sebi_c Postat August 9, 2010 Partajează Postat August 9, 2010 Uite, asta e chiar mai inebunit ca mine dupa scheme diferentiale si stabilizare! Stabilizarea e cu lampi, eu prefer tranzistoarele. Mie nu-mi plac sursele de cc cu triode. In schimb are sursa de curent constant si la driver. Eu zic ca nu prea are efect atata timp cat tensiunea de atac e diferentiala.PS Mai pun una, similara cu prima din postul trecut. Eu nu stiu cum le merg la astia corect cu rezistenta in catozii de la etajul de intrare! Eu am observat clar, practic si simulat ca reactia dezechilibreaza putin anozii daca cuplajul nu e maxim, adica sursa de cc inloc de rezistor. Link spre comentariu
Depanatoru Postat August 9, 2010 Partajează Postat August 9, 2010 Intotdeauna e mai bun etajul diferential cu sursa de curent , mai ales daca sectiunile triodelor nu sunt identice , le forteaza sa amplifice la fel . Link spre comentariu
blue Postat August 9, 2010 Partajează Postat August 9, 2010 Poate parea ciudat ,dar sursele de cc cu pentode i-mi par mai bune ca cele cu triode cu toate ca teoretic ar trebui sa fie invers, apropo de ultima schema a lui Sebi Link spre comentariu
sebi_c Postat August 9, 2010 Partajează Postat August 9, 2010 Poate parea ciudat ,dar sursele de cc cu pentode i-mi par mai bune ca cele cu triode cu toate ca teoretic ar trebui sa fie invers, apropo de ultima schema a lui SebiEu m-am convins ca pentoda e mai buna! Pentoda intrinsec este o sursa de curent constant aproximativa. Asta se poate observa si la amplificatoarele cu pentode, unde influienta alimentarii este f. mica. In schimb la cele cu triode, alimentarea este o belea la negativare fixa (stabilizata). Am facut atatea simulari si am observat aceasta dependenta de alimentare. Cred ca s-ar impune Uanod stabilizat. La pentode fac asta ca sa nu pun un inductor cat casa. Scuze pt. divagatie! Link spre comentariu
Vizitator Postat August 9, 2010 Partajează Postat August 9, 2010 Nu trebuie domnilor negativarea fixa stabilizata mai ales in A sau AB1...,nici macar in AB2 ,ce face stabilizarea aia ?!(cu ce ma ajuta ?,ma incurca practic si teoretic).Se compara panta unei tiode cu panta unei pentode ?. Link spre comentariu
sebi_c Postat August 9, 2010 Partajează Postat August 9, 2010 Intotdeauna e mai bun etajul diferential cu sursa de curent , mai ales daca sectiunile triodelor nu sunt identice , le forteaza sa amplifice la fel .Mie mi-a placut o data cand spuneai ca sursa de curent constant blocheaza curentul AC. Foarte corect! Ce rezulta din asta? Pai daca AC este blocat spre masa, atunci cuplajul dintre prima trioda si a doua este maxim posibil. Din aceasta cauza, tensiunile in anozi, cel putin la doua triode aproximativ egale, sunt diferentiale. (La etajul diferentia cuplajul este catodic) Link spre comentariu
Vizitator Postat August 9, 2010 Partajează Postat August 9, 2010 Pe unde sar mai fi putut cupla ? hai ca ai ziso. de unde curent alternativ daca e constant ?(prin gcc) iar ai ziso Link spre comentariu
Depanatoru Postat August 9, 2010 Partajează Postat August 9, 2010 Da , exact , si pentru ca e sursa de curent constant cu cat scade curentul printr-o lampa cu atat exact creste prin cealalta , de asta "forteaza" sa amplifice la fel . Altfel cu rezistenta egalitatea nu mai e garantata , numai daca cele doua triode sunt intr-adevar identice . Link spre comentariu
sebi_c Postat August 9, 2010 Partajează Postat August 9, 2010 Nu trebuie domnilor negativarea fixa stabilizata mai ales in A sau AB1...,nici macar in AB2 ,ce face stabilizarea aia ?!(cu ce ma ajuta ?,ma incurca practic si teoretic).Se compara panta unei tiode cu panta unei pentode ?.Mie imi place sa am toate tensiunile stabilizate! Stabilizare imi garanteaza cea mai buna filtrare. E vreo problema? Chiar daca fac o negativare automata sau combinata, am sa-mi stabilizez toate tensiunile. Oricum asta era o divagatie de la discutie. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 9, 2010 Partajează Postat August 9, 2010 ...negativare fixa (stabilizata)...Negativarea fixa se poate folosi cu succes in AB2 stabilizata sau NU.(curenti relativ mici Ia0).Da ,e o problema negativarea fixa stabilizata sau NU- in prag de clasaA!(aproape de Pda_max. cazul de fata sa zicem) ,daca te gindesti o sa stii de ce.Multi cad in aceasta eroare negativare fixa(si in plus si stabilizata) in clasaA. Link spre comentariu
sebi_c Postat August 9, 2010 Partajează Postat August 9, 2010 Da ,e o problema negativarea fixa stabilizata in prag de clasaA! ,daca te gindesti o sa stii de ce.Asta remarcam! Daca ai Uanod nestabilizat o negativare fixa este o belea. Merge bine, dar si mai bine este sa stabilizezi tensiunea anodica. Asa cum o face si asta cu schema lui cu triode 300B (nici nu m-am gandit la acest aspect cand am postat schema). Nu stabilizeaza el degeaba, mai ales daca te uiti are negativare fixa. Altfel si 300B sunt destul de puturoase.Eu am vazut asta simuland, nu am facut amplificator cu triode finale sa vad pe viu. Oricum fiecare accepta o solutie sau alta, dupa cum "de gustibus..". Link spre comentariu
Vizitator Postat August 9, 2010 Partajează Postat August 9, 2010 Nu mai e : ... "de gustibus..". !sebi_c nu conteaza cum e Ua stabilizat sau nu-in clasaA si/sau aproape de limitele claseiA(POATE FI ORICUM STABILIZAT NESTABILIZAT)egal.Negativarea in clasaA MUSAI AUTOMATA-clar Nestabilizata!, o sa te prinzi de ce. Link spre comentariu
sebi_c Postat August 9, 2010 Partajează Postat August 9, 2010 sebi_c nu conteaza cum e Ua stabilizat sau nu-in clasaA sau aproape de limitele clasiA(POATE FI ORICUM STABILIZAT NESTABILIZAT)egal.Negativarea in clasaA MUSAI AUTOMATA clar Nestabilizata o sa te prinzi de ce.Pai spune-ne motivele! Habar nu am de ce. Oricum, practic e vorba de un AB impins mai spre A. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 9, 2010 Partajează Postat August 9, 2010 ....Pai spune-ne motivele! Habar nu am de ce.Oricum, practic e vorba de un AB impins mai spre AAm mai spus acest lucru... ,dar o sa_l repet (nu mai stiu pe unde l_am spus)...Aproape de pragul de putere disipata anodica maxima a tubului final(clasaA,sau prag clasaA) exista o asa zisa tendinta de fuga a curentului anodic(Ia0) in sensul cresteri acestuia=aparind pericolul depasiri puteri disipate maxime la anod , crestere care este stopata/ponderata de negativarea automata(creste curentul anodic=creste potentialul catodului in raport cu masa=creste negativarea grilei in raport cu catodul) de a aici vine si denumirea de negativare automata ! in cazul unei negativari fixe poftim si stabilizate(catodul la masa),-opreste tatamare cresterea Ia0 nepermis=depasirea puteri disipate maxime anodice !.Asta_i "mecanizmul". __Tu nu vezi , crezi ca mie i_mi place sa "mojmondesc" la rezistente prin catozi lampilor finale in clasaA(Puterea maxima disipata anodica) ,puneam acolo un semireglabil si gata PSF il plimbam cum voiam(ma "reglam/clasam" imediat)...,daca era posibil. Petru prima parte. ........................................................................................................ Pentru a doua parte , invers decit spui: este un PP clasa A(asa cum scie in titlu subiectului,pentru ca am puterea disipata maxima posibila pe fiecare anod in pate in repaos/) care se duce usor si in AB(am avut noi ceva/< o "ciondăneală"> pe clase la tub ,acum mult timp). Ai vazut ce frumos "merge/banda" am ? pina la 100.000Hz-sinus cu doar -3dB sa zic. Link spre comentariu
sebi_c Postat August 9, 2010 Partajează Postat August 9, 2010 Da e adevarat, poate fi un motiv aceasta autoreglare! Eu as incerca o corcitura pentru a nu mai "mojmodi" asa mult la rezistentele alea din catod. Ei lasa ca ai fost simpatic!Da pe langa asta, cand Uanodic este nestabilizat, negativarea automata mai compenseaza efectul variatiei tensiunii anodice (din auzite).PS: Unii ziceau ca tot misca dinamic punctul de functionare (habar nu am cum) sa fie clasa A peste tot in mod eficient, dar cand tace orchetra, PSF sa fie undeva sa nu consume consume curent prea mult amplificatorul. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum