul e detectat printr-o rezistenta (sunt) sau se masoara tensiunea care cade pe mos-fetul de comanda (deci si de aici se poate anula) Link spre comentariu
Vizitator CoNzErVa Postat Iulie 15, 2010 Partajează Postat Iulie 15, 2010 De deranjat ma deranjeaza ca tot imi vorbeste "domnisoara", cred ca o sa incerc cum zice tyc sa pun rezistenta in paralel cu led-urile oriunde in circuit, multumesc pt indrumare la topicul auto. Dr.L daca as incerca la un consum de 3W ce valoare a rezistentei ar trebui sa pun? Inca ceva, cineva mi-a zis sa pun un releu, ca bobina din releu e consumator si poate ar merge. Ce parere aveti? Link spre comentariu
danb1974 Postat Iulie 15, 2010 Partajează Postat Iulie 15, 2010 Ca sa stii valoarea maxima a rezistenei (pentru disipare minima de caldura) tre sa stii cu ce limita a fost proiectat circuitul de detectie.Incearca sa gasesti valoarea maxima de rezistenta cu care nu da eroare (incearca cu 100ohm, 220ohm etc.) , dupa care pui o valoare cu 10-20% mai mica. Cind stii valoarea poti calcula puterea disipata. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Iulie 15, 2010 Partajează Postat Iulie 15, 2010 Inca ceva, cineva mi-a zis sa pun un releu, ca bobina din releu e consumator si poate ar merge. Ce parere aveti?Releul are o componenta inductiva,nu folosi asa ceva,exista posibilitatea sa-ti arzi calculatorul...foloseste o rezistenta,dupa metoda indicata de danb1947;pe post de rezistenta de test,foloseste becuri inseriate(2,3) puse in paralel cu ledurile ,daca nu ai la indemina rezistente,iar watajul necesar poti sa-l afli dupa formula:P(W)=U(V)*I(A). Link spre comentariu
Vizitator CoNzErVa Postat Iulie 16, 2010 Partajează Postat Iulie 16, 2010 Va multumesc tare frumos pt sfaturi, azi o sa incerc sa fac ceva si o sa va anunt:) Inca o intrebare, ce metoda imi recomandati?1. sa leg cele 4 led-uri in serie si pe anod sa leg o rezistenta de 120Ohmi (la o alimentare de 12V)2. sa leg cele 4 led-uri in paralel, catodul comun si la fiecare anod sa leg cate o rezistenta de 450 Ohmi (alimentare 12 V) Valoarea rezistentei am calculat-o ca led-urile sa fie la intensitatea max (tensiunea pe led 3v si intensitatea 20mA). Am scazut din 12v (tensiunea de alimentare) 3v (tens led-ului)= 9v, am impartin 9v la 20mA= 450 Ohmi. Asta e rezistenta minima pe led. Am facut bine? Numai bine. Link spre comentariu
danb1974 Postat Iulie 16, 2010 Partajează Postat Iulie 16, 2010 Foloseste 14.5V ca baza de calcul, atita ai de fapt pe baterie cind accelerezi, eventual nu calcula ledurile chiar la curentul maximCorect e sa pui cite o rezistenta pe fiecare led (plus ca atunci cind se arde unul nu incaseaza celelalte surplusul de curent) Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Iulie 16, 2010 Partajează Postat Iulie 16, 2010 Ledurile nu se leaga in paralel,daca pica unul se imparte la celelalte curentul ,leagale in serie si pune pe fiecare cate o rezistenta de 10~15 ohmi/.25W.Poti folosi si alte configuratii(2leduri+R II alte doua+R ,etc),baza de calcul e 14,5V si 15mA. Link spre comentariu
aygun Postat Iulie 18, 2010 Partajează Postat Iulie 18, 2010 Poti sa folosesti rezistente de genul celei din imagine si nu cred ca se va mai incinge atat d etare . eu am folosit rezistente de acel gen la semnalizarile masinilor dupa ce am pus led-uri p esmenalizari. Una de 25W rezolva problema . Acum depinde de valoare . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum