Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

eoliana mea de 2,5kw

arcadius

Postări Recomandate

Vizitator corneldo

Tin sa te contrazic: in zona centurii, in spatele vamei KH Dietrich , la vreo 400m este o firma care are un sistem hibrid pe care au dat vreo 20000 euro ( chienezeasc) care are generator eolian de 10KW, si 16 panouri fotovoltaice; au facut aceasta investitie deoarece ii costa vreo 45000 euro sa aduca curentul de la electrica pana acolo plus un post trafo obligatoriu. Langa acest depozit mai sunt 2 case care au "eoliene" mai mici ( cred ca de 1,5kw). Si vantul bate. Locuiesc in otopeni si am un anemometru. Iar in zona Corbeanca Balotesti , bate si mai tare, in zonele de langa lacuri si padure (exact unde trebuie-unde sunt vilele).

Link spre comentariu

@corneldo,stiu de firma de care vb. Eoliana este de 5Kw putere si are 12m inaltime,este montata de aproape 2 ani. Eu le-am dat doar bateriile necesare.Iar proprietarul casei din apropiere cu cea de 500W putere il stiu ,de la mine are tot sistemul,are si panouri cu motoare de orientare,doar ca si le-a montat singur ca omul este constructor de case,nu este asa greu. Dar va spun sincer ca nu este o zona favorabila de vant,vedeti harta vanturilor. Doar asa de hobby.Spuneti insa ca nici acum nu s-a rezolvat problema cu trasul energiei electrice in zona?Aceste sisteme offgrid independente ,cu panouri sau hibride ,ori numai eolian isi au rostul acolo unde nu este posibila conectarea la retea,si nu ai incotro. Daca erau macar subventionate in vre un fel se cumparau mai multe siteme dar....asa este in Romania.Important este ca se poate genera energie electrica pt o locuinta pana se rezolva cu trasul energiei de la electrica.

Link spre comentariu
Vizitator cocosilaovidiu

Salutare,@tim_matrix ce fel de baterii folosesc la acel sistem? poti pune o poza cu ele? .si ce parere ai de ce am facut eu rost pt o eoliana de 2,5kw ca a lu Arcadius care urmeaza sa o fac la anul am gasit 12 bucati dar pana acum am luat doar 8 urmeaza sa mai iau si celelalte 4 sa fac una de 24V

Link spre comentariu

Imi permit sa fac o gluma in legatura cu acumulatorii.Le faci un suport cu doua roti sau patru mai bine .Cand pleci la servici ii iei cu tine ii pui la incarcat acolo dupa opt ore plecati impreuna acasa .Si iata adevarata energie "free" dar nu Green. :freaza:

Link spre comentariu

Imi permit sa fac o gluma in legatura cu acumulatorii.Le faci un suport cu doua roti sau patru mai bine .Cand pleci la servici ii iei cu tine ii pui la incarcat acolo dupa opt ore plecati impreuna acasa .Si iata adevarata energie "free" dar nu Green. :freaza:

florine faci asta doar o singura data ca in urmatoarea zi vezi cartea de munca in bratze si te duci repejor acasa :cry: :rade: A si ia gandestete cam cat cantaresc cele 12 baterii din imagine ,cred ca mai bine de jumate din greutatea masini tale , asa ca te lasi pagubas .( asta in caz ca nu te duci cu tractorul la servici :101 )scuze de off topic
Link spre comentariu

@c ovidiu, nu pot spune ce acumulatori sunt cei din imagine,in general cam seamana.Dar nu inteleg cum poti sa faci o eoliana de 2,5KW putere sa incarce pe 24 de volti. Cea de care vorbeam eu de 5 KW are incarcare pe 120VCC si au folosit baterii solare cu acid liber de 12V400Ah in serie 10 bucati. Eoliana este dotata si cu invertor de 5Kwh cu alimentare de la 120V.Eolienele de 500W putere au incarcare pe 24V,dar cele de 2,5KW nu am auzit ca ar putea incarca sub 120V,deoarece este vorba de amperaj. La 2500W ,incarcare pe 24V ai avea peste 100Amperi! Cam greu...nu ca nu ar merge ,dar celelalte scot tensiuni mari la iesire ,in jur de 100-250 de Vca.

Link spre comentariu

@c ovidiu, nu pot spune ce acumulatori sunt cei din imagine,in general cam seamana.Dar nu inteleg cum poti sa faci o eoliana de 2,5KW putere sa incarce pe 24 de volti. Cea de care vorbeam eu de 5 KW are incarcare pe 120VCC si au folosit baterii solare cu acid liber de 12V400Ah in serie 10 bucati. Eoliana este dotata si cu invertor de 5Kwh cu alimentare de la 120V.Eolienele de 500W putere au incarcare pe 24V,dar cele de 2,5KW nu am auzit ca ar putea incarca sub 120V,deoarece este vorba de amperaj. La 2500W ,incarcare pe 24V ai avea peste 100Amperi! Cam greu...nu ca nu ar merge ,dar celelalte scot tensiuni mari la iesire ,in jur de 100-250 de Vca.

ba da se incarca si la 12 vcc eoliana da 12 vcc pentru ca e facuta MADE HOME :freaza: dar ideal ar fi sa faci eoliana sa genereze o tensiune mai mare asa cui spui si tu de 120 v si sa inseriezi 10 bat. ai avea nevoie de o incarcare cam la 144vcc.spor la treaba arcadius
Link spre comentariu

ba da se incarca si la 12 vcc eoliana da 12 vcc pentru ca e facuta MADE HOME :freaza: dar ideal ar fi sa faci eoliana sa genereze o tensiune mai mare asa cui spui si tu de 120 v si sa inseriezi 10 bat. ai avea nevoie de o incarcare cam la 144vcc.spor la treaba arcadius
Multumesc la fel @vfp_marius,La generatoarele pe care le fac pot sa fac modificari sa incarce si la 120v, diferenta este la sirma grosimea mai mica si mai multe spire adica in loc de 2x1,6mm se pune 1x0,8mm la fel si la bobina in loc de 74spire pentru 24v se pune in jur de 200spire pentru 120v asa mai departe , stiu ca , cu ,cat tensiunea e mai mare cu atit e mai bine adica pierderi f mici pe tensiuni mari . Dezavantajul mare este costul bateriilor cu cat se face pentru tensiuni mai mari cu atit mai multi acumulatori .
Link spre comentariu

vreau sa subliniez faptul de ce domnul ovidiu nu intzelege cum de se pot incarca acumulatorii la 2,5kw , unul din motive pentru care se alege tensiunea de 12 vcc ca temsiune de lucru este INVERTORUL ,tensiunea acumulatorului trebuie sa fie aprox egala cu cea a invertorului .deci daca arcadius are un invertor de 12 e clar ca va fi nevoit sa construiasca e eoliana de 12 aprox.si alt lucru ar fi ca un acumulator necesita din pentru incarcare circa 1/10 din valoarea lui , fiecare acumulator va avea nevoie de propriul regulator de incarcare .iar regulatorul trage curent din retzeaua ce vine de la eoliana ,asta doar in cazul cand sunt acumulatori de 12v pusi in paralel ,iar daca ai acumulatorii pusi in serie va trebui sa ai un singur regulator de incarcare pentru totzi ,tensiunea de lucru va trebui sa fie de 120 v dar si a invertorului .sper poate ca ai intzeles ceva din ceam zis .

Link spre comentariu

vreau sa subliniez faptul de ce domnul ovidiu nu intzelege cum de se pot incarca acumulatorii la 2,5kw , unul din motive pentru care se alege tensiunea de 12 vcc ca temsiune de lucru este INVERTORUL ,tensiunea acumulatorului trebuie sa fie aprox egala cu cea a invertorului .deci daca arcadius are un invertor de 12 e clar ca va fi nevoit sa construiasca e eoliana de 12 aprox.si alt lucru ar fi ca un acumulator necesita din pentru incarcare circa 1/10 din valoarea lui , fiecare acumulator va avea nevoie de propriul regulator de incarcare .iar regulatorul trage curent din retzeaua ce vine de la eoliana ,asta doar in cazul cand sunt acumulatori de 12v pusi in paralel ,iar daca ai acumulatorii pusi in serie va trebui sa ai un singur regulator de incarcare pentru totzi ,tensiunea de lucru va trebui sa fie de 120 v dar si a invertorului .sper poate ca ai intzeles ceva din ceam zis .

corect asa este aici am uitat sa spun ca daca mergi pe 120v automat si invertorul va trebui sa cauti sa mearga tot pe 120v care e f greu de procurat .instalatia mea functioneaza pe tensiunea de 24v aici inseamna tot inclusiv regulatorul de incarcare bateriile sunt inseriate pana ajung la tensiunea de 24v si curent de 1000A care in caz de nu va bate vantul , ajunge pentru 5 zile de mers cu toti consumatori pe care ai am .
Link spre comentariu
Vizitator cocosilaovidiu

Salutare,2,5kw este puterea maxima,deci foarte rar o sa ajunga incarcarea la 100A,eu stau intr-o zona cu vanturi mai mici si cred ca este suficient o baterie de 24V/420Ah cat este a mea(ideal 24V/1000Ah ) ,plus ca invertorul vreau sa-l am de 24v ,si multi consumatori casnici merg la 12/24V (pt iluminat vreau sa folosesc duli cu invertor care merg cu becuri economice pana la 20w si se alimenteaza la 12v si au un consum de 1Ah).Eu cred ca ideal ar merge pe 48V dar costa mult acumulatorii,acum o sa raman la ce am si vad rezultatele daca sunt bune .Mutumesc pt sfaturi .

Link spre comentariu

sincer, eu aş calcula pentru consumatorii pe care-i am...aş pune mânuţa pe un tv/dvd auto, etc, iar monitoarele sau tv-urile lcd pot fi destul de uşor modificate să funcţioneze alimentate direct din 12 vcc (majoritatea invertoarelor din monitoare şi tevele lcd din 12 volţi sunt alimentate, cel puţin la lcd-urile cu care am avut eu până acum de-a face), singura problemă ar fi când vrei şi frigider...doar în asemenea caz se justifică serios o tensiune în cc livrată de eoliană mai mare.de asemenea, şi distanţa dintre eoliană şi consumator mai are un cuvânt de spus la alegerile astea... cu cât e mai mare distanţa, cu atât mai atrăgătoare e soluţia "livrării" unei tensiuni alternative.deci presupune existenţa unui "post de transformare" cu baterii şi invertor de putere situat fizic cât mai aproape de eoliană...

Link spre comentariu
quote]

da nu e rau sa se modifice pentru 12v sau 24v merge doar pentru iluminat , la mine sa merg cu toata instalatia cum am eu pompa de apa , ruter wirles ,tv,calc, etc .Sunt multe in care e f greu de modificat totul .

Legat de distanta la care se afla eoliana intradevar asa e cu cat distanta e mai mare si alimentarea mai mica pierderile sunt imense in cazul meu nu sunt asa de mari eu am 20m distanta dar am 3 conductori sectiune de 10mm cupru.

Link spre comentariu

(pt iluminat vreau sa folosesc duli cu invertor care merg cu becuri economice pana la 20w si se alimenteaza la 12v si au un consum de 1Ah)..

adica in fiecare dulie ai cate un invertor ,am intzeles ,dar de unde ai cumparat asa ceva si la ce pretz , ai de mult timp acest produs ,lai testat tzine ,isi merita banii?
Link spre comentariu

@ vpf_ mai copii,ce va tot complicati voi,cum sa existe becuri economice cu invertor mai? Pai normal ca au un montaj electronic ,se cheama convertor de frecventa sau cum vrei dar nu invertor.Apropos de eoliene home made,daca tot nu aveti informatii precise despre tot ce tine de un montaj,despre baterii adica,despre incarcarea acestora,charger eolian sau invertor de putere,luati una gata facuta cu tot cu stalp,cu charger,cu invertor ,si apoi vedeti cum functioneaza.As vrea sa va explic cum sa faceti dar ,fizica este de baza. Atentie la calculul puterilor si mai ales la pierderi.Sunt multe de spus pe acesata tema cu a fabrica un generator eolian sau a compune un sistem cu fotovoltaice,insa aceste info nu se regesesc pe nici un site sau discutii intamplatoare. Cu producerea energiei electrice chiar nu este de joaca.Nu va descurajati ,multa bafta!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări