Marcel de la Deva Postat Ianuarie 2, 2012 Partajează Postat Ianuarie 2, 2012 Salut si LA MULTI ANI ! la toata lumea . Costinium sper ca si grosimea magnetilor de pe disc este de tot 15 mm adica ai 3 unul peste altu sa nu ai pierderi de inductie, cel mai indicat pt stator e sa faci o bobina de test ,sa nu ai surprize cum am patit eu. Link spre comentariu
costinium6 Postat Ianuarie 2, 2012 Partajează Postat Ianuarie 2, 2012 Salut si LA MULTI ANI ! la toata lumea . Costinium sper ca si grosimea magnetilor de pe disc este de tot 15 mm adica ai 3 unul peste altu sa nu ai pierderi de inductie, cel mai indicat pt stator e sa faci o bobina de test ,sa nu ai surprize cum am patit eu.m-am gandit si eu ca sunt cam mici dar ce am gasit au niste preturi de iti sa basca! pana o sa fac investitia ca tot am inceput-o si e pacat! dar ce surpriza ai avut? pe mine ma iteresa o formula de calcul pt nr de spire pe volt funtcie de suprafata magnetului cum e la trafuri 55/sectiunea miezului egal spire pe volt distanta dintre magneti ar trebui sa influenteze doar intensitatea nu? Link spre comentariu
rinaldoparaipan Postat Ianuarie 3, 2012 Partajează Postat Ianuarie 3, 2012 m-am gandit si eu ca sunt cam mici dar ce am gasit au niste preturi de iti sa basca! pana o sa fac investitia ca tot am inceput-o si e pacat! dar ce surpriza ai avut? pe mine ma iteresa o formula de calcul pt nr de spire pe volt funtcie de suprafata magnetului cum e la trafuri 55/sectiunea miezului egal spire pe volt distanta dintre magneti ar trebui sa influenteze doar intensitatea nu?Nu e chiar asa!In primul rand, daca ai taiat magnetii e foarte posibil sa-i fi incins(peste 80 grade isi pierd proprietatile magnetice!!!) si sa nu mai fie buni, sau sa aiba campul magnetic foarte slab.Daca tot vrei sa faci investitia, sa stii ca magnetii sunt cam 30% din valoarea totala.Vad ca stai in Constanta, deci vant ar fi, asa ca daca tot esti hotarat sa te apuci de o eoliana, trebuie sa ai in vedere urmatoarele:-amplasarea elicii-sa nu ai obstacole in jur.Daca da, tine cont ca va trebui sa o urci cu cel putin 5m peste cel mai inalt obstacol aflat la 100m in jur.-ce vrei sa faci cu curentul obtinut?-doar teste, asa de joaca, alimentare pentru ceva mic sau un consum mai mare.In acest ultim caz poti sa uiti de magnetii aia.-ce buget vrei sa aloci pt constructie.Pt calculul tensiunii pe bobina intervin foarte multi factori:1.Intensitatea campului magnetic (functie de gradul de magnetizare N), intrefier si grosimea discurilor metalice.2.Nr de spire al bobinei.3.Turatia elicii(functie de viteza vantului, diametru si TSR).Intensitatea curentului e data de grosimea conductorului de cupru din bobine-densitatea maxima de curent e 15A/mmp.Poti face o bobina de test, asa cum ti-a sugerat Marcel, dar parerea mea e ca din magnetii aia nu poti scoate pre mult.Mai bine mergi pe niste proiecte gata facute(magneti 50x25x12 sau 30x30x10) ca sa nu te trezesti caai bagat bani aiurea si ca ai muncit degeaba.Fiindca si testele costa(taiat discuri, rasina,cupru,rulmenti, etc). Link spre comentariu
Marcel de la Deva Postat Ianuarie 3, 2012 Partajează Postat Ianuarie 3, 2012 eu am facut primul stator mai la nimereala am avut 200 de spire pe bobina 2 fire de 0,7 paralele magneti sunt un pic mai mari ca ai tai 40/10/10 imi producea 14 v la 80 de ture pe minut dar 3-4 A in vint puternic imi depasea 50 v , al doilea de 100 spire de 1,4 dar incarca pe la 160 ture cu amperaj dublu deci fara randament la vinturi slabe asa ca am comandat un controler ridicator de curent pt. a incepe incarcarea pe la 100 de ture si frinarea pe la 500 incaz ca nu imi intra in drapel (protectie furtuna). Link spre comentariu
costinium6 Postat Ianuarie 3, 2012 Partajează Postat Ianuarie 3, 2012 o ridic la 6 metri peste orice obstacol si nu prea vreau teste ca deja am cam cheltuit ceva, adica mai tre sa iau doar magnetii si rasina! ii comandam de pe http://www.solbergavind.se dar vad ca pagina nu mai e acualizata din ianuarie 2011! acolo erau 98 eur/24buc si pe supernagnete este 270 eur/24 buc! din ce ati facut palele? Link spre comentariu
Marcel de la Deva Postat Ianuarie 3, 2012 Partajează Postat Ianuarie 3, 2012 ale mele sunt din tabla de aluminiu nituite pe un cadru tot de aluminiu doar flansa este de fier e foarte usoara diametru 1,6 m. Link spre comentariu
costinium6 Postat Ianuarie 3, 2012 Partajează Postat Ianuarie 3, 2012 am gasit un 20/20/10 ceva similar cu 40/10/10 ca au aceeiasi suprafata! as avea avantajul ca as micsora diametrul discurilor ca alea de dacie sunt grele dar la 10A pe 14V imi pare cam putin! Link spre comentariu
Marcel de la Deva Postat Ianuarie 3, 2012 Partajează Postat Ianuarie 3, 2012 parerea mea ca sunt prea mici cauta ceva 40/20/10 pt ceva cit decit serios cu cit magneti sunt mai mari si mai puternici cu atit si generatorul da mai mult as sugera o grosime de 20 mm asta in cajul care iti permiti si nu experimentezi ca mine de dragul de a face ceva nou si interesant Link spre comentariu
vfp_mihai Postat Ianuarie 3, 2012 Partajează Postat Ianuarie 3, 2012 eu am facut primul stator mai la nimereala am avut 200 de spire pe bobina 2 fire de 0,7 paralele magneti sunt un pic mai mari ca ai tai 40/10/10 imi producea 14 v la 80 de ture pe minut dar 3-4 A in vint puternic imi depasea 50 v , al doilea de 100 spire de 1,4 dar incarca pe la 160 ture cu amperaj dublu deci fara randament la vinturi slabe asa ca am comandat un controler ridicator de curent pt. a incepe incarcarea pe la 100 de ture si frinarea pe la 500 incaz ca nu imi intra in drapel (protectie furtuna).salut , la multi ani , nimereala nimereala , cele 200 spire dadeau un curent tocmai bun pentru 48 50 v asa cum ai scris si nicidecum pentru 12v , totusi nu ai precizat si diametrul elicei , daca era mica aprox 100 cm ,180-240 ture era chiar potrivita , cei 50 v in vant puternic erau masurati cu generatorul in gol sau in sarcina ?spor la treaba . Link spre comentariu
Vizitator MARIANkl2 Postat Ianuarie 4, 2012 Partajează Postat Ianuarie 4, 2012 salut am o întrebare am un motor de maşina de spalat cu stator patrat ar merge pentru un mic generator eolian Link spre comentariu
Marcel de la Deva Postat Ianuarie 4, 2012 Partajează Postat Ianuarie 4, 2012 salut Mihai diametrul eliciei e specificat mai sus(160 cm) si 50 v i-am masurat in gol ,am doar 2 acumulatoare deci ori o puneam pe 24 v ori pe 12 v, am optat pt 12 v pt. ca ledurile ce imi lumineaza casa si sursa de 220v 65o w,sunt pe 12 v, asa ca am modificat statorul pt., un amperaj mai bun. Link spre comentariu
vfp_mihai Postat Ianuarie 4, 2012 Partajează Postat Ianuarie 4, 2012 salut, deci e vorba de elicea din aluminiu sa inteleg, ataseaza ceva poze daca poti face , sau ai din timpul constructiei , ai incercat si elicii din lemn ?deci daca in gol erau 50 v aproximativ iar in sarcina doar 12 ai ceva pierderi in bobinajul generatorului , e bine ca ai schimbat statorul , acum cati amperi maxim ai inregistrat , totusi 100spire ar merge mai bine pe 24v, incearca ca regulator unul mppt de la panourile fotovoltaice , Link spre comentariu
Vizitator unique Postat Ianuarie 4, 2012 Partajează Postat Ianuarie 4, 2012 de ce nu faceti bobinele cu mai multe spire? 400-800 Link spre comentariu
costinium6 Postat Ianuarie 4, 2012 Partajează Postat Ianuarie 4, 2012 de ce nu faceti bobinele cu mai multe spire? 400-800nu au loc decat daca subtiezi sarma. optimizarea intre diametrul discului, suprafata si grosimea magnetului, grosimea sarmei+diametrul bobinei si nr de rotatii sunt atat de coroborate incat iti vine uneori sa te lasi! eu nu ma las Link spre comentariu
Marcel de la Deva Postat Ianuarie 5, 2012 Partajează Postat Ianuarie 5, 2012 am mai incercat elici facute din parchet laminat pareau mai bune ca turatie dar plecau mai greu si m-i le-a facut praf prima furtuna mai serioasa si erau mult mai grele .S-ar putea sa am pierderi datorita traseului de 15 m pina la bateri facut din cablaj de 4mm ,(la banc generatorul imi aprindea destul de usor un bec halogen de 55w )amperajul noului stator e de 8-10 A. regulator momentan nu am pe circuit ,am cumparat un chit si este la electricean la montat pe mine ma depasea situatia,. dabea astept sa vad ce treaba fac cu el Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum