Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

eoliana mea de 2,5kw

arcadius

Postări Recomandate

Si unde ar fi trebuit sa existe o poza roaga-l pe arcadius sa o reposteze sau sa descrie ce era in poza. Acum are un sistem complet functional si se poate lauda cu statutul de "offgrid-er" (in traducere libera, cineva care traieste intr-o casa fara conectare la retea electrica clasica si foloseste energie regenerabila, eoliana si fotovoltaica).PS: The Wayback Machine "tine" minte o parte din link-uri. Pune link-ul acestui topic si apare o versiune mai buna.

Link spre comentariu

Ok renunt la inele si perii... dar redresarea la generator ma avantajeaza pentru ca voi cobora un cablu de 4x6 la care utilizand 2 fire pe plus si 2 pe minus va deveni 2x12mm! daca cobor cu trifazic unul din firele cablului va ramane neutilizat!acuma sa nu radeti dar 50 de metrii de cablu de genul asta costa mai mult decat magnetii!The Stressmaker afirma ca daca puntea e solida pierderile sunt mici, pana aici e bine dar nu inteleg ce diode filoseste arcadius cu cadere de 0.05v, despre diodele rapide stiu ca au caderi de 0.35v.Arcadius cate spire ai pus pe bobina la statorul actual ca se invartea cam tare cand am vazut-o de pe sosea!

Link spre comentariu

Ok renunt la inele si perii... dar redresarea la generator ma avantajeaza pentru ca voi cobora un cablu de 4x6 la care utilizand 2 fire pe plus si 2 pe minus va deveni 2x12mm! daca cobor cu trifazic unul din firele cablului va ramane neutilizat!acuma sa nu radeti dar 50 de metrii de cablu de genul asta costa mai mult decat magnetii!The Stressmaker afirma ca daca puntea e solida pierderile sunt mici, pana aici e bine dar nu inteleg ce diode filoseste arcadius cu cadere de 0.05v, despre diodele rapide stiu ca au caderi de 0.35v.Arcadius cate spire ai pus pe bobina la statorul actual ca se invartea cam tare cand am vazut-o de pe sosea!

Folosesc diode Schottky 2X60A, parca am scris in urma si cate spire folosesc pe bobina aici viewtopic.php?f=74&t=63542&start=945Daca tot ai trecut pe sosea de ce nu ai venit pana la mine? ASA FACEAI ALTA PARERE CUM SI LA CE TURATIE SE INVARTE..
Link spre comentariu

@costinium6, ma bucur ca ai renuntat la perii si inele.Referitor la cablu, da ,stiu ca e foarte scump.Parerea mea e ca 3x6mmp e suficient, fiindca daca stai si calculezi, mai multe pierderi ai in stator decat pe cablu de coborare.Cat despre redresare, sfatul meu e sa o faci jos, la tablou, fiindca:1.nu poti avea control la punti/diode redresoare.2.radiatorul va fi supus intemperiilor-vantul ajuta la racire dar ploaia e periculoasa.O sa razi dar terminalele de la componente ruginesc3.se mai intampla sa se arda o punte sau o dioda-mie nu mi s-a intamplat, la altii da, si e mult mai usor sa schimbi componenta defecta jos, decat pe stalp.4.poti face franare de urgenta prin punerea in scurt a fazelor(vrei sa lucrezi la ea sau din alte motive)5.pierderile pierderile pe fir in CA sunt mai mici fata de CC6.scapi de cartite in gradina :ras: se pare ca CA le indeparteazaParerea mea e ca redresarea jos e mult mai indicataAl patrulea fir poti sa il folosesti ca rezerva.

Link spre comentariu

cand am aflat de interventia la slava cercheza la un generator am zis ca ma infiitez instant la intoarcere in poarta la Arcadius dar dupa interventie au inceput telefoanele ca e aglomeratie in service, s-a aprins si becul de la benzina si nu am mai oprit! data viitoare cand mai ajung acolo ma opresc! totusi la anvergura palelor lui arcadius turatia mi s-a parut extrema, cred ca am sa fac un stator pentru 24V si regulator pentru 12v cum am vazut ca procedase rinaldoparaipan, apropo la mine in zona singurele cartite au doua picioare, sar garduri, mainile sunt extrem de magnetice care atrag orice material inclusiv alte animale, nu se sperie de curent alternativ si sunt tot de culoare neagra!

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Ba da dar cu mici modificari :- la acest tip de stabilizator rezistenta de sarcina e in emitor ;- rezistenta de polarizare a diodei zener e de la + la baza tranzistorului ;- dioda zener e de la baza la masa;- dioda redresoare 'dispare' .Ramane simpla problema a inlaturarii caldurii .Un stabilizator in comutatie e mai potrivit -apa incalzita cu excesul de caldura se raceste daca nu e folosita atunci .

Link spre comentariu

Pare simplu si se poate simplifica si mai mult daca se lasa doar zenner-ul in baza tranzistorului. Problema este ca discutam de eoliene de +1kW si un tranzistor nu face fata la mai mult de 100W disipati. Exista varianta de la "magnetoul" de motocicleta care are trei tiristoare si care sunteaza cate o semialternanta. Dar si acelea sunt limitate undeva la 300-500W plus ca bobinajul eolienei trebuie sa reziste la curentul de scurtcircuit in vant maxim, pana la scoaterea din vant. Ca sa controlezi o bestie de 2,5kW nu este decat o solutie... disiparea pe rezistente (sau becuri) de acelasi wattaj. Oricum poti adauga mai multe tranzistoare, fiecare cu radiatorul si la fiecare tranzistor adaugata o rezistenta de emitor pentru echilibrare. Dioda aceea nu este necesara, existand puntea redresoare care face acelasi lucru.Offtopic: din ce cunosc, combinatia intre dulau si gard cu sarma ghimpata poate afisa foarte bine o cartita si fara a fi nevoie de autorizatie. Spectacolul de lumini rosu si albastru plus ambianta sonora necesara, este un bonus din partea statului roman si oferit in mod gratuit la apelarea la un numar simplu cu trei cifre.LE: aceeasi idee ca si a dl-ui tyc, doar ca eu am fost mai lent la butonat.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Rezista si cele moto numai trebuie redimensionate .Unul in comutatie i-mi pare o solutie potrivita deoarece datorita inertiei ansamblului in miscare ,la intreruperea sarcinii principale nu apare fenomenul de supraturare . La moto tensiunea la turatia maxima e de 120V ,turatia avand o plaja de la 1 000 la 8 000 rpm. La unele modele de competitie turatia max e de 19 000 rpm iar la varianta de strada e redusa la 17 000 rpm . Tot generator trifazic cu magneti permanenti dar care are o sarcina permanenta -bobinele de inductie .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări