Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

eoliana mea de 2,5kw

arcadius

Postări Recomandate

@arcadius:

Am probat cu mai multe bobine si la toate facea la fel.Aici vam pus si bobinele pe care leam facut pentru un stator ,sperand sa obtin un transport mare de amperi. pentru a izola intre spire am folosit izolatare din hartie lipicioasa de 19mm.

post-39624-139829470139_thumb.jpg

post-39624-139829470143_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator tyc

@The StressmakerGeneratorul e pozitionat la baza elicei ,in functie de suportul ansamblului pot fi toate genurile &combinatiile posibile de generatoare ;e o buna platforma de incercat generatoare ,are randamentul mai mic decat cele orizontale dar pot fi folosite in zone in care directia vantului e schimbatoare (ex orase cu cladiri inalte ).

Link spre comentariu

@arcadius: pare cam fragila hartia aceea, cumva ar fi posibil sa nu fi rezistat la presare cand ati format bobina? Poate o idee pentru experimente ar fi folia aceea de plastic transparent care se foloseste in bucatarie la acoperitul mancarurilor care se baga la cuptor.@tyc: este adevarat ce scrieti, dar eu ma referisem la modelul lui arcadius unde generatorul se ridica la inaltimea maxima si unde exista o limita decenta de greutate ridicata pentru o putere data.

Link spre comentariu
@arcadius: pare cam fragila hartia aceea, cumva ar fi posibil sa nu fi rezistat la presare cand ati format bobina? Poate o idee pentru experimente ar fi folia aceea de plastic transparent care se foloseste in bucatarie la acoperitul mancarurilor care se baga la cuptor.""

Nu, exclus asta pentru ca am facut vreo 5 bobine si leam probat pe toate sa-mi dau sema de aceasta problema ,am incercat chiar si o singura spira si tot asa se simtea.

Link spre comentariu

Inseamna ca spira aia era de fier, nu de cupru. Testeaz-o cu un magnet.

Bine inseamna ca am confundat eu cupru cu fier ,la cate statoare am facut nu am invatat nici macar acest lucru ce material se folosesc .Bine domnule teoretician ma las batut sper ca acum sa nu se mai discute despre asta si continuam constructia topicului.. sa vezi ... "am folosit tabla fier"Chiar te rog sa faci un test cu o tabla (cupru) tinuta intre rotoare si te vei convinge .Apropo principiul de functionare unei biciclete ortopedica stiti cum functioneaza? e acelasi lucru cu infranarile mele pe o tabla se formeaza spire de scurt si infraneaza volanta de aluminu cu doi magneti neodynum. cu cat se apropie magnetii de volanta cu atit se infraneaza mai tare.
Link spre comentariu

Da. stiu cum functioneaza frina magnetica din bicicletele ortopedice.Gresesti cind imi spui "domnule teoretician". Eu lucrez mult practic. Pun doua poze din atelierul de acasa:https://dl.dropbox.com/u/3712780/Atelier/Atelier1.jpghttps://dl.dropbox.com/u/3712780/Atelier/Atelier2.jpgAsta asa, ca sa clarificam lucrurile si ca sa putem continua discutia in mod civilizat.

tot respectul pentru munca depusa dar asta nu inseamna ca trebuie sa faci misto de mine cum vine asta "sa verific tabla pe un magnet daca e de fier"?Am si eu atelier .diferenta atelierului meu este ca toate utilajele sunt facute de mine inclusiv strungul facut din cutie de viteze care actioneaza un universal eu nu leam cumparat ci am facut din fiare tot ce am gasit pe acasa atit strungul pentru prelucrat fierul cat si utilaj pentru prelucrat lemnul abric ,circular, freza, gater, etc, etc . in afara de asta fac orice adica electronica , calc, fosturi, instalare antene sateliti , incarcare de softuri in receptoare ,share deambox etc.Daca mai fi cunoscut nu cred ca mai faceai misto de mine. sanatate iti doresc .
Link spre comentariu

Nu am facut misto. Discutam de la distanta, fara a vedea ce a facut/testat celalalt. E normal sa cerem explicatii suplimentare, iar un ton mai glumet nu trebuie luat ca fiind jignitor - zic eu.

Link spre comentariu

Fiind tabla de cupru cel mai probabil problema este de la curentii turbionari. Cuprul are rezistivitatea mai mica decat a fierului si asa efectele de infranare sunt mai mari decat la cele de fier sau de aluminiu. Cam asa concluzionez eu. Un experiment care sa confirme aceasta ar fi ca sa se faca inca doua seturi de bobine. Unul sa fie cu latimea de doua ori mai mica si celalata sa fie de 5 mm. Daca este cum cred atunci se reduce fenomenul de infranare pentru ca si suprafata tablei este mai redusa iar curentii aceia sunt mult mai mici. Eventual se probeaza dupa indicatiile d-lui aerodinamic cu doua bobine suprapuse si fiecare cu latimea de doua ori mai mica pentru a se pastra dimensiunile bobinei originale.Daca cunoaste cineva un program de simulare pentru acest tip de generator si poate face o simulare care sa confirme sau nu daca ce se discuta aici este gandit corect ar fi foarte bine, s-ar evita multe discutii contradictorii.

Link spre comentariu

daca stiam ca exista deja un subiect pe tema asta nu mai ceream acest lucru , e la mintea cocosului , eu doar din poze miam dat seama cam ce e si cu ce se manca ,altii il au in mana si se intreaba ce dreaku e dracia asta si o arunca la gunoi sau o da le fier vechi , dar totusi sa nu poluam topicul la revedere

Link spre comentariu

Da, cunosc principiul...ar fi culmea sa comentez despre generatoare si sa nu cunosc nici principiul de functionare :rade: , iar animatia asta am mai vazut-o parca tot pe forum. Oricum e util sa intelegi cum merge un generator trifazic.Poate ai pus asta din cauza ca tensiunea trece prin zero la flux magnetic maxim prin bobina. Da, asa este si e normal sa se intimple asa. Deoarece tensiunea depinde de viteza de variatie a cimpului magnetic, cind magnetul e perfect centrat pe bobina, tocmai se schimba sensul variatiei iar viteza de variatie trece prin zero. E foarte important acest punct. La el se raporteaza momentele cind fluxul trece prin zero. Cu cit fluxul magnetic va fi mai mare in acest moment, cu atit tensiunea la trecerea prin zero a fluxului magnetic va fi mai mare. (la acelasi curent)In cealalta situatie, cind bobina e fix intre 2 magneti, fluxul e zero, dar trece prin starea asta cu viteza maxima.Poti s-o iei in felul urmator: Cind fluxul magnetic e maxim prin bobina, energia acumulata in bobina (in inductanta de fapt) e maxima. Pe masura ce fluxul magnetic scade, bobina (inductanta) tinde sa elibereze acea energie sub forma de energie electrica. De aia e important sa avem un moment in care tot fluxul magnetic disponibil sa treaca prin bobina.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări