Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Regim garantat 6N13S-PP-clasaA Pu=7W

Vizitator

Postări Recomandate

Bun, atit e cel din schema. Raspunde la intrebare. (deci scrie formula de calcul pentru un generator de curent ca in schema ta si inlocuieste cu valorile din schema)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 327
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mișa

44

• adigh

34

• blue

28

• adrian_pic

18

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Atât schema cât şi simularea dovedesc că generatorul de curent constant se afla în plajă.Parcă visai misa Ic(Q1) 63mA şi Ve 2.1V ,visează în continuare ce doreşti.

Pai acum devine rusinos....Doua diode, adica 2X0.7V plus caderea de tensiune pe jonctiunea baza emitor a tranzistorului care e cam tot 0.7V deci 2X0.7+0.7=2.1VIar curentul e egal cu U/R adica 2.1/33=0.063A. Deci asta ar fi curentul prin BC beceu. (sursa de curent constant)Rezistenta din anod si lampa nu pot asigura acest curent. Deci BECEUL e maxim deschis tot timpul....Mai departe ginditi voi.Am senzatia ca te faci ca nu pricepi, Valderama!!!

Link spre comentariu

Da, acolo am gresit, dar oricum totul e la limita, chiar putin sub, de aia merge. Daca ai avea curent constant in catod, ai avea curent constant si in anod.Deci poti scrie formula corecta a curentului printr-un generator de tipul ala?

Link spre comentariu

Misa uitate aici Ic(Q1) http://postimage.org/image/nb1qgj80h/sau aici Vc Ve http://postimage.org/image/qj4c0mtpj/ şi lasă prostiile că te faci de râs .

In totdeauna in emitor vom gasi tensiunea din baza mai putin tensiunea Ube (0.455...0.600V).Indiferent ce rezistenta vom pune in emitorul BC din schema pe ea vom gasi aceeasi tensiune,0.455...0.600V din baza-Ube,bineinteles modificandu-se curentul prin tranzistor.Generatorul de curent constant se mai poate compara (in regim dinamic) cu o impedanta variabila,o bobina de soc care nu va afecta semnalul ce se transmite intre doua etaje,in speta cuplajul catodic dintre cele doua triode din defazorul din schema.Eu cred si puteti verifica foarte usor din formulele de mai jos ca schema lui poate fi considerata o sarcina dinamica,la limita.

Aveti aici formulele pentu cine este curios sa calculeze:

Posted Image

Schema ,static:

Posted Image

Comparativ,schema :

Posted Image

Dinamic schema :

Posted Image

Comparativ dinamic schema :

Posted Image

P.S eu am realizat practic configuratia si functioneaza excelent,din tot ce am postat mai sus trageti si dv. concluzii.Cu o rezistenta in locul sarcinii dinamice defazorul se transforma intr-un cu rezultate inferioare celui cu sarcina dinamica (GCC).

si motivatia pentru care am spus ca GCC (sarcina dinamica) este la limita:

Posted Image

eu am folosit datele pentru un 2N2222,asta l-am avut in LTC.

Link spre comentariu

Sursa aia de curent constant e folosita pentru a reflecta o impedanta mare in AC in catozii tuburilor, dar in acelasi timp pentru a asigura un curent cat de cat costant dar nu neaparat prin tub.

misa gandeste-te ca daca tu "zdrangani" un semnal pe grila unei triode, evident ea va manca din curentul constant cat ii trebuie, ce ramane va "trage" cealalta trioda. Smecheria era sa "traga" la fel dar in opozitie de faza. Cand pui curent constant in catozii lor nu e ca si cum ai vedea o dunga continua pe graficul de curent cand tuburile sunt atacate cu semnal, aia se intampla doar la semnal zero pe grila. Mai pun o poza cu cei 3 curenti in repaos.

Posted Image

P.S. poate n-am inteles eu dar astia http://en.wikipedia.org/wiki/Current_source nu cred ca au gresit in vreun fel.

Link spre comentariu

In totdeauna in emitor vom gasi tensiunea din baza mai putin tensiunea Ube (0.455...0.600V).Indiferent ce rezistenta vom pune in emitorul BC din schema pe ea vom gasi aceeasi tensiune,0.455...0.600V din baza-Ube,bineinteles modificandu-se curentul prin tranzistor.

Nu e chiar indiferent de rezistenta din emitor. La un curent mare de colector va corespunde un curent mare de baza. Caderea de tensiune pe o jonctiune nu e constanta. Chiar daca se deschide la 0,6V (sa zicem) tensiunea pe jonctiune depinde de curentul prin acea jonctiune. Tensiunea pe o jonctiune poate fi foarte bine mai mare decit 1V, depinde de curentul care circula prin ea. Sunt detalii care in practica conteaza.
Link spre comentariu

In atentia dl kosmin227!

respectuos va rog sa nu "maturati" nimic.

Toate discutiile de pe acest forum (post) incepand cu ziua de ieri, cu meciul de noapte si apogeul din acesta dimineatza reprezinta o inestimabila sursa de cultura si inspiratie. :aplauze

Noi cei incepatori in ale "lampilor taine" avem sansa de a invata (absorbi) din experienta (cultura) precum si limbajul colegilor mai vechi.

Va multumim! :aplauze

Link spre comentariu

In atentia dl kosmin227!

respectuos va rog sa nu "maturati" nimic.

Toate discutiile ... reprezinta o inestimabila sursa de cultura si inspiratie.

Noi cei incepatori in ale "lampilor taine" avem sansa de a invata (absorbi) din experienta (cultura) precum si limbajul colegilor mai vechi.

Ai numai grija cu absortia: "prost ", "mascarici", "ba", "fraier", "impertinent" etc.
Link spre comentariu

În această schemă nimic nu funcţionează la limita ,sau ce limită impuneţi ?!poftim/aud/să văd.

Daca ati fi avut 5 ani si erati la gradinita intelegeam..... dar asa?!! :smt075

Era o chestie de 10-12minute sa puneti intr-un simulator 2 triode si un tranzistor, zau! Mai mult mi-a luat sa salvez pozele.

Posted Image Posted Image

...

Priviţi din nou acest grafic http://postimage.org/image/qj4c0mtpj/ şi analizaţi vă rog corespondenţă la ieşire din defazor defazat/ne-defazat de 190Vvv ,în situaţia mea ce amplitudine este necesară atacului gc-6N13S ?! întreb poate nu ştiu...

Să refacă kosmin227 simularea pentru 120Vvv la ieşire din defazor ,şi mai discutăm discuţii/limite...

Link spre comentariu

In totdeauna in emitor vom gasi tensiunea din baza mai putin tensiunea Ube (0.455...0.600V).Indiferent ce rezistenta vom pune in emitorul BC din schema pe ea vom gasi aceeasi tensiune,0.455...0.600V din baza-Ube,bineinteles modificandu-se curentul prin tranzistor.

Nu e chiar indiferent de rezistenta din emitor. La un curent mare de colector va corespunde un curent mare de baza. Caderea de tensiune pe o jonctiune nu e constanta. Chiar daca se deschide la 0,6V (sa zicem) tensiunea pe jonctiune depinde de curentul prin acea jonctiune. Tensiunea pe o jonctiune poate fi foarte bine mai mare decit 1V, depinde de curentul care circula prin ea. Sunt detalii care in practica conteaza.
@eu m-am referit la configuratia actuala,, cu Ub=1.2V (2X1N4148 serie),doar modificand rezistenta din emitor,veti observa ca veti avea o cadere de tensiune pe ea aproximativ aceeasi adica 550mV...600mV,dar un curent diferit prin tranzistor,puterea disipata de tranzistor va fi cu atat mai mare cu cat valoarea rezistentei va fi mai mica.

Daca veti folosi in simulare si veti plota in emitorul tranzistorului veti observa ca tensiunea va fi sensibil aceeasi indiferent de valoarea lui R8 cuprinsa intre 39 ohmi si 1000ohmi (pasi de 100 ohmi),dar Ic si Pdc vor fi invers proportionale cu valoarea rezistentei din emitor,observati in graficele postate din simulare.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

@,schema dv. functioneaza perfect,eu m-am referit la limita de a functiona bine ca sarcina dinamica generatorul de curent constant al dv.In schema proiectata este potrivit,mai ales pentru situatia data ;defazor atac 2X6N13S PP,am pus eu o formula mai sus referitoare strict la GCC si o puteti verifica si dv. folosind valorile din masuratorile practice sau din rezultatele din simulari si caracteristicile de catalog ale tranzistorului folosit,la asta m-am referit,nu la schema in totalitate.

Ma rog,eu cam atat am avut de spus si ma retrag din discutii....,nu fac parte din categoria desteptilor ci poate doar din categoria celor ceva mai mult informati.

..un prieten d'al meu are o vorba: "...da,ce?!...eu nu sunt prost?!"

P.S sunt roman,asa ca daca am gresit dau vina pe altcineva/altceva,nu?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări