Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radiouri si radio-casetofoane auto romanesti

Trabant

Postări Recomandate

Un topic foarte frumos.Stiu ca tatal meu avea un RAlly. L-a folosit foarte putin din motivul de a nu-l cara tot timpul din masina in apartament. Doar la distante lungi l-a folosit. Tin minte ca nu era grozav la receptie. Cand a vandut masina, in 1997, postul national nu avea emisie in UUS (cu exceptia Romania tineret) asa ca in Rm.VL aveam doar 2-3 posturi pe OIRT care nu se receptionau bine. PE UM se auzeau scanteile destul e tare mai ales cand pleca de pe loc, apoi intlegeai ceva. ( nu stiu cat e bine era instalat si cat de bine ecranate radioul si motorul). Imi amintesc ca la un moment dat s-a blocat potentiometrul care era folosit pt acord si l-a dus la cineva care l-a schimbat ,dar a blestemat ata de la scala :). Nu avea bobine de acord, era un tuner. Casetofonul mergea bine. Cand receptiona stereo se aprindea un led rosu. Mai avea un led vere dar acela nu stiu pentru ce era. As vrea sa aflu, daca isi aminteste cineva. Al nostru era cu piese romanesti 100% aproape. Cel cu componente germane era pt noi sau doar pt export?Am mers cu cineva care avea in Dacia 1300 un Lira . Avea difuzorul sub el. Imi amintesc ca se auzeau scanteile foarte puternic in difuzor, cred ca erau si ale altora nu numai ale lui.Despre antene ce se poate spune? Stiu ca erau persoane care aveau antene cu motoras. Ma fascinau. tata primise o antena cu RALLY-ul ,dar nu a folosit-o. Era un bat asemanator celor cu motoras. Stiu ca si antena o tinea in portbagaj. Se cam palmau atunci multe, de exemplu sigla din spate.

Link spre comentariu

Culmea ca si eu am avut o Lira instalata pe Dacie si pe distanta Buzau-Brasov a mers numai pe UL si anume pe Antena Satelor. Se auzea perfect, nici un fel de parazit, doar ce mai treceam pe sub liniile de inalta tensiune. In rest se auzea ca la carte.

Link spre comentariu

In mare masura parazitii de la aprindere se propagau din cauza fiselor de bujii chioare,din sarma litata de Cu,cele deparazitate,cu rezistenta de 10-15K ohmi nu afectau in nici un fel receptia pe MA.Zgomotul de la incarcarea alternatorului se putea estompa cu un simplu filtru LC pe intrarea de cc a aparatului(pe firul de +).Parazitii de pe aprindere se propagau prin borna de antena,cei de incarcare,prin borna de alimentare a aparatului,si cand bresele erau in ambele locuri,sa te tii injuraturi ca aparatele romanesti nu erau bune...Am folosit f putin sau deloc gama de UM sau UL la masina,dar tin minte ca am scos din necaz la acele vremuri destui care ascultau asa ceva la volan.

Link spre comentariu

Nu am desfacut pana acum nici un radiocasetofon romanesc auto. Mecanica ce productie era ? RO, DDR, Ungaria, Cehoslovacia, URSS? Ca Romaneasca inclin sa cred ca nu era.

Sunt aproape sigur ca atat Corina cat si Stela aveau mecanica romaneasca facuta chiar de Electromures care fabrica aparatele. In Electromures era o fabrica de "masini de calcul" care producea in principal case de marcat electromecanice (inca de la sfarsitul anilor 70) dar ulterior a produs SIGUR mecanisme de casetofon (EMAC1) care se montau atat pe deckurile Electromures cat si pe radiocasetofonul stereo portabil produs de Tehnoton (erau 2 versiuni care difereau in zona tastelor, actionare la 90 de grade la deck si axiala la RC portabil Tehnoton). Stiu asta pentru ca am avut deck Electromures 001 din 1987 si bineinteles l-am desfacut. Ulterior am desfacut si un RC portabil stereo de Tehnoton si era acelasi mecanism. Ca particularitate actionarea se facea cu curea lata (nu patrata) iar capetele si motorasul erau unguresti (BRG). Erau foarte proaste si agatau banda sau mai bine zis creau "brazde" pe diagonala benzii. Ca o consecinta cred ca Rally avea acelasi mecanism de pe Stela si Corina.In anii 86-88 existau insa RC stereo portabile Spatial precum si deckuri produse de Electronica care aveau mecanisme unguresti BRG produse aproape integral din plastic. Acestea echipau si gama "de lux" de la Tehnoton care cuprindea un deck si un RC portabil cu boxe detasabile.
Link spre comentariu

Pe langa arhicunoscutele Stereo Spatial - cel galbui de tehnoton cu butoanele de cass sus, si cel de Electronica, cu mecanica ungureasca cu butoanele jos si ambele benzi UUS, am avut un portabil de Tehnoton - il chema RC 2770. Era o chestie facuta sub ceva licenta (sau furata destul de fidel) - cu boxe detasabile pe doua cai (difurile octogonale de electronica - cele din sonosfere), acord varicap cu 4 memorii pe UUS, indicatoare acord, vumetre pe leduri cu Bm 107, care serveau ca indicator de baterie/acord (comutabil cu switch), egalizator ep 5 benzi, nivel de inregistrare reglabil, loudness (il chema contour la modelul asta), intrare de pickup si tot felul de alte bunatati.A - si amplificarea pe TDA2003, subvoltat cand functiona pe baterii, rezultand putere mai mica. Dar ca orice Tehnoton - calitatea placilor, componentelor si manoperei era infecta - a functionat bine doar pana prin clasa a 8-a (1992) -apoi pana am intrat la facultate, mi-am facut scoala de depanare pe aparatul asta. Si am facut prostia sa il duc la tara, de unde nu stiu ce s-0a intamplat cu el.Si acum imi pare rau ca nu il mai am, mi-ar placea ca si proiect de restaurare. Si ce e mai nasol, nu am mai cunoscut decat un singur om care sa fi vazut o masinarie d-asta... Mai am doar manualul si schema pe undeva, daca le gasesc le scanez si le postez.

Link spre comentariu

Ba da , "Rally" este de "Tehnoton" . Cele doua firme au avut insa o stransa colaborare , la "Tehnoton" fabricandu-se cablajele .

Cand aveti timp, v-as ruga sa va uitati in cartea de la RAlly. Stiu ca avea doua leduri: unul rosu si unul verde. Cel rosu se aprindea cand receptiona stereo. Cel verde nu mai stiu cand se aprindea.Mi-a placut la Rally ca avea indicatorul de scala un led verde care avea pe mijloc o crestatura umpluta cu vopsea rosie.
Link spre comentariu

@augustin 87rAcel LED se aprinde la introducerea casetei in aparat si arata functionarea acestuia pe sectiunea "casetofon". Colegul < madkat > a scris corect .

Link spre comentariu
Vizitator catta007

Pe langa arhicunoscutele Stereo Spatial - cel galbui de tehnoton cu butoanele de cass sus, si cel de Electronica, cu mecanica ungureasca cu butoanele jos si ambele benzi UUS, am avut un portabil de Tehnoton - il chema RC 2770. Era o chestie facuta sub ceva licenta (sau furata destul de fidel) - cu boxe detasabile pe doua cai (difurile octogonale de electronica - cele din sonosfere), acord varicap cu 4 memorii pe UUS, indicatoare acord, vumetre pe leduri cu Bm 107, care serveau ca indicator de baterie/acord (comutabil cu switch), egalizator ep 5 benzi, nivel de inregistrare reglabil, loudness (il chema contour la modelul asta), intrare de pickup si tot felul de alte bunatati.A - si amplificarea pe TDA2003, subvoltat cand functiona pe baterii, rezultand putere mai mica. Dar ca orice Tehnoton - calitatea placilor, componentelor si manoperei era infecta - a functionat bine doar pana prin clasa a 8-a (1992) -apoi pana am intrat la facultate, mi-am facut scoala de depanare pe aparatul asta. Si am facut prostia sa il duc la tara, de unde nu stiu ce s-0a intamplat cu el.Si acum imi pare rau ca nu il mai am, mi-ar placea ca si proiect de restaurare. Si ce e mai nasol, nu am mai cunoscut decat un singur om care sa fi vazut o masinarie d-asta... Mai am doar manualul si schema pe undeva, daca le gasesc le scanez si le postez.

de curand am primit un asemenea aparat,are ca finali tda 2030 ,nu imi merge pe un canal,are sunet bun,probleme de contact si un aspect cam neingrijit cred ca o sa am de munca sa-l pun cat de cat la punct,daca ai schema as dorio si eu daca se poate,multumesc
Link spre comentariu

e mult de munca sa pui pe picioare aparatul acela... dar se aude fain dupa ce il birui - te invidiez sincer ca ai pus mana pe asa cevasfat - schimba condensatorii - chiar daca aparent sunt buni - si ai mare grija la placile de circuite - se exfoliaza extrem de usor.daca gasesc schema o atasez.

Link spre comentariu
Vizitator catta007

Ar fi excelenta o schema,cand am timp o sa ma apuc de restaurarea lui, pe caseta merge bine,pe tuner am ceva probleme cu "claviatura principala" care schimba gama de receptie si sa vad daca unu din finali este ars sau probleme de contact....destul de inghesuit lucrat :cry:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări