Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

eoliana mea de 2,5kw

arcadius

Postări Recomandate

Citat "misa":"Totusi, vreau sa te intreb, cu ce sirma sunt facute bobinele? La o densitate de curent de 3A/mm2 ai nevoie la 80A de sirma de 5.7mm diametru. Presupunind ca sistemul e ventilat, poti merge pina la 5A/mm2. " La 80A viteza vantului este peste 10m/s . "Presupuneti" ca generatorul este ventilat daca sta intr-un curent de aer cu viteza asta ? Va pot asigura ca este . Eu am trecut prin Slava Rusa , am vazut eoliana lui Arcadius si va pot asigura ca exista si functioneaza . Nu este cea mai frumoasa si performanta din cate exista in lume dar este facuta de un singur om , cu mijloace destul de modeste , fara scule si utilaje performante . Toate mesajele sceptice si acuzatiile de minciuna din ele sunt povesti necesare cresterii numarului de postari pe Elforum . Arcadius este printre putinii care au reusit sa construiasca un generator eolian de puterea asta si este de apreciat pentru faptul ca i-a ajutat si pe altii cu experienta lui . Bine ca in multimea asta de "vorbitori" mai sunt si unii care chiar construiesc ceva .

Link spre comentariu

Iar ati inceput sa va balacariti ?

O sa va redau cu un copy paste nesimtit dintr-un interviu cu Iustin Capra un pasaj :

I.C.: Am fost un tip dificil, am fost când restanţier, când premiant. Niciodată nu eram atent la lecţii, eu aveam visurile mele, n-am fost un copil ascultător, ci dificil, eu personal nu am fost mulţumit de mine. Totdeauna am avut senzaţii de frică, anxietate, de irealizări, nici la ora actuală nu mă simt realizat. Noi, oamenii, ne mişcăm asimptotic spre cunoaştere, pe care nu o să o întâlnim niciodată pentru că e asimptotică şi de fapt mărind sfera de cunoaştere, mărim implicit sfera de necunoaştere care e în afara sferei şi este infinită. Numai un naiv va crede că învăţând va şti, de unde? Pe dracu’, poate sa-ţi crape capu’! Important e să ai simţul sintezei şi nu cantitatea, numai calitatea informaţiilor. Eu consider că un cioban este superior mie pentru că el este natural, eu sunt artificial, noi trăncănim silogisme. Or, el este un om simplu, mai aproape de Dumnezeu.

Spun asta ptr ca am avut deosebita placere sa il cunosc personal pe Arcadius exact ieri 29.07.2012. Mi-as fi dorit sa fi putut sa pot sta cu el la o sueta insa a vazut si el ce du-te vino avem la servicu si pe deasupra mai avem si sefi !

In fine , ce pot spune despre Arcadius ?

Un om simplu , fara facultati dar care da si va da clasa multora care stau cu pixul si calculatorul in brate.

Este un tip pragmatic . A invatat totul prin teste . A experimentat mult si de aceea poate sa vorbeasca si sa construiasca multe nazbatii fara sa aiba la baza vreo facultate de automatica , electronica sau mai stiu eu ce.

Are netul , citeste , sintetizeaza si aplica. Nu e multumit ?

Stie ( pur si simplu stie ) ca trebuie sa umble la aia ca sa obtina rezultatul dorit.

Daca ar fi fost sustinut si ar fi facut vreo facultate acum va spun suta la suta ca era departe.

Si-a construit omul eoliana asta de 2,5kw si impreuna cu cateva panouri solare , acumulatori de prin recuperari ( asa cum se intampla la tara ) a devenit autonom energetic , aratandu-ne noua , astora de la orase ca bai , UITE !!! SE POATE !!!

Am un vecin cu ceva banet pe el care vrea eoliene . Vrea atat de tare sa devina independent macar partial incat era gata gata sa investeasca vreo 16.000 euro intr-o eoliana made in RPC .

Aici intervine , Arcadius ! Totodata o provocare ptr el . Doua eoliene de vreo 4 sau 5 kW manufacturate ptr nenea asta .

Se stie foarte bine ca proiectantul care sta in birou si face calcule ca asa trebuie sa fie , dupa ce il trimiti pe teren se impidica de tot felul de obstacole pe care un maistru sau un muncitor le mesteresc acolo , pe loc fara sa calculeze prea mult !

Nu spun ca nu e nevoie de calcule , simulari ..... dar il citez pe maestrul Iustin Capra:

I.C.: Matematica este o sculă şi cu matematica s-a demonstrat în 1902 la Oxford că un avion nu poate zbura. Cu un an mai târziu, la Academia de Ştiinţă din Paris, i s-a demonstrat compatriotului nostru Traian Vuia că numai o minte bolnavă poate să conceapă un aparat de zbor mai greu decât aerul. De aceea, filosoful Petre Ţuţea, care nu se considera filosof, dar eu îl consider un mare filosof, spunea că „Ştiinţa are nevoie Dumnezeu cum am eu nevoie de guturai”; Biserica este cu totul deasupra ştiinţei, este în alt plan. Până şi Newton spunea că gravitaţia este Dumnezeu.

Interviul complet aici :

http://www.adevarul.ro/locale/bucuresti ... 51862.html

Si mai este si asta :

„Nu se poate, da’ funcţionează“

Există însă o invenţie pe care ar fi vrut s-o breveteze, dar n-a putut, pentru că nimeni nu i-a găsit explicaţia fizică. „Am realizat odată un dispozitiv care micşora masa unui obiect. Folosea teoria impulsului care se certa cu una dintre legile fizicii care spune că fiecărei acţiuni trebuie să-i corespundă o reacţiune egală şi de sens contrar. Or, ăsta al meu n-avea jet, n-avea elice, n-avea roţi, n-avea interacţiune magnetică şi al naibii se mişca. Bineînţeles, consuma, nu era perpetuum mobile. Şi atunci m-a luat ministrul Octavian Groza, fiul lui Petru Groza, şi m-a dus la Consiliul Naţional de Ştiinţă şi Tehnologie. Şi acolo a venit un hectar de mărimi – profesori, academicieni, savanţi – şi prima expresie a fost «nu se poate». La care Groza zice «Nu se poate, da’ merge. Cum dracu’ justificăm?» Doctor în fizică, Dan Vamanu, care a fost şef de promoţie la Oxford, a studiat dispozitivul şi mi-a zis «Justine, să mă ia dracu’ dacă am înţeles. Ăsta n-ar trebui să meargă. Da’ bine că merge, c-om găsi noi justificare matematică». Nu s-a găsit nici acum“.

http://www.gandul.info/reportaj/justin- ... ic-2380119

Ce legatura are cu topicul ?

Simplu , l-am cunoscut personal pe arcadius si pun pariu ca daca i-ai dat TOT ce are nevoie ar fi in stare sa faca si naveta Enterprise .

Cati dintre voi ati adaptat un flex la o motosapa ? Ia sa auzim :))

Asa isi sapa arcadius curtea . O motosapa cu motor defect , a adaptat un flex la el si sigur ca "suge" curentul din propria lui instalatie !

De ce tot pomenesc de Iustin Capra ?

Am un foarte bun prieten care e la randu-i prieten cu maestrul Iustin Capra . Omul este patron de firma de panouri luminoase cu lampi fluorescente si materiale publicitare . Mai tot ce vedeti la Fashion TV poarta marca lor .

Cred ca am stat cateva ore de vorba cu omul despre Iustin Capra. A ramas ca in urmatoarea sa calatorie catre maestrul Iustin Capra sa ii fiu companion .

Sa ne ajute D-zeu !

Link spre comentariu

Doresc sa amintesc ca si eu am intalnit asemenea oameni cu o practica indelungata si o intuitie formidabila si fara prea multa scoala. Daca il intrebam cum a rezolvat problema imi zicea niste chestii care nu se prea legau intre ele..dar el isi castiga existenta din depanare.

Link spre comentariu

Nu tin partea nimanui dar fac si eu o remarca. Intuitie sau inteligenta nativa, poti sa-i spui cum vrei, fiind acelasi lucru, aceasta caracteristica a omului ne-a adus unde suntem, dezvoltati tehnologic. Ii salut pe cei care pot realiza cu mijloace modeste ceva care sa le "faca viata mai usoara". Poti umple un calculator electronic cu formule si simulari pana la refuz si nu poti obtine acea "scanteie" care genereaza o idee. Si ca sa parafrazez o expresie auzita demult :"ei fac asta pentru ca pot".Asa ca, imi plac certurile constructive care au o finalitate utila si urasc certurile inutile care se leaga si de o virgula, doar ca nu e acolo unde trebuie.Oricum cearta de mai devreme are posturile asa de trunchiate ca nu se mai intelege cine cu cine se cearta.

Link spre comentariu

Am fost printre primii care am postat in topicul lui arcadius, si atunci si acum il felicit, insa totusi o intrebare ma framinta, daca sa testat deja sau sa demonstrat ignorati-ma, deci, daca la aceasta eoliana de 2.5kw conectez un motor de 2.5kw ii asigura puterea? adica pot sa tai lemne la circular cu el? eu prin asta inteleg sa scoata 2.5kw.

Link spre comentariu

Daca motorul se alimenteaza la tensiunea ce o scoate eoliana si vantul e suficient, da.Altfel(motor de 220V) nu se poate, pt a obtine 220 sunt pierderi.

Link spre comentariu

Multumesc tuturor pentru aprecieri si sustinere .Referitor la intrebarea ta daca poti alimenta un electromotor de 2,5kw, 220v raspunsul meu este da, numai daca vantul bate pentru puterea maxima si generatorul bobinat cu atatea spire pana la 220v si turatia constanta pentru mentinerea fregventei de 50Hrz. pentru asta folosesc acumulatori ca tampon si invertor , rolul eolienei si a panoului este sa incarce bateriile , de la vant si soare.

Link spre comentariu

Fara acumulatori si invertor sunt putine aplicatii la care poti folosi o eoliana pentru ca vei avea tensiune si freCventa dupa cum bate vintu'.Si Da, vei putea folosi un circular de 2.5KW la o eoliana cu acumulator si invertor cu conditia ca media de putere generata de eoliana sa fie mai mare de 2.5KW+ pierderile de incarcare si conversie pe durata de descarcare a acumulatorilor.

Link spre comentariu

Fara acumulatori si invertor sunt putine aplicatii la care poti folosi o eoliana pentru ca vei avea tensiune si freCventa dupa cum bate vintu'.Si Da, vei putea folosi un circular de 2.5KW la o eoliana cu acumulator si invertor cu conditia ca media de putere generata de eoliana sa fie mai mare de 2.5KW+ pierderile de incarcare si conversie pe durata de descarcare a acumulatorilor.

Corect, nu am cris si ca nu se poate obtine turatie constanta de la vant .Iar de folosit un circular de 2,5kw se poate de la baterii numai daca ai o rezerva suficienta stocata, circularul folosit pentru perioade scurte sa aibe timp dupa sa reincarce acumulatorii. nici o eoliana nu poate sa produca constant puterea ei ci numai cand vantul ajunge la puterea stabilita . Dupa refacerea generatorului pot sa reglez din coada sa iasa mai tarziu din vant sa produca si mai mult de 80A maxim cand ese ia din vant. Am de gand sa incerc si asta.Cand spunem 2.5kw asta inseamna de la zero pana la maximul pe care il voi regla din coada ca e 2/ ca e 3 sau chiar 4kw cat poate duce..
Link spre comentariu

Nu am pus intrebarea pentru ca vreau "eu" sa tai lemne cu o eoliana, am pus intrebarea pentru eoliana lui arcadius in urma discutiilor cu pro si contra si anume ca este capabila sa scoata 2.5kw, astfel sa fie toata lumea lamurita ca aceasta (eoliana) e capabila de acea putere, si nu am pomenit nimic de 220v, 2.5kw ii poti lua din orice tensiune.Altfel spus, poate inrosi o rezistenta electrica calculata sa absoarba acea putere (2.5kw) la tensiunea pe care o are eoliana (42v sau ma insel?)? sau se va arde eoliana, eu prin asta inteleg sa scoata 2.5kw. Nu ma refer la consumul din acumulatori ......

Link spre comentariu

Testul pe care l-am facut eu cu cele citeva generatoare care le-am facut, a fost urmatorul: am fixat generatorul in strung si l-am invirtit la diverse turatii folosind diverse rezistente de sarcina scufundate un apa. In felul asta am determinat puterea si variatia tensiunii cu curentul si regimul de temperatura cu ventilatie proprie. (ventilatia nu e asigurata de vintul care invirte eoliana pentru ca generatorul trebuie sa fie incapsulat, doar nu sta cu bobinele in ploaie, cum zicea cineva)E foarte greu de apreciat puterea nominala a unui generator gata montat in eoliana. Prin putere nominala inteleg puterea maxima care o poate genera fara incalziri periculoase timp nelimitat. Faptul ca puterea de virf e mai mare e altceva. Media puterii pe o anumita durata de timp nu trebuie sa depasasca puterea nominala.Testul cu strungul e OK, cu conditia ca acesta sa aiba putere suficienta. Astfel, eu nu as putea testa un generator de 2.5KW cu strungul de acasa pentru ca are motor de doar 3.5KW. Puterea mecanica e mult mai mica (randamente electrice si mecanice) De asemenea, un generator de 2.5KW are nevoie de o putere mecanica mult mai mare pentru a produce cei 2.5KW electrici.Daca consideram randamentul generatorului ca fiind 0.5, adica 50%, pentu a obtine 2.5KW electrici ai nevoie de 5KW mecanici. Diferenta se transforma in caldura. Aceasta caldura nu e de neglijat. Chiar daca generatorul ar avea randament 70%, (ceea ce e greu de crezut) caldura degajata tot nu e neglijabila (1KW caldura) Aceasta caldura nu e degajata numai de bobine ci si de magneti si de placile metalice pe care sunt montati, adica si elementele circuitului magnetic se incalzesc.

Link spre comentariu

Poti folosi un scuter ca si sursa de energie, de exemplu. Problema care se pune de fapt este daca circularul acela va consuma continuu cei 2,5kW sau daca debitarea din generator va fii continua la cei 2,5kW. Un generator facut in regim de amator (ca sa diferentiez termenul de cel industrial) poate atinge 2,5kW sau mai mult, legile fizicii sunt aceleasi pe care le folosesc si chinezii care construiesc generatoare de 10kW.@misa: chiar daca trebuie sa "scape" de 1kW de caldura tot e bine pentru ca se pot folosi materiale de calitate care rezista la temperaturi mari plus ca se poate mari volumul generatorului si astfel suprafata de racire. Testul pe strung la un generator elimina chiar acest factor, racirea activa proportionala cu puterea. Chiar daca este capsulat fiecare componenta a generatorului transmite caldura mai departe de la bobine la partile exterioare, parti care sunt racite constant si nu au cresterea de temperatura specifica testelor la banc. Plus ca iarna, cand bate vantul cel mai tare si se poate atinge aceasta putere foarte usor si temperatura exterioara este mult mai scazuta. Aceasta este parerea mea.@arcadius: de curiozitate cam care este viteza vantului la atingerea celor 2,5kW ? Parca tin minte ca ati postat niste poze cu aceasta si cu panoul ei, in sarcina, la o putere apropiata de cea maxima, in cateva mesaje vechi. Puteti sa le repostati ?

Link spre comentariu

Magnetii cu neodim din seria NXX, adica cei mai usor de gasit si cei mai ieftini se dezmagnetizeaza la 80 grade iar unii chiar la 60 grade. Asta e problema cu racirea.Parca zicea de 10m/s adica aprox. 40Km/h.

Link spre comentariu

Testul pe care l-am facut eu cu cele citeva generatoare care le-am facut, a fost urmatorul: am fixat generatorul in strung si l-am invirtit la diverse turatii folosind diverse rezistente de sarcina scufundate un apa. In felul asta am determinat puterea si variatia tensiunii cu curentul si regimul de temperatura cu ventilatie proprie. (ventilatia nu e asigurata de vintul care invirte eoliana pentru ca generatorul trebuie sa fie incapsulat, doar nu sta cu bobinele in ploaie, cum zicea cineva)E foarte greu de apreciat puterea nominala a unui generator gata montat in eoliana. Prin putere nominala inteleg puterea maxima care o poate genera fara incalziri periculoase timp nelimitat. Faptul ca puterea de virf e mai mare e altceva. Media puterii pe o anumita durata de timp nu trebuie sa depasasca puterea nominala.Testul cu strungul e OK, cu conditia ca acesta sa aiba putere suficienta. Astfel, eu nu as putea testa un generator de 2.5KW cu strungul de acasa pentru ca are motor de doar 3.5KW. Puterea mecanica e mult mai mica (randamente electrice si mecanice) De asemenea, un generator de 2.5KW are nevoie de o putere mecanica mult mai mare pentru a produce cei 2.5KW electrici.Daca consideram randamentul generatorului ca fiind 0.5, adica 50%, pentu a obtine 2.5KW electrici ai nevoie de 5KW mecanici. Diferenta se transforma in caldura. Aceasta caldura nu e de neglijat. Chiar daca generatorul ar avea randament 70%, (ceea ce e greu de crezut) caldura degajata tot nu e neglijabila (1KW caldura) Aceasta caldura nu e degajata numai de bobine ci si de magneti si de placile metalice pe care sunt montati, adica si elementele circuitului magnetic se incalzesc.

Testul generatoarelor lam facut prin roata masini de la motorul masini prin planetara si nu am vrut sa depasesc 100A 28V reali pe care daca nu a fost cu vant simteam caldura pe stator. cred ca sunt destui kw pe un motor auto.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări