vfp_mihai Postat Ianuarie 5, 2012 Partajează Postat Ianuarie 5, 2012 de ce nu faceti bobinele cu mai multe spire? 400-800nu au loc decat daca subtiezi sarma. optimizarea intre diametrul discului, suprafata si grosimea magnetului, grosimea sarmei+diametrul bobinei si nr de rotatii sunt atat de coroborate incat iti vine uneori sa te lasi! eu nu ma las unique , numarul de spire pe bobina se stabileste in functie de tensiunea pe care generatorul va trebui so genereze fara a avea insa pierderi , si depinde si ce tensiune va avea bateria pe care o va incarca , sunt mai multi factori asa cum spune si costinium , diametrul elicei , viteza de rotatie la care incepe sa incarce , numarul de poli , etc.. la o bobina cu 800 de spire ii va trebui o baterie de 200-250 de volti (poate si mai mare), pentru o incarcare eficienta , la un generator de genul incarcarea se face cu cativa amperi 8-10 maxim , la 12 v trebuiesc zeci de amperi , la un generator cu tensiune mica se foloseste sarma groasa ,la cel cu tensiune mare sarma subtire , si astfel (costi) sarma incape lejer .bobina va avea aceeasi marime ,marimea e data de marimea magnetului.daca la un generator trifazic(ca a lui arcadius) in 3 bobine pe faza cate 45 spire pe bobina vei avea nevoie de o baterie de 12 pe care so incarce eficient , eu am mers pe 24v si am dat 78 spire pe bobina .spor la treaba numai bine . Link spre comentariu
vfp_mihai Postat Ianuarie 5, 2012 Partajează Postat Ianuarie 5, 2012 salut, marcel , nu mai umblati cu improvizatii, cea mai buna elice made home , e cea facuta din lemn , cel mai indicat lemn e cel de tei , sunt multe saituri pe net care arata cum sa se faca taierea , eu nu am avut tei mi-am facut din brad , dar teiul e mult mai rezistent are alta fibra , lemnul trebuie tratat si vopsit , alt material e rasina ca ale lui dan paraipan cablul de transport e bine sa aiba macar de 10 ori mai multa suprafata decat sarma din generator .15m nu e mult . cu cat tensiunea de incarcare e mai mare pierderile prin transport sunt mai mici , exemple sunt liniile de inalta tensiune . preferabil pentru mine ar fi banc de baterii cu tensiunea de peste 48v .o zi buna . icon_jook Link spre comentariu
costinium6 Postat Ianuarie 5, 2012 Partajează Postat Ianuarie 5, 2012 hai ca ne-am lamurit os vfp_mihai ai dat 78 de spire dar nu ai spus dimensiunea magnetului, eu as vrea 30V nu 24 iar in ce priveste faptul ca nu incap spirele, m-am referit la o grosime optima ca altfel dau 2000 de spire cu 0,1 si o sa incarc bateriile cu tensiune buna dar cu amperi imaginari! ce am eu nevoie este nr de spire pe volt pe suprafata magnetului! discurile pe care le am nu imi permit decat un magnet de 25sau 30x13x13 ca altfel nu mai am loc decat de 30 de spire cu 1sau 1,2 mm! Link spre comentariu
Vizitator unique Postat Ianuarie 5, 2012 Partajează Postat Ianuarie 5, 2012 merci pt raspunsuri :oky: numai bine va doresc! Link spre comentariu
Vizitator tomapaul Postat Ianuarie 6, 2012 Partajează Postat Ianuarie 6, 2012 Salutare, Ma bucur nespus de mult ca exista acest forum si ca sunt , din cate vad, f multe persoane care sunt interesate de energia eoliana. De ceva timp incerc sa construiesc o eoliana cat de cat fiabila (nu vreau rezultate de ordinul Kw-ilor, ma multumesc cu 200 - 250 W). Am construit mai multe tipuri de elice verticale si orizontale. Pana la urma am ramas la o elice cu ax orizontal cu diam. de 2 m , formata din 3 pale , decupate din teava PVC. Intrebarile mele sunt urmatoarele : 1. Pentru un generator de 200W se preteaza magneti permanenti din ferita 50x30/15 mm?? pt. ca nu am bani de magneti neodim. Generator trifazat , stator fix 9 bobime , rotor format din 2 discuri pe care vor fi montati cate 12 magneti. 2. Ce parere aveti de motorul atasat in imagine? L-asi putea folosi ca si generator? La aproximativ 80 de ture pe minut am pe iesire 3V si curent in scurt circuit aprox. 5A. 3. Atasez o poza cu elicea construita , momentam este montat ca si generator un motor pas cu pas , asta asa ca sa vad cum se misca in vant. Dupa observatiile facute elicea atinge aprox 100 ture pe minut desi vantul abia adie. Va multumesc , si va doresc o zi buna. PS. se pare ca nu pot atasa restul de poze , o sa incerc sa le uplodez altfel. Elice- http://tinypic.com/view.php?pic=foeruh&s=5 Caracteristici motor - http://tinypic.com/view.php?pic=25hhb3l&s=5 Link spre comentariu
costinium6 Postat Ianuarie 6, 2012 Partajează Postat Ianuarie 6, 2012 tomapaul motorul din poza nu e bun de eoliana pentru ca in 3 zile o sa i se termine carbunii si dupa ce ii schimbi de 5 ori se duce colectorul si gata! deci o sa ai o eoliana de 15 zile! Link spre comentariu
costinium6 Postat Ianuarie 6, 2012 Partajează Postat Ianuarie 6, 2012 am tot urmarit site-ul recomandat de florint http://www.solbergavind.se/ pentru achizitia magnetilor la pret bun si parea parasit si neactualizat de vreo 2 ani iar azi surpriza! s-a actualizat! aproape au triplat preturile! clar e o conspiratie a capetelor din energie altfel nu imi explic faptul ca preturile sunt mari la magnetii cu dimensiuni adegvate pentru generator eolian iar ceilalti sunt ieftini! am gasit super preturi la americani dar nu trimit in europa decat la container! Link spre comentariu
Marcel de la Deva Postat Ianuarie 6, 2012 Partajează Postat Ianuarie 6, 2012 incerc sa trimit niste poze Link spre comentariu
Marcel de la Deva Postat Ianuarie 6, 2012 Partajează Postat Ianuarie 6, 2012 si am reusit Link spre comentariu
costinium6 Postat Ianuarie 6, 2012 Partajează Postat Ianuarie 6, 2012 Marcel de la Deva cam ce zgomot fac palele tale? cat de groasa e teava de sus? stalpul pe care l-am facut eu e din 3 tevi una in alta de 100x80x65 dar a iesit extrem de greu la 9metri ca am capatat-o de la un ateier de confectii navale si are 6 mm in carne! cam flambeaza vreo 4-5 cm daca ma urc pe el culcat fiind! cam ce dimensiune are cuzinetul de fundare tinand cont ca o sa sara de 200kg cu generator cu tot? Link spre comentariu
costinium6 Postat Ianuarie 6, 2012 Partajează Postat Ianuarie 6, 2012 rinaldoparaipan faza cu grosimea discurilor nu prea o cred! logica mea spune ca:1) cei 12 magneti de pe disc fiind dispusi 6 pe N 6 pe S campul pe spatele discului se anuleaza complet! 2) cei 24 de magneti creeaza camp propice pentru stator numai in cazul in care intre discuri nu exista contact metalic prin care campurile sa se anuleze!am banuiala ca cei care nu au reusit genetatoarele au pus intre discuri flanse masive ca distantier!eu o sa incerc sa pun intre discuri o flansa de aluminiu si suruburi de inox! Link spre comentariu
gica70 Postat Ianuarie 6, 2012 Partajează Postat Ianuarie 6, 2012 "eu o sa incerc sa pun intre discuri o flansa de aluminiu si suruburi de inox!"Nu incerca, va scade randamentul! Link spre comentariu
costinium6 Postat Ianuarie 6, 2012 Partajează Postat Ianuarie 6, 2012 adica? daca cunoasteti va rog sa detaliati! Link spre comentariu
gica70 Postat Ianuarie 6, 2012 Partajează Postat Ianuarie 6, 2012 Am mai scris despre asta, cred ca tot p' aci..Era vorba despre concentratorul de camp. Cred ca stii ca un aparat de masura elecromagnetic are niste piese polare la capetele interioare a unui magnet in forma de potcoava. Acele piese din fier (deci nu sunt magneti) au o fata plana prinsa de o parte a magnetului iar fata cealalta este semirotunda formand cu vecina sa un loc circular in care vine echipamentul mobil. Deasemenea cred ca stii ca sunt unele motorase de stergator de parbriz (cei mai in varsta stiu sigur) care au excitatie serie (sau paralelel, ca nu mai tin minte) iar rotorul bobinat se afla, tot asa, intre acele intaritoare de camp ale potcoavei care de data asta este un electromagnet; as mai aminti acea piesa polara (cilindrul din bobina mobila) de la difuzoare. Cred ca ajunge cu exemplele. Daca te uiti atent la sectiunile prezentate aici de catre maestrul Arcadius ai sa vezi ca acea sectiune de-alungul diametrului celor 2 flanse (rotorul cu magneti) ai sa vezi ca e vorba de 2 "magneti" in forma de potcoava spate in spate; aceste "potcoave" au in partea din fata magnetii (inspre interior) iar acolo la centru trebuie intregirea potcoavei tot cu fier!. Trebuie inteles ca acest ansamblu dintre magneti si intaritoare de camp pot schimba "locurile intre ele" exact cum avem cazul aici, adica magnetii sunt in locul concentratoarelor si discurile formeaza restul potcoavelor. Deci acolo la mijloc trebuie un cilindru cu "carnea" cel putin egala cu grosimea discurilor. Ar fi bine, zic eu, si suruburile (prezoanele) sa fie din otel. Spor la toate!. Link spre comentariu
costinium6 Postat Ianuarie 6, 2012 Partajează Postat Ianuarie 6, 2012 gica70 am inteles! multam de ideea cu inchiderea campului! atunci inseamna ca cei care nu au reusit generatoarele nu au inchis polii pe bobina! am vazut multe filmulete in care discurile erau prinse doar prin prezoane! deci undeva s-a gresit, eu tot pistonez subiectul in cautare de idei si am mai prins una: fac flansa distantier in forma de roata de scripete sa conduc campul in forma lui naturala, deci maestre e posibil sa fi deschis mai multi ochi! sanatate! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum