Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Polizor - flex la 200Hz. Ce-o mai fi si asta ?

en

Postări Recomandate

Fac apel la cei care au stiinta de cum functioneaza scula asta; sunt in posesia unui polizor unghiular(flex), cu urmatoarele caracteristici:-Turatie: 8500rot/min-Tensiunea de lucru: 3x230 volti :cry: -Putere: 1500 wati-Frecventa de lucru: 200 hertzi :wink: :idea: Obiectul asta ciudat ere produs de fosta Intrprindere '' 6 Martie'' din Timisoara si adevarul ca este foarte bine lucrat. De unde sa iau fratilor 200 herti? 3x230 volti nu-s o problema; am inteles ca inainte de ' 89 , se foloseau niste transformatoare ferorezonante destul de barosane, pentru a scoate tensiunea la frecventa de 200 hertzi. Aveti idee, de cum s-ar putea rezolva mai simplu problema asta, sau daca stiti cum se poate construi un trafo ferorezonant care sa-mi scoata tensiunea la frecventa asta hidoasa? :(

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bolek

3

• en

2

• pavcostel

2

• MadRaper

1

Top autori în acest subiect

• 4 săptămâni mai târziu...

Mosule flexul tau se alimenteaza la curent alternativ trifazat de 220v,asta inseamna ca intre 2 faze ai 220v iar intre faza si nul ai 127v cu frecventa de 200hz.Vezi ce fel de motor e,daca e motor asincron se poate controla turatia variind frecventa :lol:

Link spre comentariu

Ca sa scoti " frecventa asta hidoasa trifazata" , ai putea sa faci un circuit basculant astabil pe frecventa de 200HZ dar cu 3 tranzistoare in loc de 2 cat are normal , ca sa scoata 3 semnale (dreptunghiulare, ce e drept, si asta nu o sa ii placa foarte mult motorului, dar merge) si apoi cu astea 3 semnale trifazate sa comanzi prin optocuploare (pentru izolare galvanica, ca sa nu mori !) ceva care sa faca amplificare de putere...din pacate insa , consumul este foarte mare si schema o sa trebuiasca sa contina si triace si o redresare a tensiunii direct de la priza, la consumul respectiv...deci nu e asa de simplu pe cat pare, avand in vedere ca e vorba de 1500W, si de lucru cu radiatoare la tensiunea retelei deci pericol de electrocutare.

Schema care iti trebuie este un fel de lumina dinamica pe 3 canale, cu frecventa de 200Hz.Daca ai una din asta gata facuta, e mult mai simplu ! De obicei montajul asta pe care il vindea si IPRS Baneasa la kituri e cu oscilator cu 555 si un numarator , parca :?: CDB4047... daca ai asa ceva e usor de modificat, si in loc de LED-urile din montaj pui LED-urile de la optocuploare , cu care vei comanda grilele triacelor.

Link spre comentariu

Maestre, las-o moarta.Ceea ce sugerezi se cheama Inverter, si face din 220(380) monofazat la intrare -220V sau 380V trifazat la iesire, insa PWM. Ca sa nu faca poc, sunt niste reguli stricte de urmat, iar cu triace nu faci mare branza, ca sarcina e preponderent inductiva! De regula se face finalul cu IGBT,Schottky, etc, iar algoritmul de comanda, ca sa fie sigur incape intr-un microcontroler mai mare. Vorbim de 1,5kW, la 220 trifazat, nu de un dimmer de bec...Parerea mea e ca e prea riscant, sau nu merita...Cu stima,Costel

Link spre comentariu

Si de ce ma rog nu e sigur? in varianta cu tranzistoare, ok...se poate bloca astabilul...dar in varianta cu integrat, nu e ok?Cat despre partea cu triacele, am avut pe acasa regulatoare de turatie facute cu tiristoare( recunosc, nu cu triace 8) ) pentru puteri mult mai mari ! ( 380V trifazat, 300A ) si cu componente discrete...deci de ce nu ar merge un invertor facut cum am zis eu ??? Nu in ultimul rand, ar putea sa arunce flexu la gunoi, dar eu macar am propus ceva constructiv realizabil, la maxim 1 milion de lei vechi, adica cam cat o masa cu prietena in oras :oops: ...ce propui tu, e o scula profesionala garantata 10 ani functionare neintrerupta si cu pret de cost de sute de euro, pe cand omul vrea doar sa taie cu flexu...cred??

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Va multumesc la toti, dar din cate inteleg eu, e destul de complicata rezolvarea problemei in regim de "manufactura" Imi pare rau ca nu le pot folosi pentru ca sunt simple constructiv, solide si nu in ultimul rand le-am cumparat mai pe degeaba. :prayer:

Link spre comentariu

nu e deloc complicata, trebuie doar sa ai un pic de rabdare si sa cauti o schema pe net, sau chiar sa gasesti ceva gata executat ...tu nu vrei neaparat sa mearga si sa poti sa tai ceva cu ele? sau vrei o solutie profesionala care sa coste de 100 de ori cat flexu? eu ti-am propus o varianta pana in 50$ si realizabila fara experienta indelungata !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări