Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Multimetru sovietic T20-05

SOLDAN CONSTANTIN

Postări Recomandate

• Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Selena

5

• SOLDAN CONSTANTIN

3

• gauss

2

• Kosmin

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Aceste tipuri de amc se mai gasesc prin bazare sau talcioc defecte se merita de ale repara sunt robuste si rezistente fata de unele chinezesti.Partea a treia.

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...

Schema este interesanta: cu integratul acela, se realizeaza "redresarea fara prag", astfel ca scala pe curent alternativ este liniara si identica cu cea pentru curent continuu.Necesita atatea baterii deoarece integratul are alimentare dubla, cu + si - 4,5 V fata de masa. In alte instrumente rusesti asemanatoare (redresare fara prag) se folosesc doar 3 baterii, tensiunea simetrica fiind obtinuta cu un intergrat generator de semnal dreptunghiular urmat de un redresor-dublor de tensiune (practic, se obtine ceva mai putin de 4.5 V cu polaritate inversata, totusi nu afecteaza regimul de alimentare diferentiala a amplificatorului operational).Imi place si modul simplu si clar de rezolvare a bornelor, fara comutator. Tot asa, pe schema, nu alergi cu ochii cautand unde se duce fiecare conductor...

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
Vizitator LOTI7

Salut,Am si eu nevoie de schema instrumentului T20-05. Mai este intr-un alt mesaj dar este neclar si nu reusesc sa vad picioarele integratului.Multumesc anticipat.

Link spre comentariu

Un pont, pentru inca un butoi.Din doua motive (1.contactele la baterii erau mancate de scurgeri: 2.nu-mi plac bateriile), am facut asa:Am lasat doar bateria de 1,5V a ohmetrului. Celelalte 8 baterii de 1,5V (2x6V alimentare integrat) le-am inlocuit prin alimentator 12V (intensitatea curentului nu conteaza, este ceruta foarte mica). Am simulat 2x6V cu ajutorul a doi rezistori in serie egali, 820 Ohmi (nu conteaza, cam de ordinul acesta), divizor de tensiune.Alimentatorul poate avea tensiunea de 10...14V, nu are importanta, integratul se descurca.

post-28085-139829555709_thumb.jpg

post-28085-139829555722_thumb.jpg

post-28085-139829555739_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator LOTI7

Ideea merita berea, dar in compensatie poate merit si eu o bere pentru perfectionarea ideii. Am sa montez un convertizor in comutatie alimentat din bateria de 1,5V. Asta ca instrumentul sa ramana portabil. Eu nu mai folosesc de mult asa ceva dar am un var de 72 ani care s-a obisnuit si a trait cu instrumentul asta dar probabil nu mai vede bine si a bagat ceva 220V alt. pe undeva. Deocamdata am recuperat instrumentul inca nu stiu ce este in rest. Schema propusa cu alimentatorul de la retea il voi folosi la depanare. Daca s-a stricat si integratul sa vad cu ce-l inlocuiesc. Inca o data multumesc,Loti

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator LOTI7

Salut,Am reusit sa fac alimentarea numai cu doua baterii, folosind un convertizor simplu. Am observat ca merge bine pana la +- 3v integratul, asa ca merge pana la 1,8v alimentare din baterii.Poza este mai jos , daca doreste cineva schema o pot posta.

post-71789-139829578728_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator LOTI7

Schema este extrem de simpla si m-am jucat cu ea cu diversi tranzistori, cu toti merge cam la fel. eu am folosit BC 639 pentru ca incapea mai usor dar merge la fel de bine si cu anticul BC211. Frecventa de oscilatie este intre 50...100kHz si depinde de pozitia semireglabilului. Consumul este de aproximativ de 10 mA care se pierd nu stiu pe unde ca integratul foloseste putin. Consumul depinde de pozitia semireglabilului, se poate regla tensiunea la iesire in jur de 9V cand consumul este cel mai mic. Pe masura ce scade tensiunea bateriei scade si tensiunea de iesire dar instrumentul functioneaza pana la aproximativ 1,8 V la baterii.Am incercat si tensiuni mai mari la iesire, 12V, dar am observat ca la scaderea tensiunii fuge de pe zero instrumentul si trebuie umblat la reglajul ofsetului. Asa ca am adoptat tensiunea de sub 10 V. Daca nu pui diodele zener am obtinut cu montajul pana la 35 V.Nu se incalzeste nimic la functionare dar este bine sa pui in serie cu semireglabilul un rezistor de 1k pentru ca sa nu ajungi, la reglaj, sa pui baza direct pe alimentare ca se poate arde.Bobina am facut-o pe un tor de ferita recuperat din becuri economice ca in poza pe care am bobinat 20 sp cu priza la mijlocDaca mai ai intrebari astept.Loti

post-71789-139829580395_thumb.jpg

Link spre comentariu

Se pierd 10 mA fiindca orice montaj are consum intrinsec si randament subunitar ... foloseste componente reale si nu modele fizice ideale . ... disipatie , pierderi in bobinaje , energie de magnetizare a miezului , etc. ...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări