aliusa Postat Mai 25, 2011 Partajează Postat Mai 25, 2011 Salutare la toata lumea,in primul rand vreau sa felicit pe toata lumea care a reusit sau care are in constructie o instalatie eoliana. Sant mandru ca sant roman si ca mai avem talente care pot crea multe dar care nu sant sprijiniti financiar. Sa trecem la subiect,dupa cum am inteles in acest topic discutam despre constructia in regim hobby a unei eoliene(sau dupa caz mai multe) Si eu sant interesat de a construi o eoliana pana acum am tot strans informati dar dupa ce am descoperit acest forum am decis sa pun planul (pe care nu il am inca dar sper ca voi ma veti ajuta,ca slava Domnului potential aveti)in aplicare. Pentru inceput vreau sa construiesc ceva mic cat mai mic posibil(din anumite cauze pe care le voi enumera) 1.nu am facut nici un studiu de vant asa ca nu stiu ce randament o sa dea,vreau sa testez ce potential am si dupa daca totul e ok o sa fac una mai mare. 2.nu obisnuesc sa investesc multi bani in un anumit lucru in speranta ca in x ani o sa scot investitia 3.nu sant neaparat pasionat de energia verde cat sant genul care imi place in permanenta sa fac ceva nou,iar acum mi-a venit idea cu eoliana. Cred ca in putine cuvinte ati inteles cam despre ce e vb. deocamdata nu am inca nimic materiale stranse dar asa o idee cam ce asi vrea ar fi; -magneti permanenti m-as orienta spre http://www.supermagnete.de/rum/S-20-10-N sau http://www.supermagnete.de/rum/Q-20-20-10-N sau http://www.supermagnete.de/rum/Q-40-10-10-N precizez ca vreau sa fac 12 poli cu 9 bobine -partea mecanica adica rulmenti lagare bare filetate discuri ax etc etc am inteles-o iar daca intervine ceva va cer sprijinul fara probleme am de la cine -statorul :cry: aici e problema si mai exact bobinele,as avea marea rugaminte daca are cineva rabdare sa ma invete cum se calculeaza(nu am pretentia sa mi le calculeze cineva si sa-mi dea mura-n gura ca asa n-as mai avea si eu contributie) ceva formule (dar prima data ar trebui sa aleg magneti) cu care eu sa calculez grosimea sarmei folosite nr de spire forma bobinei marimea bobinei etc iar dupa care eu sa le postez sa verificati daca e bun.precizez ca incarcarea o sa fie la 12 v cred dar nu e batut in cuie. Am deja 6 bateri de 12v 55A, nu stiu de ce putere o sa iasa dar sper ca in 24 de ore sa reusesc sa incarc acumulatori ca ulterior sa pot folosi un invertor de 1000w doar seara 3 ore pentru iluminat in gospodarie(doar iluminat)care nu depaseste 400w ca sant becuri economice,modelul invertorului e cel care s-a postat schema pe forum ,o sa incerc sa-l construies cu ajutorul unui prieten. Eoliana o sa fie orizontala cu 3 pale cred dar pana la pale mai este,tot cu acest generator vreau sa fac niste probe cu o elice verticala sa fac comparatie . deocamdata cam atat astept pareri referitor la magneti si acele formule sau sfaturi cum calculez. ms. mult si o seara buna. Link spre comentariu
arcadius Postat Mai 25, 2011 Autor Partajează Postat Mai 25, 2011 Buna, si eu sunt interesat de rasina... am gasit ceva pe okazii : http://www.okazii.ro/catalog/45376475/r ... 0-g.html... cum vi se pare pretul?... cei care au mai cumparat poate ne dau si noua pontul Nu stiu ce rasina este aia ca eu nu am folosit asa ceva nu cred ca e mai buna decatg Epojet. Link spre comentariu
boboBOBO Postat Mai 25, 2011 Partajează Postat Mai 25, 2011 Buna, si eu sunt interesat de rasina... am gasit ceva pe okazii : http://www.okazii.ro/catalog/45376475/r ... 0-g.html... cum vi se pare pretul?... cei care au mai cumparat poate ne dau si noua pontul Nu inteleg ce ti se pare asa ciudat. Acea rasina este folosita pentru fibra de sticla sau fibra de carbon care se folosesc in multe aplicatii, inclusiv modelism. Dupa cum vezi magazinul de pe okazii este sierra, magazin specializat in produse de modelism. Pretul este ok avand in vedere ca sunt 500g rasina. Toate cele bune.. Link spre comentariu
high_voltage_tm Postat Mai 25, 2011 Partajează Postat Mai 25, 2011 Mie mi se pare ciudat, pentru ca, in mod normal, rasina aia se foloseste pentru a "unge" foile de fibra cand faci ceva multistra; deci nu cred ca e buna pentru a turna piese de volum mare. Link spre comentariu
arcadius Postat Mai 25, 2011 Autor Partajează Postat Mai 25, 2011 quote]Bine ati venit! pentru inceput vreau sa va felicit pentru alegerea constructiei generatorului eolian , sa stiti ca noi toti suntem bucurosi sa va ajutam. Nu conteaza ca aveti magneti rotunzi , bobina trebuie so faceti trapezoidala , latura bobini nu trebuie sa depaseasca latimea unui magnet. La fel si grosimea bobini sa nu depaseasca acei 10mm ale magnetului. spor la treaba . Link spre comentariu
arcadius Postat Mai 25, 2011 Autor Partajează Postat Mai 25, 2011 Mie mi se pare ciudat, pentru ca, in mod normal, rasina aia se foloseste pentru a "unge" foile de fibra cand faci ceva multistra; deci nu cred ca e buna pentru a turna piese de volum mare.Corect .Rasina cu care se toarna fibra de sticla nu este buna pentru asa ceva .din cauza reactiei de intarire se incalzeste f tare si deformeaza statorul, spun asta pentru ca am vazut cu ochi mei un stator incovoiat asa ca .... nu va mai uitati la pret ca este mai eftina cu mult fata de Epoxidica. Link spre comentariu
aliusa Postat Mai 26, 2011 Partajează Postat Mai 26, 2011 deci la care model de magneti sa raman,precizez ca inca nu am nici un tip o sa-i comand imediat ce ajung la o concluzie Link spre comentariu
Vizitator dutuc Postat Mai 26, 2011 Partajează Postat Mai 26, 2011 pret rasina epoxidica: http://www.1001case.ro/constructii/mate ... pojet.html cum vi se pare? sunt suficiente 2.5kg pt. a turna un stator? Link spre comentariu
vfp_mihai Postat Mai 26, 2011 Partajează Postat Mai 26, 2011 deci la care model de magneti sa raman,precizez ca inca nu am nici un tip o sa-i comand imediat ce ajung la o concluziesalut , referitor la forma magnetilor cei mai buni ar fi cei trapezoidali, dar si cei dreptunghiulari sunt perfecti, cei patrati sunt mai putin eficienti pentru scopul acesta. ca forma dupa parerea mea lungimea trebuie sa fie dubla cat latimea iar inaltimea jumate din latime , 50/25/12 mm N42 pentru mine ar fi perfecti pentru un maxim de 1kw . spor la treaba Link spre comentariu
aliusa Postat Mai 26, 2011 Partajează Postat Mai 26, 2011 salutare,tocmai m-am intors de la servici unde am mai vb cu colegi si cred ca o sa merg pe varianta http://www.supermagnete.de/rum/Q-40-10-10-N cred ca in seara asta o sa fac comanda daca nu ma doare maseaua binenteles(ca am ceva probleme cu o maseluta) deci pentru modelul asta de magneti cam ce sarma ar trebui sa caut si cate spire tre sa aiba bobina,daca o fac pentru 12v inca ceva poate cineva sa estimeze cam ce putere(w)ar fi? ms. mult Link spre comentariu
tasicamardan Postat Mai 26, 2011 Partajează Postat Mai 26, 2011 Teoretic obtii aproximativ 480W la puterea maxima , sarma de fi 1,2/ 80 spire pe bobina , 24 magneti/9 bobine/trifazat intrefier 10mm.Un sfat ,cu cat ai magneti mai mari poti folosi sirma mai groasa.BAFTA Link spre comentariu
aliusa Postat Mai 26, 2011 Partajează Postat Mai 26, 2011 respect fratioare,ms. mult daca reusesc sa scot puterea asta sant ff multumit la cati bani bag,deci pot sa comand magneti care costa cam 90 euro cu transport plus cred ca 1 kg de sarma de 1,2 ajunge da tre sa caut de unde o iau;rasina,am ceva asemanator de discuri,rulmenti,prezoane,lagare nu se pune problema(am strung,freza,etc)deci teoretic cam intro luna,o luna si ceva ar trebui sa o vad in vant legat de rasina spuneam ca am,e vb de ceva asemanator tot din 2 componente care se foloseste la fabrica unde lucrez eu pt a cosmetiza niste grinzi inainte de a intra in masina de rindeluit la 4 fete eu lucrez la http://www.schweighofer.at/ro.html fabrica de la radauti,aceasta firma detine monopolul in europa in ceea ce priveste prelucrare lemnului doar la fabrica de la radauti se taie 5000 m cubi de lemn la 24h (sa nu aveti impresia ca am gresit cifra 5000) da vb de rasina,in una di secti se incleiaza 5 scanduri late de 12,5cm groase de 2,5cm iar rezultatul e o grinduta de 12,5cm pe 12,5cmcare pleaca in japonia zona unde a fost cutremur(rezista mult mai bine 5 lipite decat una intreaga)cand ies din presa ctc le verifica si unde au imperfectiuni noduri etc le pune clei din asta dupa care le rindeluieste. am facut o proba si am pus pe un carton un disc cam de 200mm diametru si cam 7mm grosime care in 10 min sa intarit,la probe sa comportat bine din toate punctele de vedere mai putin faptul ca e cam casant,in mana nu am putut sa-l rup dar in momentu in care l-am pus in menghina si am tras cu mana sa crapat oare poate fi folosit? Link spre comentariu
vfp_mihai Postat Mai 26, 2011 Partajează Postat Mai 26, 2011 referitor la rasina e buna numai sa bagi si ceva fibra de sticla tip plasa din cea care se foloseste la termoizolatii peste polistiren, bagi cate 1 strat pe fiecare fatza .off topic 5000 vai mama , inseamna ca degeaba am plantat eu cam 80 de salcami azi , maine ma bag serios la treaba , din spirit eco pentru natura categoric .spor la treaba asteptam poze . Link spre comentariu
tasicamardan Postat Mai 26, 2011 Partajează Postat Mai 26, 2011 Daca ai acces la strung ,freza , esti norocos ,dar nu te entuziasma prea tare findca puterea care am spus ca o poti obtine este maximum ce poti scoate din magneti ,acum depinde si la ce randament poti scoate generatorul,sa zicem 80% apoi caderea pe diode care nu este de neglijat mai ales la tensiuni de 12v unde curentul atinge valori destul de mari si mai pierzi 10% mai sunt si alte probleme de luat in consideratie , cert e ca ramin cam 350w la puterea nominala de 9-10m/s viteza vintului , cind faci esirea din vint.Nu am timp sa aprofundez acum dar inainte de a comanda magneti ar trebui sa mai te documentezi .FLORIN TANSA ar putea sa te ajute cu calcule exacte ,vezi ca are un sait da o cautare . Link spre comentariu
aliusa Postat Mai 27, 2011 Partajează Postat Mai 27, 2011 ms.mult acu tre sa plec la servici vb.diseara cand ma intorc Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum