Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Regim garantat 6N13S-PP-clasaA Pu=7W

Vizitator

Postări Recomandate

Am observat ca exista oarecare interes pentru tubul 6N13S pe aceasta sectiune forum , ca atare in aceasta saptamina am lucrat cu acest tub in cofiguratie PP clasaA si pot comunica urmatoarele:

__Asa cum se vede din oscilograma avem circa 23Vvv sinus nelimitat la 1KHz care inseamna 8,15Vef asadar o putere utila de peste 8W sinus nelimitat in sarcina.

__Desigur va intrebati de ce ?, in titlu apare Pu numai 7W - am considerat ca unele transformatoare de iesire pot fi mai putin reusite... ,astfel am spus garantat...7W.

__Iata si regimul 6N13S(un singur tub) cu care se obtine aceasta putere PP-clasaA(in schita de mai jos) ,asa cum spun in titlul subiectului GARANTAT.

__Raportul de transformare al transformatorului de iesire trebuie sa fie situat undeva 15,5/1-16/1 ,daca se utilizeaza miez C_rusesc minim 7cm patrati ,pentru E+I romanesc ca miez minim 10cm patrati(pentru a putea pretinde ca ne incadram in norma Hi_Fi).

__NU am dat o schema completa...,imaginatia fiecaruia aducindu_si aportul pentru personalizare...

__Cine doreste ca rezistentele din catod sa functioneze la un regim termic mai putin avansat le poate pune de 10W.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 327
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mișa

44

• adigh

34

• blue

28

• adrian_pic

18

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Da ,sar parea ca asa este misa.

E frumoasă 6N13S asta !(precum au remarcat si alti , e si trioda pe deasupra) , cam păcătoasă-pardon puturoasă , intradevar un atac gen Williamson(pt. PP) îi vine de hac.

Atit ca nu m_am invrenicit la prea multi henry(26H anod-anod) ca sa am "poli bine plasati " ! :ras: (un compromis pt raspuns elegant si la inalte si la joase..., bine fiind Raa mic puteam sa mai dreg pelteaua pe la joase-dar nu prea aveam chef de insirat multa sirma pe traful de iesire/ prea multa ,-sectiune un pic mai mare iar sta mai bine trafului de iesire ,-m_am limitat la pestele din balta=corurile care le aveam , fiind o chestie mai mult demo... ,bine sar putea sa_i fac totusi o "tinichea" in vre un final).

Link spre comentariu

vreau sa construiesc si eu asa ceva si intreb daca nu este suficient defazorul prezentat tot de valderama, cu 6h2pwiliamson pt mine e "destul de stufos"

Link spre comentariu

...este suficient defazorul prezentat tot de valderama, cu 6h2p...

__NU !:

Acel defazor cu 6n2p asigura tensiunea de atac la limita(circa 40-50Vef maxim 60Vef pe fiecare iesire din defazor-inversat/neinversat si se preteaza pt tuburi finale gen 6L6,EL34,KT66,6P3S,EL500...) lucru care nu e de bun augur in cazul 6N13S si desigur nu dispune de o sensibilitate suficienta pentru un asemenea final puturos(cistigul relativ mic al etajului defazor x cistigul mic al etajului final =cistig mic per global) practic nu mai poate exista NFB(reactie negativa) sau in cazul in care ar exista reactie negativa tensiunea de atac la intrare in defazor ar trebui sa fie mare de ordinul voltilor) ,oricum este bine ca etajul cu care se face atacul tubului final 6N13S sa fie capabil de excursii mari in tensiune ,pentru excursii mai modeste necesare atacului efectiv si semnalul/ va suferi alterari minime.

__Practic acel defazor cu 6n2p la care faci trimetere NU se preteaza pentru finale gen 6N13S ,GU50 ,G807 (puturoase=panta mica).Sau citeste si tu ce spuneam eu acolo viewtopic.php?f=28&t=50604 ("pe fiecare iesire in parte vom regasi 40-45Vef" ,-vezi si G..., __atentie!, prima schita din pagina contine o greseala care este corectata in urmatoarea schita in josul pagini).

Link spre comentariu

revin dupa o scurta vacanta la vecinii de peste dunare cu noi intrebarideoarece nu am 4 lampi 6h1p si nici bani sa investesc in lampi n-am momentan, vreau sa folosesc ce amam doar 2 6h1p, dar zic ca este mi ok de folosit 6h2p din care am vreo 8vreau sa folosesc in fartea finala a defazorului lampa 6h6p, pt care am facut un decupaj din schema initiala si am atribuit cateva valori din diverse schemevalori la rezistente : anozi 27 Kcatod 470Rgrile 150Ktensiune de alimentare va fi aceea a finalei, in jur de ~200Vastept ceva comentarii in legatura cu valorile rezistorilorpartea defazoare va fi cea din wiliamson, prima data fara amplificarea realizata cu prima trioda

Link spre comentariu

Este bine ca valoarea de 470R sa fie ajustatav functie de Ua astfel incit in anozi sa avem 60%-65% din Ua alimentare etaj (pentru 60% vom avea la iesire in anozi si in regim dinamic excursia maxima simetric limitata posibila)

Link spre comentariu

Ar fi foarte bine daca ai putea alimenta la o tensiune mai mare lampile de atac si defazorul. In cazul in care vor fi alimentate la aceeasi tensiune, risti sa fie insuficienta tensiunea de atac sau sa fie la limita.

Link spre comentariu

avand in vedere ca n-ati obiectat asupra valorilor celorlaltor rezistente (in afara de rezistenta din catod) consider ca sunt alese corectvroiam ca doar lampa 6h6p sa fie alimentata din aceeasi tensiune cu finala, iar 6h2p va fi alimentata printr-un dublor de tensiune(pt a nu mai bobina alte infasurari pe traf)maine voi realiza wiliamson-ul si voi testa un canal, din pacate doar la 125V(doar 100Vca are momentan traful de alimentare-va fi rebobinat) eventual voi mai inseria alt trafpan' la urma din dublor pot alimenta si 6h6p-ul de-i necesar

Link spre comentariu

avand in vedere ca n-ati obiectat asupra valorilor celorlaltor rezistente (in afara de rezistenta din catod) consider ca sunt alese corect

vroiam ca doar lampa 6h6p sa fie alimentata din aceeasi tensiune cu finala, iar 6h2p va fi alimentata printr-un dublor de tensiune(pt a nu mai bobina alte infasurari pe traf)

maine voi realiza wiliamson-ul si voi testa un canal, din pacate doar la 125V(doar 100Vca are momentan traful de alimentare-va fi rebobinat) eventual voi mai inseria alt traf

pan' la urma din dublor pot alimenta si 6h6p-ul de-i necesar

folosind un Ua asa mic(125V) o sa ai ceva probleme si anume:

__Ia0 va fi destul de mare peste 100mA (avind in vedere si Rk circa 300Ω) practic vei avea de modulat un curent mare(=tensiune mare de atac-panta tubului final fiind mica).

__Tensiunea de negativare fiind mica aprox -30V nu vei putea modula corect curentul anodic pe alternanta pozitiva de atac(crestere Ia0 fiind limitata datorita lipsei curent de atac g1-practic la un atac cu amplitudine pozitiva mai mare de 30V intri in regim curent grila comanda )

Ar fi bine sa faci ceva sa ajungi cu Ua finale la 190-200V si negativare circa -50V astfel curentul Ia0 va fi sub 100mA circa 80mA pt negativare automata si va deveni posibila si o modulatie corecta pe alternanta pozitiva de atac a grilei de comanda(si tensiunea de atac ceva mai mica Vvv...,pastrind mai bine clasaA).

Pierderea de putere sinus nelimitata in sarcina va fi mare/enorma in cazul Ua finale 125V(negativare automata si/sau atacul va necesita curent serios).

Link spre comentariu

scuzati double postul, dar nu mai pot editadupa cum am spus, azi am realizat practic montajul, fara partea de amplificare dinaintea defazorului propriu-zistensiune in sarcina a fost de 165Vspre surprinderea mea a functionat din prima, doar ceva brum ce ma supara, dar care l-am adus la tacere cu 2 rezistente de la alimentarea filamentelor la masa sursa mea de semnal nu e deosebit de fortoasa, totusi zic ca puterea ce am scos-o e in jur de 1-2W, aici si trafu de alimentare isi spune cuvantul (C romanesc 2x120V->2x9 + alte 2 tensiuni)azi mi-am cumparat si sarma de 0,8 pt secundar si sper ca maine sa pot bobina un traf de iesireOFF: ce pot pune intre straturile de sarma care sa se poata gasi relativ usor si sa fie si subtirema gandeam la banda izolatoare din hartie

Link spre comentariu

M-am gandit si eu de mult la schema din Elektor, e printre primele scheme de PP cu triode reale pe care le-am vazut. Pacat ca nu avem acces la trafurile alea de iesire...unii spun ca se satureaza, dar cine stie...poate au un miez cu proprietati magnetice imbunatatite. Nu cred ca doar din snobism da lumea banii pe ele.@lorik199: am primit un pont despre folosirea pungilor "magice" folosibile pentru copt in cuptor diverse mancaruri. Poate cineva ne ofera un feedback, eu inca nu am testat asa ceva. As fi curios ce tensiune de strapungere are acel material si ce este de fapt?

Link spre comentariu

n-am folosit niciodata astfel de pungi,(pt mancare) ar fi interesant de testat pt trafuri de iesiresa vad la ce preturi le gasesc, ca-mi vor trebui minim 5-6

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări