Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

eoliana mea de 2,5kw

arcadius

Postări Recomandate

Am asteptat un raspuns daca pe mine nu ma \crezi daca eu produc 2,5kw , tot am asteptat raspunsul tau in privinta asta cu toate ca nisci nu eram sigur de postare ca a fost adresata in felul asta . Mam convins abia dupa ce tia raspuns un coleg de aici .Daca ma intrebai pe mine ce anume nu intelegi sau cat am putut sa scot chiar din vant mai ales acum dupa refacerea generatorului , poate ca trebuurile stateau altfel .Nu se ajungea la certuri .Vreau sa te intreb misa, la un vant maricel sa vezi 30v si 80A fa tu un calcul cat inseamna in kw ora? bateriile folosite de mine sunt : 1000A 24v.Pot so fac sa iasa mai greu din vant si cred ca pot sa ajung pana la 100A dar nu vreau sa risc sun t multumit si cu atit mai ales ca mai baga si panourile...Multi din colegi de pe un alt forum sau convins ca palele sunt tot secretul cu cat sunt facute mai bine cu atit se poate atinge performantele maxime . Pentru asta am fost si la Vatra Dornei sa ajut pe cineva cu noile pale fata de 2A inainte cu vechile pale acum depaseste 20A dupa interventia mea.

Link spre comentariu

Am asteptat un raspuns daca pe mine nu ma \crezi daca eu produc 2,5kw , tot am asteptat raspunsul tau in privinta asta cu toate ca nisci nu eram sigur de postare ca a fost adresata in felul asta . Mam convins abia dupa ce tia raspuns un coleg de aici .Daca ma intrebai pe mine ce anume nu intelegi sau cat am putut sa scot chiar din vant mai ales acum dupa refacerea generatorului , poate ca trebuurile stateau altfel .Nu se ajungea la certuri .Vreau sa te intreb Misa, la un vant maricel sa vezi 30v si 80A fa tu un calcul cat inseamna in kw ora? bateriile folosite de mine sunt : 1000A 24v.Pot so fac sa iasa mai greu din vant si cred ca pot sa ajung pana la 100A dar nu vreau sa risc sun t multumit si cu atit mai ales ca mai baga si panourile...Multi din colegi de pe un alt forum sau convins ca palele sunt tot secretul cu cat sunt facute mai bine cu atit se poate atinge performantele maxime . Pentru asta am fost si la Vatra Dornei sa ajut pe cineva cu noile pale fata de 2A inainte cu vechile pale acum depaseste 20A dupa interventia mea.

Link spre comentariu

30V si 80A e intr-adevar OK.Totusi, vreau sa te intreb, cu ce sirma sunt facute bobinele? La o densitate de curent de 3A/mm2 ai nevoie la 80A de sirma de 5.7mm diametru. Presupunind ca sistemul e ventilat, poti merge pina la 5A/mm2. In acest caz ajunge un conductor de 4.5mm diametru. Daca generatorul e trifazat, e nevoie de sirma de 2.6mm diametru pentru a putea genera 80A.(vezi sa nu faci confuzii la capitolul "sirme". De ce zic asta: Toata lumea cind vorbeste ce sirma de bobinaj, indica diametrul in mm. In schimb, in electrotehnica, conductorul e intotdeauna masurat in milimetrii patrati, adica aria sectiunii. Daca mergi sa cumperi din magazin sirma pentru instalatia electrica de acasa de 2.5, vei primi sirma cu sectiunea de 2.5mm patrati. Daca mergi la o firma care vinde sirma de bobinaj si ceri sirma de 2.5, vei primi sirma cu DIAMETRUL de 2.5mm. E o diferenta semnificativa daca calculezi.)Mai e o problema....Poate vrei sa zici ca bateria de acumulatori are 1000Ah (Amperi Ora) nu A (amperi)Stii, e mare diferenta. O folosire corecta a termenilor ne ajuta sa ne intelegem. Te rog spune cum sunt legati acumulatorii, sau ai un singur acumulator mare de 24V 1000Ah. Nu de alta dar daca ai acumulatori in serie, capacitatile (amperii ora) nu se aduna. Se aduna numai tensiunea. Daca ai acumulatori in paralel, se aduna capacitatile (amperii ora) si nu se aduna tensiunile.Sa nu te superi, intotdeauna am dubii asupra masuratorilor si dimensionarilor cind cineva foloseste incorect denumirile si unitatile de masura.Te rog arata-mi intr-o schema (schita) in ce punct al instalatiei ai pus ampermetrul care a indicat 80A si voltmetrul care a indicat 30V. Nu de alta si fara suparare, tot am impresia ca gresesti undeva.Ideea ar fi ca daca cumva a aparut o gresala, ar fi bine sa fie corectata nu?Oricum succes.LENu este greu sa calculezi, dar in primul rind trebuie sa intelegi notiunile. Cit timp a batut "vintul maricel" ?KW, e unitate de putere, adica "cit poate" sa genereze instalatia ta la un moment dat. Adica functie de vint sa zicem ca 2 ore genereaza 500W (0.5 KW) dupa care 3 ore genereaza 1.5KW.KWh, e unitate de ENERGIE, adica ce putere a produs instalatia ta inmultita cu cit timp a produs acea putere. Adica exact ce platesti la renel. Practic nu e tot aia ca un consumator de 1KW merge o ora sau merge 3 ore. Adica consumatorul tau de 1KW consuma intr-o ora 1KWh iar acelasi consumator de 1KW consuma in 3 ore 1KW X 3h = 3KWhIn exemplul de mai sus, daca instalatia genereaza timp de 2 ore puterea de 0.5KW, va produce energie egala cu 0.5KW X 2h = 1KWhDupa care produce 1.5KW timp de 3 ore adica o energie de 1.5KW X 3h = 4.5KWh.In total, in cele 5 ore a produs 1KWh+4.5KWh=5.5KWhExact asta masoara contoarele renelului din casa. Putere inmultita cu timp, adica energie (KWh nu KW)

Link spre comentariu

30V si 80A e intr-adevar OK.Totusi, vreau sa te intreb, cu ce sirma sunt facute bobinele? La o densitate de curent de 3A/mm2 ai nevoie la 80A de sirma de 5.7mm diametru. Presupunind ca sistemul e ventilat, poti merge pina la 5A/mm2. In acest caz ajunge un conductor de 4.5mm diametru. Daca generatorul e trifazat, e nevoie de sirma de 2.6mm diametru pentru a putea genera 80A.(vezi sa nu faci confuzii la capitolul "sirme". De ce zic asta: Toata lumea cind vorbeste ce sirma de bobinaj, indica diametrul in mm. In schimb, in electrotehnica, conductorul e intotdeauna masurat in milimetrii patrati, adica aria sectiunii. Daca mergi sa cumperi din magazin sirma pentru instalatia electrica de acasa de 2.5, vei primi sirma cu sectiunea de 2.5mm patrati. Daca mergi la o firma care vinde sirma de bobinaj si ceri sirma de 2.5, vei primi sirma cu DIAMETRUL de 2.5mm. E o diferenta semnificativa daca calculezi.)Mai e o problema....Poate vrei sa zici ca bateria de acumulatori are 1000Ah (Amperi Ora) nu A (amperi)Stii, e mare diferenta. O folosire corecta a termenilor ne ajuta sa ne intelegem. Te rog spune cum sunt legati acumulatorii, sau ai un singur acumulator mare de 24V 1000Ah. Nu de alta dar daca ai acumulatori in serie, capacitatile (amperii ora) nu se aduna. Se aduna numai tensiunea. Daca ai acumulatori in paralel, se aduna capacitatile (amperii ora) si nu se aduna tensiunile.Sa nu te superi, intotdeauna am dubii asupra masuratorilor si dimensionarilor cind cineva foloseste incorect denumirile si unitatile de masura.Te rog arata-mi intr-o schema (schita) in ce punct al instalatiei ai pus ampermetrul care a indicat 80A si voltmetrul care a indicat 30V. Nu de alta si fara suparare, tot am impresia ca gresesti undeva.Ideea ar fi ca daca cumva a aparut o gresala, ar fi bine sa fie corectata nu?Oricum succes.LENu este greu sa calculezi, dar in primul rind trebuie sa intelegi notiunile. Cit timp a batut "vintul maricel" ?KW, e unitate de putere, adica "cit poate" sa genereze instalatia ta la un moment dat. Adica functie de vint sa zicem ca 2 ore genereaza 500W (0.5 KW) dupa care 3 ore genereaza 1.5KW.KWh, e unitate de ENERGIE, adica ce putere a produs instalatia ta inmultita cu cit timp a produs acea putere. Adica exact ce platesti la renel. Practic nu e tot aia ca un consumator de 1KW merge o ora sau merge 3 ore. Adica consumatorul tau de 1KW consuma intr-o ora 1KWh iar acelasi consumator de 1KW consuma in 3 ore 1KW X 3h = 3KWhIn exemplul de mai sus, daca instalatia genereaza timp de 2 ore puterea de 0.5KW, va produce energie egala cu 0.5KW X 2h = 1KWhDupa care produce 1.5KW timp de 3 ore adica o energie de 1.5KW X 3h = 4.5KWh.In total, in cele 5 ore a produs 1KWh+4.5KWh=5.5KWhExact asta masoara contoarele renelului din casa. Putere inmultita cu timp, adica energie (KWh nu KW)

Ai inceput in forta fara sa citesti din topicul din urma, pe parcursul anilor am scris mai multe despre tot sistemul atit despre baterii cat si vreo 3 generatoarele facute de mine si filmuletele de pe youtube prezentari.Despre acumulatori am scris ca am 1000Ah 24 buc , un element are 2,4v 520Ah am facut doua baterii a cate 24v 520Ah amandoua legate in paralel . Stiu farte bine cum sta treaba inserieri unde se aduna volti si paralel unde se aduna Ah , singurul lucru este ca nu stiu sa ma exprim corect fata de ce am in cap .Sarma folosita la stator sunt doua fire cuemail 2x1,8mm.Puteam sa fiu indiferent si sa nu stau sa dau explicatii pentru a fi inteles dar asa sunt eu mai bun cu toata lumea si incerc sai ajut.Legat de indicarea de 30v si 80A acest prag il obtin aproape zilnic nu este constant dar in rafale , la un vant normal adica o adiere eu am pe ampermetru 30/ 40A cam constant ,daca pun greutate pe coada sau un arc sa iasa mai tarziu din vant sunt sigur ca la un vant puternic voi ajunge la 100A. Ventilatia fiind vantul cu cat bate mai tare cu atit raceste statorul.AMPERMETRUL , lam legat in serie cu bancul de baterii prin shunt de 75mv 100A iar regulatorul de incarcare este si el legat in paralel ca si voltmetru ,iar cand ajunge tensiunea maxima 29v regulatorul actioneaza rezistentele de diversiune . in cazul acela bateria este incarcata . Pe scurt este legat asa cum sti ca artrebuii sa fie nu am gresit cu nimic , nu vreau eu sa dezinformez pe cineva sa ma laud , cert este ca sunt independent de propria energie atit de la panouri fotovoltaice care produc si ele constant timp de 10ore 6kw adica 600wh folosind tracker solar urmareste toata ziua soarele si stocand tot in acelasi banc de baterii ,panourile sunt facute tot de mine doar celulele am cumparat..numai bine ati doresc .
Link spre comentariu

In cazul asta felicitari. Sa stii ca am citit din scoarta in scoarta acest topic dar mai demult. Unele chestii nu le-am retinut.Cit estimezi ca va fi viata bateriei de acumulatori?

Link spre comentariu

In cazul asta felicitari. Sa stii ca am citit din scoarta in scoarta acest topic dar mai demult.

Multumesc ,de vant nu duc lipsa pentru ca stau in dobrogea unde vantul bate introveselie , legat de elicea generatorului unde are un rol f inportant cu cat este facuta mai bine cu atit produce f bine eu din prima am reusit aceasta performanta cu scobitura la mijlocul palei acela este tot secretul , cu cat e facuta mai aerodinamica cu atit agata vantul mai bine .
Link spre comentariu

Elici nu am construit dar generatoare da. Poti sa iei in calcul varianta propusa de mine in topicul cu bicicleta. Eventual fa un generator mic, de test daca ai timp si chef de experimente.

Link spre comentariu

Daca lea aveam de noi ma tineau 15/20ani alemele deja au o vechime de 13ani si nu arata slabiciunea cred ca o sa ma mai tina .Nu prea mai am timp de generatoare cu toate ca mai am magneti destul de mari cu acei magneti vreau sa fac ceva mare adica la un 7kw dar e mult de munca magnetii sunt 75x37x15mm n42 neody..

Link spre comentariu

Intii spune cite ai construit tu, ca vad ca de "murit" stii sa vorbesti. (sau cumva minti ca ai construit?)

Asa, ca fapt divers, pana acum am construit patru turbine.
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Eu nu te cred ca generezi 2.5KW fara miezuri in bobina nici in timp de furtuna. :ras:Nu e fizic posibil. Calculati si testati....E o minciuna!

Poate ar trebui sa-ti ceri scuze pentru asa afirmatii;@aradius as zice ca e un tip de exceptie,nu-l vad apabil de a minti.Fara scoala,are o intuitie tehnica deosebita,pe care multi ingineri de pe aici,n-o vor avea,chiar daca s-ar naste de zece ori.Si vezi ca faci confuzii grave,in incerarea de a te da doct;ce treaba are densitatea de curent,cu limitarea curentului.La o anumita tensiune,singura limitare e introdusa de rezistenta conductorului,nu de sectiune.Daca racirea e eficienta,densitatea poate fi mult mai mare decat amaratii aia de cativa amperi. Apropo,cam ce sectiune crezi ca are secundarul unui invertor sudura,capabil de peste 100 amperi?Sau ce curent circula prin ansa unui pistol de lipit?Daca ai puterea sa-ti ceri scuze,fata de @arcadius,poate ca esti totusi un om de caracter;daca nu....nu.
Link spre comentariu

Eu nu te cred ca generezi 2.5KW fara miezuri in bobina nici in timp de furtuna. :ras:Nu e fizic posibil. Calculati si testati....E o minciuna!

Poate ar trebui sa-ti ceri scuze pentru asa afirmatii;@aradius as zice ca e un tip de exceptie,nu-l vad apabil de a minti.Fara scoala,are o intuitie tehnica deosebita,pe care multi ingineri de pe aici,n-o vor avea,chiar daca s-ar naste de zece ori.Si vezi ca faci confuzii grave,in incerarea de a te da doct;ce treaba are densitatea de curent,cu limitarea curentului.La o anumita tensiune,singura limitare e introdusa de rezistenta conductorului,nu de sectiune.Daca racirea e eficienta,densitatea poate fi mult mai mare decat amaratii aia de cativa amperi. Apropo,cam ce sectiune crezi ca are secundarul unui invertor sudura,capabil de peste 100 amperi?Sau ce curent circula prin ansa unui pistol de lipit?Daca ai puterea sa-ti ceri scuze,fata de @arcadius,poate ca esti totusi un om de caracter;daca nu....nu.
Imi e foarte simpatic numele tau si din cauza asta am sa-ti raspund.1. Nu fac confuzii nici grave , nici ne-grave. Tu faci.2. Densitatea de curent e una din marimile care limiteaza curentul printr-un conductor deoarece daca aceasta e depasita se pot produce incalziri periculoase. Intr-adevar e dependenta de racire.3. In aparatele de sudura pentru uz casnic si pentru amatori, densitatea de curent e mult mai mare, de ordinul a 8-9A/mm patrat. Asta face ca aceste aparate sa intre in protectie termica dupa citeva minute de arc continuu (pe testate, am acasa aparate de genul asta) Sunt construite economic, pentru utilizare ocazionala si de scurta durata. La transformatoarele de sudura industriale, poti sa ai arc timp nelimitat pentru ca densitatea de curent e aprox 3,5A/mm patrat. (tot pe testate, am si de astea)4. In ciocanele de lipit ai o densitate de curent si mai mare. Daca apesi tragaciul continuu vreo 5 minute iti ia foc in mina. Aceste aparate nu sunt construite pentru functionare continua in regim nominal. Le folosesti cu factor de umplere mai mic de 10%. (poate nu crezi, dar am si asa ceva si chiar stiu cam cum se incalzesc aceste aparate)5. Eolienele sunt instalatii care trebuie sa poata functiona timp nelimitat la putere nominala, ba chiar intre timp sa poata prelua si virfuri de supraputere. Crezi ca e usor si comod sa schimbi ceva intr-o eoliana?Cred ca pentru acest post ar trebui sa-mi ceri TU mie scuze.Ai vreo problema daca nu cred unele lucruri publicate pe forum? (Tu poti sa crezi orbeste tot, dar nu cere tuturor sa faca la fel. CLAR?) Ai vreo problema cu inginerii in general? Vezi ca cu mine ai cam pus-o. :rade: Ca ce chestie pretinzi TU sa-mi cer scuze? Cine mama dracului esti tu? Daca esti cumva avocat, vezi ca sunt forumuri pentru avocati. Adica nu-mi cere arcadius acest lucru si vii tu sa-mi ceri asta? Ia mai du-te undeva!Si pentru Runaldo..(sa traiti domule Paraipan)....Ai construit 4 turbine, Bravo! Si cit generezi? (KWh pe luna)Dupa ce veti invata diferenta dintre unitati care masoara puterea si unitati care masoara energia va propun sa reveniti....domnule paraipan si domnule pisica...(foarte simpatic numele....Am sa-mi fac rost de un motan si am sai-l numesc Pisica Matache....Pe bune, fara gluma)
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Postul asta e de o marlanie cum rar mi-a fost dat sa citesc pe acest forum,dar tie ti se pare normal.Dupa ce @arcadius iti dovedeste ca a obtinut aceasta putere,fie si pentru o fractiune de secunda...ceea ce dovedeste ca ....''e fizic posibil'',o dai in diverse.Cand am spus ca densitatea de curent n-are nicio treaba cu limitarea curentului,ca un inginer ce cam face parada cu cunostintele sale, puteai veni si face conexiunea intre rezistenta conductorului,proportionala cu lungimea si invers proportionala cu sectiunea,sa intelegem si noi prostovanii cum sta treaba.Daca tot vorbim de incalzire,un conductor va disipa intotdeauna o putere egala cu rezistenta sa inmultita cu patratul curentului ce trece prin el.Daca lungimea conductorului e mica,cum e cazul infasurarilor unui invertor in comutatie de sudura ce lucreaza la 100khz,sau ansa unui pistol de lipit,ce suporta fara sa se arda,cca 200A,si puterea disipata e mica,iar densitatea de curent poate fi mult mai mare decat cei 3A/mm patrat de care ma tot lovesc pe aici.In rest sa fii sanatos,cat despre botezul motanului cu numele meu,...mi sa....rupe.Si nu in ultimul rand...n-am nimic cu inginerii;sunt cativa pe acest forum,pentru care am un respect deosebit,dar nu in primul rand pentru cunostintele lor,ci pentru modul in care stiu sa le puna la dispozitia altora,pentru modestia lor,pentru echilibrul de care dau dovada,adica pentru caracterul lor.Din pacate nu te poti numara printre ei,oricate ai sti..In rest,sa fii sanatos....Si da ai dreptate,ar trebui sa-mi cer scuze fata de tine;desi o sa crezi ca e ironie,chiar imi pare rau pentru tonul postarii mele.Sunt insa un tip impulsiv,care atunci cand considera ca cineva e nedreptatit,ia atitudine.
Link spre comentariu

Postul asta e de o marlanie cum rar mi-a fost dat sa citesc pe acest forum,dar tie ti se pare normal.Dupa ce @arcadius iti dovedeste ca a obtinut aceasta putere,fie si pentru o fractiune de secunda...ceea ce dovedeste ca ....''e fizic posibil'',o dai in diverse.Cand am spus ca densitatea de curent n-are nicio treaba cu limitarea curentului,ca un inginer ce cam face parada cu cunostintele sale, puteai veni si face conexiunea intre rezistenta conductorului,proportionala cu lungimea si invers proportionala cu sectiunea,sa intelegem si noi prostovanii cum sta treaba.Daca tot vorbim de incalzire,un conductor va disipa intotdeauna o putere egala cu rezistenta sa inmultita cu patratul curentului ce trece prin el.Daca lungimea conductorului e mica,cum e cazul infasurarilor unui invertor in comutatie de sudura ce lucreaza la 100khz,sau ansa unui pistol de lipit,ce suporta fara sa se arda,cca 200A,si puterea disipata e mica,iar densitatea de curent poate fi mult mai mare decat cei 3A/mm patrat de care ma tot lovesc pe aici.In rest sa fii sanatos,cat despre botezul motanului cu numele meu,...mi sa....rupe.Si nu in ultimul rand...n-am nimic cu inginerii;sunt cativa pe acest forum,pentru care am un respect deosebit,dar nu in primul rand pentru cunostintele lor,ci pentru modul in care stiu sa le puna la dispozitia altora,pentru modestia lor,pentru echilibrul de care dau dovada,adica pentru caracterul lor.Din pacate nu te poti numara printre ei,oricate ai sti..In rest,sa fii sanatos....Si da ai dreptate,ar trebui sa-mi cer scuze fata de tine;desi o sa crezi ca e ironie,chiar imi pare rau pentru tonul postarii mele.Sunt insa un tip impulsiv,care atunci cand considera ca cineva e nedreptatit,ia atitudine.

Pisica matache, (serois ca-mi place numele, nu am glumit) nu-ti fac cinste exprimarile de genul "o dai pe diverse". Pe ce "o dau"? Ti-am raspuns la fiecare punct. Ce au invertoarele cu subiectul de fata? Daca vrei sa discutam despre invertoare deschide un subiect despre densitatea de curent in infasurarile invertoarelor la 100KHz.Cind vei face primul bobinaj de transformator sau generator vei afla cam cum stau lucrurile cu densitatea de curent. Nu are legatura cu ansa pistolului de lipit. Faptul ca tu faci aceasta legatura dovedeste numai lipsa de cunostinte PRACTICE si teoretice. Fa tu bobine la ce frecventa vrei cu 200A/mm2. Eu nu fac.Nici nu doresc sa fiu printre cei care incearca sa explice de mii de ori chestii care se invata la scoala si se utilizeaza practic zilnic unor personaje certate cu scoala si care cred ca totul se invata de pe net si de pe forumuri. Imi rezerv dreptul sa-mi bat joc de aceste personaje.Totusi, iti propun sa incetam sa mai distrugem acest topic. Iti accept scuzele. De asemenea chestia cu numele motanului nu a fost o gluma sau o bataie de joc. Am intentia asta de mai mult de 6 luni.Dupa cum am spus mai sus, (cred ca n-ai citit) apreciez realizarile lui arcadius. Faptul ca nu cred ca a ales solutia optima si am avut dubii referitoare la rezultate si masuratori e o alta problema. Nu fac parte dintre cei care cum vad o afirmatie pe net pica in cur de admiratie si aplauda. Imi permit sa pun sub semnul intrebarii tot ce vad pe net, lucru care il recomand la toata lumea.Numai bine
Link spre comentariu

De ce nu va puteti abtine si sa scrieti numai la "cestiune". Oare nu ne ajunge ce-i in jurul nostru, trebuie si voi sa va balacariti? Nu vad unul mai destept (care cedeaza).!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări