adicontakt Postat August 15, 2012 Partajează Postat August 15, 2012 salutare d-le arcadius , unde anume stati in tulcea ca nu prea imi dau seama, zona orizontului cumva? sa trec sa trag si eu doua trei poze cu eoliana , de la strada bineinteles Link spre comentariu
arcadius Postat August 15, 2012 Autor Partajează Postat August 15, 2012 salutare d-le arcadius , unde anume stati in tulcea ca nu prea imi dau seama, zona orizontului cumva? sa trec sa trag si eu doua trei poze cu eoliana , de la strada bineintelesIn localitatea slava rusa daca vrei sa stai de vb cu mine eu in seara asta voi fi pe faleza TULCEI de ziua Marini cu ocazia asta la multi ani ! celor cu numele de Marin Mariane etc etc. tiam dat un pm cu numarul meu . Link spre comentariu
Marcel de la Deva Postat August 20, 2012 Partajează Postat August 20, 2012 Arcadius ce mosfetii ai folosit la puntea redresoare ? Link spre comentariu
arcadius Postat August 20, 2012 Autor Partajează Postat August 20, 2012 Arcadius ce mosfetii ai folosit la puntea redresoare ?[/quote Alea nu sunt mosfeturi sunt diode shotcky cu cadere f mica si sunt de 2x40A adica 80A. Link spre comentariu
Marcel de la Deva Postat August 22, 2012 Partajează Postat August 22, 2012 cit te-a costat bucata ,eu nu am gasit mai mari de 6 amperi si erau destul de scumpe. inca citeva intrebari daca nu te superi ,ce lungime are cablul tau de coborire si ce grosime au firele? si pe cablu de transport ce curent are mai mici pierderi cc.sau dc. Link spre comentariu
arcadius Postat August 22, 2012 Autor Partajează Postat August 22, 2012 cit te-a costat bucata ,eu nu am gasit mai mari de 6 amperi si erau destul de scumpe. inca citeva intrebari daca nu te superi ,ce lungime are cablul tau de coborire si ce grosime au firele? si pe cablu de transport ce curent are mai mici pierderi cc.sau dc.nu mai stiu cat au costat ca cineva mi lea cumparat si mi lea trimis nu mai tin minte cat .lungimea cablului este de 15m coborare si litat la grosime de 10mm adic 3 fire cate 10mm . Link spre comentariu
vfp_mihai Postat August 22, 2012 Partajează Postat August 22, 2012 salut , marcel transportul energiei electrice cel mai eficient se face in curent alternativ , ca si liniile de inalta tensiune , deci sa fie alternativ si tensiune cat mai mare , pierderile pe traseu sunt cu atat mai mici cu cat tensiunea creste , ex. daca faci o eoliana de peste 400 v poti transporta foarte simplu si prin cablu de 1,5 mm2 , sper ca ai prins ideea ,spor la treaba la toti Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat August 22, 2012 Partajează Postat August 22, 2012 Uita-te la mufele generatoarelor trifazice de pe motociclete (~400W) .Transportul energiei in ca e din alte considerente .Cam ce crezi ,cate invertoare de zeci de kW existau acum 50 de ani? Dar transformatoare? Link spre comentariu
vfp_mihai Postat August 23, 2012 Partajează Postat August 23, 2012 nam vazut pana acum generatoare trifazice pe motociclete , si nici nu am de gand , nu ma pasioneaza demeniul , si daca or fi de 400w , specifica si tensiunea macar sa vedem ce curenti trec pe acolo , invertoare nu erau prea multe in 50 dar sigur erau , trafuri erau garla peste tot stai calm ,de linii de radioficare ai auzit , stii cam ce e intrun difuzor? la ce tensiune se alimenta.care ar fi considerentele transportului in CA si nu CC ?SPOR LA TREABA . Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat August 23, 2012 Partajează Postat August 23, 2012 Ma refer strict la motociclete ,nu la mopede ,'capre' , quaduri ,ATV-uri si alte bolunzenii. Cam peste tot se folosesc generatoare trifazice ,inclusiv ala de pe masina ta e trifazic (dar in alta configuratie ).Generatoarele moto nici nu avei cum sa le vezi ,sant in motor (ma refer la cele cu magnet permanent). Tensiunea si curentul sant niste valori relative la turatie . La turatia maxima ai ~110Vca si 100A ;marimile astea nu le intalnesti in acelasi timp.Diodele redresoare sant de 200V dar se mai ard de la supratensiune .Testul de defect al generatorului se face cu 3 becuri legate intre faze iar tensiunea masurata pe cele trei trebuie sa fie acceasi ,70V @5000 rpm .Problemele transportului?Tocmai le-am indicat in postul anterior ,sau care ar fi legatura intre intrebarea cu invertoarele si trafurile ?Dupa cum se stie ,transportul eficient (cu pierderi minime) al energiei electrice se face la tensiuni ridicate ,de ordinul sutelor de kV . Cu tehnologia de acum 50 de ani era f dificil sau daca nu imposibil sa ridici tensiunea curentului continuu .Dar a celui alternativ nu ,transformatoarele de puteri ridicate ajung la un randament apropiat de unitate .Pe de alta parte ,nu te-ai scuturat in curent continu ca sigur sesizai diferenta scuturatului in alternativ/continu . Daca aveai norocul sa mai constati ceva . Link spre comentariu
one Postat August 24, 2012 Partajează Postat August 24, 2012 Tensiunea si curentul sant niste valori relative la turatie . La turatia maxima ai ~110Vca si 100A ;marimile astea nu le intalnesti in acelasi timp. Vrei probabil sa spui ca ai 110V SAU 100A, daca nu le intalnesti in acelasi timp. Ce faci cu 100A? Cred ca ai uitat si de circuitul "releu regulator" care variaza curentul in rotor, astfel incat sa obtii o anumita tensiune in stator... Cu tehnologia de acum 50 de ani era f dificil sau daca nu imposibil sa ridici tensiunea curentului continuu. De ce ar fi dorit cineva transporte curent continuu la tensiuni inalte? Cred ca totusi si aici uiti ca acum 50 ani existau televizoare, deci exista curent continuu la tuburile cinescop. Posturile de radio sigur nu functionau la 12V si nici cu baterii. Tuburile electronice aveau nevoie de tensiuni mari. Si asta se intampla cam acum 100 ani. Dar nu numai... puteai ridica tensiunea continua cu tehnologia de acum 100ani... un motor de curent continuu care actiona un dinam de inalta tensiune. Sistemul era folosit pe scara larga pentru obtinerea insa nu a tensiunilor mari, ci a curentilor mari, necesari pentru sudura. Nici diodele de mare curent nu existau acum 100 ani. Si sa nu uitam ca si dinamurile se pot lega in serie. Pe de alta parte ,nu te-ai scuturat in curent continu ca sigur sesizai diferenta scuturatului in alternativ/continu . Daca aveai norocul sa mai constati ceva . Astept o explicatie rationala si stiintifica pentru aceasta afirmatie. Asa cum ai prezentat-o, imi aminteste de povestirile copilariei: "ba, tatal meu poate sa il bata pe al tau". Eu am simtit cam aceeasi senzatie atingand 2 fire cu 230 c.a. si pinii unui condensator electrolitic dintr-o sursa TV (cca 300V c.c.). Senzatia produsa de curent este foarte subiectiva si depinde si de transpiratia mainilor sau alte minunatii (cat de izolat esti fata de pamant sau de conductori). Ma indoiesc ca cineva s-a curentat exact in aceleasi conditii in curent continuu si alternativ. Pe de alta parte ,nu te-ai scuturat in curent continu ca sigur sesizai diferenta scuturatului in alternativ/continu . Daca aveai norocul sa mai constati ceva . Ma crezi daca iti spun ca m-am curentat la transformatorul de inalta tensiune de la TV? Exista multe cazuri in care persoane lovite de traznet au supravietuit. Link spre comentariu
gica70 Postat August 24, 2012 Partajează Postat August 24, 2012 In norme (asa cum stiam eu!), se defineste valoarea curentului periculos. Astfel pt. c.c. era de 50 mA iar pt. c.a. de 10 mA.Acum nu mai sunt sigur pe aceste valori dar tin minte ca la c.a. este mai periculos decat c.c., mai ales atunci cand pe traseul curentului apare inima (care e "obligata' sa bata cu 50 de pulsatii/secunda). Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat August 24, 2012 Partajează Postat August 24, 2012 În cazul curentului alternativ un factor foarte important este şifrecvenţa acestuia. Nu e totuna să ai de-a face cu 50 Hz şi cuo impedanţă mică a sursei, sau cu 15625 Hz, unde efectul pelicularse manifestă puternic şi curenţii sunt de ordinul zecilor de μA, sursade FIT având o impedanţă foarte mare. Link spre comentariu
aygun Postat August 24, 2012 Partajează Postat August 24, 2012 La noi in Medgidia , a murit un nene depanator Radio TV , acum multi ani , ptr ca s-a rezemat cu dosul de calorifer in timp ce lucra la un TV pe lampi .Acolo a ramas desi era un depanator experimentat. O clipa de neatentie si ai cam pus-o.Cu se spune mai sus , conteaza si modul in care circula curentul , pe ce traiect o ia. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat August 24, 2012 Partajează Postat August 24, 2012 Am sentimentul ca se cam discuta off topic;nu vad legatura intre eoliana si curentul...mortal..... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum