Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Regim garantat 6N13S-PP-clasaA Pu=7W

Vizitator

Postări Recomandate

In baza lui BC107 avem o tensiune de referinta de 1,4V (caderea de tensiune pe cele doua diode inseriate). Din baza si pina in emitor mai cade 0,7V(aproximativ) pe jonctiunea tranzistorului. Asa ca in emitor mai avem doar 0,7V. Daca impartim 0,7V la 36ohm (media acelei rezistente), vom avea 19,4mA. Daca impartim la 2 vom avea 9,7mA pe o trioda. Caderea de tensiune pe rezistenta din anod e 9,7*22k=213,4V. Deci in anod vom avea 320-213,4=106,6V.Calculele sunt aproximative desigur. Montajul functioneaza doar cu triode care au tensiune de negativare mai mare decit 1,4V tensiunea de referinta a diodelor di baza tranzistorului.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 327
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mișa

44

• adigh

34

• blue

28

• adrian_pic

18

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ce concluzie trageţi domnule adrian_pic ?! spuneţi vă rog înainte de toate cât ar fi tensiunea în emitor pentru situaţia simulată de dumneavoastră ,spuneţi vă rog şi ce curent constant rezulta...@adigh nu o să găsiţi diode 1n4148 cu 0.7 ,în rest raţionamentul este bun.

Link spre comentariu

In emitor 477mV, curentul prin R1 de 39 de ohmi este de 12,25mA iar in baza 1,1819V. Caderea de tensiune pe fiecare dioda 1N4148 este de 590mV (deci se poate aproxima cu 0,6V).

Link spre comentariu

In emitor 477mV, curentul prin R1 de 39 de ohmi este de 12,25mA iar in baza 1,1819V. Caderea de tensiune pe fiecare dioda 1N4148 este de 590mV (deci se poate aproxima cu 0,6V).

Bine bine lasa....Cit e curentu' ???

Aici trebuie sa se trezeasca lumea. Prea multe prostii se vorbesc, nu stie lumea cum se calculeaza curentul intr-un generator de curent cu un tranzistor, Valderama imi spune ca nu se pune in calcul caderea de tensiune EB a unui tranzistor...etc

BA! Mai puneti mina pe carte!

Link spre comentariu

@adigh nu o să găsiţi diode 1n4148 cu 0.7 ,în rest raţionamentul este bun.

Dadusem doar un exemplu de calcul , nu am calculat curentul prin acele diode. In functie de curent tensiunea pe 1N4148 poate creste pina la 1V atunci cind prin ea trece 200mA, cit e curentul maxim al acelei diode.
Link spre comentariu

misa nu ştiu cum poţi să mai întrebi cât este curentul ....mai bine vezi ce scriai dumneta cu o pagină mai în urmă

Pai acum devine rusinos....Doua diode, adica 2X0.7V plus caderea de tensiune pe jonctiunea baza emitor a tranzistorului care e cam tot 0.7V deci 2X0.7+0.7=2.1VIar curentul e egal cu U/R adica 2.1/33=0.063A. Deci asta ar fi curentul prin BC beceu. (sursa de curent constant)Rezistenta din anod si lampa nu pot asigura acest curent. Deci BECEUL e maxim deschis tot timpul....Mai departe ginditi voi.Am senzatia ca te faci ca nu pricepi, Valderama!!!

Vezi te rog cine nu pricepe...Aştept scuze din partea ta.
Link spre comentariu

Aici trebuie sa se trezeasca lumea. Prea multe prostii se vorbesc, nu stie lumea cum se calculeaza curentul intr-un generator de curent cu un tranzistor, Valderama imi spune ca nu se pune in calcul caderea de tensiune EB a unui tranzistor...etc

BA! Mai puneti mina pe carte!

Cred că tu trebuie să te trezeşti uite de ce şi ce spun eu :

Pai acum devine rusinos....

Doua diode, adica 2X0.7V plus caderea de tensiune pe jonctiunea baza emitor a tranzistorului care e cam tot 0.7V deci 2X0.7+0.7=2.1V

Iar curentul e egal cu U/R adica 2.1/33=0.063A. Deci asta ar fi curentul prin BC beceu. (sursa de curent constant)

Rezistenta din anod si lampa nu pot asigura acest curent. Deci BECEUL e maxim deschis tot timpul....Mai departe ginditi voi.

Am senzatia ca te faci ca nu pricepi, Valderama!!!

Da , acum devine chiar ruşinos ,tranzistorul repeta în emitor 1,2V(pragul diodelor din bază) mai puţin 0,6 tensiunea de prag a joncţiuni(BE) ,adică în emitor se afla 0,6V ca să vezi şi dumneata unde ar fi ruşinea(la tine misa repetă in emitor 2,1V ?! :rade: ptiu drace mai mult decât în bază=total eronat ! ).

Şi chiar aşa,

"Mai departe gândiţi voi".

Link spre comentariu

@adigh dacă referinţa dumneavoastră scade la 1,2V 1,1V(2 x 1n4148) o să fiţi foarte aproape de situaţia reală.

Atunci cind 1N4148 e folosit pe post de zener ar fi bine ca sa lucreze la un curent de cel putin 25mA, sa nu lucreze in regiunea initiala pentru ca in regiunea initiala vom avea o variatie mare a caderii de tensiune la o variatie mica a cunentului prin dioda. Astfel vom avea o variatie corespunzatoare a tensiunii anodice cu modificarea PSF-ului tubului. La 25mA pe dioda cade 0,82V (aproximativ). De fapt ar fi mai buna o dioda de referinta adevarata, 1n4148 nu mi se par aici cea mai buna solutie (in alta parte da).
Link spre comentariu

adigh în situaţia dată nu are importanţă curentul mic 1n4148.Important fiind ca acel generator de curent lucrează în plajă şi tensiunea la bornele 39R dictează un curent 12-16mA ,rezistenţa 39R este stelată(*) aşa cum se poate remarca în schemă ,din ajustarea 39R se aduc anozi la potenţialul specificat în schemăSchema publicată este perfect funcţională chiar dacă alţii nu o vor aşa.

Link spre comentariu

Sigur ca am sa-mi cer scuze daca gresesc... Deci ce curent generezi cu generatorul de curent din catod? Se pare caI=U/R adica 2.1V/33ohmi adica 0.063A. tot atita da, orice ai face. Acest curent nu poate trece din cauza "compusa" a rezistentei din anod si a tensiunii de alimentare. Deci generatorul de curent NU functioneaza. Iti ceri tu scuze? (nu euam inceput cu scuzele)Schema e gresita. E cazul sa recunosti si sa indrepti situatia. Lasa orgoliile. Fii tehnic!

Link spre comentariu

Sigur ca am sa-mi cer scuze daca gresesc... Deci ce curent generezi cu generatorul de curent din catod? Se pare caI=U/R adica 2.1V/33ohmi adica 0.063A. tot atita da, orice ai face. Acest curent nu poate trece din cauza "compusa" a rezistentei din anod si a tensiunii de alimentare. Deci generatorul de curent NU functioneaza. Iti ceri tu scuze? (nu euam inceput cu scuzele)Schema e gresita. E cazul sa recunosti si sa indrepti situatia. Lasa orgoliile. Fii tehnic!

Domnule ai o simulare şi tot insişti ,mă mir cum poţi să faci acest lucru.Las-o moartă cu 2,1V (în emitor) că deja măcăne.
Link spre comentariu

Simularea aia nu e buna. Gindeste-te. 2.1V in emitor ce curent inseamna? 2.1V/33 Ohmi = 0.063A De unde obtii curentul asta ca sa fi in plaja de reglaj? HMMMM? din lampa prin rezistenta anodica de 22K..HMMMM?Si nu permit sa puneti public chestii gresite. Schema ta, valderama, e una dintre cele mai defectuoase scheme pe care le-am vazut. Merge dintr-o intmplare. Merge deoarece generatorul de curent e saturat continuu si e vazut de restul schemei ca o rezistenta. Daca vrei simulari as putea sa fac dar nu ma obosesc. Problema e prea simpla, iar gresala e prea clara...Daca nici socotelile care le-am pus nu te conving...Ce sa mai zic?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări