Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Regim garantat 6N13S-PP-clasaA Pu=7W

Vizitator

Postări Recomandate

Nu mă interesează un gcc/ccs mai bun , precum vezi nu trebuie să mă îngrijoreze această "problemă"(karpov ,valderama , Lăzăroiu ,etc nu par îngrijoraţi ).

Karpov foloseste ca referinta de tensiune o dioda zener 1N5231 adica un zener de 5,1V. Nu mai calculez exact ca vad ca nu are rost dar, asa in mare, pe rezistenta din emitor vin vreo 4,5V iar cei 65mV proveniti din variatia tensiunii jonctiunii BE are o pondere de vreo 8(opt) ori mai mica decit daca ar fi fost 550mV.Poate de asta nu pare ingrijorat Karpov. :scarpin
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 327
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mișa

44

• adigh

34

• blue

28

• adrian_pic

18

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Este binestiut (de unii) ca Zenner-ele in jurul a 5V au deriva termica foarte redusa (sau coeficient de temperatura foarte scazut). Pe vremuri legam in serie Zennere de voltaj mai mare cu cele de voltaj mai mic (sau chiar cu diode de comutatie) ca sa compensez deriva termica. Astazi? Mi-e lene...

Link spre comentariu

Uite adigh am făcut o măsurătoare la începutul discuţiilor (de circa o oră am oprit aerul condiţionat ,am deschis larg fereastra şi uşa Δt=11 grade celsius....am măsurat din nou) dacă te interesează pot să comunic cât a variat tensiunea la anozi fără semnal(Δt=11 în mediul ambiant) , am oprit generatorul de semnal pe timpul măsurători...(în rest montajul a funcţionat tot timpul pe amplitudine mare).

Link spre comentariu

Astept toate datele experimentului, in detalii.

Sigur, daca Valderama o sa faca insolatie sau o sa raceasca (Doamne fereste!) o sa-i cumperi tu medicamente? Nu mai bine folosea un uscator de par?
Link spre comentariu

Nu am ce alte detalii("toate") să ofer ,pot preciza doar variaţia(variaţie mică/2V/anod neconcludentă sursa de alimentare nefiind stabilizata=am omis să măsor tensiunea reţelei sau anodica în cele două situaţii...) şi dacă la anod ar fi apărut o diferenţă de 10V sau cât doreşti dumneata nu se schimbă fundametal datele problemei.Nu ştiu măcar dacă regimul termic al diodelor în discuţie(1n4148) s-a modificat cu acele 11 grade celsius în poziţia în care se afla plantate diodele pe placă.Influenţa mediului ambiant 11 grade celsius nu cred că a fost transmisă acelor diode (diodele în cuză stând deja într-o zonă termică dată probabil puţin afectată de schimbarea termică din mediu.

Link spre comentariu

Sigur, daca Valderama o sa faca insolatie sau o sa raceasca (Doamne fereste!) o sa-i cumperi tu medicamente? Nu mai bine folosea un uscator de par?

Varianta cu uscatorul nu a acceptat-o pentru ca propunerea venea de la tine.Cum faceti ca nici pe tine si nici pe valderama nu va vad prezenti in josul paginii desi sunteti prezenti pe forum. Lucrati din umbra.@valderama, Daca nu sunt toate datele problemei atunci nu e concludent experimentul. Oricum nu-mi faceam probleme despre stabilitatea montajului. Propusesem doar un gcc zic eu mai bun din doua puncte de vedere: excursie mai mare a tensiunii din catod si deriva termica mai mica. Chiar cu acea deriva termica montajul se incadreaza in parametrii.
Link spre comentariu

Aşa cum poţi vedea aici(mai jos) acest gcc/ccs CHIOR_POFTIM poate asigura o excursie în tensiune la ieşirile din defazor de 240Vvv sau cât precizează Lăzăroiu acolo ,de ce în schema mea unde nu am nevoie de această excursie trebuie să schimb gcc/ccs ,nu vreau să fac acest lucru tu nu pricepi.

Adigh poţi schimba ce doreşti în schema ta(nu mă opun ! , pricepi ?).

Schema mea este simplă , perfect funcţionala , stabilă şi aşa trebuie să rămână.

*************************************************************************************************

Excelent d-le.,un defazor de tinut minte!!

Posted Image

Nota: din R2 si R11 se regleaza simetria semnalelor pe iesirile defazate,[out+],[out-].

Link spre comentariu

Schema mea este simplă , perfect funcţionala , stabilă şi aşa trebuie să rămână.

Esti irefutabil.
@

NU spune nimeni ca nu aveti dreptate,asa este si fiti sigur ca stim cu totii de variatiile parametrilor diodelor semiconductoare,toti am lucrat si construit zeci de amplificatoare cu SS unde foloseam diode pentru mentinerea curentului sau chiar clasicele superdiode montate in etajele finale,dar acum,in aceasta aplicatie trebuie sa intelegeti si dv. ca nu se pune problema derivei termice pentru doua banale diode intr-un foarte simplu CCS.Pana la urma chiar tuburile in sine nu au parametrii "batuti" in cuie de la un tub la altul,cred ca in definitiv chiar cele doua diode sunt mai stabile decat multe alte componente dintr-un amplificator cu tuburi.

Un amplificator cu tuburi dupa cateva minute de functionare cam intreg ansamblul lui va avea o temperatura relativ constanta ca sa mai conteze variatiile termice din mediul ambient.

Ce spuneti dv. este perfect adevarat si trebuie sa tinem cont de temperatura,dar in montajele (aparatele) metrologice,unde preciziile curentilor si tensiunilor trebuiesc sa fie foarte mari.

In cazul de fata,credeti-ma,nu se pune problema...

Priviti mai jos caracteristica curent tensiune functie de temperatura pentru o dioda 1N4148 (din graficele de catalog),cu rosu si verde este cazul nostru,daca dv.credeti ca montajul sau jonctiunea diodei va ajunge la 100*C ca sa conteze acei 180mV,atunci dv. aveti dreptate,dar eu cred ca la montajul din discutie variatia temperaturii va fi cel mult de +11..12*C fata de ambient,iar atunci tensiunea pe dioda va avea o variatie de 75*C/0.18Vx11*C(12*C) ce va produce o modificare a curentului in CCS de 1.1-1.3mA (neglijabil in acest caz),un calcul sumar fara pretentie de precizie.

Posted Image

Este ultima mea participare la aceasta discutie care deja devine caraghioasa si fara sens,in ceea ce priveste acest topic.

Link spre comentariu

Cele mai bune replici au fost taiate ...Mai bine zi zbodeoc cum faci sa fi invizibil in partea de jos a paginii ? Tu si valderama. Chestia asta nu o poate face nici hpavictor desi e moderator.@lazaroiu, Si eu o las, recunoscusem ca valderama e irefutabil.Sa stiti ca am facut termometre cu 1N4148 ca senzor de temperatura si am putut sa ma bazez pe acea deriva de temperatura de -2,6mV/grad C. Nu vreau sa o mai lungim dar eu consider ca deriva e mai mare decit ati spus.

Link spre comentariu

Este foarte simplu , trebuie bifata o opțiune sub campul cu username si password când te autentifici pe forum ...eu nu mă feresc de nimeni ca sa stau " la umbra " , nu am nimic de ascuns .

Link spre comentariu

Cele mai bune replici au fost taiate ...Mai bine zi zbodeoc cum faci sa fi invizibil in partea de jos a paginii ? Tu si valderama. Chestia asta nu o poate face nici hpavictor desi e moderator.

Pai astfel de mesaje de obicei aduc offtopic si stergerea replicilor, nu stiu de ce dar de la o vreme sectiunea 'audio' tinde sa devina parte a sectiunii 'bodega'. Daca nu am dreptate, atunci va rog sa postati ca atare.
Link spre comentariu

Cele mai bune replici au fost taiate ...Mai bine zi zbodeoc cum faci sa fi invizibil in partea de jos a paginii ? Tu si valderama. Chestia asta nu o poate face nici hpavictor desi e moderator.@lazaroiu, Si eu o las, recunoscusem ca valderama e irefutabil.

Pai pe Victor nu-l deranjeaza, la el e totul la vedere (ce-i in gusa si-n capusa) ... ☺☺☺ Cind faci Log-in ai doua casute de bifat sub username si parola, chiar e simplu. Eu intru in mod "invizibil" ca sa nu vada lumea ca-mi pierd vremea pe forum toata ziua, ma fac ca muncesc ☺☺☺ De fapt o explicatie mai buna ar fi ca m-am luat dupa Valderama, unde se vede ca obiceiurile proaste sint adoptate mult mai rapid ca cele bune. Ca sa compensez fac penitente in domeniul transformatoarelor de semnal, eu chiar cred ca un bun traf defazor bate orice defazor clasic, inclusiv cel discutat aci de fata!
Link spre comentariu

Stiti cumva o lampa (dubla trioda) care folosita in acest defazor sa nu mai necesite inca o lampa care sa amplifice semnalul de la sursa de semnal? Ideea este de a avea un canal PP cu 6N13S format doar din doua lampi (una defazor si cealalta finala). Ideea era de a "pacali de amuzament" pe unii care nu se uita sub capota ca este un SE si nu un PP :rade:. (nu prea cunosc triodele duble rusesti si care sa mearga si la tensiune anodica mare de aceea am pus intrebarea aceasta)

Link spre comentariu

Pai astfel de mesaje de obicei aduc offtopic si stergerea replicilor, nu stiu de ce dar de la o vreme sectiunea 'audio' tinde sa devina parte a sectiunii 'bodega'. Daca nu am dreptate, atunci va rog sa postati ca atare.

Era un moment de relaxare, descarcare, dupa vreo 13 pagini de tensiune inalta continua. In rest asa e.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări