Vizitator Postat Iulie 11, 2010 Partajează Postat Iulie 11, 2010 Am hotarit sa-mi construiesc 2 mono block-uri utilizind "frumoasele " 6H13C ,printre avantajele folosire acestor tuburi as enumera : -tensiuni joase de alimentare -costuri reduse - forma "clasica" vintage - robustete Ca dezavantaje : - consum filamente cam "maricel" 6.3v/3A pe tub... - Gain mic (1--2).....deci implicit un driver ceva mai complicat (e nevoie de min 60-80Vrms pt o pilotare corecta) - raport consum/putere iesire redus cca 14-25% Una peste alta eu zic din experienta, totusi ca merita constructia datorita indeosebi sunetului si dinamici particulare ,pe care eu personal (cit si prieteni mei) am remarcat Pentru pilotarea finalelor voi folosi 2 etaje primul cu 6H9C si ultimul cu 6H8C si sper sa optin un gain de cca 100 si o tensiune suficienta pt a optine cca 18-20w pe o sarcina de 4 respectiv 8 ohm Trafo iesire are sectiunea de 16 cm2 .......pt cei interesati voi reveni cu schema dar si cu detalii in special pt realizarea transformatoarelor alimentare /droser/iesire.......... Filozofia acestui proiect urmareste practic constructia cit mai simpla si cu costuri cit mai reduse dar fara a afecta performantele....... Totul pe sasiu clasic .......si la treaba Simplitate Frumusete Eleganta... Stil..... . Clasa...... Droserele inca nu sunt gata....... :cry: Astept cu nerabdare sfaturi ,critici (cum de ex. ca nu scoate asa multi wati......) etc. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 11, 2010 Partajează Postat Iulie 11, 2010 ...sunetului si dinamici particulare...,pt a optine cca 18-20w pe o sarcina de 4 respectiv 8 ohm ...Ee...acum "mai veniti acasa=in lumea tuburilor" in ceea ce priveste puterea utila in sarcina...,sunetul si dinamica particulara apartine acestor tuburi(6H13C) intradevar , ca de altfel orcaror triode finale.Structurile monobloc arata frumos/elegant si simplu (ca de altfel toate structurile pe care le_ati prezentat).__Ca sa nu se simta trecerea de la clasaA la clasaAB1..., in regim dinamic etajul de atac grila finala trebuie sa nu fie influntat de aparitia curent grila finala 6H13C (practic acest etaj de atac trebuie sa stie de ceva curenti mai mari). Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 11, 2010 Partajează Postat Iulie 11, 2010 Finalele vor lucra in regim mai "lejer" adica un bias mixt .(rezistenta cu condesator in paralel pe catod si tensiune negativa variabila pe grila de comanda .....) automat si puterea pe iesire va fi ceva mai mica (18-20w) dar cu o fiabilitate si o durata de functionate superioara.Condesatori de filtraj au 750mF/250v iar tensiunea anodica va fi de cca 220-230v......cu droserul formind un filtru pi greco......in speranta de a avea un sunet perfect curat fara zgomot de retea mai ales ca intrarea e in "aer" fara potentiomeru ,voi fixa impendanta la cca 47Kohm.....nu mai mult pe viitor am de gind sa realizez si o varianta"de lux" cu driver pe transformator cu intrare bilanciata de asemeni si aceasta tot cu transformator..........(adica 5 trafo pe un monoblok.......3 tuburi pe audio si 3 pe alim.... ) Link spre comentariu
hpavictor Postat Iulie 12, 2010 Partajează Postat Iulie 12, 2010 Sper sa aveti satisfactii foarte mari de la aceste amplificatoare cu 6n13S , de la imaginea absolut sexy si evident vintage a lampilor ( un set perfect de culoturi octale din bachelita neagra si socluri ceramice albe ) pana la eleganta totala a raportului lungime x latime x inaltime al sasiului , finisajul acestuia , conectica folosita , innobilarea cu acele prasele de lemn pe laterale , distributia componentelor cu greutate pe sasiu , practic totul este la superlativ ! Felicitari ! Sper sa reusesc si eu un asemenea look la viitorul meu amplificator pe doua cai stereo ( finale joase PP 2x2 6P3SE , finale inalte SE 2x1 6P3SE )....Va urez auditii placute si succes in constructii de calitate ! Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 17, 2010 Partajează Postat Iulie 17, 2010 Se lucreaza ............. ....... Link spre comentariu
blue Postat Iulie 17, 2010 Partajează Postat Iulie 17, 2010 I-mi place cum construesti amplificatoarele, simplifici lucrurile cu eleganta si rezulta eficienta... Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 18, 2010 Partajează Postat Iulie 18, 2010 Azi am facut si primele probe, am luat la intimplare 2 tuburi finale si le-am pus in socluri am reglat biasul ...si am obtinut un 14w sinus (cred ca o sa fie multumit dl. Valderama... ) mai mult voi optine cind voi imperechea cum se cuvine finalele de asemeni combinatia bias fix+ mobil imi ia ceva din putere.....din pacate nu am inca droserele .asa ca am pus pe "direct" adica in paralel cele 2 cond de filtraj (are fiecare 750mF/250v) ...zgomot de retea doar cu urechea lipita pe boxa in rest ...am facut un test pe muzica ... Destul de neutru pe toata gama......ma gindesc sa elimin biasul fix in speranta de a mari un pic dinamica asa cum imi place mie, in varianta actuala basii sunt ,dar cu catodul direct la masa raspunde mai precis, tensiunea anodica e .....+218v Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 18, 2010 Partajează Postat Iulie 18, 2010 ...(cred ca o sa fie multumit dl. Valderama... )...Buna seara ! si buna "cioaca" (Nu conteaza multumirea mea-cert !,conteaza informatiile pe care le furnizam tot cert !)Oricum fairplay_ul dumneavoastra trebuie si desigur si lucrarea/lucrarile (bine ca sa mai linistit cu Watti aia...). Link spre comentariu
blue Postat Iulie 18, 2010 Partajează Postat Iulie 18, 2010 Gabriele, negativarea este fixa sau automata ? Este interesanta o discutie legata de dinamica vis a vis de cele doua metode ,oare chiar exista diferente ? Link spre comentariu
mila Postat Iulie 18, 2010 Partajează Postat Iulie 18, 2010 Da exista diferente de dinamica ,clar negativarea automata are o dinamica mai buna...dar sunt probleme daca trebue de ex. -75V!>>>in aceste cazuri e de preferat negativare mixta.O avea o parte de vina si condensatoarele!?(decuplari si filtraj) Link spre comentariu
blue Postat Iulie 18, 2010 Partajează Postat Iulie 18, 2010 De ce ar fi asa de clar ca negativarea automata duce la o dinamica mai ridicata ? Chiar ma bate gindul sa improvizez in sistem dual cu o comutare in timpul auditiei, dar hai sa vedem care ar fi necunoscutele in acest caz si ma refer la anumite fenomene tranzitorii, ce zice-ti Valderama, Gabriele, Misa, Sebi, Depanatoru , etc. ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 19, 2010 Partajează Postat Iulie 19, 2010 Am spus ca negativarea in acest moment e Mixta (resistenta de 330 ohm /5w cu cond de 47mF/160v.......am sa -i maresc valoarea la 330mf.-1000...ca momentan nu aveam altceva) am pe catod fara semnal cca +17v....... si variabila :am masurat cca -78V ,probabil si din cauza valori prea mici a condesatorului actual dinamica avea de suferit....Rezistenza in CC a trafului de iesire Raa=58 ohm.....cu fir de 0.38 //4 sectiuni......de primar si 3 secundar raport 1/10,7 sectiune 16cm brutt. Link spre comentariu
mișa Postat Iulie 19, 2010 Partajează Postat Iulie 19, 2010 Cam ce am constatat eu: Sunetul e foarte bun daca peste rezistenta din catod nu pui condensator dar puterea e mai mica. Daca pui un condensator de valoare sau calitate inadecvata, puterea creste dar sunetul lasa de dorit, lucru masurabil dealtfel. Pentru ca sa obti un sunet de calitate e necesar sa montezi un condensator electrolitic de valoare mai mare in paralel cu un cond. MKP sau macar MKT de 1-4,7uF. Eu as pune 1000uF in paralel cu 2.2uF MKP.Sa nu uiti ca semnalul audio DE PUTERE trece integral prin acesti condensatori, deci calitatea e direct influientata de calitatea lor. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 19, 2010 Partajează Postat Iulie 19, 2010 Aveti perfecta dreptate.....calitatea componentelor care inchid circuitul prin catod influenteaza direct dinamica/performantele....de acea eu prefer varianta fara....oricum voi proba cu 1000mF si 2,2 mkp .....si daca nu se imbunatateste elimin si pun 1 ohm .Impendantele mici in joc (primar trafo iesire ,tub..).tensiuni anodice mici fac dificila gasirea /punerea la punct a acestui tip de montaj probabil e mai convenabil lucrul la tensiuni mari ....+350 v---+390v pt. varianta cu bias fix Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 19, 2010 Partajează Postat Iulie 19, 2010 __Gabriele in situatia fara negativare automata de loc-PSF_ul tuburilor finale trebuie sa fie mai departat de puterea maxima disipata anodica pentru a putea evita fuga de curent Ia0 (desigur nu este nici o problema sa zic asa fara negativare automata deloc ),dar in aceasta situatie cu lipsa totala a negativari automate Pda relativ mica, partea de putere in sarcina obtinuta in clasaA va fi si ea mai mica ?,in schimb va creste puterea in sarcina in clasaAB.__Numai negativare fixa-este caracteristica claselor AB2 sau B ,asadar numai un mic "fragment" din puterea dezvoltata in sarcina va fi in clasaA (1-2 maxim 3W se va putea spune ca sint obtinuti in clasaA),desigur daca ar fi un amplificator de instrument nu prea ar conta ,la un amplificator de auditii conteaza cit din putere obtin in clasaA din punct de vedere audiofil. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum