Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

eoliana mea de 2,5kw

arcadius

Postări Recomandate

Ca turatie noua elicie e mult superioara celei vechi ,lonjeroanele sunt sectionate si pala prinsa in interior prin nituri, Ieri dupa montaj i-am dat drumu in gol si a prins o viteza enorma , la incercarea mea de a o frina punind intre 2 faze un bec de 21 wati a fost zadarnica becul a puscat instantaneu .Am coborit si puntea de diode de pe generator la baza stilpului ,stie cineva daca are vreo influienta in privinta randamentului ?

post-58768-139829411773_thumb.jpg

Link spre comentariu

nu cred ca va influentza randamentul atat timp cat ai folosit cabluri destul de groase eu ma gandesc sa trag toate cele 6 fire la baza stalpului sau in camera bateriilor , acolo o comutatre din stea triunghi in functie de turatie ar fi mult mai eficienta apoi diodele

in schema de mai jos sunt 2 punti redresoare dar una practic folosete doar 2 diode , ar fi 6 diode necesare pentru redresare .

revin poti merge la adresa: http://www.circuiteelectrice.ro/electro ... redresoare

spor la treaba

post-51404-139829411878_thumb.gif

post-51404-139829411882_thumb.png

post-51404-139829411883_thumb.png

Link spre comentariu

Mersi de sfat ,dar releiele de comutare stea triungi le-am anulat am lasat-o pe stea cablurile de coborire sunt de 4mm iar puntea e de alternator de dacie de 50 A.

Link spre comentariu

salut, puntea aia de dacie schimb-o repede , eu nus convins ca da rezultate bune , nu stiu ce fel de diode sunt la alternator dar o punte cu diode schottky ar fi mult mai buna la turatii mari pierderile in stea sunt mult mai mari decat in triunghi aveam un tabel cu turatia optima de comutatie da nu il mai gasesc .spor la treaba

Link spre comentariu

Daca tot am rabatat eoliana mam gandit sai fac retusuri. Fac un alt stator mai inghesuit cu sirma de 1,8mm 2 fire 85spire si intrefier de 19mm fata de 25mm cat a fost acela vechi.

Ii fac alte pale, ii schimb cablul mai gros de coborire sai mai scad rezistenta .

va pun si o filmare.

Link spre comentariu

Azi am facut toate lipiturile de trecere am folosit tabla lata de 18mm si 0,3mm ,lam pregatit pentru turnare .Legaturile leam folosit pe interior intre faze ,asa caderile pe fire sunt mai mici .

post-39624-139829414899_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator dumikosma

Revin cu noutatiSaptamana trecuta am primit magneții, trebuie sa precizez ca gradul lor de magnetizare e n35 si au o forta de atractie garantata de producator de 120kg .dimensiunile magnetilor sunt asa cum ma asteptam de 50 pe 50 pe 30 mm. mi-au venit 56 buc , suficiente pentru 2 generatoare cu 12 poli. ( plus ca imi raman catva pentru mine sa ma mai joc cu ei) Intre timp am gasit si rasina epoxidica , surpriza cea mare a fost ca pt 1,5 kg cereau vreo 50 eur iar pentru 4 kg numai 80 eur, cand am intrebat de ce diferenta asta de pret mi-au raspuns ca na, ambalajul costa... Asa ca am luat 4 kg.Intre timp am refacut desenele pentru stator si pentru rotoare ( am gasit ceva carton de dimensiuni mai mari.) asadar conform desenului bobinele sunt mari ( mai mari decat m-am asteptat ,) am o intrebare pentru Arcadius cam ce greutata de sarma ti-a intrat intr-o singura bobina la generatorul pe care l-ai construit pentru manastire? ti-a intrat mai mult de 2,5 kg? am incercat sa fac o bobiina de test cu ceva conductor pe care l-am comandat aici dar nu a fost suficient nici pentru un sfert de bobina. as vrea sa dau comanda de conductor in tara , si nu stiu exact cat sa cumpar ( cred ca depasesc 10 kg de conductor pt un stator.) Asadar rotoarele ies de aprox 500 mm , vor veni cate 12 magneti pe fiecare disc. Statorul iese de cca 610 mm (plus cele 4 urechi de prindere ) . grosimea statorului va fi de cca 28 mm ( la gata ) , latimea unei laterale a unei bobine a iesit de cca 46 mm iar latimea bobinei va fi de 26 mm ( asta fiind fereastra in care trebuie sa bobinez conductorul )Datorita marimii acestui generator ( si al magnetilor ) m-am decis ca tensiunea de lucru a generatorului sa fie de 48 v ( asta include ca invertorul sa fie pe 48 v plus bateriile vor fi mai multe :da ) :da Aveti cumva idee cam cate spire trebuie sa bobinez? ( eu estimez cca 200 spire de 2mm pentru fiecare bobina , teoretic imi intra mai multe spire intr-o bobina.)Atasez fotografii . daca gresesc cu ceva va rog sa ma corectati!

post-46607-139829418377_thumb.jpg

post-46607-139829418394_thumb.jpg

post-46607-139829418409_thumb.jpg

post-46607-139829418423_thumb.jpg

post-46607-139829418436_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator dumikosma

continuare fotoLater edit:Citind despre magneti inainte imi venea greu sa cred ca sunt atat de puternici in ceea ce priveste forta lor de atractie . intradevar nu se poate compara cu nici un alt magnet facut din vreun alt material. Atentie ! acesti magneti nu trebuiesc subestimati , nu sunt o jucarie si daca ti-a prins cumva pielea sau vreu-n deget te alegi cu o vanataie serioasa sau chiar mai rau ! ( eu am patit-o :sparge: )Asadar handle with care! ( am lipit catva intre ei ca ma manca curiozitatea si trebuie sa va zic ca zburau prin casa bucatelile de lemn care erau intre magneti cu o viteza ....greu de deschis) . iar dupa ce m-am chinuit vreo doua ore sa ii desprind ( timp in care mai rau am facut ) am abandonat lucrarea pt ca imi trebuie o menghina sau ceva cu care sa ii prind si apoi unul cate unu sa reusesc sa ii desprind. asta tema e pentru alta data . :freaza:oricum va tin la curent.O seara buna sa aveti !

post-46607-139829418449_thumb.jpg

post-46607-139829418464_thumb.jpg

Link spre comentariu

Revin

Felicitari!! chiar nu ati glumit cu magneti asa de mari credeam ca e o gluma ,intradevar va esi un generator urias si aici vreu sa-ti spun cateva detalii,eu am pus pentru manastire 9kg adica 1kg bobina .Statorul actual pe care lam facut o bobina avea 900grame si a esit cu tot cu rasina 9kg . Pentru statorul tau sigur ajungi la 2kg pe bobina ,daca numai pentru un singur stator fara rasina greutatea de 18kg .la 30mm grosimea magnetului tau sa tii cont sa nu depasesti 100spire dar pentru acoperii spatiul intre bobine trebuie sirma aleasa destul de groasa cred ca 2x2mm sau mai groasa.tineo tot asa si sa ne mai spui cate ceva in timpul constructiei. Sa te uiti atent la forma bobini mele sa ai o ideie cum trebuie sa iasa din desen partea de jos a bobinii nu trebuie cu ,colturi ,trebuie rotunjitaasa cum se vede la mine . Aveti poze si inainte de turnare si dupa cu rasina epojet (epoxidica).L.E. Daca e pentru 48v asa trebuie cum ai spus mai sus 200spire dar cu doua fire adica 2x2mm, eu cred ca o sa incapa.

post-39624-139829418588_thumb.jpg

post-39624-139829418597_thumb.jpg

post-39624-139829418606_thumb.jpg

Link spre comentariu

Am uitat sa va mai spun ceva , pentru statorul urias prinderea lui trebuie urechile mai mari sa te uiti la mine cum arata si mai multe nu strica chiar si 6 prinderi ,din cauza greutati mari ale statorului.

Link spre comentariu
Vizitator dumikosma

Nu cred ca o sa incapa 200 spire a 2 x 2 mm deoarece ( daca as bobina perfect dar nu ai cum la mana sa bobinezi fara a pierde spatiu la grosimea asta) mi-ar intra undeva la 230 spire cu un singur conductor de 2 mm, oricum am sa vad asta cand o sa ma apuc de bobinat. Am sa comand atunci 20 kg de conductor emailat de 2 . M-am gandit si eu ca o sa trebuiasca mai multe urechi de prindere la stator, si totodata cred ca va trebui sa ma orientez catre un butuc cu rulimenti mai serios.Aveti idee cam ce grosime trebuie pentru discurile metalice la rotor pentru magnetii astia de 30 mm grosime?Imi place cum ti-au iesit bobinele! Am sa tin cont sa le lungesc si eu in partea inferioara

Link spre comentariu

Nu cred ca o sa incapa 200 spire a 2 x 2 mm deoarece ( daca as bobina perfect dar nu ai cum la mana sa bobinezi fara a pierde spatiu la grosimea asta) mi-ar intra undeva la 230 spire cu un singur conductor de 2 mm, oricum am sa vad asta cand o sa ma apuc de bobinat. Am sa comand atunci 20 kg de conductor emailat de 2 . M-am gandit si eu ca o sa trebuiasca mai multe urechi de prindere la stator, si totodata cred ca va trebui sa ma orientez catre un butuc cu rulimenti mai serios.Aveti idee cam ce grosime trebuie pentru discurile metalice la rotor pentru magnetii astia de 30 mm grosime?Imi place cum ti-au iesit bobinele! Am sa tin cont sa le lungesc si eu in partea inferioara

12mm +2mm gulerul pentru discuri sunt suficienti doar sai faci taiere la laser sa fie mai usoare mai trebuie eliminate dintre material gen spita,sa iasa mai usor generatorul sau generatoarele. asa ceva a facut Danparaipan ,poate ne si arata cum iau esit rotoarele.....spor.
Link spre comentariu
Vizitator dumikosma

Multumesc inca odata de rapiditatea cu care raspunzi. Conteaza mult pentru un incepator sa aiba de unde se inspira si de unde primi raspunsuri. Intradevar ideea ta de a mai scoate din material din disc este foarte atragatoare, trebuie insa sa gasesc un atelier unde sa pot face asa ceva. Trebuie sa recunosc ca nu m-am gandit la amploarea lucrarii in ceea ce priveste dimensiunile generatorului la gata. Citind topicul am tras concluzia ca magnetii decid ce putere vei obtine de la eoliana. Asadar am cautat si am gasit magnetii astia la o firma din Italia la Milano ,fratele meu lucreaza la o alta firma partenera ce produce magneti din plastoferite , ferite negre , si neodimiu pentru aplicatii diverse. Problema era ca ei nu puteau produce magneti neodimiu mai grosi de 10 mm. Odata decis sa demarez proiectul acesta m-am gandit ca pentru a merge sigur pe productie de energie eoliana aveam sigur nevoie de magneti mai grosi. Asadar ei s-au interesat in Milano si surpriza a facut ca acestia sa aiba pe stoc cca 200 buc de magneti 50 pe 50 pe 30.citisem undeva in paginile din urma ca forma patrata a magnetilor nu era chiar recomandata, dar dup-aia am vazut ca Arcadius construise un generator pentru o manastire cu magneti patrati de 40 pe 40 pe 20 mm, iar rezultatele dumnealui au fost de-a dreptul suficiente pentru mine ca sa ma motiveze sa demarez acest proiect. Intradevar costurile vor fi destul de mari dar sunt increzator ca rezultatele vor fi satisfacatoare . Realizez ca in regim home made e dificil obtinerea unei puteri mai mari de 3 kw , asa ca eu tintesc sa obtin aceasta putere, binenteles impreuna cu un sistem de panouri fotovoltaice.Acest proiect va fi unul de durata ( si datorita costurilor care le implica , cat si a faptului ca nu prea pot munci la el prea mult datorita lipsei de timp. Aici in vest ne tin astia la servici...)Toata stima mea pentru cei care si-au realizat pana acum o eoliana, si care si-au impartasit experientele aici pe forum! Jos palaria!O seara buna va doresc! :dans:

Link spre comentariu

3kw teai gandit la putin . generatorul tau va produce pe putin 7kw la puterea asta sa te astepti daca mergi asa cum teai gandit adica si pe 48v ,asa pierderile sunt mai mici atit pe sarma cat si pe cabluri de coborire, felicitarile mele pentru intentia pe care ai avuto de a construii ceva ce nu a facut nimeni home made ,pe nici un forum nu vei gasi marimea generatorului tau.curios sint sa te intreb cam cat au costat acesti magneti?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări