Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Filtru boxa constructie configuratie d'appolito cu bas-refle

spinach

Postări Recomandate

D'Appolito

A loudspeaker configuration developed by and named for Joe D'Appolito, in which a high frequency driver, or tweeter, is positioned between two midrange or low frequency drivers that each cover the same frequency range. Depending on the exact implementation the speakers can be positioned with a vertical and/or horizontal orientation. In either case the two midrange drivers serve a couple of purposes: they combine to create a larger effective woofer or midrange driver size, and they also serve to control the dispersion of the tweeter. The tweeter's output is somewhat corralled or contained by the sound coming from the midrange drivers in a similar way to how two parallel surfaces control dispersion. There are some variations on the design where two same sized woofer/midrange drivers may cover slightly different frequency ranges, however those aren't considered true D'Appolito designs. (Input from an inSync Reader:) The D'Appolito design specifies a third order crossover network. �The tweeter is coordinated with the woofer so that at the selected crossover frequency, the drivers all have similar horizontal dispersion. �(This is not easily accomplished because many drivers behave badly at the extremes of their range.) The advantage of doing it all correctly is one of the most seamless blending of drivers possible. �The result is an absence of any sudden change in directivity with frequency. �This may not mean much for monitors where there is a limited listening area, but in a typical room where a large percentage of the sound is reflected by the room, the effect is dramatic.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• spinach

13

• Shambala

8

• hpavictor

7

• radue

1

Top autori în acest subiect

D'Appolito

A loudspeaker configuration developed by and named for Joe D'Appolito, in which a high frequency driver, or tweeter, is positioned between two midrange or low frequency drivers that each cover the same frequency range. Depending on the exact implementation the speakers can be positioned with a vertical and/or horizontal orientation. In either case the two midrange drivers serve a couple of purposes: they combine to create a larger effective woofer or midrange driver size, and they also serve to control the dispersion of the tweeter. The tweeter's output is somewhat corralled or contained by the sound coming from the midrange drivers in a similar way to how two parallel surfaces control dispersion. There are some variations on the design where two same sized woofer/midrange drivers may cover slightly different frequency ranges, however those aren't considered true D'Appolito designs. (Input from an inSync Reader:) The D'Appolito design specifies a third order crossover network. �The tweeter is coordinated with the woofer so that at the selected crossover frequency, the drivers all have similar horizontal dispersion. �(This is not easily accomplished because many drivers behave badly at the extremes of their range.) The advantage of doing it all correctly is one of the most seamless blending of drivers possible. �The result is an absence of any sudden change in directivity with frequency. �This may not mean much for monitors where there is a limited listening area, but in a typical room where a large percentage of the sound is reflected by the room, the effect is dramatic.

Link spre comentariu

From Wikipedia,

Known for D'Appolito Configuration, Contributions to DIY audio

Joseph A. D'Appolito is best known as the developer of the "D'Appolito Configuration" which was first described in his "A Geometric Approach to Eliminating Lobing Error in Multiway Loudspeakers"[1]. This configuration is recognized by loudspeakers which have two midrange or woofer drivers arranged vertically above and below the tweeter[2] and implements the 3-rd order (18dB/octave) crossover allowing the drivers to have similar horizontal dispersion, resulting in absence of any sudden change in directivity with frequency. D'Appolito is the author of "Testing Loudspeakers" and a contributing editor to AudioXpress magazine[3]. He is also the owner of a consulting firm, Audio and Acoustics, Ltd. whose clients include Snell Acoustics; HECO/Recoton, GmbH and Usher Audio Technology[2].

Link spre comentariu

Sint 2 variante :

a. stau rau cu comunicarea si nu am putut sa ma fac inteles

b. din anumite motive , nu stiu care , nu s-a dorit sa fiu inteles .

Nu mi-am propus sa fac studiu pe lucrarile sofisticate ale lui J . Nu mi-am propus sa fac studiu de doctorat . Am spus si o mai repet : deoarece pe o configuratie fizica a driverelor model d'appolito am gasit diverse tipuri de filtre , ce pare aveti privind cel mai potrivit filtru si care sint motivele . In urma la toata treaba asta , am capatat ceva huidueli .

In al doile rind , mi-ati spus si voi ceva .. ordin 4 .. Da , se poarta mai nou ordin 4 , dar din motive intemeiate , care nu sint valabile in cazul meu [drivere m cu diametru mic ] , folosire ordin 4 nu este necesar.

Link spre comentariu

Punctul a - evident.Cand pui o intrebare, pune-o ca lumea, adica complet.Nu era normal sa precizezi ce difuzoare ai, de ce te-ai gandit sa folosesti solutia D'app. si apoi sa intrebi de filtre ?Problema este ca insusi Mr. J. insista ca nu prea merita aplicata solutia sa pentru difuzoare ieftine...

Link spre comentariu

Si pe unele motociclete , motoare de barca outbord sau piane , radio cu ceas etc scrie la fel , Yamaha , dar exista mai multe grade de calitate , de la low cost entry level pana la adevarate bijuterii , opere de arta unicat , executate manual si innobilate prin folosirea unor materiale deosebite....

Link spre comentariu

Eu nu vad sa fi spus nimeni ca-s rele, tu nu ai spus ca ar fi bune :)

Lasand gluma la o parte, uite totusi putin mai serios peste incintele D'Appolito celebre si apoi vezi daca merita efortul de a masura parametrii difuzoarelor detinute si de a calcula un astfel de filtru pt ele.

Link spre comentariu

hspinache fara sa cunosti cum raspund acustic difuzoarele, mergi la ghici cu filtrul. Tu poti proiecta un filtru de ord x si frecventa de taiere y dar acustic taierea sa fie la alta frecventa sau cu alta panta si atunci nu ai rezolvat mare lucru.

Daca nu cunosti datele difurilor te-ai putea orienta catre niste difuzoare care sa functioneze bine in incinta aia si ale caror date le vei cunoaste.

Bafta.

Link spre comentariu

De ce fabricanti seriosi ca Yamaha au pus doar un condensator , ma depaseste . Sa dotez insa boxele cu filtre cred ca nu poate fi ceva rau .Inteleg ca ideia ar fi cam asa.a. sa caut ceva similare ca diametru , componenta , si sa folosesc datele lorb.dupa ce le gasesc sa calculez filtrele . OK. pina aici este logic . Revin insa la intrebarea de plecare : ce combinatie de filtre ar fi indicata tinind cont de volumul mic al incintei si de woferele reduse [80mm] . Cred ca am gresit cind am gindit ca intra in configuratie d'appolito .Ele sint de fapt din clasa MTM [midrange/tweeter/midrange] . cred ca asta este motivul pentru care incinte similare au diferite configuratii de filtre.

Link spre comentariu

Toate amplificatoarele Yamaha de la 5.1 in sus au o functie de autoegalizor prin intermediul unui microfon de calibrare si se poate obtine un compromis , uneori acceptabil ....pentru filme , jocuri , sunet TV in general . Pentru muzica au borne pe amplificator si evident boxe dedicate pentru auditii , de o calitate recunoscuta chiar si de carcotasii in domeniu....boxulitele pe care le posezi probabil ca au fost optimizate , alegandu-se difuzoare de banda larga ( gen Bose ) dar ajutate cu un mic tweeter , pentru puristi....ca daca au ales dif de banda larga si autoegalizor , tweeter-ul este moft pentru jocuri si TV....daca le folosesti la alte aplicatii , tine cont si de experienta lui Yamaha , ca daca puteau , le faceau ei mai performante ! Sau poate esti mai bun ca ei ! ? ! Poate altii au alta parere....oricum verifica si ipoteza mea , legat de faptul ca cele doua woofer-e sunt de fapt difuzoare de banda larga , deci nu ar fi necesar un filtru complex , care sa introduca defazaje nedorite ....

Link spre comentariu

Exact ! Si daca nu te deranjeaza grav lipsa supra inaltelor cand asculti dialog , voce in general , e clar ca e de banda larga , pe muzica te prinzi mai greu....succes !

Link spre comentariu

Vasianta de mai jos am gasit-o chiar aici pe site ; vad ca foloseste ord2 pe wofere si ordin3 pe twmhtml:file://C:\Documents%20and%20Settings\hh\Desktop\Pumilus%20Center.mht!http://www.diy-audio.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=24&Itemid=34Ce parere aveti ?

Link spre comentariu

Am facu expermentul si am constatat ca hpvictor are dreptate ; cred ca asta au avut in cap cei de la yamaha ; au pus difuri tip full ranga si un tw asa , pentru extensie ; acuma se nasc 2 intrebari ;-cit defazeaza portul basreflex ? -ce se suprapune nu chimba impadanta pentru zona de inalte ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări