Vizitator nicolescu Postat Iulie 13, 2010 Partajează Postat Iulie 13, 2010 Amplificatorul se alimenteaza la 30v.Tranzistorii prefinali sunt BD135,BD136 iar finalii 2n3055.Daca il alimentez la 40V si ceva ar rezista (Am pus radiatoare si la BD.uri) sau daca pun alte Bd.uri ex 139 140,la ce tensiune as putea maxim sa.l alimentez in limitele de siguranta sau sa ma iau dupa catalog ? Ma gandeam sa.i pun 2 tranzistori finali in paralel in loc de 1.In cazu asta cam cat ar creste puterea practic? si fiecare tranzistor cu rezistente separate nu?Ideea de baza ar fi ce modificari sa fac ca sa.i maresc puterea ? A 2.a problema ar fi ca are un fel de distorsiuni adica joasele se aud parca cu ecou dar aproape insesizabil .Sa fie din cauza semnalului care este mic (din telefon cred 100mV ) ? Stiu ca trebuie aproape 1V dar nu am preamplificartor.Am respectat valorile .masurate si rezistoarele si capacitatile dar condensatoarele sunt originale iprs .Sa fie asta cauza sau semnalul prea mic ? Nu se aude asa clar.Multumesc. Link spre comentariu
junior Postat Iulie 13, 2010 Partajează Postat Iulie 13, 2010 Poti sa il alimentezi linistit la max 45V ,insa trebuie sa ajustezi din nou curentul de mers in gol si tensiunea mediana .La mine a mers foarte bine asa . Totusi trebuie sa stii ca nu este un amplificator prea performant si ar trebui sa te indrepti catre alte scheme mai bune . Link spre comentariu
zal Postat Iulie 13, 2010 Partajează Postat Iulie 13, 2010 Ecou nu bagă etajul final, mai mult ca sigur că e din telefon. Ca să alimentezi la tensiuni mai mari trebuie modificate nişte valori de piese pe acolo, nu e suficient să schimbi trz prefinali sau finali, limita de tensiune ptr 2N3055 e 60V, cu condiţia să fie adevăraţi şi fără ceva cifre în coadă. Şi trafo de alimentare trebuie mai forţos, puntea, condensatorii de filtraj... e puţin de muncă, merită doar ca exerciţiu, să înveţi ceva electronică, că schema e primitivă, nu te aştepta la calitate extraordinară. Link spre comentariu
Vizitator nicolescu Postat Iulie 13, 2010 Partajează Postat Iulie 13, 2010 La calitate nu ma asteptam .Cu integrate am mai facut dar asta e primul aplificator cu tranzistori.L.am facut sa zic asa cu scop educativ. Cu sarcina de 2 ohm merge sau apar probleme ? Link spre comentariu
zal Postat Iulie 13, 2010 Partajează Postat Iulie 13, 2010 Depinde la ce tensiune de alimentare, la 60V nu prea, mai ales că ieşirea e prin condensator şi curentul prin el va fi mare. Nici nu prea găseşti condensatori făcuţi ptr montat în serie, la curent mai mare prin terminale, cei de azi sînt mai ales ptr montare în paralel, de filtraj. Link spre comentariu
Vizitator nicolescu Postat Iulie 13, 2010 Partajează Postat Iulie 13, 2010 La 40 V merg 2 omi? Curentul de mers in gol cam ce valoare trebuie sa aiba ? Link spre comentariu
zal Postat Iulie 14, 2010 Partajează Postat Iulie 14, 2010 Se reglează polarizarea trz finale, curentul de mers în gol e înşelător. Reglezi să ai în jur de 500mVcc între b-e la fiecare trz final, fără semnal, dacă nu sînt chiar egale, nu e o nenorocire, se egalizează cu semnal. Ptr asta schimbi D1 cu un cîrnat din 3 diode 1N400x, în caz că Ub-e e prea mare la una din ele îi pui în paralel o rez de 10...100 Ohmi, în caz că e prea mică Ub-e pui o rez în serie (atenţie mai mare aici). Ca să nu ai surprize, pui un bec de 24V/2W în serie pe alimentare la reglaj, dacă se aprinde e curentul prea mare sau o oscilaţie, defect, etc. După ce ai reglat, îl scoţi şi mai verifici o dată.Cond de ieşire trebuie schimbat cu unul mai mare, 1500-2200uF/35...50V, cel din reţeaua bootstrap cu unul la 35...50V selecţionat ptr pierderi mici, ar fi bine să pui cond ceramici de 100-220pF/250V între b-c la trz pilot şi cei prefinali, rez din reţeaua bootstrap la 1W, eventual mărită valoarea lor cu 25%. T2 pune-l tot BD npn, C1 mai bine nepolarizat mpp, mkt, mks... la 50...63V. C7 sper că nu e ceramic, să-l pui tot mpp, mkt, mks... la 100V. Ca să reglezi simetria, adică U/2 pe plusul cond de ieşire, e mai greu, ar trebui montat un semireglabil de vreo 50...100k între R2-3, dacă e o diferenţă de 10% nu merită chinul. Link spre comentariu
Vizitator nicolescu Postat Iulie 14, 2010 Partajează Postat Iulie 14, 2010 Simetria mi.a iesit aproape la mV fara semireglabil.O sa incerc astazi sa reglez curentul de mers in gol daca am norocul sa gasesc traf pe acasa la tensiunea care.mi trebuie si punte .Multumesc de ajutor. Link spre comentariu
IoNuTx Postat Iulie 14, 2010 Partajează Postat Iulie 14, 2010 Daca vrei sa pui 2 perchi de finali sa atace 1 pereche de bd-uri ai facut un amplif mort.Pune in loc de BD139,140 Bd243,Bd244 Link spre comentariu
Vizitator nicolescu Postat Iulie 14, 2010 Partajează Postat Iulie 14, 2010 Am inteles.Asta e primul amplificator cu tranzistoare pe care il fac ,am multe necunoscute .poate trabuia la incepatori sa pun postu.Dar tranzistoarele finale ma gandesc ca trebuie sa fie imperecheate(daca le pun in paralel )sau le pun pur si simplu ? Link spre comentariu
zal Postat Iulie 14, 2010 Partajează Postat Iulie 14, 2010 Nu neapărat, să nu fie diferenţă exagerată între ele, oricum greul îl va duce cel cu beta mai mare. Link spre comentariu
IoNuTx Postat Iulie 14, 2010 Partajează Postat Iulie 14, 2010 Io de exemplu mai demult ce tranzistoare gaseam 2n3055 de ex nici nu masuram beta numa daca sunt bune le puneam si facem stereo amplifu nici nu se auzea diferenta dintr-e un canal si celelelt. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum